Gordonlord Gordonlord komentáře u knih

Tollrander: Klenot zakletého čaroděje Tollrander: Klenot zakletého čaroděje Thorleif Larssen (p)

Perfektní béčko ! Nabušený hlavní hrdina, zlý dobyvačný král, bitky s netvory, krvavé řeže, kozaté královny, krásné bojovnice, putování za artefaktem a hlavně děj, který jede kupředu jak vystřelený šíp, vám skutečně nenechají vydechnout ani na vteřinu ! Jak zde již bylo napsánu - knihu jsem opravdu přečetl jedním dechem, protože zde není jediné zbytečné slovo, žádné popisy okolí, citů, politiky a dalších zbytečností, jen šílená akce v klasickém, true old-school conanovském stylu, hrnoucí se nezastavitelně kupředu !

08.04.2018 5 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Hezky, přehledně a čtenářsky přitažlivě popsaná sonda do nepropustného komoušského hnusu v KLDR, prostá jakýchkoliv odborných a politologických pojednání, omáčky a zdržování. Jednoduše a natvrdo popsaný průběh studia elitní školy v téhle zemi. dozvíte se spoustu zajímavého a na nudu čas nebude - ba naopak, vyprávění má spád, a občas se člověk neubrání úsměvu nad nějakým tím "zábavným" příběhem, u kterého je zároveň rád, že se mu již nemůže stát u nás v Čechách.

Mínusem jsou pouze četné pravopisné chyby v textu, kterých je požehnaně, a hlavně docela odfláknutý a useknutý konec, kdy v tom nejlepším ději, kdy je autorka odvedena k výslechu pro údajný zločin, jakoby ji najednou psaní knihy přestalo bavit, všechno rychle usekne a uzavře nějakým tím politickým pozadím.

Až na tu studenou sprchu nakonec je to ale dost dobrá knížka, pokud se o tématu chcete něco bližšího dozvědět a přitom nemáte půl života na to, abyste studovali politologické pozadí a další nudný balast !

28.01.2018 4 z 5

Prsatý muž a zloděj příběhů Prsatý muž a zloděj příběhů Josef Formánek

No jasně, válka a těžký život během ní, lidské pohnuté osudy a složité rodinné vztahy s rádoby-hlubokými myšlenkami, jež se autor pokusil navodit povšechnými životními pravdami a citacemi...to by přeci měl být recept na silný příběh, ne ? Jenže není. Snaha byla úporná, ale celé to nedrží dohromady ani v nejmenším, je to jen fůra roztříštěných příběhů, které v sobě nic silného nemají. Četl jsem to včera a už nevím, o čem to pořádně bylo, ale jsem si jistý tím, že to byla prázdná nuda jako řemen, se skutečně silnými ambicemi, které zůstaly nenaplněny v celé své šíři. Ztráta času.

03.12.2017

Půlnoční maska Půlnoční maska Paul S. Kemp

Pěkné temnější, kravavější, ale přesto klasické, popcornové fantasy :-) Velmi zajímavé a pro akční polohu tohoto žánru netypické vyústění a motivace hlavního padoucha, která trochu nabádá k přehodnocení všech uplynulých činů zůčastněných postav. Konec trilogie se dle mého povedl, neskončí to tak, jak by člověk automaticky předem očekával, ale rozhodně to není zklamání.

Do dokonalosti to má daleko, pro mě je to 4/5, ale s trochu odřenýma ušima, protože je to vážně hodně dobré, ale nikterak excelentní. Máte rádi tradiční fantasy přístup ? Osvědčený fantasy svět Forgotten Realms, se všemi jeho zákonitostmi, které v jisté podobě už kdysi nastolil Tolkien ? Máte rádi fůru akce, krev, zajímavé postavy, u kterých si nejste jisti, jestli jsou hodní, a nebo naprostí hajzlové ? Máte rádi trochu temnější ladění děje ? Tak tady tohle všechno dostanete.

20.11.2017 4 z 5

Příchod noci Příchod noci Paul S. Kemp

Celkem není moc co dodávat.

Dobře napsané fantasy, kterému nechybí spád, zajímavé postavy, poutaví zloduchové a poměrně přímočarý a dostatečně jednoduchý a přehledný děj, který hezky plynule chvátá ke svému konci, obohacený o pár nezbytných překvapení, zvratů a zajímavých situací, bez kterých by to jinak mohla být nuda.

