Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Radostná zvěst Radostná zvěst Sandra Brown

Ľahká relaxačná rozprávka určená skôr pre ženy.
Potrebovala som sa odreagovať a táto kniha splnila svoj účel.

16.12.2019 3 z 5

Když se začíná znovu Když se začíná znovu La Vyrle Spencer

Strhujúci a dojemný príbeh o nezabudnuteľnej prvej láske plný vášne, citu a snahe vybudovať si nový život aj po ťažkej životnej strate.
Oceňujem autorkinu schopnosť vcítenia sa do myšlienok svojich hrdinov, ktorej výsledkom sú majstrovské opisy ich pocitov a konaní.
Odporúčam ako oddýchové a nenáročné čítanie síce s predvídateľný dejom, ale so strhujúcim podaním.

27.11.2019 4 z 5

Soukromá záležitost Soukromá záležitost Kenzaburó Óe

Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Napríklad, ak prežijeme negatívne skúsenosti, vieme sa z nich omnoho lepšie poučiť.
Aj hlavný hrdina knihy Soukromá záležitosť prežíval obrovskú negatívnu skúsenosť, kde najskôr beznádejne vyzerajúca situácia spôsobila jeho veľký prerod.

Kniha na mňa zapôsobila veľmi depresívne, kde som skoro z každej stránky pociťovala skľúčenosť, neschopnosť prejaviť city, zúfalstvo alebo zbabelosť. Konanie hlavného hrdinu ma doslova iritovalo a v určitých situáciách som ho odsudzovala za jeho postoje.
Zároveň na mňa autor urobil dojem tým, ako dokázal podať komplikovanú tému dopadov narodenia ťažko postihnutého dieťaťa na vzťahy v rodine.
Normálne som ho pri čítaní podozrievala, že musel zažiť niečo obdobné, čo sa mi aj po prečítaní doslovu potvrdilo.

26.02.2019 4 z 5

Panský dům a jeho dědictví Panský dům a jeho dědictví Anne Jacobs

Rozsiahly román opisujúci životné príbehy niekoľkých generácií rodiny Melzerovcov a jeho služobníctva je zavŕšený touto treťou časťou, ktorá je po literárnej stránke najlešie spracovaná.
Autorka tu najviac prenikla do vnútorného sveta jednotlivých postáv, ktoré čitateľom v oveľa väčšej miere odkrývajú svoje vnútorne myšlienky, pocity a dôvody svojho konania. Tento štýl rozprávania mne vyhovuje oveľa viac a tretiu časť som doslova "zhĺtla" za dve noci.
Okrem osudov jednotlivých postáv celého románu, ma hlavne zaujal autorkin vývoj od prvej časti po poslednú, kde kvalita spracovania mala každou časťou stúpajúcu tendenciu.

23.12.2018 5 z 5

Ditta, dcera člověka Ditta, dcera člověka Martin Andersen Nexö

Ditta, dcéra človeka - tento názov knihy lepšie pochopíte až po jej prečítaní.... Áno Ditta bola "človek" i napriek neľudskému životu, ktorý prežila a je jedno, z ktorej strany sa na jej život pozeráte....
Kniha patrí medzi tie, ktoré sa nedajú čítať na jeden záťah a aj mne sa čítala pomaly a veľmi ťažko, nie pre nezaujatosť, ale preto lebo bola plná ťažkých životných situácií hlavnej hrdinky, ktoré ma chytali za srdce a vháňali mi slzy do očí...
Je potrebné čítať podobné knihy, aby sme nezabúdali, aký život žili naši starí rodičia alebo prarodičia, dokázali si vážiť čo máme a nebrali to ako samozrejmosť, za ktorú niekto v minulosti musel zaplatiť tým najcennejším - svojím životom a obetovaním sa pre našu lepšiu budúcnosť.
Odporúčam hlavne pre mladšie ročníky !!!

07.10.2018 5 z 5

Teď neplač Teď neplač Joy Fielding

V tejto knihe toho bolo na jednu ženu naozaj veľa...
Najskôr šťastná manželská idylka, ktorú naruší jeden zdanlivo uletený telefonát a potom sa to začne sypať od vraždy, cez pomalé odkrývanie bývalých nedoriešených rodinných vzťahov, vzťahov na pracovisku, v rodine s jej novonadobudnútymi členmi (nielen tými ľudskými), až po pretvárku, neveru, falošné priateľstvo, záhadnú nemoc s diagnózou pokus o vraždu a to všetko končiac nečakaným odhalením vraha.
Celé to na mňa zapôsobilo až moc prekombinovane a v tomto prípade asi naozaj platí, že menej je niekedy viac.
Na to, koľko sa toho v príbehu udialo, mi prišli niektoré dejové línie málo vystupňované, nedotiahnuté až zbytočné a po prečítaní som sa cítila ochudobnená o lepšie rozúzlenie celého kĺbka zamotaných vzťahov. Takisto na mňa hlavná hrdinka zapôsobila dosť nereálne, kde zo všetkých plochých charakterov, skoro ako jediná vychádzala iba s dokonalými vlastnosťami, ktoré hraničili až s nadľudskosťou.

