evelýny evelýny komentáře u knih

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

,,Starat se jen sám o sebe je vůbec to nejlepší.Přesto si občas říkám, jaké by to bylo, kdybych někoho měla.
Někoho, kdo by mě znal, měl mě rád a chtěl pro mě jen to nejlepší"

Příběh Eleanor, potrhlé, svérázné bytosti s disociální poruchou. Za jejím samotářským chováním lze tušit těžkou minulost, kterou se snaží vytěsnit za každou cenu, třeba i pomocí láhve vodky.
Přesto v knize najdeme humor s jemnou ironickou nadsázkou, citlivost, lidskost.

,,Minulosti se nedá utéct a nedá se smazat."

Podaří se Eleanor dostat k tomu podstatnému a vytáhnout na světlo to, co pohřbila hodně hluboko. Dokáže se Eleanor se svojí minulostí vypořádat a tím změnit svoji budoucnost?

Jsem ráda, že se má Eleanor vážně skvěle, protože přežila a mohla tak v tom pravém čase potkat ty správné přátele.
Přesto její příběh v poměru k děsivé minulosti je pro mě ušitý horkou jehlou, naivně a tím absurdně...

29.08.2021 3 z 5

Kvítka v bytě Kvítka v bytě Veronika Ježková

Kniha zakoupena přes internet na základě pozitivních komentářů zde na DK.
Na první pohled mě nijak neupoutala.
Když se však začtete, získáte užitečné informace o pěstování pokojových květin nejen pro začátečníky.
Množení rostlin z pecek? Zajímavá doporučení pro citronovník, mango, avokádo.
Víte, co jsou to kykatky nebo řasokoule? Tedy čtěte.
Já si nakonec zvykla i na neobvyklá pojmenování ,, kvítko - kvítka." ( že by pragocentrismus? )
Přiznám se: Při zběžném prolistování v prodejně bych knihu nekoupila, ale za podrobné prostudování opravdu stojí.
Nakonec smíření.

Stejně se poohlédnu po jiné.

,,A co je toto?"
,,Řasokoule."
,,K čemu to je?"
,,K ničemu.

P S.: Tak to jsem si oddychla :-)))
P.P.S.: ,,Mičurinec" ze mě už nebude...

14.05.2021 3 z 5

Jak fotit nejen na instagram Jak fotit nejen na instagram Leela Cyd

Kniha pěkná, inspirativní, dobrých rad přehršel a ještě více fotografií.

JDĚTE NA TO S ROZVAHOU
Při fotografování zpomalte. V dnešním moderním světě, kdy se řítíme od jedné věci k další, může být fotografování nejlepším podnětem, abychom zvolnili a věnovali se tomu, co nás těší. Měl by to být záměr. Je-li vaším cílem vytvořit smysluplnou fotografii, věnujte jí čas a na chvíli se zastavte. (str. 17)

Dobrá rada nad zlato.

Instagram zakládat nechci.
Fanatickým fotografem už nemám čas se stát.
Každému, co k němu patří...
Proti gustu žádný dišputát...

P.S.: Trpělivost mně však schází. Z tolika rad bych zblbla na kvadrát.

02.04.2021 3 z 5

Zhubněte jednou provždy - Najezte se do štíhlosti Zhubněte jednou provždy - Najezte se do štíhlosti Antónia Mačingová

,,Chuťové buňky jsou jako mořské nymfy, lákající své oběti do záhuby."

Je libo kuřecí polévku bez kuřete nebo falešný bramborový salát z celeru?

Kniha pro mě poučná, inspirativní. Některé recepty se mi líbí, některým teprve musím přijít na chuť.
Tofu nekompromisně vynechávám.

U knihy je potřebná vytrvalost, disciplína, odhodlání, radost ze změny stravy.

P.S.: Až budu s rozumem v troubě, dám vědět...

