Evaho73 komentáře u knih
"Andělé smrti" od Patricie Gibney sú napínavým detektívnym trilerom, v ktorom inšpektorka Lottie Parkerová vyšetruje sériu vrážd spojených s temnou minulosťou miestneho sirotinca. Hlavná hrdinka bojuje nielen so zločinmi, ale aj so svojimi osobnými traumami, čo jej pridáva ľudský rozmer. Kniha sa venuje ťažkým témam ako zneužívanie v cirkevných inštitúciách, čím prehlbuje sociálny kontext príbehu. Gibney vytvára atmosféru plnú napätia a tajomstiev, pričom odhaľuje minulé hrôzy. "Andělé smrti" sú pútavým štartom série pre fanúšikov temných a psychologicky hlbokých detektívok.
V centre divokej Aljašky sa odohráva príbeh Calle, mladej ženy, ktorá sa vracia do minulosti, aby našla stratené spojenie so svojím otcom. Autorka nás vtiahne do príbehu plného emócií, kde sa láska, smútok a odpustenie prelínajú s krásou drsnej aljašskej prírody. Callaina cesta je cestou sebaspoznávania a hľadania svojho miesta vo svete. Kniha ponúka atraktívny román, ktorý si ma získal hlavne krásnou atmosférou a sympatickými postavami.
Kniha sa okrem romantického vzťahu zaoberá dynamikou rodiny a ukazuje, že rodina nie je vždy definovaná pokrvným príbuzenstvom. Vzťahy medzi postavami sú realistické a emocionálne, čo dodáva príbehu hlboký ľudský rozmer. Autorka je známa svojským štýlom písania, ktorý zahŕňa detailnú charakterizáciu a postupný vývoj zápletky.
Celkový tón románu je srdečný a hrejivý, pričom čitateľov prevedie cez smiech, lásku, stratu a nádej. Knihu odporúčam pre všetkých, ktorí hľadajú hlboký a dojímavý príbeh s realistickými postavami a pomaly sa rozvíjajúcim romantickým vzťahom.
Pútavý román prerozpráva príbeh dvoch ľudí, ktorých životy sa prelínajú počas troch desaťročí. Všetko sa začína na lavičke, kde sa stretnú Cat a Sam. Okamžite medzi nimi preskočí iskra, no ich cesty sa čoskoro rozdelia. Osud ich však aj naďalej spája a stretávajú sa v rôznych fázach svojho života. Príbeh je rozprávaný z pohľadu oboch protagonistov, pričom sa striedajú kapitoly z Catinho a Samovho uhla pohľadu. To umožňuje čitateľovi hlbšie spoznať myšlienky a pocity oboch postáv a pochopiť ich motiváciu. Dej románu je plný nečakaných zvratov a prekvapení, ktoré udržiavajú čitateľa v napätí až do konca. Zároveň je to príbeh plný emócií – lásky, straty, nádeje a smútku.
Pôsobivý príbeh šestnásťročnej Finn Millerovej, svedkyne tragickej nehody, ktorá navždy zmení život jej rodiny a priateľov.
Kniha skúma, ako sa ľudia správajú v krízových situáciách a ako sa ich morálne hodnoty môžu meniť, keď čelia nebezpečenstvu a boju o prežitie. Zameriava sa tiež na dynamiku rodinných vzťahov a na to, ako ich ovplyvňuje trauma.
Prostredníctvom postavy Finn, ktorá sa nachádza v stave medzi životom a smrťou, autorka skúma témy smrti, straty a toho, čo zostáva po našom odchode.
Autorka kladie veľký dôraz na psychologickú hĺbku postáv a ich vnútorné konflikty z neobvyklého uhla pohľadu, čo pridáva príbehu jedinečný a introspektívny charakter.
Osobne som sa trochu nudila. Bol tam pokus o humor, ale mňa tieto scény príliš nerozosmiali. Zápletka tiež nebola originálna, čo mi nevadí v prípade, keď ma spracovanie záujme. V prípade tejto knihy povestná chémia medzi mnou a príbehom nezafungovala a moje konečne hodnotenie je obligatne neurazí, nenadchne...
Odkladám do police s názvom raz stačilo.
Veľmi jednoduchý príbeh o živote v malom meste a rodinnej súdržnosti.
Trochu mi to pripomenulo mladosť, lebo práve obdobné romantické príbehy som obľubovala.
Pre autorov je už veľmi ťažké nájsť neotrelú tému, prípadne ju spracovať jedinečným spôsobom tak, aby zaujala čitateľov.
Autorke Oyinkan Braithwaite sa príbeh dvoch sestier celkom podaril, ale k čitateľskej dokonalosti mne osobne chýbali ešte minimálne dva stupne.
Absentovali mi tu opisy atraktívneho Lagosu najväčšieho mesta v Nigérii a jedného z najväčších miest Afriky. Pokiaľ by sa autorka viac pohrála s opisom atmosféry prostredia, prípadne mentality tamojších obyvateľov, príbeh by na mňa zapôsobil oveľa efektívnejšie.