Družina našich dobrodruhů se opět snaží pomstít třem zlotřilým Slaadům, kteří chtějí umístit semeno Tkanivového čepu do magického sloupu v Přístavu lebek a plánují zákeřný úskok k odlákání létajících lebek, strážících přístav, aby mohli svůj plán uskutečnit. Kolem téhle zápletky se vše točí a od začátku do konce je to docela dobrá zábava.

Nemám co bych vytkl, ale také tomu dost chybí do extatické dokonalosti. Na konci se opět dočkáme nečekaného zvratu a cliffhangeru, který snad každého donutí okamžitě sáhnout po třetím a posledním dílu této zatím hodně povedené fantasy trilogie.

09.10.2017 4 z 5

Soumrak Soumrak Paul S. Kemp

Zářný příklad dobře napsaného, klasického fantasy.

Sice zde není narváno všechno klišé v nejčistší podobě a celé to působí spíše dobrodružným dojmem takového "fantasy Indiana Jonese", ale je to skutečně parádní :-) Máme tady spoustu zajímavých kouzel, magickou křišťálovou kouli, jenž očaruje meč hlavního hrdiny, stínový zámek putující dimenzemi, jenž se zjeví pod hladinou jezera, měniče tvarů a také zajímavou družinu dobrodruhů.

Děj odsýpá, postavy jsou zajímavé, každou chvíli nějaký zvrat, který vás nad stránkami knihy nenechá usnout a moc pěkně vypointovaný závěr, který dává jasně a bez nejmenších pochyb najevo, že ta pravá a pořádná řež teprve přijde. Dějové linky jsou zde maximálně dvě, popis se soustředí na postavy a na děj, takže zde není téměř žádná vata ani okecávání zbytečných událostí, či nudné popisy přírody. Postav se ze začátku může zdát být trochu víc, než je potřeba, ale Kemp to dovedl napsat tak, že mi žádná nepřekážela, nepřipadala zbytečná a dokonce se v nich člověk bez nejmenších problémů vyzná.

Každopádně je kniha ukončena tak, že čtení dalšího dílu je absolutně nezbytné. Stejně tak je trochu mrzuté, že z počátku kniha naráží na již uplynulé události a postavy, o kterých čtenář nic nemůže vědět, protože se pravděpodobně odehrály v některé knize, která této sérii předcházela a která česky nevyšla. Ale dá se to dobře zvládnout i bez toho, abyste děj minulých knih znali :-)

Do kultovní a kouzelně nadčasové geniality knih R..A.Salvatoreho tomu sice ještě kousek chybí, ale i tak je to vážně skvělá knížka, která rozhodně potěší příznivce Drizzových dobrodružství ... i když možná ještě více udělá radost fanouškům vedlejších postav z jeho knih - Entreriho a Jarlaxla. Ne snad proto, že by se v této knize vyskytovali (nemají s ní nic společného) ale nátura a povahy hlavních hrdinů, spolu se situacemi a dobrodružstvími, jenž zde zažívají, se trilogii "Žoldáci" velmi přibližují.

No - a já už se těším na další díl Erevise Calea. Jestli máte rádi fantasy, akci, dobrodružství, magii a podobné věci a hlavně dokonale propracovaný fantasy svět Forgotten Realms, tak si tuhle knížku zamilujete !

28.09.2017 4 z 5

Železný helm Železný helm Douglas Niles

Maztica - zřejmě složenina slov z pojmů "Mayové" a "Aztékové", je kontinentem Zapomenutých Říší, kterému se snad žádný příběh z této řady ještě nevěnoval. Kontinent je zaplněn faunou, florou, zvyky, proprietami a náboženstvím velmi silně inspirovanými dvěma výše zmíněnými kulturami z našeho reálného světa. Takže hadi, džungle, pyramidy, rituály, woodoo kouzla, šamani atd...

A od nich se odvíjí i první plus této knihy - na rozdíl od jiných příběhů z FORGOTTEN REALMS, se zde setkáte se spoustou mystických a domorodých prvků, které spíš než fantasy připomínají záhadami opředený dobrodružný příběh z dávné mayské civilizace, skřížený s objevitelským cestopisem ve stylu Kryštofa Kolumba. "Arcane" a "divine" magic, užívaný na jiných kontinentech FR zde nahrazuje magie per a magie spárů, máme zde i jiný panteon božstev, kterým dominuje zejména krvavý Zaltec, jenž neustále požaduje čerstvá srdce vyříznutá z žijících obětí a klasické fantasy rasy zde ustupují typickým domorodým kmenům, jak vystřiženým z cestopisného dokumentu natáčeném v srdci Afriky.

