fvalek fvalek komentáře u knih

Red a Blue 1 Red a Blue 1 Hidenori Kusaka

Jsem moc rád, že se Pokémon manga dostala do Čech, protože jsem ji zatím četl jen anglicky a líbila se mi. Český překlad mě trošku zklamal, protože je v mnoha místech originální, což ale u téměř celosvětově kanonického anime, které tu má překlad už desetiletí, není nejšťastnější řešení. Alespoň pro mě tedy, každý to může brát jinak a neznalý čtenář v tom nebude vidět problém, někomu se jiné názvy mohou více líbit. Jde hlavně o některé názvy útoků, jinak je překlad perfektní.

Co je potřeba před čtením vědět je, že Pokémon manga má pramálo společného se seriálem, ale řídí se herní logikou a mechanismy. Já hry hrál, takže mi to přijde v pohodě, i když to je někdy prostě šíleně nelogické a vůbec to nejde na rozum. Po dějové stránce ale komiks příjemně odsýpá a pořád se v něm něco děje. Čtení mě okamžitě nostalgicky vrátilo do minulého a snad i předminulého desetiletí a dokázalo mi, že Pokémoni prostě nejsou dětská blbost, ale je to srdcová záležitost.

Na kresbě je hodně poznat, že jde o dost starou záležitost, která se k nám dostala po hodně dlouhé době, protože postavičky jsou takové malé baňaté herní kreaturky, na rozdíl třeba od pozdější série Black & White, kde už mají klasické lidské proporce a realističtější "pohyby". No ale právě to je to, co téhle sérii Red & Blue dodává to pravé kouzlo. Jinak manga je prostě manga, nejsem její přívrženec kvůli zmateným černobílým akčním scénám, zachycení dramatické akce apod., ale u Pokémonů dělám výjimku, a i když někdy nevím, co pokémon udělal nebo dělá, tak to prostě beru.

Ve výsledku tedy skvělá nostalgická chvilka s trošku infantilním komiksem, který se ale teprve rozjíždí a určitě nám předvede ještě pořádnou akci a hlubší děj, než že Red je hodný kluk, raketáci zlí a Blue arogantní šmejd! No a co teprve ten flirtík s Misty?! :)

16.09.2020 5 z 5

Z temných koutů Spiral City Z temných koutů Spiral City Jeff Lemire

Pro svůj vstup do světa Černé palice jsem si asi nevybral vhodnou publikaci a měl jsem sáhnout po prvním díle, nicméně jsem čekal, že se tu dozvím nějaké zajímavosti, když je to ostatně takový nultý díl stojící mimo, a ono na jednu stranu ano, na druhou moc ne. Kde začít...

Samotné povídky mi přišly hrozně o ničem a spíš jen takové pro zajímavost. Naopak encyklopedie vzadu je úžasná, a to i proto, že některé knihy v ČR ještě nevyšly, takže tam jsou i věci, co nejsou nové jen pro mě. Dalo by se považovat za pozitivum, že "encyklopedie" je obohacená povídkami navíc, na druhé straně by se ale dalo brát jako negativum, že pár nicneříkajících povídek je z půlky v knize zaplácnuto encyklopedií. Přikláním se k první možnosti, encyklopedie super, povídky zajímavé obohacení.

Svět Černé palice mě baví, líbí se mi kresba, která vhodně spojuje fantazii a dospělácké čtení (dle vulgarit soudě). Postavy jsou originální, i když jasně parodují existující komiksové postavy, ale to je na tom asi to nejlepší. Navíc rozsáhlost světa, která spojuje superhrdinství, magii, jiné dimenze, paravesmír apod., to je universum hodné Marvelu nebo DC. Zaujal mě i český překlad, který je vtipný. Malý rozsah povídej a pak neutrální encyklopedie mi bohužel zabránily v tom si udělat nějakou oblíbenou postavu. Asi docela Zlatuše, víc mi nikdo neutkvěl. Nicméně dobrá příprava na budoucí čtení prvního dílu. :)

16.09.2020 4 z 5

Teď poznáte Negana! Teď poznáte Negana! Robert Kirkman

Tohle je extrémní minipříběh, s čímž je asi potřeba počítat. Příběh, který je přečtený za 15 minut a nic moc nepoví, pokud člověk nefandí Neganovi. Ale vlastně, kdo by si kupoval speciál o Neganovi, kdyby neměl rád Negana, nebo se o něj nezajímal, že?

