evickakyticka evickakyticka komentáře u knih

Laurie Laurie Stephen King

Krátká milá povídka aneb proč si na stáří pořídit štěně.

23.01.2024 4 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Přečteno po letech znovu. Super čtení, jako u každého dílu. Závěr byl trochu strašidelný, temný, ale nevadilo. Líbí se mi, jak to Rowlingová vymyslela. Toto je série, ke které se vždycky vrátím.

12.09.2023 4 z 5

Myší díra Myší díra Simona Votyová

První setkání s autorkou a docela příjemné překvapení. Knihy o vztazích běžně nečtu, ale anotace se mi zdála zajímavá, tak jsem do toho šla. Místy byla kniha docela vtipná a to mě potěšilo. Čtení šlo lehce a nenudila jsem se.

18.10.2022 4 z 5

Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Krásné, milé, pohladilo po duši. Přečteno vícekrát, prohlédnuto do detailu.

24.04.2021 5 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Už to bude hodně dlouho, kdy jsem viděla tuto "pohádku". Když přišlo to správné rozpoložení, s chutí jsem si ji přečetla. Trochu jsem si i představovala, jaké by to bylo - číst ji dětem. Nejsem si jistá, jestli není moc strašidelná... Jinak perfektní boj dobra se zlem, láska vítězí a navrch úžasné ilustrace z filmu. Určitě se na něj znovu podívám. Těším se a hodnotím plným počtem.

12.08.2020 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Klasika. Hezky se to četlo a pokud nemáte moc vztah k politice (jako já), můžete si ji bez výčitek v této podobě přečíst. Děj je jasně politický, i když jsme pořád na farmě. Líbí se mi podoba prasat, která chtějí pořád víc a víc a dokážou svou vůli prosadit tak, aby se jim hodila do krámu. Jak pravdivé a jasné!!!

29.03.2020 4 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Druhý díl nezklamal. Nejvíce jsem se bavila, když byl Lukáš zajat, získával nové zkušenosti a bylo v ději méně politiky. Jen co jsem dočetla, sáhla jsem po pokračování a lehce navázala v ději. Nevím, co vytknout, autor píše velmi čtivě a poutavě, že si říkáte - ještě jednu kapitolu a jdu spát. Nakonec civíte do knihy do noci a ještě sáhnete po pokračování. Musím pochválit informace ohledně platnéřství, které bych jinak nezískala, než čtením této trilogie. Děkuji.

11.11.2016 4 z 5

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Líbila se. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, které bych jinak nevěděla. Obdivuji autorku, jak se dokázala s různými situacemi vypořádat, vždyť Japonsko je tak jiné!

21.01.2024 4 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Tuto knihu jsem si vybrala, protože jsem měla chuť číst něco od nás. Líbilo se mi spojení přírody a tajemna, život na vesnici a vztahy mezi jejími obyvateli. Občas se mi zdály popisy až moc zdlouhavé.

08.07.2023 3 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Po roce a něco pokračuji ve čtení Akt Enzo. Minulý díl mě moc nebavil, ale tady to byla jiná. Přečteno během pár dní. Souvislosti z minulých dílů se mi pěkně vybavily a čtení jsem si užívala. Bylo to napínavé i překvapivé. A tak to má být.

14.03.2023 4 z 5

Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Miloš Urban

Co se těm chlapům v hlavě honí.... Já vím, bylo tam napsané, že kniha není určena ženským očím... Ale říkala jsem si, že si ráda přečtu všechny Milošovy knihy.
Tak trochu klišé, kdy uprchlý zločinec skončí ve spárech sexuchtivých jeptišek rozčísne snad jen kapka hororu. Proč ne. Dělají to všichni. Čtou o tom jen někteří. No a jak to teď hodnotit... Ze stránky hororového příběhů to bylo fajn, zvláštní a celkem to mělo i hlavu a patu. A trocha té erotiky ještě nikoho nezabila. Nebo jo? Toto dílo však nebude patřit k mým oblíbeným od jinak oblíbeného autora...