Dalším plusem je i větší a typově hodně rozmanitý počet postav, které míchají příběhem a tvoří solidní základ pro pozdější zvraty, překvápka a poutavé dějové linky, z nichž u některých si nejsem jist, jestli patří mezi ty hodné, nebo mezi ty zlé a jistý jsem si tím nebyl ani na konci knihy.

Mínusem je fakt, že kniha končí tak otevřeně, jako kdyby to byl jen první díl seriálu a pokud si nechcete pořídit pokračování této trilogie, tak "Železný Helm" ani nezačínejte číst. Od toho se odvíjí i druhé mínus, které tkví v nedostatečném uzavření a vysvětlení osudu mnoha vedlejších postav, jejichž smysl zde ve valné většině není nijak uspokojivě vysvětlen a ospravedlněn, tudíž i jejich dějové linky končí poměrně neuzavřeně.

Jinak příběh i osudy postav mě docela zajímají, i když nějaké extra napětí a zvraty se zde nekonají, zklamal i vcelku fádní závěr knihy, kterému chybělo dramatické vyvrcholení a nutno dodat, že ze začátku (cca prvních 60 stran) se mi knížka četla hodně ztěžka a přišla mi dost nepřehledná. Ale jinak je to, suma sumárum, docela fajnové fantasy. Takový průměr, který není nic extra, ale není ani špatný. Druhý díl si určitě přečtu. Zajímá mě, jak to dopadne s Erix a Halloranem a zda je kapitán-generál Cordell vlastně kladná, nebo ryze záporná postava :-) No a vlastně i to, jak to celé skončí, protože prvním dílem trilogie "Železný Helm", všechno očividně teprv začíná !

13.09.2017 3 z 5

Temná studna Temná studna Douglas Niles

Po třetí a v českém překladu naposledy, se setkáváme s králem Ffolků Tristanem, druidkou Robyn, zábavným dráčkem Newtem, lovčím Darythem a hrabivým půlčíkem Pawldem. Po delší době se opět setkáme i s Brigit a její družinou bojovných rytířek z Cydorie. Naše družina tentokráte musí zabránit zlotřilému plánu boha Baala a zvrátit zkázu druidského údolí Myrloch a znečištění temné studny zlými silami a zklamaná druidka Robyn se zároveň musí vyrovnat s nevěrou svého milého Tristana. Všichni dohromady se potom musí smířit i s velkými ztrátami, ke kterým jejich cesta za porážkou zla nevyhnutelně povede.

Během svého putování jsou pronásledováni pokroucenými zrůdami - supi s kostlivou, parohatou hlavou jelenů, medvěda se soví hlavou a přemísťujícím se netvorem, s kterými bojují a před kterými zároveň utíkají zničenou krajinou, posázenou pouze plesnivými ohořelými pozůstatky stromů, trhlinami v zemi, z kterých stoupá vražedná záplava smrtících plynů, tohle všechno uprostřed zimy a sněhových závějí, pokrývajících kdysi posvátnou půdu Matky země - nyní již mrtvé bohyně.

Spolu se skřítkem Yazilicklikem se podíváme i do roviny pohádkových bytostí - Faerie a v rámci nápaditě provedených, zákulisních "božských vstupů" i do roviny zla Gehenny a do roviny přírodní bohyně.

Opět jako vždy zde máme magické artefakty jako je mocný meč Cymrycha Hugha, dřevěná krabička, kterou lze rozložit na plnohodnotnou loď, brýle, kterými lze vidět za roh i pravou podstatu magických věcí a spoustu dalších serepetiček, které k tomuto světu a jeho příběhům tak neodmyslitelně patří.

