freejazz freejazz komentáře u knih

Sám u stmívání Sám u stmívání Jiří Orten (p)

toto bol kedysi môj prvý kontakt s poéziou Jiřího Ortena. v pravej chvíli. asi si ju čo najskôr prelistujem znova. aj všetky ostatné, ktoré sa mi od neho podarilo nazbierať.
dva roky pred touto knihou vyšla LP Petra Černocha Srdce z plíšku na nej skvelá interpretácia piesne Život. až keď som čítal knihu, dal som si dokopy slová a autora.
takže pre tých čo majú radi Ortena a majú radi aj Petra Černocha je tu báseň Život
Život
Už rozsvítili lustry
a muzikanti ladí,
nevědí o písni, již nedovedou hrát,
už krásné šaty šustí
a tvoji kamarádi
učí se brát, k tanci a tobě brát.

Sklenice ve výčepu
potají nalévané,
trnitá cesta smutných promenád,
horečka v cizím tepu
a cizí radost, tvá ne,
tvá u těch poloprázdných sklenic snad,

vír, strašný vír a dýka
hluboko u tušení,
to je ten bál, jehož ses tolik bál,
roztáčí tě a říká,
zatím co stud ti plení:
kam odejdeš, až bude pustý sál?

a našiel som to dokonca aj na tvojej tube:

ak ste čítali, spomínajte alebo listujte, ak ste nečítali, skúste to.
mimochodom - Orten bol oveľa lepší ako Wolker (a to mám rád oboch:)

18.01.2024 5 z 5

800 let Milevska 800 let Milevska Jaroslav Bervida

město s mnoha slavnými rodáky, které se v současnosti zviditelnilo objevem archeologa Pavla Břicháčka (třeba tady: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/milevsky-klaster-je-zapeklity-jeste-dalsi-generace-v-nem-budou-mit-dost-prace_2109182235_voj), vydalo v roce 800-stého výročí pamětní knihu. dneska je to běžná zálwžitost, tehdy to byl málem disidenstký počin.
ovšem vyvážili to tím, že do 17 stran historie vtěsnali 3 strany historie komunistické (čili na 770 let potřebovali 14 stran)
a vedle dominantního kláštera nezapomněli připomenout, že v roce 1973 slavili další z velkých architektonických úspěchů - na místní železniční stanici otevřeli nový bufet.
člověk by se z těch keců zvencnul. a zé bolševické pitomosti taky. naštěstí jsou ty časy zhůvěřilého velebení hovadizmu pryč a Milevsko je dále starým historickým městem českých zemí, které si zaslouží pozornost.
takže číst s výhradou a přeskakovat celé statě:)

15.01.2024 3 z 5

Zavíráme! Zavíráme! Joseph Heller

hodně hořké pokračování, ale takový je život.

29.12.2023 5 z 5

Malá víla Malá víla Karol Pém

Karolko, inventár kaviarne u Michala, ktorý svojimi básnickými pokusmi otravoval každého, kto sa neubránil, sa predstavil krásnou rozprávkovou knihou o jednoduchých veciach. ale aj tak sme všetci vedeli, že najviac tú knihu pochopia dospelí.
Andersen? bol dobrý, ale určite nevedel opravovať písacie stroje:)

14.11.2023 5 z 5

Lístok na státie Lístok na státie Karol Pém

Karolko, opravár písacích strojov, ktorý sa naučil po japonsky u profesora Eichi Chino, aby ako liftboy v Carltone mohol soloviť Japonku, do ktorej sa bláznivo zaľúbil.
kráčali sme starým mestom s Dušekom, keď sa odrazu oproti nám vynoril Karolko s úsmevom od ucha k uchu.
„Chlapci, ja mám takú radosť! Ja neviem, čo by som vám od radosti daroval, aby ste si zapamätali tento deň!“ zo svojej povestnej aktovky vylovil čerstvý Večerník a vnútil nám ho.
„Aby ste vedeli, že som dnes zmaturoval!“ a jeho víťazoslávny úsmev ma sprevádza dodnes. mal vtedy 42 rokov...

a z knižky krásnych minibásní a bonmotov?

Mamička, kto je rýchlejší?
Otecko alebo dostihový kôň?

