evelýny evelýny komentáře u knih

Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Opět jedna z mála knih nad kterou moje srdce plesá. Pohledem stárnoucího muže se postupně přes jeho úvahy přiblížíte ke konci příběhu. Jste přesvědčeni, že vás již nemůže nic překvapit a pak přijde konec - je vymalováno a vy jste vlastně na začátku. Chci vůbec být slavná a bohatá?
,,Na tváři mi přistála facka jako boeing na ruzyňském letišti " - opět kniha, kde o originální přirovnání není nouze. A navíc jejím bonusem jsou krátké verše: Pošta tichá - karta lichá - špatně skončí - kdo pospíchá .
Nezbývá, než si popřát, aby Radce Třeštíkové nedošly nápady, fantazie a chuť stvořit další příběhy.
Přeji jí i nám HODNĚ ŠTĚSTÍ!

20.09.2015 5 z 5

Chlad Chlad Maya Banks

Zajímalo by mě, odkud tahle úžasná spisovatelka čerpá námět pro svá veledíla. Ve svých snech. Tento díl jsem dočítala horko těžko.

19.09.2015 1 z 5

Lola a kluk od vedle Lola a kluk od vedle Stephanie Perkins

Autorka udržela nastavenou laťku kvality a zábavnosti. Na druhou stranu mně však dech nevyrazila. Pár vtipných situací se zde našlo, ale celkově na mě kniha působila nevěrohodně, naivně dětsky. Nechci však kritizovat, protože nejsem cílovou čtenářskou skupinou. Knihu jsem dočetla a souhlasím: jako oddychovka to opravdu není špatné.

16.09.2015 3 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Ana dostane poprvé v životě pořádně napráskáno a trochu ji to rozhodí (konec prvního dílu). Ale jenom trochu, protože již za necelé dva týdny se s Christianem opět setkává. A přesto jsem to dočetla a musím říci, že něco na té knize je, protože mě opět bavila. Ale musím souhlasit - zápletka skoro detektivní připomíná spíše parodii - Ana je fakt skvělá - střílí lépe než James Bond a od hodiny by se mohla stát profesionálním hráčem kulečníku a musím vyzdvihnout i její kvality coby amatérského psychologa. Septická otrava světa ,,Padesáti odstíny"! Vždyť se podívejte: tolik negativních hodnocení, ale - až na vyjímky - všichni dočetli !? Vždyť říkám: pominutí smyslů důsledkem septické reakce organismu.

15.09.2015 3 z 5

Karty mořských panen Karty mořských panen Lucy Cavendish

Karty opravdu krásné a jejich bonusem jsou vepsaná poselství pod obrázky u každé z nich.
Já zatím nehodnotím, protože k nim stále hledám cestu. Snad i proto, že při jejich koupi jsem se nechala zmanipulovat prodavačkou, přestože jsem původně do obchodu šla koupit úplně jiné katry.

DOVĚTEK: Dnes již vím, proč jsem tyto karty měla koupit. Velmi rezonují s duší mojí kolegyně. A tak jsem je darovala. Vše se děje přesně tak, jak má...

07.09.2019

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Nedokáži pochopit, jak z této knihy mohl vzniknout tak krásný film.

02.09.2019 1 z 5

Zápisky malého tyranosaura: dalších 77 fejetonů z týdeníku Sedmička Zápisky malého tyranosaura: dalších 77 fejetonů z týdeníku Sedmička Pavel Tomeš

Pro mě takové čtení do kabelky pro ukrácení dlohé chvíle třeba při čekání na tramvaj nebo ve frontě u pokladny - zde to funguje opravdu perfektně, protože někdy máte pocit, že fronta postupuje příliš rychle a máte chuť na pokladní zavolat: ,,Pomaleji, prosím!" To však by bylo příliš riskantní :-))
Takové vtipné čtení o zdánlivě nevýznamných tématech, vycházející z autorových osobních zážitků, se stopami sarkasmu, gradující do nečekaných point - jedním slovem fejeton - podčárník :-))
Smích je při čtení zaručen vždy. Někdy se přidá i ohromení nad opravdu nečekaným vyústěním - vyvrcholením - závěrem. A následuje obdiv k fantazii autora, který někdy z úplných ,,kravin" vykřeše vtipnou pointou pro mě takový malinkatý zázrak.

P.S: Děkuji Chytuš, protože byl to právě její vtipný komentář, který mě navnadil :-)

08.10.2017 4 z 5

Tak ještě jedno jaro tedy Tak ještě jedno jaro tedy J. H. Krchovský (p)

Některé básně tak poetické a přesto morbidní. Některé tak morbidní a přesto poetické, těžká ironie se syrovostí reality, pesimismus s malým zábleskem optimismu? Možná... A opět musím říci, že brutální vtipnost těmto básním sluší, i když...
Nad některými básněmi zůstal můj rozum stát
A možná jste mě jen šokoval tím jejich rozuzlením
Nezbývá než čísti dál a doufat, že časem se můj pohled změní...