Takisto opisy konania a pohnútok oboch sestier by si zaslúžili trochu viac priestoru.
Napriek tomu, ma kniha zaujala svojskou originalitou.
Nezlomný.
Veľmi výstižný názov útlej knižôčky obsahujúcej veľmi kruté a znepokojujúce svedectvo.
Silná výpoveď človeka, ktorý sa dostal zo dna, odkiaľ zvyčajne niet návratu, aby mohol pomáhať podobným osudom stíhaným deťom.
Deti z Kene vyrastajúce na ulici, ktorá je ich spálňou aj záchodom zároveň...
Útek od hladu, zimy, samoty, poníženia, akéjkoľvek beznádeje im poskytuje fľaštička lepidla...
Kruté pravidlá, na základe ktorých zažívajú šikanu od polície, úradov, ale hlavne od svojich vrstovníkov z ulice...
Vzdávam hold všetkým, ktorí pomáhajú týmto deťom !!!
Čo má na tejto sérii fascinuje?
Amiši a ich životný štýl, útržky ktorého nám autorka postupne v jednotlivých dieloch servíruje.
Začínam si však myslieť, že sa jej to pomaly začína zvrhávať, lebo Amiši v jej podaní sú sami násilnici, uchyláci, vraždiace monštrá a incest, podvody, zapieranie aj klamstvá sú pre nich bežným javom....
Začínam byť trochu otrávená !!!
Teraz som asi urobila chybu, že som si tento diel prečítala veľmi skoro po prečítaní toho predošlého.
Moja zvedavosť, ako dopadnú vzťahy medzi otcom a synom, mužom a ženou, svokrom a nevestou bola touto poslednou časťou zodpovedaná.
Jedno veľmi silné svetlo zatienilo druhé, a keď prvé vyhaslo to druhé sa pomaly rozblikalo, aby svietilo ešte oveľa jasnejšie a intenzívnejšie.
Dohorelo príliš skoro, ale stíhlo ešte prehodiť iskru ďalej, ktorá sa pomaly začala rozjasňovať a ja len dúfam, že sa stačila preniesť aj na ďalšie generácie...
Celú trilógiu si dovolím zhrnúť citáciou jedného slovenského literárneho kritika, ktorý o nej napísal:
"Je tu všetko, ako v dobrom románe má byť: vzdor i láska, viera i povera, ľudia i zvieratá. Boh i mocnosti pekiel, rodenie i umieranie, skaza i vykúpenie; a ako býva len vo vynikajúcich románoch, všetko sa odohráva netraktátove, v rovine rozprávania."
Opäť kvalitné spracovanie detektívnej zápletky a historického príbehu s originálnou témou škótskych vysťahovalcov do Kanady s nádychom tajomnosti a mystiky.
Veľmi sa mi páčilo vykreslenie psychologického charakteru hlavného hrdinu a myšlienka prepojenia historickej linky prostredníctvom snov a denníkov.
Fascinujúce opisy prostredia a celkovej atmosféry ma úplne pohltili a tak som si opäť vychutnávala jeden skvelý čitateľský zážitok.
Myslím, že neexistuje príbeh, ktorý by mi urobil lepšiu vianočnú náladu !!!
Úžasne zachytená idilická atmosféra Vianoc vo viktoriánskom Anglicku a nadčasová hlavná myšlienka posúvajú toto dielo na vysoký literárny piedestál.
Vianočnú koledu možno označiť ako posolstvo viery, nádeje a lásky.
Za mňa túto knihu hodnotím ako jeden vynikajúci psychologický thriller...možno najlepší aký som zatiaľ čítala.
Začiatok tejto psychodrámy je posadený do stereotypu a nudy, presne tam, kde uviazlo manželstvo oboch nedôveryhodných rozprávačov. Netreba sa dať odradiť, lebo aj v zdanlivo nudnej prvej časti sa postupne začínajú profilovať zvratené charaktery oboch hlavných hrdinov a nachádzame tam aj rôzné indície pre ďalšie smerovanie deja.
V druhej časti sa dejové zápletky a ich zvraty začínajú odvíjať oveľa rýchlejšie, kde pri čítaní nestačíte prenášať (ne)sympatie z jedného hlavného hrdinu na druhého, ktorí čitateľov ako rozprávači zásobujú množstvom neistôt a poloprávd. Záverečná časť je vystupňovaná do dramatického a prekvapivého záveru...kto je vlastne skutočnou obeťou, či je ňou vôbec niekto?
Autorka týmto príbehom naznačila, ako ďaleko môže zájsť meniaci sa spôsob manželského života, kde jeden partner manipuluje toho druhého žiarlivosťou, vydieraním...