"Temná studna" přesně odpovídá přísloví, kdo s čím zachází, s tím také schází.
Jako vždy se zde samozřejmě odehrává naprosto Tradiční, pravověrné, nostalgicky devadesátkové old-school fantasy se vším všudy, tak jak to Tolkien kdysi dávno nalajnoval a svět FR rozvedl do naprosté dokonalosti a propracovanosti. Od příběhu nečekejte žádné složité nuance, ani rozpitvávání detailních charakterových aspektů jednotlivých postav, ani složité a zajímavé dějové kotrmelce a dokonce ani mistrovsky napsané gradující napětí. Je to zase jen velice milý, hezký, nostalgický výlet do časů, kdy hrdinové byli silní, morální, vládli magickým mečem, kterým porazili všechny netvory a nakonec sejmuli i samotného boha. Do časů, kdy vládli čarodějové, mocná kouzla, artefakty, druidové byli spjati s přírodou, trpaslíci s hlubinami, půlčíci se svými poklady. Do časů, kdy létali draci, moudře vládli elfové, orci ohrožovaly zemi, družiny dobrodruhů podnikaly své smělé výpravy. A do časů, kdy dobro bylo dobro a zlo bylo zlo. Prostě do zlatých časů klasické fantasy.

Tato kniha prostě není ničím víc, než tímhle vším. Ale také ničím méně.

09.09.2017 3 z 5

Oron - Král a býčí muž Oron - Král a býčí muž David C. Smith

Tak tohle je totální odpad, který vážně nemá obdoby !

Snad ještě nikdy jsem se nesetkal, aby obsah nějaké fantasy knihy byl tak strašně dětinský, idiotský, primitivní, debilní, nelogický a celkově na mě působil, jako kdyby ho psalo šestileté dítě. Spisovatel nemá naprosto žádnou fantazii, to, co se zde odehrává, je totálně zkostnatělé True-fantasy, beze špetky napětí, bez zvratů, bez zajímavých hrdinů a se spoustou vyloženě debilních situací, které nedávají smysl, se spoustou totálně nelogických monologů, činů a ...a...šmarjá, vlastně skoro všechno je tu nelogické, od chování postav, které skutečně jednají, jako by jim bylo pět, blábolí totálně mimo mísu, všechno, co řeknou, jsou generické nesmysly, které vymýšlel snad tříletý harant ...až po totálně dementní romantické scény, které musel tutově napsat nějaký hodně nadržený, psychicky nevyrovnaný panic. Já vážně nevím co vypíchnout dřív, protože tohle je tak hrozně, hrozně špatná, dementní a idiotská knížka, že je vážně až k smíchu ! Což je každopádně jediný klad, který na tom dokážu najít. Protože děj, postavy, situace, veškerá přímá řeč, jednání postav, prostě VŠECHNO je tady tak kreténsky, neuvěřitelně dětsky debilní, až je vlastně docela zábava to číst.

Po celou dobu čtení jsem nebyl schopný uvěřit, že takovýhle blábol může vůbec někdo vydat a už tuplem nechápu, jak to mohlo někoho bavit psát.

13.08.2017 1 z 5

Hořící most Hořící most John Flanagan

!!!!!! POZOR - OBSAHUJE SPOILERY !!!!!!!!!

Hraničářův Učeň pro mně zatím tak trochu opisuje příklad Eragona. Ten v první knize začal geniálně, pokračoval dobře a končil nudně, aby s druhou knihou přinesl nejzbytečnější odpad, co kdy fantasy žánr mohl spatřit.

Hraničářův Učeň naproti tomu pro mě byl v první knize naprosto geniální - ano, sice naivní a trochu dětský, ale tohle taky dětské fantasy je - ale měl všechno - napětí, zajímavý děj, poutavé postavy...kdežto druhý díl - "Hořící Most", už nemá snad naprosto nic.

Celé je to jen o tom, že : ´Bacha, neskutečně bad-ass záporák, kterého ani největší válečníci neporazí, se probudil a šikuje armádu , co pak asi chystá´...celá zápletka je vyzrazena v zápětí, klíčové zmaření plánů nepřátelské armády proběhne hladce jako nákup v samoobsluze, snad aby se děti nepolekaly, vystrašené nějakým tím napětím, zajímavým dějem, nebo - nedej bože - zvratem. Osvědčené postavy, které v prvním díle fungovaly, mi najednou přijdou dost prázdné - snad i proto, že se zde nic neděje, nebuduje se žádné drama a s potenciálem klasického příběhu ´hrdinové versus armáda zlého padoucha´ se zde nepracuje ani trochu zajímavým způsobem.
Will se zde tentokrát absolutně nijak neprojevil, ani nevyvinul, Halt je tu taky do počtu, naprostí mistři boje, král i mistři svých oborů zde vypadají jako bezbranné ovečky a dějová linka s princeznou, vydávající se za svoji vlastní služebnou proto, aby unikla pozornosti nepřátel, nakonec vyzní absolutně do ztracena. Celá kniha na mě působila jako jeden nudný díl nějaké venezuelské fantasy telenovely.

