fleurmilk fleurmilk komentáře u knih

Vypravování Andělčino Vypravování Andělčino Jaroslav Durych

Jedna z nejkrásnějších a nejoblíbenějších scén z celého Durychova Bloudění. V Portmanově vydání je příběh Andělčiny cesty v Americe omezen a zvýrazněn ještě tím, že Durych pro Portmana osobně příběh vybral z prvého vydání Bloudění tak, aby absolutně vynechal vypravěčské pásmo a aby příběh byl omezen výhradně na Andělčinu promluvy v přímé řeči. Pěkný nápad, který se krásně a svrchovaně vydařil jako knihomilský unikát. Potěšení z četby jen poněkud ztěžuje fakt, že existuje 12 výtisků, pokud zrovna tedy vaše místní knihovna jeden výtisk má, doporučuji si těch pár stran přečíst a opatrně prostudovat grafiku Schamoniho.

31.10.2022 5 z 5

Smích věrnosti — Legenda Smích věrnosti — Legenda Jaroslav Durych

Dvě povídky z nejlepšího Durychova tvůrčího období dvacátých let. Sestává ze dvou kratičkých povídek:
Smích věrnosti a Legenda.

Bylo by nespravedlivé Legendu aspoň nepřiřadit po bok k oběma valdštejnským trilogiím, dále k Valdštejnovu kraji a k Plížení Německem a Pouti do Španěl, a také k bibliofilii zvané Táborská výjimka: tyto prózy tvoří jakýsi celek, tu a tam jinak kompozičně skládaný, jako mozaika vitráže kostela 17. věku však uceleně motivicko-tematicky nosný pilíř Durychova zájmu o velkou válku první poloviny 17. století (v zálibě tohoto věku dějin se vrátil v druhé polovině 30. let ve Služebnících neužitečných, dějově začínajících již 1572, a v Dětech, jejich předehrou, (Děti vyšly 1934, zatímco první verze kapitol Služebníků až koncem 30. let, souborně pak první díl až 1940: ale to už je trošku jiná kapitola, stejně jako experimentální román Masopust z doby 1611, tvořený spolu se Služebníky a do těchto pozdních tvůrčích dob, 1938, spadající).

01.11.2020 5 z 5

Lucifer a Lilit Lucifer a Lilit Josef Veselý

Příliš příručkovitě a fragmentárně sepsáno, jinak příjemné ku čtení.

06.10.2018 3 z 5

Zločin Zločin Josef Karel Šlejhar

Ultimátní Šlejhar ve své nejkvalitnější velikosti (také díky pozoruhodně mravenčí redakční práci pana Josefa Hrdličky, moc děkuji!).

26.09.2018 5 z 5

Děvčata z Viterba - Sabeth Děvčata z Viterba - Sabeth Günter Eich

Pozoruhodné dílo! Doporučuji taktéž rozhlasovou hru Sabeth uvedenou Českým rozhlasem.

30.07.2018 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

"Bylo to moc fajn." :)

07.04.2018 5 z 5

Na sever od Bostonu Na sever od Bostonu Robert Frost

Nejoblíbenější básník Ameriky v reprezentativním výboru zaujme ty, již dokáží ocenit americkou poezii nejvyšší kvality a hluboké významy odhalující se ve skutečnostech zakořeněných především v prostředí venkova.

05.08.2012 5 z 5

Vražda v katedrále Vražda v katedrále Thomas Stearns Eliot

Velmi dobré básnické drama.

05.08.2012 5 z 5

Flaubertův papoušek Flaubertův papoušek Julian Barnes

Paráda. Pro fajnšmekry. Pokud však neznáte francouzský originál Slovníku přejatých myšlenek či aspoň český překlad nebo nedej Bože nemilujete Flauberta, moc si to neužijete.

19.09.2023 5 z 5

Případ Šembera Případ Šembera Dagmar Mocná

Mně dosud posledně známou práci paní profesorky Mocné mohu doporučit všem a obsah hodnotím plným počtem hvězdiček, což si již dovoluji považovat za obvyklý kvalitativní standard všeho, s čím paní profesorka přijde. Navíc jsem knihu obdržel zcela nečekaně darem od samotné autorky i s věnováním během jedné nezapomenutelné chvíle. Jen mě o to víc za ostatní mrzí takřka bibliofilsky nízký náklad a relativně nesnadná dostupnost publikace. Na druhou stranu si knihu patrně většinou přečte spíše odborník či student bohemistiky, který si cestu ke knize snad bude umět najít. Bonus je pak skryt ve velmi vkusně graficky ošetřeném svazku.