P.S. Rozhodně nebylo moudré tuto sbírku číst při zápalu plic. Možná mě nemrazilo jen z horečky a urputného kašle...

P.P.S. Všimněte si, vážení, hodiny, v kterou jsem psala tento komentář ( 0 :15 ) - to jenom, abych i já byla tak trochu stylová. ,,Hodina duchů" se k této sbírce opravdu hodí :-))
P.P.P.S. Neměla bych vytvářet žádné domněnky, ale Vánoce asi panu básníkovi k srdci nepřirostly. Mně ale ano, takže zde nejsem schopná přijmout tak tvrdou nadsázku :-))
Neodpustím si aspoň malou ukázku, i když bych nejraději opsala celou sbírku. No dobře, celou NE, ale...

A zase jaro...Bagry, pily
strom, jejž už včely neopylí...
rozvil se květ... Na sťatém kmeni!
ještě to neví, že už není

Pořád jen tma a tma... A náhle tolik světla!
Ale jen krátce, krátce jen... Sám sobě zdál se sen
sen? - Svatojánská muška do oka mi vlétla
a svítíc dál vylétla druhým okem zase ven

21.04.2017 5 z 5

Jak svést ostýchavou dámu Jak svést ostýchavou dámu Sabrina Jeffries

Že jsem se nechala svést a koupila tuto knihu, i když již dávno nejsem ostýchavou dámou, za to se fakt stydím. O tomto příběhu fakt musím říci SLÁTANINA NA ENTOU. Děsí mě, kolik takových děl tato autorka vyprodukovala. Hvězdičky bych si spíš zasloužila já za dočtení knihy. Přeci jenom dávám aspoň jednu a to za konec.

06.04.2016 1 z 5

Pohlazení Pohlazení Josef Fousek

Tato kniha mě absolutně pohltila. Verše pana Fouska jsou fakt nádherné. Báseň "Blues krátkého knotu" jsem se musela naučit nazpaměť. Stejně tak mi učarovaly fotografie paní Pilarové. Kniha oslovila i moji dceru a dokonce i manžela.
Celkový dojem: SUPER! SUPER!SUPER!

24.12.2015 5 z 5

Odvážná Sage Odvážná Sage Sandra Brown

Další kniha ze série "Jak jsem ztratila panenství". Romantika, nad kterou na chvilku zapomenu na kolegyni ,,babu Jagu" v mojí kanceláři, ale jinak....

21.11.2015 3 z 5

Před svatbou Před svatbou Jane Costello

Knihu jsem přečetla za jeden pracovní den. Autorka chtěla za každou cenu pobavit, takže vtipnost, někdy až na hranici únosnosti, se pak pro mě stala spíše křečí, trapností.
Na druhou stranu jsem se pobavila a můj hlasitý smích dezorientoval i mého psa :-)
I když příběh je neoriginální, lehce předvídatelný, tak styl psaní a konečná zápletka mě opravdu donutily číst hluboko za hranici ,,nulté hodiny". Bohužel za to ,,tlačení na pilu" musím pár kytiček ubrat.

21.11.2015 3 z 5

Není přání jako přání Není přání jako přání Alexandra Potter

Kniha mě donutila přemýšlet nad vlastními přáními a někdy si i trochu oddychnout, že mnohá má přání se nevyplnila. Pro mě originální zápletka. Děj je předvídatelný, ale v romantických knihách to ani jinak nejde. Za ten nápad ,,štěstí v neštěstí" musím dát plný počet bodů.
Buhužel opět slabý překlad a mnoho chyb v textu.

06.11.2015 5 z 5

Láska bez scénáře Láska bez scénáře Tina Reber

Tak tahle kniha mě zklamala. Pro mě moc zdlouhavé ,,opatlávání se" nějakými strachy - budu pro něj dost dobrá - neopustí mě - nepodvede mě. Na mě moc stránek, ale příznám se, ke konci mě kniha docela bavila. Ale svět filmového showbyznysu mi tato kniha nepřiblížila, nějak jsem jí nevěřila, z té záplavy fanynek a paparizziů na každé stánce mi šla hlava kolem.

06.11.2015 1 z 5

Vášnivý svůdník Vášnivý svůdník Christina Lauren

Nemohu říci, že by se mi kniha vůbec nelíbila, ale je nějak divně přeložená. Dost často jsem se musela vracet v textu abych pochopila, o čem to je ( možná jsem skrytý dislektik ). No a konec v podobě ,,baletního představení" mi fakt zvedl obočí hodně vysoko. Kniha je docela psychologicky naladěná s prvky sexu na hranici perverznosti - i když to je na každém z nás, ale ten konec v mých očích dělá z vášnivého svůdníka spíš vášnivého blba a tím pro mě příběh ztrácí. Naštěstí mohu jedním kliknutím nechat knihu zmizet.