20.12.2020 3 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Audiokniha: čte Igor Bareš

Sugestivně popisné, odporně detailní.
Překombinovanost po vás chce soustředění a velkou pozornost. Pro mě častá ztráta orientace s následnými zpětnými návraty.
Projekt Golgota: vymývání mozků nebo vzkříšení?
Zuby všude, kam se podíváš.
Nesmrtelnost hlavního hrdiny zarážející, možná unavující.
Konec byl však nečekaný, překvapující, přesto uvěřitelný.

,,Jde o šanci začít znovu.Dosažení nového stavu vědomí. Jde o vzkříšení. Osvobození se od bolesti a lítosti. Osvobození se od minulosti.
Pokušení stále číhá všude kolem a pokušení člověka užírá."

A já přemýšlím: Fantasmagorie nebo výborný thriller?

P.S.: A třeba mají v Anglii jenom málo zubařů, málo sluníčka a hodně whisky...

14.12.2020 3 z 5

Když jsi odešel Když jsi odešel Brooke Harris

Je to kniha o „odcházení“ a přesto o naději.
A je to kniha zejména pro ty, kteří zůstávají.
Je to příběh plný lásky, která stačila sotva zaklepat, ale zůstala celý život.
Pro mě příběh hodně emotivní, i když z mého pohledu velmi překombinovaný.
Přesto hlavní myšlenka v tomto příběhu se neztratila.

,,Cítila jsem, jak mě opouští, jako nádherné pírko unášené větrem.“

P.S.: Pohlédněme k nebesům a sledujme znamení, nic jiného již nezbývá…

16.09.2020 4 z 5

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Příběh s velkou dávkou fantazie, mystiky, ale pro mě mnohdy zmatený, nepřehledný. Přesto příběh k zamyšlení.

,,Člověk dokáže překonat i tu nejtěžší realitu. Přítomnost tím nezmění, ale pokud se změní naše myšlení…"
Přestaňte být pohlceni tím, co jste nedokázali...
Stačí jenom najít tu správnou židli a pak se zamyslet přesně tak dlouho, než vystydne káva

P.S: Emotivní konec příběhu si vysloužil jednu hvězdu navíc...

18.02.2020 4 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Upřímně a od srdce, nevím, co napsat...

Škoda, že se nedá nemoc odmalovat, začmárat..?
Čeho vlastně litujeme? Času...?
Je někdy potřeba skočit do vody...?
A je někdy potřeba nemít rád pravidla...?

Poslouchána audiokniha. Sametový hlas Pavla Soukupa je pro tuto knihu největším životním ternem.

19.01.2020 4 z 5

Ztracená manželka Ztracená manželka Alyson Richman

Rabbi Löw stvořil golema, aby zachránil židy...
Osud stvořil Hitlera ...
Pod rouškou davové psychózy antisemitismu nestačila vykvést velká, upřímná láska.
Láska, která byla nucena klást podmínky, protože: ,,Rodina se neopouští. Ani ve jménu lásky." Jedno klíčové rozhodnutí, které spustilo řetězovou reakci pocitů viny a trestu.
Sofiina volba jedné generace? Snad.
Příběh lásky, odehrávající se v kulisách zločinu proti lidskosti a vy jste nuceni číst až do samého konce, i když vlastně od začátku víte, jak příběh Lenky a Josefa dopadne. A čtete hodně rychle, abyste tu hrůzu již měli za sebou.
,,Občas i to nejsilnější pouto se rozpojí a lidé se jeden druhému ztratí." Opravdu...?

Příběh tak emotivní, že jsem autorce odpustila i ,,Apatyku u Rotta - prototyp úspěšného židovského podnikání...?" (str. 80)

P.S: Proč, pane Bože, proč...?