A korunu tomu všemu nasadí závěrečný souboj. Takovou, bez odpuštění - kokotinu, jsem snad ještě nečetl. Vím, že je to fantasy pro děti, ale aby záporáka, kterého zde autor celou dobu vykresluje jako neskutečně nebezpečného bad-ass bouráka, před kterým se třese celé království, včetně všech neskutečně nabušených bojových mistrů celé roky , tak tohohle záporáka, tuhle nesmírnou, děsivou hrozbu pro celý svět...na konci sejmul malej fakan, to už je vážně přes čáru. ....Ok. Tímhle pro mě svět Hraničářova Učně skončil. Jak chce "mistr" Flanagan po tomhle budovat nějaké napětí ? Pokud by příští záporák byl třeba samotný bůh války napumpovaný steroidy tak jsem v klidu, protože podle autorovy logiky ho může sejmout klidně i batole.

No - tak jsem se rozohnil, ale abych byl fér...úplná s****a to není, protože pořád se to dobře a docela přehledně četlo a přímo mě to (až na ten konec) nikterak neuráželo. Takže na odpad to ještě pořád není.

10.08.2017 1 z 5

JLA: Rok jedna: Kniha první JLA: Rok jedna: Kniha první Mark Waid

Klasická "super-hero" akce se všemi sci-fi prvky, mimozemskými útočníky, lasery, paprsky, létáním a bortícími se mrakodrapy, které k tomu patří. Dal bych tomu dvě hvězdičky, jakožto podprůměrné, ale slušné, mainstreamové comicsové zábavě, nebýt velmi hezkého vykreslení jednotlivých charakterů, kdy každý ze členů JLA má nějaké pozadí, minulost, city, slabiny a osobnost a ty momenty jejich vzájemné interakce a budování vztahů jsou tady skutečně k nezaplacení, protože jsou snad to jediné, co v téhle knize opravdu vyniká. A právě na další vývoj vztahů a charakterů postav se těším v příštím díle mnohem více, než na rozuzlení hádanky o tom, jaká že mimozemská civilizace se to opět chystá napadnout neustále utlačovanou matičku zemi.

No - a bonusový příběh ze stříbrného věku comicsu je samozřejmě neskutečnou a zbytečnou kravinou, stejně jako všechny ostatní comicsové příběhy z této éry. Co zde ovšem beru jako plus je fakt, že hlavní příběh této knihy z tohoto původního originu značně čerpá, takže se ho tentokrát vyplatí přetrpět.

Ps : a Aquaman je vážně strašnej moula. Už se opravdu nedivím, proč není populární :-D

19.07.2017 3 z 5

V říši vlka – Tulák 2 V říši vlka – Tulák 2 David Gemmell

První polovina knihy se mi hodně líbila - zajímavé, silné postavy, Tulákovo zbavování se nájemných vrahů bylo pěkně popsané, budování vztahu mezi Miriel a Andělem bylo kouzelné a celé mě to dost bavilo.

Ale tak cca od poloviny až do konce bych tady aplikoval všechny moje výtky, které jsem uvedl i k prvnímu dílu této trilogie - je tady až zbytečně moc postav, spoustě z nich se tu nedostane žádné solidní příběhové linky a slouží jen k tomu, aby se v tom člověk po chvíli začínal ztrácet. A přiznám se - asi jednou nebo dvakrát jsem se ztratil úplně, když už jsem se zamotal v tom, která země je tu proti které a která je s kterou v alianci a jaké postavy v tom ději jednají v zájmu které té země (Ventrie ? Gothir ? Drenaj ? Nadirové ? uff....) Nevím jestli je to tím, že jsem knihu na týden odložil a pak pokračoval ve čtení, ale prostě a jednoduše už mi to přišlo zbytečně komplikované a matoucí. Navíc děj druhé polovičky knihy bych trochu přirovnal k ději z Legendy, akorát rozmělněnému a ne tak poutavému, díky výše zmíněným výtkám.