14.11.2023 5 z 5

Láska Adama a Evy I. Láska Adama a Evy I. Jean Effel

kedysi dávno sa mi do ruky dostalo krásne dielko o stvorení sveta. bolo to lepšie ako Dorého biblia, lebo tu všade svietilo slnko, stvoriteľ sa stále usmieval a mal pochopenie pre všetky neplechy sebou stvorených tvorov. tak si tú radosť a úsmevy nesiem so sebou celý život.
a keď som nedávno natrafil na ďalšiu drobnosť z jeho bohatej tvorby, pojednávajúcu o láske Adama a Evy, samozrejme som ju zhltol na posedenie. veď prečo nie? je to čosi ako leporelo pre dospelých, veľa milých obrázkov, trochu vysvetľujúceho textu a najmä usmievavý deduško, ktorý to všetko sleduje a podľa potreby a možnosti včas zakročí.
pán Effel dal svetu žiariace dielo. vďaka.

31.10.2023 5 z 5

Vikingové Vikingové Holger Erik Arbman

ano, je to knížka letitá, leč stále zajímavá. kdyby Arbman věděl, co všechno se od jeho bádání o životě Vikingů objevilo, tetelil by se blahem. faktem je, že jako úvod do světa Vikingů je to opravdu nezbytná drobnost. a možná by trochu pomohla v orientaci i dnešním dezorientovaným bojovníkům za slovanskou chyméru. nebýt Vikingů, nejspíš by se posunul i vznik Kyjevské Rusi a ještě více se oddálil vznik aktuální mekky dezolé a frustrátů Moskvy. jenomže je jisté, že žádný z dvojzubců se do této knížky nedovede začíst.
doporučuji číst spolu s Grónskými mýty, Eddou a Kalevalou a pak přidat třeba Dějiny Islandu, Norska a Dánska.
nemá 100 %, protože pojednání o umělecké tvorbě Vikingů bylo pro mně až moc úzce specializované a ztrácel jsem se v něm. trochu to vynahradila bohatá obrazová příloha a množství kreseb - a zase prťaté mapy, které šlo stěží rozluštit s lupou k informovanosti taky moc nepřispěli.
přesto obdiv, že knížka u nás vyšla relativně rychle po originálu a přinesla nové pohledy na staré dějiny.

25.10.2023 5 z 5

Grónské mýty a pověsti Grónské mýty a pověsti Knud Rasmussen

šťavnaté a neprikrášľované tradované príbehy, z ktorých sa vyvinuli známe ságy. a k tomu naturalisticky brutálne ilustrácie. takže keď som túto knihu objavil na burze, chňapol som po nej. čítal som ju pred pár rokmi, medzičasom som sa zoznámil s jej prekladateľom a teším sa, že sa s ním stretnem opäť o pár dní.
odporúčam všetkým, čo už majú dosť farbotlačovín.
navyše pri čítaní týchto príbehov začínam lepšie chápať celú severskú literatúru.

30.09.2023 5 z 5

Knižnica duší Knižnica duší Ransom Riggs

váham medzi 3 a 4 *. chvíľami je to skvele napísané a ak sa človek vžije do snového sveta neobyčajných bytostí, môže z toho mať príjemný zážitok. navyše, keďže je to rozprávka, musí to skončiť dobre, takže strach zo záveru nehrozí. ale niektoré drobnosti strácajú logiku a neviem si predstaviť, že by som knihu začal čítať do tretiny a potom ju na pár mesiacov odložil - musel by som začať odznovu.
a vlastne tento opus ničím nevybočuje z populárneho žánru. je v ňom mix Harryho Pottera, pravekých príručiek pre cestovateľov časom, niečo azda aj z Borgesovej mysterióznej tvorby, čosi z Conana Doyla...
celú sériu by som asi nezvládol, takže keď k tejto knihe pridám fajn film o Sirotinci mám za sebou viac než dosť. iba ak by mi niekto ponúkol niektorý z ďalších dielov tejto série tak za 1 - 2 eurá.

24.09.2023 4 z 5

Hlas z Ameriky Hlas z Ameriky Josef Škvorecký

využil jsem nabídku e-knih zdarma a začetl se do povídání Josefa Škvoreckého. o knihách, které jsem nečetl a které u nás nevycházely díky politické situaci.
oceňuji krásný jazyk mistra Škvoreckého a trochu je mi smutno, že čas těch knížek je nenávratně pryč a pokus o jejich vydání v současnosti by asi neměl velký úspěch.
oplatí se číst hlavně těm, co prožili reálsocialismus v lihově demagogickém těžkoslovensku. je to střípek do promarněných příležitostí.

22.09.2023 4 z 5

Kristove šoky Kristove šoky Igor Otčenáš

čítať si o živote určenom primárne na premrhanie v socialistickom raji bolo dosť divoké - mohli sme to konfrontovať s tým, k čomu naozaj došlo, hoci sme tomu stále nevedeli celkom uveriť. pekný záznam myslenia ľudí v dobe reálneho marazmu, v ktorom sme dlho nevideli svetielko na konci tunela.