22.09.2019 4 z 5

Duch Llana Estacada Duch Llana Estacada Karel May

Tento autor se mnou protrpěl celou moji pubertu :-).
Příběh se opravdu četl sám a možná i díky té ,,duchařské záhadě", která z něj udělala historii skoro detektivní. A i když na konci tohoto příběhu se vše logicky vysvětlí, na napínavosti tato kniha neztratila.
P.S. Přestože jsem v mládí vlastnila kompletní sbírku knih Karla Maye, v mojí současné knihovně nenajdete jedinou knihu. Všechny totiž zůstaly ,,za drápkami" mému mladšímu bratrovi. Ale já se nezlobím. Kdykoli mohu příjít na návštěvu a knihy si půjčit.
ZAJÍMAVOST: I když jsem u bratra na návštěvě byla mnohokrát, knihy tohoto autora jsem si nepůjčila. A ani si je nepůjčím - možná ze strachu, že by se v současnosti rozplynuly krásné vzpomínky na letní večery, kdy jsem si pod světlem lampy - spolu s můrami - do hluboké noci četla o Old Shatterhandovi, Vinetouovi a o duchu Llana Estacada.
P.P.S. Čte dnešní mládež vůbec tohoto autora? Víte, že ani nevím...

26.07.2016 4 z 5

Dokud se budeš smát Dokud se budeš smát Hana Marie Körnerová (p)

,...takový je život. A přináší hodně podivné náhody. Kdo ví, jestli jsou to vůbec náhody a jakými věcmi mezi nebem a zemí se to řídí."

V kulisách povodní ve Stamicích, formou retrospekce nám je tentokrát nabídnut příběh Kamily a její kamarádky z dětství Ilony.
Pod drobnohledem se ocitnout partnerské vztahy a hlavně sebeláska.

Emočně vyšroubovat příběh umí paní Körnerová skvěle. Provede vás onkologií, soudní síní, nabídne vám setkání s psychopatem i drogovou závislost.

Nastavit zrcadlo umí brilantně

Tento příběh napsal obyčejný a úplně normální život. Ten jejich, ten váš, ten můj.

,,Všechno se dá nahradit, jen život ne."

A když se z těch zádrhelů, zmatků nepo**rete, když zabojujete, když pochopíte, a dokud se budete smát, tak vás nakonec život sám obdaruje.

Tak vážení a milí, čtěte a... přemýšlejte.

Jaký je ten váš dárek od života?

P.S.: Ten můj se jmenuje Mikulášek
P.P.S.: Díky, paní Hano Marie Körnerová

Audiokniha: v euforii vyhroceně čte René Slováčková

02.09.2024 5 z 5

Kapesní atlas léčivých rostlin Kapesní atlas léčivých rostlin Václav Jirásek

Je libo růží šípkovou, chrpu polní nebo konvalinku vonnou?

Letem světem s léčivými rostlinami.

Velikost knihy A5, husté řádkování textu, velmi malá písmena, informace o bylinách vyčerpávající, ilustrace dostačující, lupa pro podrobnější studium nutná.

Jsem překvapená, kolik běžných rostlin se řadí pod společný název ,,léčivé".
A kolik jich objevíme nejenom v českých luzích a hájích, ale i ve škarpách, na rumištích, dokonce i v centru Prahy v postranních ulicích, kde se prodírají rozbitou dlažbou chodníků.

P.S.: ,,Podívej se hluboko do přírody a pak všechno lépe pochopíš.“ — Albert Einstein

15.07.2024 4 z 5

Rozervané království Rozervané království František Niedl

České království je rozervané nemilosrdným bojem o moc mezi králem Janem Lucemburským a odbojnou šlechtou. Vychytralí ptáčkové Petr z Rožmberka, Jindřich z Lipé, Vilém Zajíc z Valdeka.
Kratochvilné čtení s opáčkem z dějepisu. Fakta díky historii jsou již předem daná a tak se o zábavu museli postarat Beneš z Vřesova a Wolfram z Olšové.
Bohužel celkový dojem: nuda. Příliš rozvleklé. Opakující se podobnost historek nabízí psaní textu přes kopírák.

Jednou větou: Putování rozervaným královstvím odnikud nikam.

Trochu málo na zkušeného romanopisce.