22.07.2018 3 z 5

Šmírák Šmírák Charlotte Link

Po dlhšom čase ďalšia kniha, ktorá ma akosi nevedela vtiahnuť do deja. Možno to bolo spôsobené vykreslenými charaktermi postáv, kde skoro každá z nich mala svoje temné stránky a ani jednu som si nedokázala obľúbiť a dôverovať jej. Týmto som postrádala akési bližšie prepojenie s dejom, ktorý bol inak celkom dobre prepracovaný, ale nakoniec ma aj tak doviedol do pomstivého zbytočne natiahnutého a tuctového finále.
Celkovo kniha nebola zlá, ale od edície svetový bestseller som aj ja očakávala rozhodne viac.

13.06.2018 3 z 5

Náruč bezpečí Náruč bezpečí Catherine Anderson

Príbeh je napísaný štýlom mexickej telenovely, kde sa jednotlivé dejové línie posúvajú až priveľmi pomalym tempom.
Za necelý mesiac sa toho udeje toľko, že vzhľadom na prežité traumy obidvoch hlavných postáv, celý príbeh svojim podaním nevyznieva vôbec reálne. Charakteristika hlavných postáv mi nesadla, ako aj mnoho protichodných reakcií v ich chovaní.
Rada sa odreagujem pri čítaní podobných žánrov, ale táto kniha má neskutočne nudila, pri čítaní som musela preskakovať strany, kde čuduj sa svete, som o nič neprišla.
Určite by som knihu druhý krát nečítala a hodnotím ju ako veľký prešľap pri mojom výbere.

09.06.2020 1 z 5

Země odpoledního slunce Země odpoledního slunce Barbara Wood

Diela Barbary Wood odzrkadľujú jej cestovateľskú vášeň a cit pre dokonalé opisy prostredia.
V knihe "Země odpoledního slunce" zachytáva Kaliforniu počas 20. rokoch, kedy začala zlatá éra filmu. Nemý film bol postupne nahradený zvukovým filmom a v Hollywoode v tej dobe vznikali westerny, komédie, muzikály a animované filmy ako na bežiacom páse.
Myslím, že toto obdobie sa autorke v knihe podarilo opísať veľmi autentický, ale dejová línia a konanie postáv tohto románu ma až tak neočarili hlavne pre monotónnosť a pomalú gradáciu celej zápletky.
Doktorka Samanta u mňa zatiaľ vedie aj po prečítaní tejto knihy.

23.11.2018 4 z 5

Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Začnem pozitívne...
Kladne hodnotím to, že sa autorka pustila do spracovania témy o nevestinci v koncentračnom tábore.
Zaujímavé bolo aj striedavé rozprávanie z pohľadu troch hlavných hrdinov a prelínanie dvoch dejových liniek príbehu.
Nakoniec oceňujem aj vykreslenie charakterov hlavných postáv, ktoré vlastnia všetky ľudské slabosti ako sú strach, zbabelosť, egoizmus, pokrytectvo, vypočítavosť a kalkulujú s nimi podľa danej situácie a potreby.
Ako negatívum vnímam to, že autorke sa nepodarilo dosť autentický opísať život a drsné podmienky panujúce v koncentračnom tábore.
Aj na tejto knihe je cítiť, že generácia, ktorá priamo zažila druhú svetovú vojnu a život v koncentračnom tábore už pomaly vymrela a každé ďalšie reprodukované prerozprávanie postupne stráca na autencite.

08.11.2018 3 z 5

Ježiš, môj uzdravovateľ Ježiš, môj uzdravovateľ Elias Vella

Kniha Ježiš, môj uzdravovateľ je pre mňa ako veriacu veľmi cennou záležitosťou.
Je to prameň, z ktorého môžeme čerpať kedykoľvek pocitíme potrebu vnútorne sa oslobodiť od zlého, ktoré nás sprevádza našim životom. Kniha obsahuje veľmi silné a účinné modlitby, citáty z biblie, rôzne svedectvá a myšlienky na rozjímanie.
Čítanie som si dávkovala pomaly ako vzácny liek, kde som každý deň prežívala úžasné chvíle.....
"Uzdrav ma Pane, nie ako ja chcem, ale uzdrav ma podľa Tvojej vôle."
Odporúčam !!!

