frantisek8863 frantisek8863 komentáře u knih

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Finovo zakončení se mi zdálo z celé trilogie nejslabší a možná i tím, že jsem kupodivu postrádal onu temnou linii a atmosféru z předchozích dílů. Pokračování rozhodně neurazí a doplní další informace. Jak píše mosem, tohle klidně mohla být samostatná detektivka. Román jako celek je parádní. Budu se muset poohlédnout po dalších knihách pana Maye.

10.02.2019 4 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Váhám s pěti hvězdami, jelikož je to dlouho co jsem román četl. Druhé pokračování románu mě chytlo a zaujalo víc než Skála. Vlastně se mi líbilo z celé trilogie nejvíc. Opět silné vyprávění o drsnosti a surovosti přírody a lidí. Střídání mezi minulostí a současností, Tormodovo pasáže a nemoc jsou skvěle popsané, stejně jako kruté dětství. Tohle vyprávění a vzpomínání mě místy dojalo.

08.02.2019 5 z 5

Skála Skála Peter May

Pro mě osobně originálně pojatý román, kde se minulost prolíná s dneškem. Vyprávění o divokosti skotské přírody a drsnosti lidí je skvěle vykreslené a podrobné.

07.02.2019 4 z 5

Zběsilá akce Zběsilá akce Richard Marcinko

Sice jsem očekával od dodatečně dopsaného dílu víc, ale po dlouhé době částečně potěšil. Čte se to dobře a rychle.Název tohoto dílu docela vystihuje popisovaný příběh. Vše mi přišlo zbytečně zběsilé, sešité horkou jehlou a s fantasii se zde autor také moc neomezoval. Těšil sem se na setkání se starými známými z předchozích dílů.Bohužel nikdo se nekvalifikoval. Tento díl je plný nových postav,ale moc sympatií si u mně nezískali. Autor se u nich omezuje jen na základní informace. Když se na konci objeví příslušníci ze SEALu 6 tak tam je teprve bída o informace. Sice se zmiňuje jejich vysokou kvalitu, ale to je tak celé, ani se jmény se skoro neobtěžuje. Bez osobních informací a příběhů osob se z nich stávají jen neosobní nástroje pro Marcinkovo vyřešení svěřeného úkolu od prezidenta.

23.01.2019 3 z 5

Sibiřská výchova Sibiřská výchova Nicolai Lilin

Zajímavé nahlédnutí do mentality izolovaných sibiřských loupežníků. Autor seznamuje jak jejich zločinecká společnost tvrdě žije, podle jakých pravidel a zákonů se řídí rodiny a vesnice, kdy všichni drží pospolu. Sibiřská zločinecká pravidla, násilí, odpor k novým věcem a pořádkům je v kontrastu s jejich pověrami, jejich cti a lidskému přístupu vůči slabým a mentálně zaostalým, ovšem pokud to jsou sibiřané. Popisované praktiky v sibiřské komunitě , zločinecká čest, vězení, tetování, první nůž .... to vše mě překvapovalo svým sirovým vyprávěním o násilí a jindy o fungující pospolitosti , úctě k rodinným příslušníkům a respektu k tradicím. Čtení bylo místy zajímavé a poutavé, ale nepočítal jsem pokračovat dalším dílem. Ovšem, závěr knihy mě navnadil k dalšímu pokračování Kolymovi cesty.

20.01.2019 3 z 5

Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Opět mnoho zvratů a překvapení.Některé věci a souvislosti z minulých knih nyní zapadají do sebe. Trochu jsem rozpačitý ze závěru příběhu a očekával jsem epičtější zánik Galbatorixe. Z druhé strany to bylo docela neotřelé zakončení celého válečného úsilí proti Galbatorixovi. Škoda, že se smrti zrádce nedožil Brom a neviděl proměnu svého syna v tak zdatného dračího jezdce. Osobně sem neočekával, že se některé hlavní postavy vydají rozdílnými směry. Alespoň je zde příslib pozdějších setkání díky svým úkolům a povinnostem. Jsem velmi spokojen s tak velkým a propracovaným dobrodružným fantasy příběhem. Nelituji tolika stran.

20.01.2019

Brisingr Brisingr Christopher Paolini

Dobře propletené nitky děje se splétají do silného spojení Vardenů, elfů, trpaslíků a Urgalů proti velmi silnému Galbatorixovi. Líbil se mi vypracovaný starý jazyk spojený s kouzly a jazyky národů, který nepůsobí vůbec rušivě.

01.01.2019 4 z 5

Eldest Eldest Christopher Paolini

Druhý díl mě víc zaujal, než první díky prolínání vyprávění o Eragonovi a Roranovi. Děj se komplikuje a třetí díl čeká.