Pán hor I od Hany Marie Körnerovej je prvou časťou rozsiahlej historickej ságy, ktorá sa odohráva v krásnom prostredí francúzskych Álp. Príbeh sleduje osudy grófa Edmonda, silného a charizmatického muža, ktorý sa snaží obnoviť svoje panstvo a čeliť ťažkostiam, ktoré mu život kladie do cesty. Kniha je plná napätia, dramatických zvratov a zaujímavých postáv, pričom sa autorka zameriava hlavne na dobovú atmosféru a dynamiku vzťahov. Körnerová čitateľom ponúka pútavý príbeh o láske, odvahe a sile postaviť sa nepriazni osudu. Tento román je ideálny pre milovníkov historických príbehov s romantickým nádychom.
Nenáročný historickým románom, ktorý ponúka kombináciu lásky, dobrodružstva a osobného hľadania. Kniha vyniká svojimi živými a detailnými opismi austrálskej prírody, ktoré vytvárajú silný pocit miesta a atmosféry. Postavy sú dobovo vykreslené a ich príbehy sú plné emocionálnej hĺbky. Aj keď niektoré časti deja môžu byť predvídateľné, celkový štýl písania a napätie príbehu robia z tejto knihy pútavé čítanie. Knihu odporúčam pre tých, ktorí hľadajú dobrodružný historický román zasadený do krásnej, no nebezpečnej prírody.
Ide tu o dojemný historický román, ktorý kombinuje minulosť a prítomnosť, aby odhalil silný príbeh lásky, straty a kultúrnych rozdielov. Príbeh sa odohráva v dvoch časových líniách – v povojnovom Japonsku a súčasnej Amerike.
Musím oceniť, že román je založený na skutočných udalostiach, čo dodáva príbehu autentickosť. Sledujeme tu osud mladého japonského dievčaťa, Naoko Nakamury, ktorá sa v 50. rokoch minulého storočia zamiluje do amerického námorníka, Joea Kellyho. Ich zakázaná láska čelí mnohým prekážkam, vrátane kultúrnych rozdielov a rodinných očakávaní.
Postavy sú hlboko prepracované a dá sa ľahko stotožniťk s ich pocitmi a dilemami. Naoko je silná a odvážna, zatiaľ čo Joe je oddaný a láskavý. Súčasná línia sleduje Tori Kovac, ktorá odhaľuje tajomstvá minulosti svojho otca a jeho spojenie s Naoko. Autorka skvelo zachytáva atmosféru povojnového Japonska, jeho tradície a kultúrne normy. Toto historické pozadie pridáva príbehu hĺbku a čitateľovi umožňuje lepšie pochopiť kontext, v ktorom sa postavy nachádzajú.
Príbeh je plný emócií, od lásky a nádeje po smútok a bolesť. Ana Johns vie, ako zachytiť čitateľove srdce a prinútiť ho prežívať príbeh spolu s postavami a mňa si navyše získala aj zmienkou o Slovensku a tým, že Joe bol vlastne synom Slováka.
Kniha Dejiny lásky je svojou osobitou formou spracovania určená skôr pre náročnejších čitateľov.
Obyčajne si podobné knihy vychutnávam, ale v tomto prípade prelínanie rôznych prvkov, postáv, štýlov rozprávania alebo časových línii zapôsobilo na mňa prekombinovane a často som strácala orientáciu hlavne vo vzťahoch medzi postavami.
Inak je to román o nezabudnuteľnej láske, o rodine, priateľstve, o hľadaní, ale i o utrpení, či dokonca holokauste....
Čo knihe nemôžem uprieť je aj neskutočne tiaživá atmosféra, ktorá ma pri čítaní pohlcovala.
Román Tiaživa láska bol pre mňa náročným čítaním, kde som si musela od čítania dávať prestávky a len zvedavosť, prečo bol vzťah matky a dcéry taký aký bol, má donútila knihu krvopotne dočítať.
Nakoniec musím usúdiť, že príbeh má niečo do seba, lebo opisovať vzťah násilníckeho muža k svojej žene a jeho dôsledky prejavujúce sa na (ne) láske k svojim deťom nie je vôbec jednoduché.
Pri čítaní Hordubala som si spomenula na moju starú mamu, ktorá mi rozprávala o veľmi podobnom skutočnom príbehu približne z doby, kedy bola napísaná aj táto novela. Jediný rozdiel bol, že príbeh starej mamy neskončil vraždou, ale prirodzenou smrťou navrátileho Amerikána, ktorej predchádzalo podlomené zdravie v dôsledku ťažkej lopoty a určite mu neprospela ani nevera, či odcudzenia vlastnej ženy.
Karel Čapek rovnako napísal túto psychologickú drámu na základe skutočnej udalosti, kde hlavný hrdina v jeho podaní vyznieva, ako slaboch s dobrým srdcom, ktorý navzdory skutočnosti v sebe potláča krutú pravdu o nevere svojej ženy.
Diléma o morálke a manželskej (ne)vernosti s vystížnou charakteristikou obyvateľov malej dediny, napísaná hlavne zo začiatku baladickým spôsobom, mi pripomenula starú dobrú a hlavne kvalitnú klasiku.