Audiokniha: variabilně andante v moll čte Martin Zahálka

02.12.2023 3 z 5

Fascinující zvířata Fascinující zvířata Ben Hoare

Výpravná kniha s krásnými ilustracemi zvířat, které doprovází krátký, přesto výstižný text o jejich životě, včetně poutavé, mnohdy neznámé zajimavosti. Každému zvířeti je věnována vždy jedna dvojstrana.
Pro mě nádherná, neodolatelná, úžasná kniha, která zaujme nejenom milovníky fauny. Díky krátkému textu je vhodná pro děti.

,,Klokani si plivou na přední nohy a pak si je olizují. Pomáhá jim to ochladit tělo ."

,,Když jde tukan spát, obrátí hlavu a svůj těžký zobák si opře o záda."

,,Kosatkám se přezdívá velryby zabijáci, ovšem ve skutečnosti to žádné velryby nejsou. Jde o obří černobílé delfíny."

P.S.: Fascinující kniha o fascinujících zvířatech.

25.10.2023 5 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

,,Život je boj, ale zvládnout se musí."

Nic jiného totiž nezbývá.
Letem světem ,,Vítězným únorem".
Usoužené, utrápené, žádná radost v tom sudetském domě. Láska bez naděje, možná pouze z rozumu?
Kolektivizace zemědělství a stopy otců zmizely pod nánosem lidského bahna, chamtivosti, závisti.

To bylo tenkrát, když totalitní kola se roztočila, vláda jedné strany nabrousila srpy, vzala do rukou kladiva a vyrazila do boje.

Ale proti komu?

Světlo na konci tunelu na mnoho let zmizelo.

Banální příběh, zpracovaný jednoduchým způsobem.
Mně nepřinesl žádnou novou myšlenku, spíš prohloubil svojí nekompromisností a černo bílým pohledem na svět beznaděj. V tomto příběhu jsem nenašla jedinou sympatickou postavu. Opakování stále stejného mě místy až nudilo.

P.S.: „Dějiny učí, že demokracie bez hodnot se snadno promění ve zjevnou nebo kamuflovanou totalitu.“ Jan Pavel II.

20.10.2023 3 z 5

Hranice zvrhlosti Hranice zvrhlosti Jan Urban

,,Vždycky je dobré, když mrtvola má už jméno. Pak se věci dokážou hýbat nějakým směrem, i když třeba jen tempem chromého slimáka."

Vyšetřování sériových vražd s prvky BDSM.
Odporně popisné, zvrácené, rozporuplné, zlehčené ironickým humorem, který mnohdy přešel ve výsměšný sarkasmus. Přesto líně se táhnoucí úvahy jednoho odkopnutého milence, bývalého forenzního psychologa, nudily.
Konec knihy vše vysvětlil a mě posadil na zadek.
Příznivci spisovatele markýze de Sade nebo Leopolda von Sacher - Masocha čtěte.

,,Dominance opravdu neznamená aroganci."

Pár pouček v této knize i tak najdete.
Zkrátka letem světem problematikou bondage, dominance/disciplíny, sadismu/submisivity, masochismu.

,,Jsem subinka bez pána. Poslední dobou si to čím dál víc uvědomuju. Je mi z toho smutno a moc bych si přála svého pána najít."

P.S: Lidé jsou různí. Povětšinou hovada.Co vy na to, pane Hašku?
P.P.S.: Proti gustu žádný dišputát.

Audiokniha: čte Eva Novotná, s nadhledem a kapkou ironie

25.05.2023 2 z 5

Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

,,Při stěžování se stále zaměřujete na daný problém, místo abyste hledali jeho řešení."

Kniha silně motivační, ale nic nového pod sluncem, neboť zde najdete plno myšlenek, které byly již dávno vysloveny někým jiným.
Kniha osobních zkušeností, z kterých až moc sálá americké ,,sluníčkaření" a pro mě tedy naivita a tím nevěrohodnost.

Přesto kniha k zamyšlení.