Každopádně musím nechat, že jsem se celou dobu dobře bavil, a pořád to považuji na nadprůměrné a velmi dobré fantasy. A Jako bonus jsem se zde dozvěděl, odkud že to má R.A.Salvatore nápad pro zápletku své knihy Magický Krystal :-)

Když to tak celé zvážím, rozhodoval jsem se mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami, protože mi bylo až líto, že tak výborné charaktery hlavních postav a spisovatelský um byly umláceny přehnaným množstvím všeho možného a nadějné a silné dějové linky se trochu ztrácely v mlze těch vcelku nadbytečných vedlejších...ale stejně - nakonec za mě je to 3/5

14.05.2017 3 z 5

Kníže mečů Kníže mečů Michael Moorcock

Plusy :

- Velmi čtivě a vcelku svižně napsané fantasy, není zde problém pochopit děj a hlavně se tu neustále něco děje, není tu žádné vyloženě dlouhé hluché místo. Máte tu magické artefakty, hodného čaroděje, zlého padoucha, zákeřného boha, nestvůry, hodné bestie, draka, obléhání hradu a tak dále a tak dále ....

- Pokud patříte k lidem, kteří mají problémy s hodně přímočarým příběhem, uberte si z mého hodnocení jednu hvězdičku. Já ten problém (alespoň většinou) nemám, proto je pro mě kniha velmi lehkým, pohodovým a odpočinkovým čtením. Navíc se mi líbí i velmi jednoduchá zápletka, která je - přiznejme si to - v různých obměnách, avšak s neměnným základem - použita snad ve všech příbězích, co kdy vznikly : Hlavní hrdina - nastane nějaký problém/konflikt, který musí vyřešit - najde si lásku - překoná útrapy - a ve finále přemůže svoji nemesis. Zde je to celé pojaté jako prostinký, heroický fantasy příběh, pro které mám velkou slabost (a jen proto dávám tři hvězdy z pěti a ne jen dvě) a prostě jenom není komplikovaný vůbec ničím dalším, nemá žádnou nástavbu, osvěžení, žádnou přidanou hodnotu - prostě je to jen základní, tuctový fantasy příběh, kterému ovšem Moorcock dodal dostatečnou dávku svojské poetiky a docela zajímavě vykresleného světa. Je to ultra - primitivní, na kost ohlodané a hlavně slušně napsané fantasy, kterého zase na trhu tolik není - a jako takové funguje velmi dobře.

Mínusy :

- Hlavní hrdina Corum je nemastný, neslaný, prostě nijaký. nemá skoro žádné charakteristické rysy, ani poutavou osobnost, nějaké to tajemství, nebo jiskru..je to prostě jen generická figurka, která jednoduše nemá vůbec nic, čím by mi přirostla k srdci. Takže mi bylo vcelku fuk, co se mu stane a jestli třeba umře.

- Příběh je - stejně jako v případě Moorcockových knih o Elrikovi - opět prošpikován pasážemi, u kterých není jasné, zda se jedná o snění, realitu, nerealitu, jinou dimenzi nebo jen hrdinovy představy. Působí to na mě, jako bych jedl maso, které je prorostlé šlachami, které nemůžu překousat a spolknout a zůstanou mi natažené od krku do úst, čímž vyvolávají dávící reflex. Tohle implementování snových, nereálných pasáží, někdy okořeněné o možnosti vracení času a měnění minulých událostí mají být jistě hezkým osvěžením knihy a spisovatelovým "trademarkem", ale místo toho příběh prostě jen nabourávají a kazí. U knihy, která je postavená na tak jednoduchém heroickém příběhu chci jasně vědět, co se děje a mít jistotu, že se to opravdu děje a taky že to, co se v příběhu stane, je neodvolatelné. A ne se během četby obávat, že se to hrdinovi celé jen zdálo a nebo čekat, že se najednou odnikud objeví nějaká bytost, která vrátí zpátky čas a změní tak již uplynulé události. Tohle prostě dokáže příšerně znechutit a zabraňuje to možnosti, aby se do zážitku z knihy vkradl byť jen sebemenší prvek napětí a strachu o hlavního hrdinu, nebo další postavy. Každopádně musím dodat, že těchto prvků v "Knížeti Mečů" není naštěstí ani zdaleka tolik, co ve svazcích o Elrikovi.

