Evaho73 komentáře u knih
Vděk je pôsobivým a hlboko ľudským príbehom, ktorý núti čitateľa zamyslieť sa nad hodnotou slov, významom pamäti a tichou silou vďačnosti. Delphine de Vigan opäť dokázala, že má jedinečnú schopnosť zachytiť tie najkrehkejšie momenty ľudského života a pretaviť ich do literárneho diela, ktoré zanechá silný emocionálny odtlačok.
Občas rada stiahnem aj po takejto nenáročnej, no zábavnej romantike s vtipnými dialógmi a intenzívnou chémiou medzi hlavnými postavami. Hoci príbeh neponúka veľké prekvapenia a je postavený na tradičných klišé obdobných románov, celkom som pri čítaní odreagovala aj vďaka štylistickej zručnosti obidvoch autoriek, ktoré tak dokázali pre mňa vytvoriť relaxačné počítaníčko.
Kniha Símka ponúka príbeh mladého dievčaťa, ktoré sa vyrovnáva s problémami v rodine a hľadaním vlastnej identity počas dospievania. Autorka Lucie Hušková autenticky zachytáva jej vnútorné prežívanie a emocionálne dilemy. Kniha sa venuje náročným témam, ako sú strata blízkych a potreba podpory v zložitých situáciách. Štýl písania je jednoduchý, ale hlboký, čo osloví mladších aj starších čitateľov. "Símka" je dojímavý príbeh o prekonávaní prekážok a nachádzaní svojho miesta v živote.
Kniha Ukradené dětství je emotívna autobiografia o ťažkom detstve dieťaťa prideleného do pestúnskej starostlivosti vo Švajčiarsku. Autorka opisuje, ako bola v detstve poslaná na vidiecku farmu, kde musela pracovať v krutých podmienkach namiesto toho, aby zažívala normálne detstvo. Príbeh odhaľuje temnú kapitolu švajčiarskych dejín, kedy boli deti z chudobných rodín zneužívané ako lacná pracovná sila. Kniha je napísaná jednoduchým, no silným a autentickým jazykom, ktorý čitateľa vtiahne do surovej reality života týchto detí. Lisa Brönnimann rozpráva o svojom boji o prežitie, o zneužívaní a o strate detstva. Kniha je silné svedectvo o vytrvalosti a hľadaní spravodlivosti pre generáciu detí, na ktorú sa často zabúdalo.
Analýza lásky je ďalšou skvelou knihou od Ali Hazelwood, ktorá poteší fanúšikov romantických komédií s vedeckou tématikou. Je to príbeh o prekonávaní predsudkov, nájdení lásky na nečakaných miestach a o sile vytrvalosti. Ak hľadáte knihu, ktorá vás rozosmeje, dojme a zároveň inšpiruje, skúste si prečítať práve túto.
Román "Cesty osudu" je prvý diel rodinnej ságy, ktorý sa odohráva v bavorských Alpách v roku 1905. V centre príbehu je mladá Anna Gmeiner, ktorá sa zamiluje do soľníka Michaela a spolu musia čeliť rôznym prekážkam.
Román je pútavý a strhujúci aj vďaka autorkinej schopnosti majstrovsky vykresliť životy svojich postáv, s ktorými sa dá rýchlo stotožniť.
Autorka tiež používa bohatý jazyk a pútavé opisy, ktoré prebúdzajú predstavivosť čitateľa. Atmosféra bavorských Álp je vykreslená s láskou a detailmi, vďaka čomu som cítila, akoby som bola súčasťou príbehu.
Román skúma dôležité témy lásky, straty a nádeje, ktorými dokáže inšpirovať a prebudiť vieru v silu ľudského ducha.
Ak hľadáte strhujúci príbeh, ktorý vás prenesie do iného času a miesta, potom je táto kniha pre vás tou správnou voľbou.
Osobne sa už teším na ďalší diel.
Čítala som veľa kníh o holokauste počas druhej svetovej vojny a po ich prečítaní si poviem, že ma už nič nemôže prekvapiť. Tomuto zromantizovanému príbehu, ktorý je založený na skutočnej udalosti sa podarilo prekvapiť ma svojim spracovaním a kontroverznými hlavnými postavami. Ich láska odohrávajúca sa v podmienkach drsného a ťažkého Osvienčimu existovala.
Páčilo sa mi, že autorka si dobre zdokumentovala historické udalostí a bola verná opisu zverstiev, ktoré sa tam diali. Aj keď ide o ľahkú literatúru, čo sa týka historickej časti, dosahuje svoj cieľ: nabudí, vzbúri a postaví čitateľa pred viaceré dilémy.
