Gigy
![Živel Živel](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343170/zivel-nyC-343170.jpg?v=1494237073)
Takhle, Živel se dočkal kvalitně odvedené práce od nakladatelství i od překladatele, nicméně je opravdu dost znát, že se jedná o autorčinu prvotinu. Začínala jsem Vetešníkem, z něj jsem byla upřímně nadšená. Všechno, co mi v Živlu vadilo jsem tedy s Vetešníkem mohla srovnat a vím, že se Kidd skutečně hnula směrem vpřed. Proto nezoufejte. Pokud jste začali Živlem a jste trochu zklamaní, dejte Vetešníkovi šanci. Jess Kidd má za mě neuvěřitelný potenciál a zaslouží si, aby si mezi českými čtenáři našla místo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Erínye Erínye](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418993/erinye-ejf-418993.jpg?v=1567003797)
Konečně nějaká originální detektivka, která je zasazená do neobvyklého prostředí a má zajímavou "netuctovou" zápletku. Problém mi dělala jména, přeci jen na ta polská nejsem zvyklá a občas jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo. Problém jsem měla také s dialogy, které byly do češtiny přeloženy ostravštinou. Jinak knihu hodnotím velmi kladně. Líbila se mi postava detektiva, byla vskutku netypická a zajímavá. Samotná vražda byla daleko zamotanější, než se na první pohled zdá. A i výsledné rozuzlení mi jako čtenáři přineslo překvapení. Je to něco jiného, trochu zvláštní prostředí i styl vyprávění, ale určitě za to stojí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Láskohledači – Zrádná vrtkavost srdce Láskohledači – Zrádná vrtkavost srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418504/laskohledaci-zradna-vrtkavost-srdce-UYm-418504.jpg?v=1567418875)
Moc bych přála tomuhle kreativnímu nápadu lepší zpracování a mrzí mě, že autorce nejspíš nikdo nepodal pomocnou ruku. Tenhle nápad má neskutečně skvělý potenciál, který, bohužel, zůstane nevyužitý. Za sebe vím, že si druhý díl rozhodně nepřečtu. Třeba bych měla z knihy lepší dojem, kdyby nějaký ten konec měla. Díky tomu bych třeba měla pocit, že děj nějakým způsobem graduje, a že někam spěje. A ne, nechci to omlouvat tím, že nejsem cílovka YA literatury. I YA knížka se přeci dá napsat o něco lépe. Škoda, nápad opravdu není špatný, ale provedení toho za mě dost chybí :-/
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deník jedné mrchy Deník jedné mrchy](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24247/denik-jedne-mrchy-p2s-24247.png?v=1480494414)
Knížku jsem si na základě hodnocení tady na Databázi pořídila do čtečky a vzala si ji s sebou ke kadeřnici. Přesně pro takové chvíle je naprosto ideální. Sedíte v rušném salónku, nemáte na čtení něčeho náročnějšího moc klid a chcete se zkrátka jen pobavit a zabavit. Jo a taky je vhodná pro všechny čerstvě single dámy. Navozuje pocit, že na tom člověk může být ještě mnohem a daleko hůř! :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Zhruba uprostřed knihy jsem začínala mít pocit, že knihy Mornštajnové jsou v podstatě "na jedno brdo". A kupodivu mi to nevadí. Navzdory tomu, že je syžetová výstavba dosti podobná Haně i Slepé mapě, autorka dokáže přimět čtenáře k tomu, aby u knihy vydržel. Přesvědčivé charakterové vykreslení postav a rozmanitý příběh vám zkrátka nedovolí knihu odložit a Mornštajnovou zavrhnout...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Macbeth Macbeth](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371872/macbeth-v8g-371872.jpg?v=1520442534)
Macbeth byl můj návrat k Nesbømu. Kdysi jsem četla Sněhuláka a moc jsem nepochopila, co na tom autorovi všichni vidí. A nechápu to vlastně do teď. Macbeth na mém názoru takřka nic nezměnil. Začátek byl příšerně úmorný. Snad nikdy se mi nestalo, že bych knihu otevírala s takovou nechutí a nevolí. Jenže knihy nerada odkládám, tak jsem se nutila, až jsem se donutila a zhruba v polovině knihy jsem začala mít pocit, že mě ten Macbeth celkem i baví. Ale milý Nesbø, rozjezd do půlky knihy je prostě moc. A upřímně, nedivím se těm, kteří knihu odložili. Vlastně celkem ani o nic nepřišli.