- Jako...Corumovi vyhladili celou jeho rasu, jeho rodinu znásilnili, pomalým a perverzním způsobem zabili všechny jeho blízké a on - do té doby absolutně nezkušený bojovník, který ani neví jak zabíjet - přísahá krutou pomstu úhlavnímu padouchovi, který mu mu tohle všechno způsobil. Potud je to ok, ale fakt, že absolutně nezkušený a bojem téměř nepolíbený Corum se na tuto pomstu proti nabušenému, mocnému válečníkovi a jeho krvežíznivé armádě připravuje tak, že se celé měsíce prochází po hradě a prohlíží si gobelíny, píše si sonety a tančí, nebo jezdí na vyjížďky k moři a šuká svoji milou markraběnku...to je jedno obrovské "What the fuck ????" !!!!

- Další co mi vadí je fakt, že téměř žádné postavy v knize nemají prokreslenou osobnost, chybí zde emoce, hloubka, pochopení a nenávist, prostě cokoliv, co by mohlo s čtenářem alespoň lehounce pohnout. "Kníže Mečů" je velmi strohý příběh.

- Podle různých recenzí, přirovnávajících Coruma téměř k Barbaru Conanovi, jsem čekal akcí nabitou knihu - avšak boje jsou zde jen velmi žřídkavé a hooodně krátké a to včetně toho závěrečného. (Avšak k tomuhle musím připojit ještě jednu maličkost, kterou bych zařadil spíš do plusů - závěr je docela zajímavě zpracovaný (když už není sám o sobě napínavý))

- A snad posledním mínusem je fakt, že děj je prostý jakéhokoliv překvapení, není zde vůbec žádný zvrat, všechno je od začátku dané a taky to přesně tak uplyne až do konce knihy.

Závěr :

I přes ohromnou stať, ve kterou se proměnil můj výčet nedostatků, mám z knihy docela dobrý pocit. Je to asi jako když máte hlad, tak si dojdete pro rohlíky a ty vás prostě dobře zasytí. I když si na nich nijak zvlášť nepochutnáte.

12.04.2017 3 z 5

Batman: Rok jedna Batman: Rok jedna Frank Miller

Od roku 1939, kdy se Batman poporvé objevil, byly jeho příběhy vcelku barevné, rozjuchané, plné černobílých postav a hlavně zaměřené na malé děti. Od konce sedmdesátých let to již bylo čitelné i pro normálního odrostlejšího člověka, avšak až s příchodem Franka Millera se všechno konečně dostává na ty správné, temně kruté netopýří koleje. Frank Miller je po padesáti letech, co se Batman prohání po stránkách comicsových časopisů jeho prvním autorem, který na ploše plnohodnotného příběhu popsal jeho origin. Postavy jsou najednou uvěřitelné, zranitelné, lidské , mnohovrstevné a tím pádem zajímavé a poutavé. Čtenář, který Batmana sledoval do té doby, tak konečně mohl ocenit, jak tvrdý a těžký chléb má komisař Gordon a jak zanícený a nezastrašitelný bojovník proti zločinu to skutečně je - nemluvě o samotném Batmanovi, který zde už není tím nezastavitelným, nezranitelným a neomylným vysmátým bojovníkem proti zločinu, ale pronásledovaným, nepochopeným a velmi tvrdě zkoušeným Temným rytířem Gothamu. Pokud chcete začít s Batmanem, tohle je ten nejlepší odrazový můstek do dalších příběhů !

27.03.2017 5 z 5

Puls Puls Stephen King

...Takový "Zombie horor", ve kterém nejsou zombíky oživlé mrtvoly, ale pouze živí lidé. Zajímavá myšlenka, zajímavý příběh i postavy. King umí dobře a originálně zpracovat i takovýhle post-apo nápad. Není to nic, z čeho bych skákal do stropu, nevyrovná se to Kingovým mistrovkým dílům, ale zase je to stokrát lepší, než spousta jeho propadáků :-) Hlavně mě potěšil svižný děj, srdcervoucí zvraty a dokonce mi nevadil ani vcelku předvídatelný konec, protože byl prostě dobře a poutavě napsaný.