04.11.2022 5 z 5

Básnický profil Jaroslava Durycha Básnický profil Jaroslava Durycha Jarmila Otradovicová

Na lehce žvanivou formu tohoto eseje o "vnitřní formě" básnického umu takřka všech knih Jaroslava Durycha (až po první díl Služebníků neužitečných) se dá jistě zvyknout. Ale právě třeba celá část věnovaná rozboru Služebníků neužitečných je přímo užvaněná až hanba. Za to strhávám jednu hvězdičku.
Druhou hvězdičku strhávám za minimálně jednu věcnou chybu. Autorka totiž očividně Durychovu raně vydanou knížku "Svatý Jiří" ani neotevřela a řídila se častou chybou, často dokola přepisovanou od jedné literární příručky ke druhé: Svatý Jiří opravdu není drama, ale typická Durychova báseň v próze. Tuto trapnost autorka alespoň trochu zakryla tím, že Svatého Jiří raději ani dále neanalyzuje. Stejně tak to žel vypadá i s Blouděním. Autorka si Bloudění snad i otevřela a jeden dva odstavečky pro úplnost si možná i přečtla, ale myslím si, že obejít Bloudění při zamyšlení nad vnitřní poetikou Jaroslava Durycha je celkem mrzutý nedostatek.

Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout fakt, že je zde pěkně registrovaná funkce zámlk a nápovědí v Služebnících neužitečných a plno dalších chvalitebných postřehů. A samozřejmě úprava knihy A. Lískovcem je bezvadná jako vždy u knih vydaných Ladislavem Kuncířem.

09.01.2020 3 z 5

Dětství, skleněné ptáče Dětství, skleněné ptáče Jean Lebrau

Velice křehká básnická próza toho nejkvalitnějšího francouzsko-katolického jádra. Lebrau jako básník prózu takřka nepsal, ale když se do prózy dal jako v tomto případě, udivuje takovým zvláštním, zvláště precizním větným slovosledem, kladením určitých rytmizovaných slov do souvětí, které do básní prostě nenacpeš. Velice zvláštní talent.

Druhé plus je naprosto luxusní výprava edice Jana V. Pojera Atlantis, samozřejmě.

22.11.2019 5 z 5

Román zajíce Román zajíce Francis Jammes

Jeden z nejvyšších vrcholků francouzské katolické "moderny". Čirá františkanská báseň v próze. Jedno z nejkrásnějších děl, co jsem měl možnost vůbec číst.

29.10.2019 5 z 5

Čižba Čižba Vladislav Vančura

Pěkný tisk. Limitovaný na 750 kusů s nádhernými ilustracemi, nestránkováno. Jeden (dvoj)list je nechtíc vsazen a vytisknut dvakrát za sebou u povídky o poště. Všechny mini-prózy jsou vybrány z prvé Vančurovy knihy Amazonský proud (1923).

Doslov je příšerně dobově politizován, na druhou stranu se divím, že vůbec tak pěkně vypravenou knížečku Spolku českých bibliofilů Literární archiv v mrtvolně nečinném roce 1977 vydal. Papír je vybrán a celkově rozvržen s typem a velikostí písma optimálně dle nejlepších bibliofilských standardů. Každý list je ve skutečnosti nerozřezaný dvojlist (ale uprostřed netištěný). To z každé prózy dává vyniknout lyrizujícím prvkům. Graficky je to edice na výbornou (až na zmíněnou chybu, že se opakuje dvojstrana: ale lepší než kdyby nějaká strana chyběla.

Má-li kdokoliv o knihu zájem, rád přenechám za úplatu. Jan z Olomouce

09.09.2019 4 z 5

Sestra úzkost Sestra úzkost Jan Čep

Nejlepší úvod do Čepovy beletrie, pěkně uspořádaný výbor povídek. Neplést se stejně pojmenovaným "autobiografickým esejem" z 60. let.

Rekviem Rekviem Jaroslav Durych

Dokonalost sama.

Tanec smrti Tanec smrti Jakub Deml

Pěkný úvod do Demlova monumentálního díla.

Audacia contra Timororis Audacia contra Timororis Ondrej Jajcaj

Ondrej je borec.

17.08.2018 5 z 5

Dnes a pozítří Dnes a pozítří Patrik Ouředník

Pan Ouředník stále v nejlepší formě -- v tomto případě ve formě dramatu.

15.08.2018 5 z 5

Boží duha Boží duha Jaroslav Durych