01.01.2019 4 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Naštěstí jsem se nenechal zastrašit objem stránek všech vydání. Protože jsem dříve viděl film, tak jsem tušil oč jde a byl sem knižním zpracováním spíš mile překvapen. Po té co jsem zjistil , jak mladý byl autor tak jsem smekl před tak dobře napsaným dílem. Jak píše BlazingHeart, Tolkienovina je z toho cítit na míle daleko a přesto se autor drží své vlastní cesty. Je napsáno mnoho a mnoho knih o kouzlech, dracích, trpaslících, elfech.... ovšem, zde se to povedlo. Kniha se dobře čte a rozhodně mě vedla k dalšímu pokračování.

31.12.2018 4 z 5

Přežít! Přežít! Len Cacutt

Knihu jsem si koupil na vojně jako záklaďák. Pár věcí velitelé okopírovali a pověsili na nástěnku v učebně. Tímto případně zdravím bývalé průzkumníky U Sloupu. Tak jak knihu hodnotí Rawen616, tak k tomu už není co dodat a je to trefně napsané.

29.12.2018 4 z 5

Elitní a speciální jednotky světa Elitní a speciální jednotky světa Jan Boger

Napřed jsem se bavil vyhledáváním známých jednotek,a pak jsem to vzal od začátku knihy. Je přehledná, s dostatkem autentických fotografií, ale místy jsem čtení prolétl. Osobně jsem očekával víc, ale zklamání to také nebylo.

29.12.2018 3 z 5

Útvary Specnaz: důvěrná zpráva o elitních sovětských jednotkách Útvary Specnaz: důvěrná zpráva o elitních sovětských jednotkách Viktor Suvorov (p)

Zajímavý pohled do historie a částečně do politiky tehdejších Sovětských speciálních sil. Netuším, do jaké míry je Suvorovovo vyprávění v knize důvěryhodné a objektivní, ale občas z popisu aktivit a výcviku jde mráz po zádech. Osobně jsem si ke knize našel cestu již třikrát a vždy zaujme.

29.12.2018 5 z 5

Elitní jednotky Elitní jednotky Jon E. Lewis

Dobrá kniha, vše je napsáno v popisku. Skutečné válečné příběhy ze zásahů zvláštních jednotek. Co dodat, když příběhy psal sám život.

29.12.2018 4 z 5

Dotek zla – Exalticon speciál Dotek zla – Exalticon speciál * antologie

Jako celek průměr. Ovšem,průměr zachraňuje několik kvalitních povídek od známých autorů. Bez nich by to bylo tak za dvě hvězdy.

29.12.2018 3 z 5

Moje třicetiletá válka Moje třicetiletá válka Hiró Onoda

Japonská oddanost císaři , cti k rodině, vlasti a disciplinovanost je legendární. Ovšem, zde se Onoda díky skoro třicetileté izolovanosti ostrova a naočkované válečné paranoie přiblížil k fanatismu ducha i těla. Silný příběh sepsaný autorem o sobě samém se dobře čte, občas sem se divil nad jeho mentalitou z pohledu středoevropana, jindy obdivoval vůli, vytrvalost, víru v japonskou čest a sebezapření. Občas mě napadlo, co by na tento válečný postoj řekl Švejk? Navíc, když tohle nebyl osaměle smýšlející a konající jedinec, ale jeden z mnoha. Propaganda je stále morem a zlem dnešní společnosti. Jak se asi cítil voják Onoda, když zjistil, že 29 let marně "bojoval" za vlast a zcela zbytečně se okradl o tolik desetiletí svého života. O kolik toho přišel...

28.12.2018 4 z 5

Pod plachtami kolem světa Pod plachtami kolem světa Nikolaj Kornějevič Čukovskij

Trochu jsem s touto knihou v dětství zápasil, ale jak píše Midudedi, jakmile se člověk chytne a začte se, tak je kniha zajímavá. Osobně se mi z cestovatelů nejvíce líbil příběh kapitána J. Cooka.

Černý korzár Černý korzár Emilio Salgari

V mládí několikrát přečtené. Na to jak je to staré, má to stále parádní pirátský příběh o pomstě šlechtice a lásce k dceři nepřítele. Setkání s upírem při stíhání guvernéra se mi tenkrát zdálo tajemné a strašidelné. Jen škoda, že jsem si nikdy nedal tu práci přečíst i další pokračování.

28.12.2018 4 z 5

Krev a mráz Krev a mráz Sven Hassel (p)

Válečná řezničina odlehčená Portou a Drobečkem.

27.12.2018 4 z 5

Komisař Komisař Sven Hassel (p)

Přečteno dvakrát. Pokaždé mě příběh pobaví a zároveň mi jde místy mráz po zádech.

27.12.2018 4 z 5

Kola hrůzy Kola hrůzy Sven Hassel (p)

Trochu zklamání a pár slabších míst mě místy nudilo. Ovšem,hrůza a strádání děj žene dál.

27.12.2018 3 z 5