fvalek komentáře u knih
Průvodce "nejen" pro hráče, načež musím upozornit, že opravdu hráč nejsem, jsem si koupil jako doplněk knižní série. Bál jsem se, aby nebyl jen o hře, ale vůbec mě nezklamal, naopak příjemně překvapil. Jak jsem psal, nehrál jsem sice hry, takže nevím kolik informací hry obsahují, ale přijde mi, že je tak z 70 % založena na knihách.
I. Svět a jeho obyvatelé - moc hezky vypracované popisy historie, demografie, geografie, ale občas mi přišly maličko zúžené.
II. Zaklínači - tato kapitola mě hodně překvapila, vlastně samé nové informace a hlavně takové, které nejen hráči, ale i čtenáři touží vědět.
III. Magie a náboženství - velmi pestré a detailní informace, opět tady "pouze-čtenáři" netratí a mě samotného obsah velmi zaujal.
IV. Stvůry severních království - tady se projevily informace založené na hře a ačkoliv je škála stvůr opravdu bohatá, tak mi chyběly některá výrazná knižní monstra, jako třeba Klepáč, Kelpie, vodní příšera z Krve elfů, takový ten měnič z Věčného ohně a chybí i mořské panny a podvodní lidé... to je velká škoda.
V. Příběh Geralta - ano! To je přesně to, co jsem tak moc chtěl. Vždycky mě zajímal děj her, který prý volně navazuje na knižní sérii a tady je stručně napsaný, což je paráda.
Takže na závěr, kniha má maličké nedostatky, největší je asi neúplně rozvinutý potenciál. Kdyby hry a knihy více spolupracovaly, mohl vzniknout mnohem lepší, obsáhlejší a zajímavější průvodce (mohli doplnit Nilfgaard, jednorožce, cestování světy, informace o šlechtických rodech, další příšery atd.). Některé obrázky u sebe nemají popisek, který bych jako nehráč ocenil, protože jinak jsou moc pěkné. Se Světem ledu a ohně bych ho raději nesrovnával, přesto ale plný počet hvězdiček za jedinečnost, nápad a snahu.
To byl tak úžasný konec ságy. Jedině Sapkowski dokáže dělat takové dějové vlny, kdy je to lepší, lepší, horší, ještě horší, trošku lepší, zase horší, nejlepší a konec :D
Příběh měl asi největší vývoj, kdy se vlastně ze skoro ničeho stane všechno. Postavy, staré i nové, byly jako vždy super. Cestování světy a časy bylo parádní, všechny bitvy, ať už velké nebo malé, byly strhující. Dost se mi znechutila Lóže, ale to se dalo čekat. Vyřešilo se sice hodně otázek, ale pár hlavních se zase vynořilo. No a ten konec... Skoro jsem u toho fňukal :D
Já tam taky byl, víno a medovinu pil... a bylo to krásné :)
Asi nejlepší díl ze všech předchozích, uvidíme, jestli ho trumfne poslední. Bál jsem se jakéhosi posunu v čase, o kterém jsem slyšel, ale nakonec jsem se vyznal. Vlastně skoro celá kniha byla retrospektivní, z vyprávění Ciri, ale pořád to nebylo moc dávno. Nejvíc se mi líbila poslední kapitola (samozřejmě, jak jinak), ale také kapitola o Koviru a Esteradu Thyssenovi, ten je fakt super. :D
Geralt i Yennefer tu byli spíše už jen jako epizodní postavy, ale v předchozích dílech se stávalo, že i Ciri byla jen epizodně narozdíl od Geralta, takže toho se nebojím, že by ho strčili do pozadí.
Děj byl úžasný, nemůžu se dočkat posledního dílu, ale zároveň nechci, aby to skončilo. :D
Jedna z mála knih zabývající se čistě jen obdobím Prvohor, což je ale mé nejoblíbenější pravěké období (dinosauři ať se jdou vycpat). Ilustrace jsou naprosto strhující. Množství informací je fantastické na to, že z téhle doby existuje jen pár zkamenělin, ale přesto objektivní a ověřené. Kniha se čte příjemně, pro zasvěcence je naprosto úžasná, ale i pro nováčky ve světě prehistorie je strhující. Opravdu obrovské množství nových informací, skvělá kniha :)
Knihu jsem si koupil kvůli své sbírce kamenů a měla fungovat jako atlas, encyklopedie kamenů. Posléze jsem zjistil, že jde o ezoterickou publikaci o moci magie kamenů, na což nevěřím. Nicméně jsem si publikaci přečetl, obeznámil se se zajímavostmi ze světa kamenů, léčitelství, aur, čaker... a musím uznat, že ačkoliv mě to nijak neupoutalo a neplánuji rituály zkoušet, tak to bylo velmi příjemné čtení a obohacení.