Kresba je klasická živomrtvácká, i když mi tady přijde temnější a možná i trošku zajímavější. Všemu pomáhá lepší formát knihy, ať už luxusnější pevná obálka, tak lesklý papír. Po stránce děje už je to velmi specifické. Na velmi malém prostoru se otevírá obrovský příběh neřízené střely, která ovšem měla své hranice a někoho, kdo ji dokázal usměrnit. Na jednu stranu je hezké vykreslení Neganova vztahu a sentimentu, snahy přežít a zároveň tak trošku hraní si na deb*la, na druhou stranu - a která postava nemá tragický působivý origin? Negan není moje nejoblíbenější postava a někdy mi bylo až nepříjemné číst tolik sprosťáren na jedné stránce. Postava založená na takovém chování na mě nezapůsobí, takže deficit ostatních postav byl bohužel znatelný.

Malý origin tedy příjemný, potěšující, jako ostatně každý bonus navíc, nicméně na mě je to Negana až moc a stačilo by mi to jako několikastránkový flashbak v běžném ději.

05.09.2020 3 z 5

Thanos vítězí Thanos vítězí Donny Cates

Tak tohle byla jízda... Mám rád alternativní příběhy, což tahle časově velmi nejistá akce byla. Thanos je sice tvrdá palice, takže jeho vyprávění není úplně nejlepší, ale přebírá to moudřejší vyzrálejší Thanos, který už to má v hlavince srovnané a ještě Ghost Rider, který je zkrátka šílený. No a co se neděje, ukáže se spousta starých známých, což potěší. Ale ještě víc potěší jejich masové vyvražďování. Ostatně kdo by nechtěl vidět Iron Mana napůl, že...

Nicméně příběhově je to prostě jeden velký flashback, kde se vyskytne téměř každá významná Marvel postava, ale v tom to je. Nezdá se vám Thanos trošku předimenzovaný? Mně tedy extrémně a po čase mě to už nebaví a říkám si "Ježiš, dejte ho už někdo..." Nicméně jsme v komiksu Thanos vítězí, tak co asi čekat. Alespoň finální souboj nezklamal a byl pěkně divoký a epický.

Závěrečné rozuzlení se Smrtí a celkově její příběh pro mě byl oříšek, jasně, chápu ho, ale nechápu Thanose. Ale konec mě tak trošku dojal, i když je Thanos pořád stejná hlava skopová. Ve výsledku jsem tak měl mix kladných i záporných emocí, ale rozhodně to byl zajímavý exkurz do možné budoucnosti z pohledu maniaka, co mě zkrátka baví. :)

30.08.2020 5 z 5

Lom bohů Lom bohů Jeff Lemire

Thanos krásně navazuje na první díl, což je u Marvelu trošku nestandardní, ale vítané. Je dobré vidět Thanose nejen jako mocného Titána, ale i jako pěknou trosku, nicméně pořád se stejným zápalem a touhou po moci. Tedy alespoň ve chvíli, kdy se objeví starý gang, kde potěšila hlavně Nebula, i když i Starfox byl skvělý.

Celkově mě ani tak nebral děj, což byla taková příprava na poslední dva sešity, ale informace o universu, protože třeba takový Lom bohů je podle mě naprosto boží věc a Věčné sestry byly zajímavější než samotný Thanos. Smrtka mě začíná trošku štvát, takže její malý závěr se sestrami pobavil. Nicméně od souboje s Thanem jsem čekal daleko víc a hlavně jeho závěr byl takový dost jednostranný.

Kresba ale krásná, hlavně kosmické výjevy, mlhoviny, planety a černé díry... Líbí se mi ladění do červené, protože Thanos je takový krvák a celistvost příběhu byla velkým plusem, jak říkám, u Marvelu dost netradiční.