20.09.2018

Dítě boží Dítě boží Cormac McCarthy

K tejto knihe som sa dostala iba náhodou vďaka výzve a musím priznať, že ma poriadne šokovala.
Je to hororový príbeh o chorobne zvrhlom mužovi napísaný podľa skutočnej udalosti, i keď si osobne myslím, že niektoré situácie autor asi vykonštruoval podľa seba.
Zo začiatku sa kniha nečíta ľahko, lebo je písaná "chaos štýlom", kde je príbeh poskladaný rôznými útržkami popísujúcimi konanie a zvrátenosť  hlavného predstaviteľa z pohľadu viacerých svedkov.
Hlavný predstaviteľ Lester Ballard z Tennessee vraj skutečne žil ako vyhnanec na okraji spoločnosti. Trpel rôznými úchylkami ako napríklad podpáľačstvom, bol sexuálny deviant, nekrofil a vrah.
Autor popisuje Ballardovo konanie veľmi expresívne až mi niekedy pripadalo, ako by sa v tých morbídnostiach sám vyžíval, to však paradoxne dodalo dielu akúsi originalitu.

03.02.2018 4 z 5

Odviate vetrom (Prvý a druhý diel) Odviate vetrom (Prvý a druhý diel) Margaret Mitchell

Kniha mojej mladosti, ktorú radím k svojim TOP prečítaným knihám.
Príbeh lásky dvoch povahovo rovnakých ľudí, ktorý mi zároveň priblížil aj občiansku vojnu Juhu proti Severu.
Legendárna Scarlett O´Harová ma niekedy poriadne vytáčala svojou vypočítavosťou, tvrdohlavosťou, namyslenosťou alebo neustupnosťou a inokedy som zase na nej tieto vlastnosti obdivovala, lebo vďaka ním sa nevzdávala a išla tvrdo za svojim cieľom aj v najťažších chvíľach svojho života.
Najviac mi bolo ľúto, že i napriek veľkej vášnivej láske, ktorá ju spájala s Rhettom Butlerom, nedokázali spolu žiť po jednom boku. Svojimi rovnakými povahovými vlastnosťami si totižto navzájom ubližovali.
Kniha, ku ktorej sa vždy rada vrátim.

06.01.2018

Druhá možnosť Druhá možnosť Jarmila Bóriková

Druhá možnosť je psychologický román, ktorý skúma témy identity, zmeny a hľadania vlastnej cesty. Autorka tu vykreslila vnútorný svet svojej hrdinky, Michaely, ktorá sa ocitá na životnej križovatke. Jej schopnosť vcítiť sa do ženskej duše mi priniesla celkom autentický zážitok. Román však miestami trpí pomalším tempom a niektoré dialógy pôsobia umelo. Napriek tomu je Druhá možnosť hodnotným prínosom slovenskej literatúry a ponúka čitateľom priestor k zamysleniu sa nad vlastným životom.

22.12.2024 3.5 z 5

Najtemnejší úsvit Najtemnejší úsvit Aly Martinez

Pri tejto knihe musím uznať šikovný marketingový ťah. Skončiť knihu v najpodstatnejšom a najnapínavejšom okamihu, aby si čitatelia kúpili pokračovanie? Hm, hmm...
Z mojej strany je dej predvídateľný a druhý diel si už nepotrebujem kupovať.
Asi tak. :-)

10.11.2019 3 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Kniha, ktorá má určitým spôsobom zaujala opisom inej kultúry, náboženstvá a zvykov z nich prameniacich, ale aj šokovala...
Reva - autorka opisujúca svoj skutočný život - mi pripadala ako schránka plná povahových protikladov, kde v knihe najviac konfrontovala svoju pravovernú zbožnosť s nespútanou promiskuitou.
Niektoré pasáže mi prišli dosť ťažko uveriteľné a myslím, že hlavná hrdinka ovplýva nadmierou bujnej fantázie, miestami hraničiacej s halucináciami.
Každopádne si viem predstaviť, že kniha musela v židovskej spoločnosti vyvolať obrovský škadál. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že Reva Mann po postupnej strate svojich najbližších, ktorých ohurovala svojimi škandálmi, touto knihou zamerala svoju pozornosť na oveľa širšie publikum, ktoré jej poskytuje väčšie uspokojenie pre jej exhibicionitu.

