frantisek8863 komentáře u knih
Tři čtvrtiny knihy jsou plné samoty, strachu, beznaděje a napětí, kdy jsem se snažil odhalit trýznitele a měnil své domněnky. Poslední čtvrtina je o šílenství a prapodivném vysvětlení, za mě osobně byl závěr knihy s poskytnutými fakty spíš zklamáním. Jako celek budiž, ale potenciál knihy se hlavně v závěru nevyužil, nebo se někam ztratil.
Kniha mě víceméně mile překvapila. To, že je napsaná pochybnou osobou známého politika bylo stejným překvapením. Pan Macek to jako celek zvládl velmi dobře. Sice si citelně vypomáhá konstrukcí původního Saturnina, ale postavy neztratili nic ze svého charakteru. Dokonce obohatil pokračování o novou celkem zábavnou osobu a slušně šermuje příslovími tety Kateřiny. Osobně bych neměl nic proti filmovému zpracování, ovšem dnes je to s tak velkým odstupem času a díky aktérům nereálné. Neodpustím si domněnku, že tohle by mohl kladně a nezaujatě ohodnotit i pan Ráth, pokud by si tam kde dnes je našel čas na tuto knihu.
Pátý a šestý díl se nějak vymykal konceptu předešlých dílů. Samozřejmě o překvapení v posledním dílu není nouze, jen ne vždy jsou některá překvápka vhodná a dobře zvolená. Stejně jako osudy postav,jejich činy a pohnutky u mě vzbuzovali rozpaky, nebo nesouhlas. Na můj vkus se v celé sérii dost umírá. Občas jsem měl pocit, že to psal někdo jiný, ale respektuji to, že je to cesta autorů a jejich záměr, který si psali podle sebe. Jako celek celou tajemnou fantasy sérii hodnotím kladně, stojí za to si ji přečíst i když nejsem osobně spokojen se závěrem a osudy postav. Ale to je můj problém.
Po předchozích dílech je to víceméně zklamání. Objevení Hirtmanna bylo již dříve avizováno, tak jsem s tím počítal, ale že dostane tolik prostoru mě překvapilo. Číst se kniha dá, o pár překvapení se autor též postaral, ale příliš překombinovaný děj, osoby a jejich pohnutky mě osobně moc nenadchli.
Dobrý začátek, kdy autor popisuje rozpad civilizovaného světa. Občas mě dráždili za vlasy přitažené schopnosti nemrtvých a pár podivných situací, ale víceméně to nerušilo ponurou atmosféru, napětí a boj o přežití obhájce. Závěr knihy, který skončil v zásadním momentu celého putování mě navnadil na pokračování.
Tohle je má druhá kniha i když je čtená na přeskáčku, jsem mile překvapen relativně příjemnou atmosférou vyprávění. Kdy se detektivní pátrání prolíná s osobní linií Wistinga a jeho dcery. Nevadí mi severské násilné a krvavé detektivky od Nesbo, nebo Keplera. Zde je vidět, že to jde i bez šokujícího násilí a brutality, aby děj měl co nabídnout a zaujmout.
Dobře propletené nitky děje se splétají do silného spojení Vardenů, elfů, trpaslíků a Urgalů proti velmi silnému Galbatorixovi. Líbil se mi vypracovaný starý jazyk spojený s kouzly a jazyky národů, který nepůsobí vůbec rušivě.
Druhý díl mě víc zaujal, než první díky prolínání vyprávění o Eragonovi a Roranovi. Děj se komplikuje a třetí díl čeká.
Další nahlédnutí do Hrabalovo dětství a jeho rodiny bylo zábavné. S malým Bohumilem si rodiče jistě užili své perné chvilky stejně jako si to užil Bohumil s dědou, otcem, nebo strýcem. Zřejmě se k vyprávění musí přistupovat s nadhledem a humorem, protože za 2. sv. války to již byl dospělý muž. Zajímavé bylo popsání nové éry a propuštění otce z pivovaru, protože jeho proviněním bylo, že byl jako správce na zaměstnance hodný. Příjemné počtení. Na začátku knihy jsem k tomuto vyprávění přistupoval laxně a bral to jako grotesku, ovšem závěr knihy mě silně zasáhl. Jsem rád, že jsem s knihou počkal, protože před zhruba 20 lety bych zřejmě konec plně nedocenil, aniž by mě tak intenzivně oslovil tak jak tomu bylo dnes. Zhruba za 20 -30 let budu nahlížet na tuto knihu s popisovanou nostalgií a opět jinak. Moc knih od Hrabala jsem nepřečetl, ale tato mě díky svému závěru zaujala a osobně si této knihy velmi cením.