30.08.2020 5 z 5

Tajná říše Tajná říše Dennis Hopeless

Pátá kniha, která už téměř nijak nenavazuje na první čtyři díly, ale těží z jejich následků. Je to extrémně matoucí a asi mi prostě nedocvakly jiné komiksy nebo to tu nevyšlo, ale nechápu, co se děje. Proč je New York v temné dimenzi, kde je Zelma, proč tam jsou Defenders a Spider-Woman, a co se do háje stalo s Kapitánem Amerikou? Ale v pohodě, u Marvelu prostě beru, že tak nějak nechápu.

Nicméně má intuice nezklamala, před týdnem jsem si zcela náhodně dal maraton seriálu Defenders, takže jsem nebyl překvapený, že je tu mám, ale dokonale jsem věděl kdo je kdo. Doctor Strange ve spojení s ostatnímu byl ve svém pátrání po magických artefaktech zábavný a zajímavý jako vždy, líbí se mi, jak je vždy nad vodou, a potěšily mě odkazy na různé kulturní reálie, od Pinocchia až po Gandalfa. Obrovská akce a finální bitva perfektní.

Překvapivě se mi líbila i kresba, přišla mi logičtější než v předchozích dílech a více se mi líbil i příběh, i když jsem mu pramálo rozuměl. Ale dokázal jsem se rychle zorientovat. Škoda, že hlavní příběh byl tak utnutý a vyplněný dvěma méně zajímavými příběhy, jedním hodně zvláštním a jedním, který byl úplně dějově mimo... Zprvu jsem si říkal, že si Strange kupuji už jen tak z nutnosti plnit sbírku, ale po dočtení jsem byl rád a po klesající kvalitě prvních 4 dílů mě to zase nakoplo, snad bude NY řešený více i v dalším díle. :)

28.08.2020 4 z 5

Časohrátky Časohrátky Joe Hill (p)

I když po dramatických událostech konce Klíčů království je děj ohledně hlavní zápletky trošku slabší, tak mám tyhle vysvětlovací díly rád. Užíval jsme si pohled do historie a odhalení řady tajemství, která tenhle díl přinesl. Nicméně spousta záhad ještě zůstala a krásně se nám nakročilo na finále, které si teď dám o to raději.

Jsem moc rád, že se Kinsey zase vrátila do starých kolejí. Tyler se drží v příjemné rovině, kdy mi nevadí a oběma jim fandím. No a Bóďa, to je kapitola, těším se, co vyvede. V minulosti, jak jsem již psal, se mi líbí vysvětlené ohledně vzniku klíčů a Rendellovy party, ale pobavila mě i minulost Duncana... :D

Jak už jsem psal u minulého dílu, pokud někdo klíče vyrábí cíleně, proč proboha vznikají takové blbosti... ale to je prost takové pro zajímavost no. :)

01.08.2020 5 z 5

Caravaggio Caravaggio Milo Manara

Můj první historický komiks a musím říct, že rozhodně nesplnil nudná očekávání. Caravaggiův divoký život v pěkně naturalistické podobě a bez okolků. Na můj vkus je tam ale sexu až příliš, on k tomu sice patří, ale někdy to je prostě hra autora, který ho tam musí mermomocí nacpat i do panelů, které se vůbec netýkají Caravaggia. Ale přeci jen, je to jakési přiblížení historické realitě, snad.

Kresba je úžasná, moc příjemná, jemná, barvy vhodné a velmi padnoucí k historické tématice. Líbí se mi Michelangelova proměna časem, vývoj a i značení emocí, když už je napůl bláznivý. Také je skvělé dělení na obraz komiksu a obraz v komiksu, všechno je to opravdu moc působivé.

I když celkově nejsem fanoušek historických děl, zejména pak takovýchto svérázně pojatých, tak se mi příběh moc líbil, zjistil jsem tak spoustu zajímavostí a nových poznatků a i když je komiksová verze nutně jen takovýto výtah, tak moc hezky obsáhla celý jeden velký život.

14.07.2020 5 z 5

Bezhlavý úprk Bezhlavý úprk Joshua Williamson

Naprosto úžasné, za mě zatím nejlepší z Flashových komiksů v edici Rebirth. Eobard Thawne ukazuje, co dokáže. Návaznost na komiks Odznak je sice jasná, ale ne moc výrazná, pochopí to klidně i ten, kdo Odznak vůbec nečetl, nicméně mě štve, že není vysvětleno, jak Thawne pořád ožívá, ehm zmetek...