Nepáčila sa mi nedostatočná schopnosť autorky dať hĺbku všetkým protagonistom, kde vývoj ich osobností a ich vzťahov je načrtnutý na môj vkus trochu povrchne.
Na tomto príbehu je vidieť, že autorka je letuška a dopodrobna popísané pracovné úkony letušiek sú azda to najzaujímavejšie, čo môžem vyzdvihnúť.
Inak mi celkom vadili až príliš podrobné opisy, ktoré uberali na celkovej dynamike a následkom toho bola pre mňa nekonečná NUDA!!!
Knihu odkladám do police s názvom "Raz stačilo".
Ako by to ani nepísala Sandra Brown. Pri tejto knihe si stačí prečítať iba anotáciu a dozviete sa všetko podstatné.
Samotný dej je vlastne jej rozšírenie o opisy sexuálnej príťažlivosti alebo sexuálnych scén a v tom sa ja až tak nevyžívam.
Za mňa veľké sklamanie, lebo i tento žáner si vyžaduje určitú kvalitu !!!
Obdobný námet ako pri Trhačke zubov, kde sa zmenili iba rozprávačky a historické reálie !?
Nevadia mi fiktívne príbehy, na pozadí ktorých sú opísané historické skutočnosti, pokiaľ sú uveriteľné.
Za najväčšie negatívum považujem, že sa autorovi nepodarilo stotožniť s hlavnou postavou ako ženou. Jeho hrdinky konajú a uvažujú ako chlapi, a to predovšetkým svojím libidom. Muž, ktorý nebol tehotný a nikdy nerodil, nevie reálne posúdiť tehotenstvo a pôrod, a preto môže bez rozmyslu napísať taký blábol o pôrode na strome. Obdobných "(ne)ženských" úvah a činov tam bolo veľa, ale najviac ma nahnevalo, ako bolo vykreslené poslanie ženy-matky. Miestami som dokonca mala pocit, akoby boli navzájom vymené úlohy mužov a žien.
S určitosťou už ďalšie autorové knihy nevyhľadám, jeho štýl mne osobne nesedí.
Dávno som nečítala príbeh, ktorý by vo mne dokázal vyvolať kopec tak rozporuplných emócií ako Krutá voľba.
Nevedela som sa rozhodnúť komu patria moje sympatie, kto bol vlastne najväčšou obeťou a kto vinníkom...
Naozaj vynikajúcim spôsobom spracovaný pseudo život hlavnej hrdinky plný duševnej trýzne, ktorú spôsobila jedná kvázi ešte detská nerozvážnosť.
Doslova som sa vyžívala v opisoch vnútorných pocitov či už Eve alebo jej dcéry, ktoré sa čoraz viac zamotávali až vyústili do veľkolepej katarzie.
Skvelá kniha !!!
Opäť som siahla po knihe, ktorá je mimo moju vekovú kategóriu, ale tentokrát som bola príjemne prekvapená.
Veľmi ma zaujal sofistikovaný spôsob, akým je kniha napísaná. Hneď od začiatku som sa namotala na akúsi “inakosť“ hlavného hrdinu, a potom som už len postupne objavovala, čo ju spôsobilo.
Záhadu som vyriešila až na konci a poviem, že toto som vôbec nečakala... Trauma z detstva, ktorej príčina sa odhalila iba náhodne a nevinne...
Plusom bol aj kladný vzťah hlavného hrdinu k literatúre.
P. S. Chystám sa aj na kontroverzný Zdroj od Ayn Randovej.
Počas predvianočných príprav, kedy nemám dostatok času na svoje obľúbené čítanie, som si vybrala audiokniku od DD Uzol v podaní fenomenálneho Mariána Geišberga a konštatujem, že som si nemohla vybrať lepšie.
Koľko podobných uzlov sa nachádza v našich dejinách ?
Páčil sa mi opis prostredia aj doby, v ktorej sa dej príbehu odohrával a rovnako fantastické dialógy.
Neviem vlastne ani posúdiť, kto sú hlavnými hrdinami tohto románu. Kto boli tí dobrí a kto zlí ?
Presne tak to bolo aj s ľuďmi žijúcimi v socialistickom režime.
Úžasný román z doby nedávnej, kde desivo boli vrahmi aj tí, ktorí nás mali chrániť....
Nemám slov...
Najskôr som si myslela, že idem čítať ďalšiu nenáročnú oddýchovku. Ako som sa však zmýlila !!!
