Gibis

(SPOILER) Sestry Vianne a Isabelle, každá úplně jiné povahy, ale každá si najde svůj způsob boje ve válečném šílenství 2. světové války. Isabelle s vervou a nasazením, téměř beze strachu, Vianne později, pomalými krůčky, ve snaze ochránit své dítě a nejen své. Velice krásný a silný příběh, pokud vůbec lze o knize popisující válku říct, že je krásná. Prostě citlivě a lidsky napsaná kniha, na kterou budu ještě dlouho myslet a z paměti určitě nevymizí.

Výborné čtení, tyhle Neviditelné kořeny! Ani nedokážu říct, která linie vyprávění se mi líbila více, jestli Pavlova z bouřlivých let sametové revoluce a jeho pátrání po rodinných kořenech, nebo ta Tomášova a Anežčina z baťovské éry. Rozhodně budování baťovského Zlína, nadšení baťovců a to jak byli všichni plni radosti a elánu z práce a taky porevoluční nadšení v devadesátých letech...to se mi líbilo moc. Přijde mi, že dnešní generace už takového nadšení není schopná a všechno bere jako samozřejmost. Skvělá kniha a já moc doporučuji k přečtení!

Prázdninami v Česku mi Ladislav udělal nesmírnou radost, protože já naši zemi považuji za úžasnou a myslím, že je v ní stále co objevovat. A díky Ládíkovi mám znovu chuť okamžitě vyrazit na další cesty, protože i když jezdíme po naší vlasti neustále, pořád jsme toho ještě spoustu neviděli. Ládík mě překvapil tím, že vybíral místa většinou neobvyklá, něčím zajímavá a ne vždy všeobecně známá, takže se střídala místa, která dobře znám s těmi, o kterých jsem nikdy neslyšela. A v neposlední řadě mě baví jeho vsuvky o historii, vždycky se něco nového dozvím a to na knihách zbožňuju :) Takže doporučuji a doufám, že to není autorova poslední cesta po naší krásné zemi a zase nám o tom něco napíše!

Některé příběhy ve mě vyvolají takovou smršť emocí, že mám pak problém je komentovat, protože mám pocit, že to nedokážu slovy vyjádřit. A tak dám jen svých pět hvězd a nějaký čas budu tuhle knihu rozdýchávat.

(SPOILER) Další bezvadná detektivka Martina Goffy! Přemýšlím, proč mě jeho příběhy tolik baví a možná tomu velkou měrou přispívají jeho hlavní hrdinové. Nejsou to žádní namachrovaní mistři světa, ale nejsou to taky žádní zoufalci s temnou nebo tragickou minulostí. Prostě obyčejní chlapi (jak Marek Vráz v této sérii, tak Miko Syrový v druhé mé oblíbené sérii), kteří řeší své případy někdy s menší, někdy s větší úspěšností, prostě ze života.
SPOILER: I když v tomto případě to mělo konec skoro pohádkový :)

(SPOILER) Pominu-li některé nepříliš uvěřitelné věci (např. nemyslím, že by čerstvě narozené miminko mohlo bez újmy přežít plavání v rozbouřené řece), tak se druhý Josiin případ četl velmi dobře a rychle. Sice je tam hodně odkazů na předchozí případ, který jsem si již nepamatovala, protože jsem ho četla před delší dobou, ale možná právě proto mi nevadilo, že se i druhý případ týkal Josiiných blízkých. Každopádně doporučuji číst případy od prvního dílu po řadě, jinak si vyspoilerujete rozuzlení předchozího dílu.

Knihy Martina Goffy jsou pro mě zárukou kvalitní detektivky bez potoků krve. Poctivá detektivní práce (díky autorově znalosti prostředí výborně zpracována) a v nové sérii s novinářem Terencem i poctivá novinářská práce a ryzí lidská dramata. Bylo mi sympatické, jak mladičký začínající novinář Marek (Terenc) jezdil za svými příběhy na kole :)

Nemám moc ráda, když se na obalu knihy dílo přirovnává k jiným autorům. Člověka to potom podvědomě nutí srovnávat a hledat chyby. Každý autor je prostě jedinečný. A proto jsem byla ve střehu při výroku "Detektivka ve stylu Agathy Christie", což je moje naprostá srdcovka a nejoblíbenější autorka. Ale jsem nakonec hodně nadšená, detektivka je výborná, povedená, oddechová a nějakým způsobem uklidňující :) A inspektor Vinston je tak trochu směsicí Hercula Poirota a možná přítele Monka, čímž se stal mým dalším oblíbencem v řadě :) Těším se na další jeho případ!