V osobní rovině se konečně dočkáváme velkých zvratů, Flashova tajemství jsou po třech dílech tajení už pěkně uleželá a je nutné je dostat ven. Škoda, že Flash neměl vlastní prostor pro svůj coming out (ne ten LGBTQ). Ale vlastně to škoda vůbec není, protože se tak můžeme podívat do úžasného 25. století a možná dokonce až do pravěku.

Překvapivá zápletka odhalující Eobardovy pohnutky byla pěkná, pohnutky tedy dost malicherné, ale je to Thawne... Odhalení negativního zdroje rychlosti je zajímavý zvrat, hlavně když navazuje ještě v dalším komiksu. Co mě trochu zaráží je chování Iris, lidsky to asi pochopit jde, je vystrašená a naštvaná, ale boha mojeho, je to Flash, fakt si musí hrát pořád na Drama Queen? Aspoň umí udělat drsná rozhodnutí a zašpinit si ručičky. :D

05.07.2020 5 z 5

Bůh hromu znovuzrozený Bůh hromu znovuzrozený Jason Aaron

Bůh hromu znovuzrozený, což je ale jako přijít k hotovému. Koupil jsem si to jako první díl, protože ono u nás moc Thorů není k přečtení, ale z toho by se jeden zbláznil. Doslova miliarda odkazů na předchozí komiksy, které tu vůbec neexistují. Spousta postav a narážek, které bych "měl znát", z toho jde hlava kolem.

Když od tohohle všeho odhlédnu, tak se mi ale komiks líbil. Dokonce i míchání dvou časových rovin. Je ovšem vážně nutné naučit se nebýt zvědavý a prostě překousnout, co neznám, a jet tak, že to je první díl, protože hledat si vše na Marvel wikia je během čtení zdlouhavé.

Události v Helheimu byly vtipné, akční a zajímavé. Odhalování chodu podsvětí a světů celkově je vždy fajn, navíc kombinace Thor, Loki, Hel a Sindr byla prostě skvělá. Dobrý mix akce i zábavy. Více se mi ale líbilo dění v budoucnosti, nekroplaneta, Phoenix a tři vnučky, to bylo hezké, plné naděje a budoucnost je dobrým předmětem zkoumání. Snad se budou události z konce tohohle dílu řešit i ve druhém, protože mě to hodně zajímá.

Jedno takové mínus, alespoň pro mě, byla kresba, která je teda fantastická a samozřejmě obdivuji všechny, kdo vůbec umí kreslit, ale tady jsem byl zmatený a na půlce obrázků ani po několikaminutovém zkoumání stále nevím, co bylo... Ze začátku jsem si i těžko zvykal na písmo, které má být jaksi "nordické", ale to je detail. :)

27.06.2020 4 z 5

Temný vesmír Temný vesmír Grant Morrison

Konec jedné velké cesty... Mám většinou k takovým velikým eventům úctu a nedovoluji si nic vyčítat, ale tady musím trošku upozornit na konec, protože tam to dá se říct ve dvou stranách poskočí z prostředka na konec a moc nechápu, co a jak se stalo.

Musím ale začít na začátku, skvělé napojení, až na pár drobných bodů, např. Superman a Wonderka v prvním díle na šrot před nohama Batmana, co se směje, ale tady úplně v pohodě někde poletují... Jak to? Těžko říct. Nicméně počáteční mučení členů Ligy jejich ideálním trestem bylo super. Od někoho bych čekal i víc, ale úplně užasle jsem četl část s Halem Jordanem, moc povedený kus. Nicméně celkově pak děj ujíždí do takových opakovaných kudrlinek, ale asi jsem zkrátka netrpělivý, protože tohle je problém, se kterým se setkávám u skoro každého eventu - Jdeme pro n-tý kov, hmm tak ne, tak jdeme znovu, hmm znovu ne... a je to takové pořád dokola. Pak jsem se úplně ztratil v tom, co vlastně dělá Flash a Cyborg. Nicméně finální bitva byla perfektní, škoda za to zakončení koncem ala lusknutí prstu. Jako ano, musím uznat, že těžko popisovat něco, co se vážně stalo jako lusknutím prstu, poskočení do budoucnosti dává smysl, ale nechápu, události se vrátily samy nebo to opravila Liga nebo jak se vše napravilo? A co ta Atlantida na konci? Navíc kresba komiksu epilogu byla natolik jiná, že jsem si nejdříve říkal, jestli to není jiná Země nebo snad minulost...