"Rozsáhlý" průvodce, jak píše zdejší anotace, není zrovna popis, který bych s čistým svědomím použil. Prakticky se dá říci, že se dělí na tři části - chov, sladkovodní ryby a mořské ryby. Chov a jeho příprava je dost nearbitrárně popsán, prostě dostanete pokyn a udělejte to, minimální prostor pro vlastní fantasii. Sladkovodní ryby jsou fajn, ale štve mě minimum obrázků, nebylo by od věci ke všem popisovaným druhům přidat alespoň malou fotografii. Popisy jednotlivých ryb jsou pro chovatele žádná sláva, pro laika postačí. Naprosto nechápu, proč se autor pouštěl do mořských ryb (asi kvůli slovu "exotické"), když je nezvládl dokončit a stroze uvedl pouze minimum druhů. Ale podobný problém je i u sladkovodních... druhy neodpovídají běžně nabídce v obchodech... Každý si tento "atlas" ryb holt musí převzít po svém. Původně sice vyšel v roce 1976, ale někdo ho v moderním dotisku byl asi líný aktualizovat, velká škoda...
Docela dobrá kniha. Přiznám se, že jsem ji četl už v 7. třídě, kdy mě hodně bavila. Líbily se mi popisy nástrojů. Je zábavná, čtivá, překvapivě se objeví i motiv fantasy, nebo spíše kouzel. Pro děti dané věkové kategorie jistě velmi příjemní čtení :)
Neuvěřitelná kniha a má velmi oblíbená. Má v sobě všechno, co by měla mít. Neuvěřitelné množství informací koncentrovaných v jediné "bibli prehistorie". Moderní zpracování, neuvěřitelně úžasné fotografe, obrázky a kresby, obohacující informace, které se skutečně jinde nedozvíte. Logické chronologické zpracování od vzniku světa až po Čtvrtohory. Hodně dlouho jsem po ni toužil, a když jsem ji dostal, tak jsem ji četl asi týden v kuse a na různé úseky se užasle koukám dodnes. Nepracuje jen s jediným scénářem, ale řeší minulost z pohledu mnoha různých, nezaujatých teorií. Skvělá kniha :)
Anton Goroděckij je moc sympatická postava, která nezapadá do žádné vyhraněné kategorie. Líbí se mi, že dodržuje pravidla a dělá vše pro dobro, ale přitom i přemýšlí a pochybuje. Prostředí "moderní" až utopisticko/dystopické totálitní fantasy Moskvy prostě nemá chybu :D
Občas tedy jsou některé pasáže zdlouhavé a maličko nudné, ale šlo to překousnout. Všechny tři příběhy se mi moc líbily, třetí byl pro mě maličko slabší.
Další díly teď sice maličko odložím, ale určitě si je rád někdy přečtu :)
Nejlepší díl zatím. Cesta Geralta pokračuje a mimo známých postav se k němu přidávají i naprosto nové. Milwa a Regis se mi opravdu moc líbí. Regisova "nepřemožitelnost" přináší do zoufalého příběhu Geralta paprsek naděje. Taky se mi hrozně líbí trpaslíci. Ciri je hodně v pozadí, ale vzhledem k tomu, co se s ní děje, to je dobře. Hodně mě zaujala dějová linka okolo Lóže čarodějek. Vyděsila mě genetika, kterou řešily ke konci knihy, ale po druhém přečtení už jsem to pochopil. Nejlepší je prostě konec - "Tyf bránil moft?" :D
Za mě opět super čtení a těším se na poslední dva díly :)
Probuzení moc krásného a bohužel už pomalu opomíjeného tématu Říše Divů oceňuji. Původně jsem s tím měl maličko problém, přišlo mi to jako zneužívání, kradení, ale vlastně to bylo ve výsledku super. Každý motiv byl upravený, převedený do "temného protějšku", což je teď moderní. Četl jsem jen dva díly, další už číst nebudu, přijde mi to už moc nastavované. Ale první kniha opravdu super :)
Má oblíbená česká kniha, nikoli jen maturitní četba. Magický potemnělý děj je mi velmi sympatický. Postava tajemného Krysaře, který je ale duší romantik a touží se usadit je nadčasová. Klasická zápletka - milostný trojúhelník - Agnes je prostě hloupá, vyvolává dojem, že si s Krysařem jen hraje, ale došel jsem k závěru, že je prostě jen nerozhodná a jak už jsem psal... hloupá (Krysař by si to dítě nechal!!). Kristian je ignorant, nesnáším ho... Sepp je taková epizodní postavička v podtextu, nijak mě neoslovil, ale nakonec se hezky projevilo, že Krysařova píšťala neovlivní jen lidi bez rozumu. Takže nakonec zůstane dítě, které rozum ještě nemá a Sepp, který rozumu už pozbyl (Bože, dej ať tomu dítěti nic neudělá). :D
Velmi, velmi osekaná chudá verze, hodně jednoduchá, nicméně funkční dějový korpus je zachován a i kresba je hezká. Nemám s komiksem žádný problém, ale beru ho jen jako podpůrný prostředek... Takže knihu ano, komiks možná, nikoliv naopak :)
Celkově jsou komiksy z edice KomiX na jedno brdo, jsou hezké, fajn, ale nedostačující. Pro zábavu si je klidně přečtu, ale v životě bych si po nich neřekl "Tak už vím o čem ta kniha byla" :D