Je velká škoda, že v dnešní době se už takové všeobecné encyklopedie pro děti téměř nevydávají. Dnes je encyklopedií spousta, ale jsou spíš zaměřené na nějaké konkrétní téma nebo okruh. Tahle u nás doma patřila k neustále používaným knihám, pořád jsme s bráškou něco hledali, listovali nebo prohlíželi obrázky. A jak výstižně píše ve svém komentáři Nermal "čerta starého jsme se starali o nějaké skryté ideologie" :)

Opět skvělý historický román od Scarlett Wilkové! Tentokrát otevírající téma, které pro mě bylo velkou neznámou, stejně jako vznik řecké komunity na Ostravsku z jejího předchozího románu. Netušila jsem, že mladí muži od nás z pohraničí byli za druhé světové války nuceni obléknout uniformy wehrmachtu a bojovat za nepřítele, jinak by byli popraveni, nebo v "lepším" případě odsunuti do koncentračních táborů. To je případ mladíka Emila. A k tomu ruská dívka Neonila, která za každých okolností dělá jen to, co je z jejího úhlu pohledu nutné, aby ochránila sebe a svou rodinu, a to v podstatě za jakoukoliv cenu.
Autorka píše docela zvláštním, jakoby odosobněným stylem, nesoudí, nemoralizuje, neomlouvá jednání svých hrdinů, prostě jen vypráví příběh, který už po pár stránkách nemůžete odložit.
Skvěle zpracované téma a já doporučuji.

Čtení této knihy jsem dlouho odkládala a nakonec ji začala náhodou číst zrovna v době opět tak hrozně těžké pro Afghánistán. Tím se pro mě příběh stal ještě skutečnější a svírá mě u srdce z toho, že se afghánský lid a především ženy a děti opět klidu nedočkají.
Velmi silný příběh dvou žen, které i přes veškerou krutost, bolest a beznaděj, kterou každý den zažívají, dokážou v sobě najít sílu přežít každý jednotlivý den a naději a oporu jedna v druhé. Těžké čtení, ale určitě nezapomenutelné.
Zas a znovu musím děkovat osudu, že žijeme v zemi dostatku, pohodlí a nekonečných možností.

Krásná vzpomínka na dětství, kdy v pohádkách dobro vítězilo nad zlem :)

Kořistí jsem nakonec mile překvapena. Vzhledem k tomu, že sérii Strašidelných domů od Darcy považuji tak trochu za pohádky pro děti s dobrým koncem, čekala jsem něco podobného i od tohoto příběhu. Ale je to psáno v jiném duchu a mě to bavilo, byla jsem napjatá a celou dobu jsem si říkala, že to bude na pěkné čtyři hvězdy. Ale konec mě přesvědčil k přidání i té páté, protože to jak situaci Carla vyřešila, mě dost překvapilo, nečekala jsem to. Takže fajn počtení to bylo :)

Detektiv Frost byl už v prvním díle láska na první dobrou. Nemalou měrou k tomu přispěl jeho netradiční "domácí pán" Shack :) Výborné pokračování série v případu, který se Frosta hodně osobně dotýká a i když jsem s jeho rozhodnutím ohledně hodinek na začátku chvíli bojovala, chápu, proč se tak musel rozhodnout.
P.S. A rozhodně bych chtěla vidět Herbovu 3D kresbu Shacka na schodech! :)

Jeden z nejlepších dílů z celé této výborné série, chytí už od prvních stránek a nepustí až do konce. Timu Weaverovi se skvěle povedlo vykreslit tajemnou atmosféru kolem záhadného "Okraje" a děsivé bytosti pohybující se za plotem (pro mě umocněno dokonalým načtením audioknihy Igorem Barešem). Tento díl lze číst i samostatně, není nutné znát předchozí díly ze série. Zasloužených 5*!

Taková krásná vzpomínková záležitost, která vykouzlí úsměv na tváři. Ani si nedovedu představit, že by audioknihu namluvil někdo jiný, než Bára Hrzánová.

Jednoduše krásný příběh. Sice smutný a dojemný, ale také plný laskavosti a naděje. Znovu jsem dostala chuť objevovat některé starší příběhy, které sice už znám, ale Grace je popisovala s takovou láskou a nadšením, že mám chuť si je přečíst ještě jednou.
Výborně vykreslené, jak obyčejní lidé, ale i členové civilních hlídek prožívali bombardování Londýna.

Opravdu nádherný příběh inspirovaný skutečnými událostmi, sice plný smutku a bolesti, ale zároveň naděje a lásky. A navíc napsaný krásným jazykem, poetickým a duši hladícím.

Napínavé a strhující od samého začátku, takže za mě výborný první díl nové série. Trochu jsem se bála toho, že zločiny se týkají dětí, ale nebylo to naštěstí rozpitváváno do příšerných detailů. Šéfinspektor Jack Logan se mi dost líbí, je to drsňák a s ničím se nemaže, ale tak přiměřeně. A prostředí Skotska nebývá v detektivkách moc často, takže to je třešinka na dortu. Hned se pustím do dalšího dílu, který se má odehrávat na břehu jezera Loch Ness, na což se opravdu těším.

(SPOILER) Opět skvělý příběh z pera Lady Agathy, její oblíbené téma, vražda bohatého starého muže pomocí jedu a plný dům podezřelých, kdy je jasné, že jeden z nich je vrah. A nakonec šokující odhalení, které dokonce ve své době pro vydavatelství Collins bylo šokující natolik, že žádali po autorce jeho změnu, ale ona odmítla.