![Sen letící želvy Sen letící želvy](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369694/sen-letici-zelvy-ptg-369694.jpg?v=1517511749)
Knihu se mi nechce vychvalovat, ale ani úplně zatratit. Na jednu stranu je poměrně neobyčejná a novátorská, na stranu druhou mi stylem a netuším čím ještě a proč vlastně připomínala Bábovky od Třeštíkové. Nejspíš bych ji zařadila do kategorie "průměrná oddechová četba". Nicméně nezbývá než pochválit autorku za příjemné a věrné vykreslení postavy Viktora a za to, že rozčísla české literární vody něčím, co v závěru není až tak marné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na dně Na dně](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55395/na-dne-aAd-55395.jpg?v=1582304544)
Upřímně... Nečekala jsem, že mě dílo tak nadchne. Myslím, že v něm Gorkij dokonale vykreslil atmosféru té doby. Až z toho šel mráz po zádech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360875/nekdo-cizi-v-dome-c7k-360875.jpg?v=1515667512)
Pokud patříte mezi milovnice (milovníky) knih typu Dívka ve vlaku, Zmizelá, nejste nároční čtenáři a pokud vás zaujala autorčina prvotina Manželé odvedle, budete rozhodně nadšení. Nicméně pár výhrad ke knize mám. Netuším, jakým stylem je psaný originál, ale v českém překladu mi lehce dělalo problém začíst se. Jazyk na mě působil trochu uměle a nepoddajně. Po knize jsem ale sáhla jako po oddechové četbě, takže jsem se snažila nečekat od ní zázraky. A pokud spoléháte na to, že si budete nad totožností pachatele zoufale lámat hlavu, musím vás zklamat. Pachatel je jasný takřka hned. Ještě aby ne, když v celém centru dění stojí pouze tři postavy. Ale přesto vás na konci knihy čeká nějaké to překvapení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mášeňka Mášeňka](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/4500/masenka-XL4-4500.jpg?v=1560058787)
Nádherný román, plný až neuvěřitelně květnatých souvětí. Milostná zápletka je (i když vlastně není) neotřelá a svým způsobem komická, zanechá v čtenáři hlubokou stopu a pocit, že za postavou Mášeňky se skrývá mnohem víc než jen láska z dětství, dost možná celá širá Rus.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Já, Poutník Já, Poutník](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219728/ja-poutnik-At2-219728.jpg?v=1418199997)
Určitě si najde své čtenáře, mně se do ní ale bohužel nepodařilo proniknout. Navzdory mým snahám jsem se do ní nezačetla. Bohužel.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ke dnu Ke dnu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330755/ke-dnu-fwR-330755.png?v=1666993378)
Knihu jsem dočetla včera a mám z ní tak trochu smíšené pocity. Nejprve jsem si myslela, že se jedná o detektivku (i proto jsem si knihu pořídila, zbožńuji detektivky), záhy jsem ale zjistila, že tomu bude trochu jinak. Nicméně nebyla jsem zklamaná. Líbila se mi pochmurná atmosféra, která prostupovala celým příběhem a zaujaly mě i pohnuté osudy hlavních hrdinů, kterých je v knize hned několik. Nejvíce mě zaujala postava Milady, její vykreslení mi přišlo naprosto geniální, i když mi často byla svým chováním až protivná. Možná má domnělá vražda daleko hlubší význam, třeba jsme tak nějak všichni "vrahem" něčeho, jako je Milada téměř vrahem své dcery nebo Diviš strůjcem Miluščina neštěstí. Nakonec dávám 4 hvězdičky a nechávám autorce prostor k tomu, aby mě ještě více uhranula.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Kniha není úplně marná, místy byla dokonce i celkem čtivá a zajímavá, ale rukama mi prošly i lepší kousky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mischling Mischling](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305246/mischling-di8-305246.jpg?v=1547585499)
Knihu jsem si přála k Vánocům. Na základě recenzí a komentářů jsem od ní čekala hodně, ale kniha mě neurazila ani nenadchla, proto také dávám 3 hvězdičky. Nicméně stojí za přečtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sex po telefonu aneb Nezavěšujte se Sex po telefonu aneb Nezavěšujte se](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69874/sex-po-telefonu-aneb-nezavesujte-se-69874.jpg?v=1299787647)
Od knihy jsem neměla příliš velké očekávání, ale zklamala i jako "oddechovka".
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Manželská smlouva Manželská smlouva](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155959/manzelska-smlouva-IoC-155959.jpg?v=1587227645)
Přečteno jedním dechem během jediného večera! Parádní kniha :)
![Měděný jezdec Měděný jezdec](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14520/tatana-a-alexandr-medeny-jezdec-H2K-14520.jpg?v=1441651230)
Nejprve se mi kniha vůbec nelíbila, ale jakmile Táňa potkala Alexandra, začala jsem jí přicházet na chuť. Nakonec jsem ji přečetla téměř jedním dechem během dvou dní. Je napsaná poutavě, což patří k jejím kladům. Jejím největším záporem je popis líbánek hlavních hrdinů, který mi přišel laciný a knihu mi znechutil. Celkově jsem ale spokojená a mohu ji vřele doporučit dalším čtenářům, kteří nejsou zvyklí na náročnou četbu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dcera války Dcera války](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389379/dcera-valky-zGS-389379.jpg?v=1536848777)
První část knížky byla super. Ve chvíli, kdy se děj přesunul do současnosti, to začalo dost skřípat a do čtení jsem se musela nutit. Je to škoda. Nicméně nelituji, že jsem po knížce sáhla.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kačka a Matěj na cestách Kačka a Matěj na cestách](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474112/kacka-a-matej-na-cestach-SVW-474112.jpg?v=1622708494)
Kniha je doporučená od dvou let, ale domnívám se, že tohle věkové určení moc šťastné není. Knížka jako taková je hezká, ale obrázky jsou málo zřetelné a výrazné a tím pádem ne příliš atraktivní pro danou věkovou skupinu. Nemluvě o tom, že v takových obrázcích je těžké něco hledat, počítání od dvou let nekomentuju.