20.10.2015 1 z 5

Jen si troufni Jen si troufni Katie McGarry

Opět dobře napsaná kniha. Místy trochu kostrbatý překlad, ale ten odpustím, protože příběh vás vtáhne do děje opravdu od prvních řádků a nepustí vás do samého konce knihy. A ke konci opět toužebné přání, aby nám Amerika přenechala aspoň jediného z těch ,,klukovsky chlapských" hrdinů. Každý holt má své pohádky.......
Kniha je určená dospívající generaci, nicméně na své si u ní přijdou i maminky nebo babičky.

26.09.2015 5 z 5

Bratři, sestry a jiná neštěstí Bratři, sestry a jiná neštěstí Václava Molcarová

V okamžiku, kdy jsem přečetla první větu knihy jsem věděla, že tenhle román mě dostane. A taky že dostal! Příběh o lásce, žárlivosti, přátelství, sobeckosti - ale hlavně o odpuštění. Obyčejný příběh, kterých bylo a ještě bude napsáno mraky. Ptáte se, co mě na zdánlivě obyčejném příběhu tak upoutalo? Tak vězte: mě upoutala ČEŠTINA!!!! Pro mě je tato kniha oslavou českého jazyka a paní Molcarová je mistryní přirovnání a skoro básnického popisu.
,,Ospalé srpnové ráno snídá lenivou mlhu a polyká šeptavý déšť" - první věta knihy.
,,A do těch kalíšků z rukou jsem mu nasypala svoje smutky a neduhy. Zmuchlal je do malé kuličky a spolkl".
,,Ve skříni mám více kostlivců než oblečení" :-) A tak bych mohla pokračovat.
No uznejte - fantazie a vyjadřovací schopnosti spisovatelky z mého pohledu bezbřehé. Příběh o dětské lásce, která se probudí až o mnoho let později, vás vtáhne do děje - ani nevíte jak. Probudí ve vás vzpomínky na vlastní dětství, přátele, první lásku - viď Tomáši :-) Závidím Marii !!!
Paní Václavo Molcarová, DĚKUJI VÁM A TLESKÁM VE STOJE!

21.09.2015 5 z 5

Kam kane mana Kam kane mana Renata Pohorská

Pro mě je tato sbírka oslavou českého jazyka.
Překvapila mě fantazie autorky, specifický a velmi inteligentní humor, překvapivé pointy básní.
Verše jsou melodické, hravé, mnohdy s ironickým podtextem a rozhodně potrápí vaše šedé buňky mozkové a to já miluji, když musím přemýšlet.
Skládám hold fantazii a vynalézavosti ve skladbě slov i rýmů, proměnlivosti témat.

Jitřenku chytám do dlaní
Červánkem vrásky vyhladím
V oparu jitra zchladím spánky
Než odemknu všem koutům zámky
(Óda na ranost)

P.S: Jazykolamy v básních jsou stále nad mým limitem ...)))
P.P.S: Na báseň ,,Miloš" však moje šedé buňky mozkové nestačily. Asi to bude tím, že jsem nevystudovala bohemistiku a francouzštinu na Univerzitě Karlově a nebo tím, že znám jediného Miloše, ale k němu mi verše - Miloš šílí Myši mýlí Lomí olši o molo - tak nějak nepasují :-)
P.P.P.S: Kam kane mana se mi zatím nepodařilo zjistit, ale pracuji na tom…

30.08.2019 5 z 5

Pevná pouta – Moje náruč bílá Pevná pouta – Moje náruč bílá * antologie

Přečteno ze zvědavosti. Pro mě neznámá poezie, ale já srdcem zůstávám doma. A možná jsem jenom neměla tu správnou náladu.
Přesto i v muslimské poezii můžete najít verše, které vás osloví.
Vlastně v každé poezii napříč staletími najdete verše, které vás osloví. Já vnímám verše pocitově a jsem vždy překvapena proměnlivostí obsahu k mé momentální náladě. :-)

První láska - rána pod srdíčkem
druhá láska - rána na srdíčku,
třetí láska - rána přímo v srdci.

Přebolím tu ránu pod srdíčkem,
přebolím tu ránu na srdíčku,
nemohu však přebolet tu ránu v srdci!

P.S. Tak vážení, dobře si rozmyslete, než se zamilujete. Potřetí by se vám to nemuselo vyplatit :-)))

25.05.2018 2 z 5

Losing it Losing it Cora Carmack

Místy mě děj bavil, místy jsem měla pocit, že knihu napsala nevyzrálá, nadržená puberťačka. Třeba to byl záměr, když napsání knihy nebyla z pohledu autorky rychlá a snadná záležitost.
Z mého pohledu se však autorka mohla více snažit.

22.04.2017 1 z 5