U postav se mi líbilo upozadění Supermana, který většinou vše oddře, a do jisté míry i Batmana, který všude hraje prim. Trošku důležitější roli dostala Diana, která je v Rebirtech dlouho opovrhovaná, takže já jsem jedině rád. trošku mě mrzelo množství postav, co moc neznám, protože čtení předchozích rebirthů mi je nijak nepředstavilo, nebo je znám jen okrajově ze starších edic, ale o to více zajímavostí a zábavy. Docela jsem si zvykl na Temné rytíře, ti mě zajímají hodně a na konci mě docela mrzela scéna s Drowned, kde řekne jen "Arthure..." a pak... no uvidíte, ale bylo mi to líto. :D

Takže jako chybičky tam byly, chybičky v podobě mojí neznalosti a netrpělivosti, ale i lehké zmatenosti a časovému skoku komiksu. Celkově jsem si ale celý event užil, bylo to krásné, bylo tam spousta psychologie postav, zkoumání universa, hrdinství a emocí a teď se budu těšit, jak to (doufám) různě ovlivní běžné rebirthy. A otázka na závěr... Co se stalo s Batmanem, který se směje? Já to vím. :3

09.05.2020 4 z 5

Temní rytíři Temní rytíři Dan Abnett

Někteří lidé vyčítají, že tam jsou jen temní rytíři a je to o ničem, ale to mi ani tak nepřišlo. Je to taková nutná zastávka, velice drahá zastávka, která vysvětlí kontext, ale přitom během ní probíhají i děje přítomnosti. Ale jelikož miluju pronikat do hluubin multiversa a všech vedlejších dějů a jejich příčin a následků, tak mě tenhle díl velmi potěšil. Dostat se do historie temných rytířů, poznat jejich život, pohnutky, psychologii, to je prostě pecka. Nejraději mám asi příběh Drowned, Merciless a Batmana, co se směje. Ostatní mi přijdou zajímaví, ale takoví dost zmetci. Ještě vlastně Devastator mě potěšil, hlavně v přítomnosti.

Jediné, co bych trošku vytkl je, že vůbec neproběhla práce s napětím. Celý první díl se zabývá tajemnou hrozbou a rytíři se objeví jen jako jakási tajemná děsivá silueta na konci. A tady najednou na začátku "O čem příběh je, hlavní postavy, velký barevný obrázek Dark Knights,..." Jinak ale nemám nic proti, možná jen mi nesedli nějací kreslíři, hlavně takový klasický konec a často nepřehledné bitvy, což je ale v takto obřím eventu pochopitelné.

Liga dostává na zadek a mně se to líbí, jediné, co mi trošku vadí, je málo vedlejších postav, protože určitě mělo šanci se mihnout a zabojovat víc postav - třeba jen kratičké cameo mé oblíbené Supergirl. Příběh trošku napodoval klasickou krizi na nekonečnu zemí, také to bylo takové sem a tam, sem a tam, něco objevit a zase zpátky. Když máte tak mocný tým jako je Liga, tak se prostě nevyhnete opakovanému klišé každého správného záporáka - odstranit Ligu, odstranit další hrdiny a pak to nějak dorazit. uvidíme, jak to bude dál, já jsem nadšený. :)

08.05.2020 5 z 5

Smaragdový psanec Smaragdový psanec Benjamin Percy

Smaragdový psanec nám servíruje další várku Green Arowových dobrodružství a dokazuje nám, že i bez nadpřirozených schopností a tajemných mimozemských či božských padouchů, nám má stále co nabídnout.