17.09.2023 5 z 5

Keby... (Rýchle dejiny budúcnosti Slovenska) Keby... (Rýchle dejiny budúcnosti Slovenska) Igor Otčenáš

oeňujem Igorov pokus nakresliť stupídne dejiny stupídneho národa. žiaľ, v roku 1998, kedy to vyšlo a kedy som to s veľkou radosťou čítal a zabával sa na skutočne neobmedzenej obmedzenosti slovenských dejateľov sme netušili, že po Veľkom Muftim prídu onakvejší trégeri. takže z dnešného pohľadu to vyzerá ako naozaj nerealizovateľná fikcia, dezolé komando a ruská propaganda a prekrúcači dejín a aktivisti na atlase húb poslali tento národ na ešte hlbšie dno, než sme si dokázali predstaviť.
napriek tomu stojí toto dielko za prečítanie a zamyslenie.

17.09.2023 5 z 5

Andělé všedního dne Andělé všedního dne Michal Viewegh

zaujímavý nápad a dobre sa to čítalo

11.08.2023 4 z 5

Názory na vraždu Názory na vraždu Michal Viewegh

zaujímavé, že som túto prvotinu naozaj čítal ako prvú. zdala sa mi v tom roku 1990 iná, nebolo tam nič, čo bolo treba hľadať medzi riadkami a nebolo tam ešte nič, čo začalo novú spoločnosť krútiť do starých deformácií. páčil sa mi originálny jazyk, množstvo zaujímavých slovných spojení a keď som si pozrel, že autor je učiteľ a ešte k tomu češtiny, bolo to jasné.

11.08.2023 4 z 5

Vabank Vabank Henri Charrière

logicky po Motýľovi musel prísť na rad Vabank. tiež putoval z ruky do ruky a bol aj predmetom mnohých rozhovorov, v ktorých dominovalo najmä porovnávanie s Motýľom. už to nebolo také fascinujúce ako trestanecká kolónia, ale pre nás, neustále oblbovaných kdejakými dietlovinami to bol nádherný únik do sveta, kde malo slovo svoju váhu.

31.07.2023 5 z 5

Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

silná výpoveď, až mi z toho občas bolo divno.
pripomenulo mi to Hillbilly Elegy.
svet sa vďaka takýmto svedectvám odkopáva. Vidlákov či Údolie lietajúcich sekier nájdeme naozaj v každej krajine.

29.05.2023 4 z 5

Shledání Shledání Julio Cortázar

trochu ma to sklamalo. našiel som knihu na burze, kúpil ju za korunu, lebo ma zaujala spracovaním - trochu mi to pripomenulo Murakamiho jednohubky s perfektnými ilustráciami. aj tu sú ilustrácie perfektné a vysoko dvíhajú hodnotu celej knihy.
ale...
na záložke čítam, že autor publikval od 40. rokov 19. storočia to snáď nie! to niekto, kto robí s knihami a slovom má guláš z datovania a ešte to dá aj na záložku?
a samotná poviedka?
skôr skica, niečo, čo zachytilo pár výlnimočných okamihov a mohlo by s z toho zrodiť veľké dielo. ale v tomto tvare je to len surový prvopis.
takže celkovo... Cortazára si pamätám z dávnych čias, keď boli knihy pre mňa oveľa väčšie dobrodružstvo ako dnes. viem, že na mňa silno zapôsobil. takže si ho asi uchovám v tej dávnej podobe. možné však je, že toto dielko bolo iba chybou v matrixe a zasa natrafím na niečo extra.

14.05.2023 3 z 5

Ostrov včerejšího dne Ostrov včerejšího dne Umberto Eco

fakt som sa snažil, ale nezvládol som to. bolo tam oveľa menej zaujímavého materiálu, balast vyhral. a aj keď som narazil na svetlé body a úžasný Ecov štýl, po chvíli to zasa zapadlo.
možno si to prečítam inokedy, ale teraz nie.

03.04.2023 2 z 5

Snehy Kilimandžára Snehy Kilimandžára Ernest Hemingway

nie som si istý, ale mám pocit, že v mojej knižnici je ešte iné vydanie tejto knihy. nebralo ma to tak, ako jeho iné diela, ale čo už človek neurobí pre svojho najobľúbenejšieho spisovateľa,:)

28.12.2022 4 z 5

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

pobavilo a samozřejmě se mi zdála knížka lepší než film, který jsem zhlédl předtím, než jsem četl. i když...

05.11.2022 5 z 5