23.02.2019 3 z 5

Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Medzi mnou a Nestvůrou z Essexu to nezafungovalo a pridávam sa k tej skupine čitateľov, na ktorú toto dielo zapôsobilo ako "literárny guláš".
Najviac ma sklamalo to, že som sa pri čítaní vôbec nedokázala vcítiť do opísanej atmosféry viktoriánskeho Anglicka.
Dej príbehu sa vyvíja veľmi pomaly a obsahuje pre mňa mnoho nudných filozofických opisov. Rovnako aj charakter hlavných postáv je komplikovaný, každá z nich bola osobitá a v súvislosti s dejom mi tam niektoré ďalšie postavy nesadli alebo neboli dobré vyprofilované.
Autorka toho chce čiatateľom podať veľmi veľa, od tajomnej záhady, konfrontácie medzi vedou a vierou, detektívnej zápletky, feminizmu, vývoja medicíny, nerovných spoločenských aj osobných vzťahov až po opísanie vtedy pomaly objavovaného autizmu, pričom mnohé zápletky boli podávané iba v náznakoch.
Neviem, ale na mňa to bolo dosť komplikované...

19.10.2018 3 z 5

Život Panny Marie Život Panny Marie Maria Valtorta

Úžasná kniha...

Doteraz som Pannu Máriu považovala za tajomnú nadprirodzenú bytosť, ku ktorej prechovávam svoju nekonečnú úctu.

Rozprávanie známej vizionárky Márie Valtorty mi túto predstavu trochu prenieslo do iného svetla, a ja som v Božej matke objavila ženu z "mäsa a kosti" so všetkými pozemskými radosťami, starosťami a bolesťami.

V knihe je zachytený život Panny Márie od jej počatia, cez narodenie a skrytý život v chráme, stretnutie s Jozefom, Nepoškvrnené počatie Božieho Syna.
Zároveň kniha zachycuje aj časť života Pána Ježiša Jeho narodenie, detstvo, dospievanie, dospelosť a ukrižovanie, ktoré sú spojené so siedmimi bolesťami Matky Božej Márie.

Čítanie tejto knihy sa pre mňa stalo cestou hlbokého poznania a stretnutia s ľuďmi v reálnom čase a priestore, ktorý im kedysi patril na tomto svete. Bolo nádherné ako zrazu predo mnou ožívali biblické postavy a ich vnútorné svety.

Kniha je na vysokej literárnej úrovni a doslova sa z nej prenáša atmosféra nielen vtedajšej Svätej Zeme, ale aj svätosť života Panny Márie a jej Božieho syna.

Pre veriacich prečítanie tejto knihy vrelo odporúčam.

30.03.2018 5 z 5

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Pútavý román ktorý ma zaviedol do malého amerického mestečka na juhu. Príbeh o priateľstve Idgie a Ruth, ktoré spolu vedú útulnú reštauráciu, je prepletený s otázkami identity, rasovej nerovnosti a ženskej emancipácie. Autorka dômyselne skombinovala romantické prvky s kritickým pohľadom na spoločenské problémy, čím dokázala vytvoriť komplexný obraz života na americkom juhu. Zaujalo ma využitie živého jazyka a humoru, čo významne oživilo postavy a ich príbehy. Aj keď niektoré aspekty románu boli podľa môjho názoru zidealizované, celkovo mi kniha ponúkla hlboký zážitok a inšpiráciu k zamysleniu sa nad dôležitými témami.

26.12.2024 4.5 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Moje cestovanie v čase s cudzinkou pokračovalo aj v druhej časti a ja rozmýšľam, čo ma donútilo začať čítať tretiu, keď táto bola z môjho poľadu ešte o čosi slabšia...
Je to predovšetkým zvedavosť, ako bude pokračovať osud dvoch hlavných hrdinov, a to potláča všetky negatíva, ktoré druhý diel obnáša, kde za hlavný považujem stagnáciu deja a zbytočne rozpytvávanie "slepých zápletok"...
Hovorí sa, že niekedy je menej viac a v tomto prípade to z môjho pohľadu platí dvojnásobne.
Niektoré pasáže však boli veľmi dobre a pokiaľ by bol takto vystavaný aj celý diel, bola by to zároveň dokonalá pecka pre mnohých fajšmekrov historických románov.

13.10.2019 3 z 5