Ollie a jeho přirozené charisma a humor, ve spojení s Black Canary, která doplňuje jeho lidský charakter, a dalšími členy týmu, se naprosto vyrovnají Lize spravedlnosti, alespoň co do děje. Boj s lidskými padouchy v malém městě je realistický a odráží dnešní společenské problémy, takže se čte jedna báseň a je čtenáři bližší než nějací mimozemšťani pořád. Zápletka s diskretizací skrze zločiny je sice trošku klišé, ale tady byla dobrá, hlavně svým pozadím se šéfem policie, reportérkou apod. Objevuje se řada starých známých, ať už v dobrém nebo ne. Ukazuje se, že i když odstřihnete hlavu škůdce, ne vždy ho to musí zlikvidovat, i když od hlavní zápletky s Devátým kruhem se příběh trochu odklání spíše směrem "Zameť si před vlastním prahem Ollie". Ale to není špatně, to na tomhle díle bylo nejlepší, musí se začít od píky a je potřeba vyčistit město, ale ne tak, jako Čističi...

Kresba byla úžasná, už jsem si zvykl, že se v GA kombinuje kresba Schmidta a Ferreyry (a dalších) a asi bych nechtěl jednolitý díl, takto mi to vyhovuje. Kresba je na jednu stranu vážná, ale na druhou stranu ukazuje i průstřely a vraždění v takovém no stress světle. Je akční a dynamická, barvy jemné a přiměřené, je to jedna z nejlepších kreseb ze všech Rebirthů, jedinečná.

Jeden z méně akčních dílů, spíše vysvětlovacích, doplňujících a vytvářejících kontext pro další díly, a to se povedlo skvěle, atmosféra je vybudovaná, uvidíme, co dál. :)

28.04.2020 5 z 5

Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky Warren Ellis

Série to slavná je, mě ovšem nějak moc nepotěšila... Na první díl to až příliš málo představuje postavy, jejich motivy, a hlavně pozadí s jakým tenhle komiks vůbec vznikl, s čím pracuje, a o co půjde. Kompletně chybělo nějaké představení a základní přehled a i po přečtení toho nevím o moc víc. Chápu, je to nějaká organizace, co zakročuje proti nadpřirozeným věcem... ale nic extra z toho.

Rozložení do povídek ději moc nenahrává, protože je často zkratkovitý - něco se stane, tým přijde a pak se něco stane nebo vyřeší, tečka. Prostor pro budování psychologie postav je nulový, proto jsem si taky žádnou postavu neoblíbil a vlastně ani žádnou pořádně nepoznal. Často se zmiňují různé reálie, které nejsou vysvětleny - proč některé postavy nestárnou, odkud některé postavy jsou, co umí, komu slouží... to je pak matoucí a nenaplňuje to dobře účel tajemna, protože to je až otravně nicneříkající.

Jsou tu ale samozřejmě nějaké plusy - povídky jsou natolik mysteriózní, že každý čtenář si najde minimálně jednu, která se mu bude líbit. Celkově je pak Planetary takové badass čtení pro velké, takže to dospělého čtenáře potěší a zkratkovitost některých zápletek zase nahrává tomu, že děj hezky plyne a nic není zdlouhavé a o ničem.

06.04.2020 3 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

Nemám moc co dodat, protože jsem toho hodně napsal k prvnímu dílu, a tohle je těsně navazující série, takže se to nese ve stejném duchu. Nicméně série se rozjíždí a dál dostává své obrysy. Další klíč, další dobrodružství. Stejně jako u prvního dílu žasnu nad výpravností, která je na komiks opravdu velká a i v malém prostoru dokáže popsat tolik dějů a skutečností. Všechny náznaky a věci mezi řádky jsou snadno pochopitelné a vzniká tak rozvětvený příběh, i když je v popředí stále jen několik postav. Psychologie postav je skvělá, autor i ilustrátor ji umí naprosto dokonale až kouzelně obsáhnout.

Líbilo se mi větší zaměření na Ellie, Rufuse a Lucase - bylo jasně zřetelné, co jaká postava prožívá a čeho je schopná. Líbilo se mi i dění okolo Duncana, protože mi přišlo, že jeho dějová linka odráží společnost a jeho postava snad bude víc důležitá. Potěšila mě i linka okolo profesora. Co se týče hlavního tria dětí, tak tam se příběh zase tolik neposunul, docela se těším, až odhalí Fintu, ale jinak je to zatím takové hraní si na slepou bábu. Klíče moc nevyužívají, což je škoda... tak uvidíme, co dál. :)

06.04.2020 5 z 5

Dědictví Dědictví Bryan Hitch

Je paradoxní, že díl, který začíná cca 20 let v budoucnosti, naprosto bez kontextu, je nakonec první z JL Rebirth, který navazuje na úvodní zápletku a dává pořádný smysl. Navíc se konečně něco děje... po čtyřech dílech, kdy vždy někdo řekl: "Už se to blíží," to konečně přišlo! Bylo to ale opravdu tak velkolepé, jak bychom po tolika náznacích a varováních čekali?