Hezká, barevná, moderní příručka plná fotek, informací, tipů a rad. Obsahuje informace o suchozemských i vodních želvách, což je výhoda (pokud by to vadilo, existují i samostatně oddělené knihy stejného autora). Osobně se mi líbila, je fakt hezká a čte se dobře, i dost zajímavá, ale moc jsem si z ní nepobral. Autor hodně podstrkuje pouze své názory a výsledek je takový, že začátečníka, co o želvách moc neví, to spíš odradí, protože chov želv je popisován opravdu hodně složitě a milion věcí je potřeba atd. Nicméně pokud si želvy chováte a chcete chovat po svém a nebudete se vztekat, že Vám tam bude autor rozkazovat, tak si ji určitě přečtěte a zjistíte spoustu věcí, co jste nevěděli :)
Vysokoškolská učebnice literatury, která neučí pouze řazení "autor - kniha, autor - kniha" jako je zvykem na základní a střední škole. Hodně mi otevřela obzory a slova "pro učitele" v názvu jsou přímo závazná, protože každý správný učitel by se měl naučit jak pochopit a učit literaturu. Učebnice je logicky řazená, plná informací, zajímavostí, příkladů a všeho... Čerpám z ní a budu čerpat i nadále. Kéž by ji měli načtenou všichni češtináři ;)
Klasický pěstovatelský guide pro pěstování masožravek, který by asi neměl žádnému pěstiteli chybět. Přesto ale má do dokonalosti daleko. Informace jsou sice obsáhlé, ale občas dost ploché a hlavně, chybí zde obrázky. Je tu jen prostřední obrázková část, která činí pouze několik stran, zbytek jsou černobílé náčrty, a to je podle mě pro pořádnou odbornou publikaci prostě nezbytné. To je asi hlavní chyba, kterou nepřekousnu, že kniha z roku 2013 má prezentaci knihy z 80. let či horší... Obálka super, ta jo, ale zbytek je jak vytržený ze staré učebnice co najdete na gymplu ve stoleté skříni.
Tuto knihu, spíše knížečku jsem si nelibě vybral jako cestu nejmenšího odporu (nejmenší počet stran), jako povinnou četbu na Filosofii. Vůbec se mi do ní nechtělo, nemám rád tyhle nesmyslné, nelogické filosofie... Ale nakonec jsem byl docela příjemně překvapený. Kniha se dala číst, a když jsem si dělal průběžné výpisky, tak jsem si z ní i něco vzal. Líbila se mi kapitola o morálních zákonech a zásadách, ale zajímavé je třeba i porovnání člověka a zvířete. Ze samotné metodologie mě to zas tolik nenadchlo. Descarta mám z novověkých filosofů rád, ale stále dám raději přednost nadčasové Antice. Přesto doporučuji jako zajímavé čtení.
Druhý díl byl také moc dobrý, hodně dění na zemi prolínané děním ve vesmíru. U mě zase jednoznačně vedla Glass, ale už jsem i dychtivě pozoroval Clarke a Bellamyho. Zajímavé zvraty a záhady. Hrozně mě mrzí, že v češtině není a asi ani nebude třetí poslední díl, protože bych rád věděl jak to skončí. Závěr knihy byl dokonalý a zajímá mě, jak se vše bude dál vyvíjet. Obrovský prostor na realizování možných nápadů. Podobnost se seriálem stále klesá až začíná být mizivá, ale vůbec mi to nevadí, mám dva příběhy a nepotřebuji číst to, co už jsem viděl :)
Je to tak, tyhle knihy vás buď odradí a nedostanete se ani k druhému dílu, nebo vás alespoň ve chvíli kdy je čtete uchvátí a to se stalo i mně :)
Knihu jsem četl před seriálem, ten jsem viděl až potom a líbil se mi, ale na knihu nemá. Děj je svižný, zajímavý, neohrané nové téma, které v kontrastu země (soudržné pozemské kmeny) - vesmír (zkažená vyspělá civilizace) skvěle funguje. Osobně mě víc bavily kapitoly z vesmírného dění okolo Glass, než pozemské scény s Clarke. Ty tam jsou sice nejdůležitější a jsou hlavní, ale prostě Glass je Glass :D (Ta mimochodem v seriálu není a je to obrovská!!! škoda). Skvěle najetý začátek trilogie s dějem, který dal seriálu jeho kořeny, ale je naprosto odlišný, což je super :)
Čtvrtý díl celkově, druhý díl pentalogie... No podle mě asi nejlepší díl. Začátek maličko vleklý, nic moc se neděje, ale cca od půlky obrovská gradace, která mě málem shodila ze židle. Jako ten Thanedd, no já nestačil ani vydechnout, očka tikala sem a tam po řádcích, nešlo to zastavit :D
Obrovské množství nových postav, tam jsem si málem musel udělat přehled, protože se mi to pletlo. Nová úžasná místa, nové příběhové linky. Geralta už je maličko méně, je to spíš zaměřené na Ciri, ale je v tom zatím rovnováha.
Úžasná sága, úžasný díl, já jsem prostě nadšený :)