Prečítala som si emotívny príbeh o veľmi netradičnej láske - vášnivej, strhujúce, bolestnej a nebezpečnej, ktorá si vyžiadala tie najväčšie obety... Ani neviem ako, ale všetky emócie som pri čítaní prežívala spolu s hlavnými postavami, šťastie, radosť, sklamanie, bolesť, zúfalstvo, odlúčenie, strach, beznádej, ale nakoniec i nádej zo sebaobetovania sa z lásky a pre lásku.
Pre mňa trochu trpký koniec, lebo Ryle mi bol od začiatku oveľa sympatickejší ako Lilyn priateľ z detstva, ale o to hlbší dojem som z celého príbehu mala. V živote nie je všetko biele i napriek maximálnemu úsiliu, ktoré sme preto mohli obetovať.
Keď som začala čítať túto knihu, pocítila som déjà vu, dôvernú známosť niečoho výnimočného k čomu možno s kľudom pripísať aj dielo "Traja kamaráti".
Zvláštny, neobvyklý až tajomný príbeh lásky dvoch ľudí si ma rovnako podmanil.
Neostáva mi iné ako vyzdvihnúť úžasné dialógy a množstvo krásnych a podnetných myšlienok tohto literárneho skvostu.
„Bez lásky je človek iba mŕtvola na dovolenke.“
Erich Maria Remarque
"Ten, kto nikdy nečítal, žije len jeden život. Ten, kto čítal, môže žiť tisíce životov."
Pri čítaní tejto knihy som i ja intenzívne preživala životy kostlivcov z koncentračného tábora Mellern, ktorí boli iba anonymnými číslami až priveľmi často sa rozplývajúcimi do vzduchu komínom zo spaľovne mŕtvol. Ľudia tu umierali nielen od hladu, vyčerpania alebo rukami nacistov, ale rovnako vlastným sebectvom, rezignaciou a apatiou k životu.
Výnimkou bolo azda iba tucet veteránov, zachovávajúcich si svoju ľudskosť, ktorí svojim spolutrpiteľom dokázali vliať aspoň iskričku nádeje v každodennom boji o prežitie
Autor podrobnou charakteristikou postáv a naturalistickými opismi scén dodal celému dielu punc reálnosti a vysokej kvality.
Nádherný príbeh lásky chudobnej siroty, ktorá síce neovplývala svetskou krásou, ale bola veľmi inteligentná a čestná, čím si získala srdce svojho zamestnávateľa. Autorka veľmi dobre vystihla atmosféru tej doby a takisto excelentne vykreslila charaktery hlavných i vedlajších postáv. Dejové línie sú vystavané tak, že čitateľa neustále držia v napätí a vzbudzujú v ňom rôzné emócie. Toto všetko dodáva knihe istú výnimočnosť. Najkrajší ľubostný román, ktorý som doteraz čítala.
Divadelná hra, ktorá si zachováva pôvodnú aktuálnosť a myšlienkovú silu. Dielo je viacrozmerné a pri čítaní som mala pocit, že pán Čapek napísal hru nie o robotoch, ale o nás ľuďoch po tých 100 rokoch. Vplyvom rôzných autorít a technológií sa z nás stali len Roboti -
Bez vlastnej vôle.
Bez vášní.
Bez duše.
Bez lásky a vzdoru.
Záchraní nás láska ???
Kniha Balada pro Emily je hlboký psychologicky román o osamelosti, vine a hľadaní vykúpenia, ktorý sleduje hlavnú postavu Emily pri jej návrate do rodného mesta, kde sa snaží vyrovnať s minulosťou. Autorka tu využíva poetický štýl a citlivo vykresľuje vnútorný svet hlavnej hrdinky, čo dokáže poskytnúť silný emocionálny zážitok. Kniha ma upútala hlavne svojou krásnou tajomnou obálkou. Pre čitateľov, ktorí majú radi psychologicky orientované príbehy s výraznou atmosférou, je tento román pútavým dielom, hoci jeho pomalšie tempo nemusí sadnúť každému.
Ide tu o komplexný psychologický triler, ktorý prináša napätie a nečakané zvraty. Autor efektívne využíva neistú naráciu, čo udržuje čitateľa v neustálom napätí. Postavy, najmä Sophie, sú psychologicky prepracované, čo umožňuje hlboký ponor do jej emocionálneho rozkladu a paranoje. Napriek tomu, že kniha je bohatá na prekvapenia a dôsledne rozvíjanú zápletku, trochu mi prekážali dve veci, ako zložitosť štruktúry a pomalší úvod. Zvraty v deji sú však šikovne prepojené, čo zaisťuje, že každý detail má svoj význam. Celkovo ide o pôsobivé dielo pre tých, ktorí oceňujú psychologicky intenzívne a hzložité príbehy.