Objevilo se pár klasický timetravel klišé jako "Vím něco, co vše změní, ale nesmím to říct" a nebo rozhovory typu "Jsem tvá dcera!" - "Ne!" - "Ano!" - "Ano!! Jsem matkou!" Někdy se ovšem povede i docela fórek "Tři děti? Jak tohle vysvětlím Iris..."

Mnohem víc než nějaká akční stránka mě v tomhle kompletu bavily typické lidské osudy a dramata, protože rád zkoumám universum i po stránce jeho historie a odkazů na jiné hrdiny, ale i osobní životy hrdinů, takže tohle byla bomba. Vědět kdo co, kdo s kým, kdo koho... Trošku nechápu milostné trojúhelníky a možná i víceúhelníky, obzvláště mezi Hunterem a Serenity a Norou apod. Vyskytla se i řada silných momentů, které mě moc potěšily, jako třeba setkání Supermana a Huntera nebo třeba Mery a Curryho - "Ne. Tebe nikdy." A celkově konec. Některé momenty zase byly trošku trapné "Diana je tvoje matka? Eh... kdo je tvůj otec?" - "Ty ne..."

Celkově se pak pátý díl více zaměřil na Wonder Woman a došlo mi, proč z ní celou dobu rebirthů dělají takovou káču. Aby nějak vysvětlili ten závěr, který nebudu spoilerovat. Konečné vyvrcholení se mi líbilo moc, i když to nebyla pecka, jakou bych čekal, tak to příběh pěti dílů uzavřelo hezky. Škoda, že nemůžeme nahlédnout do budoucnosti na konci...

28.03.2020 5 z 5

Nekonečno Nekonečno Dan Abnett

Čtvrtý díl Ligy spravedlnosti začal, jak je už zvykem, nahodilou drama akcí, která se v tomhle díle naštěstí stala ústřední, alespoň pro první sešit, a nebyla nahodilá úplně. Nicméně proti ostatním příběhům Ligy trošku nuda, a ve spojení s ostatními příběhy v celé této knize z toho vznikl takový úplně zbytečný Liga-megamix-hadr, kde pro děj byla podstatná snad jen část s Merou. Je super 4 díly upozorňovat, že něco přijde, ale právě už u tohohle čtvrtého toho upozorňování na mě začalo být moc a říkal jsem si "No tak už mi to konečně dejte!" Ale bohužel, tenhle díl se ještě obešel bez větší akce a skečová verze mohla pokračovat.

Celkově mě v tomhle Rebirthu štve role Wonder Woman, ale teď čtu pátý díl a už chápu, proč ji takhle hrozně píšou. Otravné je taky 4 díly za sebou řešit, že se Jessica v týmu moc necítí a není sebejistá, a že je Superman tak trošku cizí... tohle hrozně zbytečně natahují. Arthur je pryč a kromě Flashe, který se mi v tomhle kompletu zdá být ústředním, se všichni chovají tak nějak divně. Pak se navíc příběh zaměřuje hlavně na Baze. Kresbu komentovat nebudu, to je pořád stejné, ale je super.

Celkově tedy slabší z JL, ale chápu, že se musí nějak doplnit příběh, upřímně doufám, že se v pátém kompletu naplní, nebo alespoň pořádně rozjede, protože další skečovku už nedám...

28.03.2020 3 z 5

Bezčasí Bezčasí Bryan Hitch

Začnu asi bohužel tím, že jsem vždycky hrozně zmatený, ale stává se mi to jen u Ligy... Přečet jsem první dva díly, pak dva crossoversy s Oddílem a najednou tohle a přijde mi to jako Simpsonovi. Znáte to, díl začne nějakou super zápletkou, která se ale velmi rychle změní na úplně jinou zápletku. A tak si čtu a tam je nějaká velká těžařská loď a najednou ticho a bum, den po odrazení těžařů a jsme v novém příběhu - matoucí! Je to trošku ostuda, ale tím, jak vychází díly postupně, si absolutně nevzpomínám, co se stalo předem, ale nějak to zvládám. A pak přichází to, co celou dobu čekám - hlavní zápletka.