Trochu mě mrzí, že je to podané a ploché jako divadelní hra. Opět se Čapek trefuje do černého z tak vzdálené minulosti kdy přemýšlel o tomto tématu. Od otázky ohledně využití robotů, varování před úpadkem lidstva díky technice, po duši a konče odkazem na biblického nového Adama a Evu.
Historický román poskytuje pohled do starověké Egyptské společnosti . Ve vyprávění čtenář pozná opakované životní vzestupy a pády Sinuheda, silné emoce, intriky, nenaplněnou lásku, válku, cestování po několika starověkých státech, poznání tehdejší zvyků a tradic... Kniha vede k zamyšlení nad lidskou pomíjivostí a životem jedince ve společnosti a naopak. Bylo potřeba si trochu zvyknout na jazyk vyprávění, díky použitým slovním přirovnáním a postavě otroka Kaptaha je Sinuhedův komplikovaný život okořeněný vtipem.
Ve své době to byla dobře napsaná sci-fi trilogie. Mé první setkání začalo v 80. letech pouze s prvním dílem Slepých ptáků a to se mi také nejvíce líbilo než další díly. Souček mě svým stylem později navedl k Dänikenovi, takže děkuji.
Knihu hodnotím s určitou nostalgií, byla úžasná, dobrodružná, vtipná, místy i strašidelná, plná optimismu, nadšení, čestnosti, soudržnosti a skutečného přátelství. Návody na hry, jak smysluplně trávit čas, jak se fyzicky, psychicky a morálně posílit a ideály které mě po dočtení zahřály u srdce. Po přečtení několika Foglarovek mě trochu mě mrzelo, že jsem se jako dítě minul se skautingem o pár let.
Před knihou jsem viděl třetinu filmu. Poté jsem si raději nechával v televizi utéct všechny díly. Chtěl jsem raději začít s knihou a nelitoval jsem. Byl jsem mile překvapen a někdy i dojat. Poutavé čtení, které má spád a děj ke kterému jsem se snažil co nejdřív vrátit a číst dál.Příběh má i nějaké slabé stránky, ale děj je tahoun, který je snadno převálcuje.Až přečtu všechny tři díly, tak si někdy později dám filmové srovnání.Myšlenkové pochody a pocity hrdinky děj dobře koření, ale tohle filmy vždy postrádají.
Dvě průměrné povídky, které spojuje fascinace smrtí. Podle pochvalných recenzí jsem očekával více. Neurazí, ale rozhodně bych si ji nedal ještě jednou.
Sci-fi klasika nezklamala, poutavý a plynulý děj, dobře promyšlené.
Skvěle vyprávěné detektivní povídky jsem si užil. Poručíka Borůvka se jeho slabostmi mi byl sympatický a odpočinul jsem si u čtení.
Místy jednoduché, útlé, ale dobře napsaná postapo z domácího prostředí. Klidně bych zvládl více stran, nebo i pokračování.
Závěrečný díl opět nenudí a opět jede velmi svižně, možná až moc svižně. Hororové prvky, otázky, hledání odpovědí a klamání jsou ku prospěchu vyprávění. Místy mi to přišlo zbytečně překombinované stejně jako role Teresy a ZLOSINa, ale to nejednodušší řešení si autor a ZLOSIN nechal na závěr. S trilogií jsem spokojen, je originální, skvěle a napínavě napsaná. Klidně se k ní ještě později vrátátím.
Za mě osobně nejslabší příběh, ovšem stále nadprůměrný. Opět parádní nosné téma knihy, které vede k zamyšlení, ale to je u knih D. Browna standardem, stejně jako spletitost zápletek. Jen zde bylo podání a spletitost trochu slabší. "Zlý manipulátor" byl celkem rychle odhadnutelný, ale čtivost skvělá a rozhodně nezklamala. Winston by se mi také docela hodil.