Když tvrdíte, že něco nejde, ve skutečnosti říkáte, že to nechcete (Sadhguru Jaggi)

Já knihu vracím i s náramkem, ale nápad s jeho přesunováním nepovažuji za špatný.

ŽÁDNÁ FALEŠNÁ NADĚJE NEEXISTUJE, to je i moje motto.

P.S.: : Co mě nezabije, to mě posílí (Friedrich Wilhelm Nietzsche)

14.12.2021 3 z 5

Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Audiokniha: čte Jan Hyhlik, zastřeně, ukolébavě

,,Štěstí si nevybírá podle tváří lidí, ale podle jejich srdcí."

Štěstí si mě při výběru této knihy tentokrát nevybralo.
Dvě detektivní záhady v jedné, známé postavy ,,kriminalistů" z příběhů pana Vondrušky: Oldřich z Chlumu, který vždy a za všech okolností chrání čest krále, Ota ze Zástřizlí, kterému neodolá žádná žena. Ze zadu vše jistí přítel Diviš.
Děj překombinovaný, zmatečný, zdlouhavý, nudný. Konec parodie.
Jediná zajímavá byla zápletka se stříbrný medailonem. Trochu málo na 80% v této databázi.
Audioknihu jsem poslouchala dlouho. Obsah této detektivky a hlas pana Hyhlíka mě vždy přesvědčil, že je lepší spát.

,,Pocit viny dělal z křesťanů lepší lidi, protože krokem k nápravě bylo, aby si člověk své chyby uvědomoval. Hříšníkům je třeba odpouštět, pokud se hodlají upřímně napravit."

Tak snad někdy příště.

P.S.: Tímto uděluji panu Vondruškovi a panu Hyhlíkovi ,,Řád uspávače hadů." (Princezna Lada)

31.07.2021 1 z 5

Toulky v nalezeném čase Toulky v nalezeném čase Jaroslava Pechová

Stříbrná, zlatá, modrá, a tyrkysová.
Pokaždé stejná a pokaždé zase nová.
Na břehu krajky z vrb, olší a starých jív.
Proud zpívá sonátu dnes, stejně jako dřív.

Poslouchat řeku, jak láká ji širý svět.
Potkat zas Berounku - jedinkrát! Naposled!

Třicet pět básní a stejně tolik fotografií, ze kterých k vám prostoupí šumění lesů, vod i strání řeky Berounky a jejího údolí.
Verše na první pohled jednoduché, hravé.
Na druhý pohled laskavé, láskyplné. Třetí pohled přidejte si sami.
Pro mě jedno krásné vzpomínání na jinou řeku v mém nalezeném čase.

P S.: Tou mojí řekou je Sázava. A která je ta vaše..?

Hvězdy - jak světlice
na konci silnice
zpáteční cestu mi rozsvítí.
Čas času odzvoní.
Dnes, jako předloni
vzpomínky nechytíš do sítí.

08.05.2021 4 z 5

Láskám všem Láskám všem Jaroslava Pechová

Co je to láska?
Nečekaný host, Píseň o naději, Poslední ráj, Jarní okouzlení.
Ztracený rozum i Tanec na hraně, Ohňostroj vášně či Žárlení?
Spálené mosty, Bláhová naděje, Deštivý den, Hlučné mlčení.
Neskromné přání, Víkendová milování...
Bez tebe, Posedlá, Až jednou, Pokání?
Ještě dnes, Modlitba,Těšení na jaro,
Soukromá panoráma, Hvězda v nás, Vyznání.

Vystřízlivění....

Ještě mi zní všechna slova krásně.
Ještě mám schované tvoje básně.
Ještě ti posílám políbení.
Byla tu láska - a už tu není.

Poezie J.P. nezíská Nobelovu cenu, nezaujme první místo mezi excelentními básníky.
Potěší možná vaše srdce, občas splyne s vaší duší.
Vytyčí mezníky.
Jejím mezníkem je láska ve všech podobách.
Někdy srdce laská, někdy Golgota.
Jaroslava Pechová napsala vyznání.
Komu?
Láskám všem