18.11.2021 3 z 5

Smršť Smršť Johan Theorin

Když už jsem sáhla do svých rezerv v mé knihovně a začla číst Öland, dám si ho pěkně od začátku. Tento díl si moc nepamatuji, a to je dobře. Nerada v ději předvídám. Začátek byl trochu kostrbatý, Joachim mě svým mlčením o smrti manželky vůči dětem štval. Nakonec to byla dobrá detektivka, ke konci napínavá a to prostředí je prostě božské. Jsem ráda, že knihy mám a můžu se k nim kdykoliv vracet.

05.04.2020 4 z 5

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Knihovny jsou uzavřené, tak nezbývá než sáhnout do vlastních rezerv. Tuto sérii z ostrova Oland mám moc ráda a neváhala jsem si ji znovu přečíst. Jsem okouzlena jako při prvním čtení. Prostředí je pro mě jako stvořené. Mělo to spád, bylo to napínavé a určitě se vrhnu na další díl.

03.04.2020 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Zajímavé. Hlavní postavu jsem si zpočátku představovala o hodně starší, asi pro znalosti se sběrem hub a rozvinoutou pschickou nemocí. Nakonec jsem ale všechno pochopila, krásně to do sebe zapadlo. Byly momenty, kdy jsem se taky chtěla procházet po lese a sbírat hřiby, ale také chvíle šoku - jak je tohle možné? Proč se to děje? Nejhorší je ta bezmoc. Poslední třetina knihy už byla jen dovysvětlením a ukončením příběhu. Kniha stojí za přečtení, ve smyslu zamyšlení se nad rodinnými vztahy a jejími důsledky.

06.02.2020 4 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Malina. Kniha slupnutá jako malina.

Po přečtení nezbývá než čekat na pokračování. Druhý díl udržel laťku prvního - tak dlouho jsem četla, dokud jsem nepřečetla. Svět naslouchače je skvělý. Všechno do detailu promyšlené, propracované. Celý mi v mysli ožil. Před třetím dílem si nejspíš přečtu předchozí dva abych se do světa ponořila tak, jako teď.

11.01.2018 5 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Tohle je už tak známá věc, že nedokáže překvapit. Když čtu Carrie, v pozadí vidím i její zfilmovanou verzi (z r. 1976). Nejvíc na mě působí Carriina matka - tož takovou já mít, si to už dávno hodím... Snad nemusím uvádět spoiler, když napíšu, že to Carrie v závěru pořádně rozjede a všem vytře zrak:) Úzká knížka pro jeden večer na osvěžení Kingových začátků.

07.05.2017 4 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Krásný, silný, dojemný příběh. Steinbeck prostě umí. Jen se divím, že jsem na něj nenarazila ve větší míře již dříve. Rozhodně to napravím.

08.11.2014 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Mě to zas tak moc nechytlo. První třetinu knihy se skoro nic nedělo, až jsem chtěla knihu odložit, pak se probudil můj zájem a četlo se mi vcelku dobře. Ke konci už jsem opět cítila ztrátu pozornosti a jen stěží jsem ji dočetla. Vyprávění bylo občas příliš obšírné, zbytečné a zdlouhavé. Místy drsné. Další díl této podivné dvojice už nejspíš číst nebudu.

06.11.2024 3 z 5

Holly Holly Stephen King

Holly se mi moc líbila. Jako detektivka to bylo super. Trochu se od Kingova mystična přesuneme do "klasiky". Nenudila jsem se a vyšetřování mě bavilo.

Spojení covidu mi nevadilo, bylo tam tak mimochodem. Na kvalitu příběhu nemělo žádný vliv.

28.07.2024 4 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu Joanne Rowling

Přečteno nejmíň podruhé. Harryho mám ráda, i když jeho filmová verze je už notoricky známá. První dvě třetiny knihy se mi před očima míhal film, a poslední, nejnapínavější část jsem si pořádně vychutnala.

24.05.2024 3 z 5