Co se týče právě hlavní zápletky, ta podle mě byla suprová, a to nenávidím cestování časem. Nicméně z českých Rebirthů se dovídáme o celém Universu velmi málo, takže každá historie je velmi naučná a skvělá. Atlantida, Antické Řecko, stvoření Flashe, 26. i 31. století, to pro mě bylo naprosto okouzlující a úžasné. Přirozeně mám rád tohle zkoumání pozadí hrdinů a universa, takže to mě možná bavilo víc než celý příběh Ligy. Minimálně komiks o zrození bohů bych si koupil a četl ho s nadšením! No a zbytek už byla taková klasika Ligová, strčte tam padoucha, pokud není dost zlý, tak tam strčte ještě jednoho. Bacha přichází něco ještě horšího, ale všechno dobře dopadne, protože We Are Family. Moje nejoblíbenější postava Supermana nějak nic extra tentokrát.

Co se týče zbytku postav, je toho spousta na zpracování. Liga klasika, ale co ti v té lodi s kameny, Luthorova dcera? Budu si muset v tomhle rebirthu udělat větší pořádek. Tempus se mi líbil, škoda že ho tak odfláki, Molly se mi zase nelíbila vůbec. Někdy si prostě říkáte "Zabij tu mrchu!" a nemusíte se proto cítit špatně.

Kresba byla úžasná, prostě klasické rebirthy a obzvláště Tempus jako nějaký míšenec miminka, Brainiaca a zelené hnusoty se mi líbil. Ale přesně jak píše Lenka Vílka, ta dvojstránková kresba, která měla být uměleckým dílem působí hrozně psycho, a tak zase lamentuji, je opravdu takový problém přidat vnitřní okraj, aby kresba nelezla do vazby?

26.03.2020 4 z 5

Mr. Misery Mr. Misery Jason Aaron

Mr. Misery... tři díly vytvářená postava, která má vlastní jméno na obálce... Její příběh bych čekal mnohem složitější, delší, lepší, tohle mě trošku zklamalo. Moc pěkný náběh na pomstu, který se podaří vyřešit díky úchvatné Thor, která ale pro mě nic moc neznamená a zbytek je jen fňukání nad rozlitým mlékem. Vím, že doktor jí hodně nechuťáren, ale takový konec jsem si nepřál. Vývoj ohledně Wonga a jeho zapisovatelky tak trošku o ničem a mučení Wonga tak nepřichází se žádným zadostiučiněním a pointou, je to prostě Wong, tak ho zmučte a pak pošlete uklidit a zamést. Škoda části, kde si Wong odchází užívat života, když pak na další straně už zase posluhuje doma. Celkově ten konec po uzavření příběhu Miseryho byl takový... vecpávkový kus, aby kniha nebyla moc tenká.

Poprvé mi i trošku vadila psycho kresba, ta byla hlavně v první části komiksu příšerná, potom se to srovnalo, ale na většině obrázků ani nevím, co bylo. :D

05.03.2020 3 z 5

Krev v éteru Krev v éteru Jason Aaron

Což o to, díl to byl dobrý jako vždycky, ale nějak už pro mě nebyl tak záživný, jako dva díly předchozí. Hlavní zápletka pro mě už skončila a tohle bylo takové plácání a těžení ze situace. Taková situace se sice dál vyvíjí, ale v pomalém tempu a nedokázala mě tak chytit. Pár záporáků, co se vyrojí po oslabení Strange... nemá to prostě takový apokalyptický švih jako Empirikul. Nicméně líbila se mi zápletka s Nightmare, Satana už tak dobrá nebyla... A zbytek, já vám nevím, prostě kouzlo bylo pryč, možná i proto, že jsem to četl poměrně dlouho po prvních dílech. Tak alespoň kresba byla skvělá, i když nestálá, někdy lepší, někdy méně lepší. :)

05.03.2020 4 z 5