27.03.2017 3 z 5

Batman a syn Batman a syn Grant Morrison

Vcelku průměrný, klasický Batmanovský příběh, který vyšel zřejmě jen proto, že je dost zásadní pro jeho mytologii. Příběh má trochu mezery, celé je to dost vytržené z kontextu moderního Batmanovského vyprávění, pro které je holt potřeba mít načteno hodně z předchozích dílů sešitové série "Batman" i "Detective Comics", které u nás bohužel nevyšly a pravděpodobně - vzhledem k jejich ohromnému počtu, kolísající kvalitě a dlouhodobé provázanosti - nevyjdou. Ale jinak je to fajn čtení, s vynikající, mainstreamovou kresbou. A samozřejmě potěší i dva bonusové sešity ze zlatého ( či stříbrného ? ) věku comicsu na závěr knihy :-)

27.03.2017 3 z 5

Cesta lebek Cesta lebek Josh Reynolds

Velmi přímočaré a syrové čtení. Samozřejmě není možné knihu srovnávat s předchozími díly z pera W.Kinga, není dokonce ani tak dobrá jako lepší kusy od Nathana Longa, ale pořád rozhodně není špatná. Je tu hodně soubojů, velmi dobře, zajímavě a zapamatovatelně vykreslené postavy (Kousáka jsem měl vážně rád ! ), děj je tak akorát jednoduchý. A kdyby závěrečná bitva byla epičtější, nebo alespoň z části tak monumentální, jak slibuje lineární šipka příběhu, která k ní celou knihu směřuje... a kdyby nekonečné popisy chaosu nebyly tak zdlouhavé, únavné a repetitivní, tak mohla být kniha o dost kratší, svižnější a vygradovanější.

26.03.2017 3 z 5

Rival - svazek 2 Rival - svazek 2 Kristine Kathryn Rusch

Tohle je naprostý svatý grál mezi fantasy ságami. Všechno je zde skvěle provedené, od příběhu, originality, napětí, čtivosti, spádu děje, skvěle napsaných postav - kdy mě bavila naprosto každá dějová linka každé z postav - co že je u jakékoliv fantasy knihy unikátní, až po umění posunout se v ději - sága nestojí na místě, ale jde kupředu velmi svižným tempem.

Skrytá perla a vzorová učebnice, jak napsat skvostnou, bezchybnou fantasy ságu. Smekám a raduji se, že jsem ji objevil.

04.01.2025 5 z 5

Rival - svazek 1 Rival - svazek 1 Kristine Kathryn Rusch

Jak minulé knihy naznačovaly, na Modrý Ostrov připlul obávaný Černý král a dobyvačný masakr začal. Král Nicolas teď stojí proti mnohem větší výzvě, než když Feyové v čele s Rugarem Modrý Ostrov Napadli poprvé. Ale teď už na to není sám - má při sobě svojí dceru Ariannu - dlaka, vychované dlačicí Solandou, golema Sebastiana a druhého syna Dara.

K tomu, jak je kniha napsána, jak je zábavná, čtivá, vygradovaná a originální, nemám co dodat, protože v případě tohohle skvostu by to bylo pouhé nošení dříví do lesa. Jediná lehká brzda jsou začátky kapitol, kde autorka používá na můj vkus trochu rozmáchlejší popisný styl. Jinak je to za mě naprosto prvotřídní klenot.

04.01.2025 4.5 z 5

Duhové pohádky Duhové pohádky Camillo Branchi

Kvalita příběhů obsažených v knize je kolísavá. Prvních pár pohádek je krátkých a úderných. Třeba "Jaspisin Sen" byl příběh o ochrnuté princezně, která má doma ptáčka v kleci a sní, že se ptáček jednoho dne promění v prince a odnese ji oknem pryč. Příběh je to dost depresivní a docela jsem si v šoku musel přečíst jeho konec, aby mi došlo, že šikovným jinotajem nám spisovatel dal na srozuměnou, že na konci princezna i ptáček zemřou.

Pohádky se s dětmi moc nemažou. Nedočkáme se tady infantilního žvatlání a úsměvů ála Teletubbies, což je dobře.

Některé jsou spíš příběhy, které nemají pointu, ani slušný příběh (O kouzelníku Zefírkovi) , některé jsou vykrádačkou známějších pohádek (O Mořské princezně) a další jsou slabé kusy, evidentně napsané prostě proto, že tahle knížka musela nějaké ty originální kusy obsahovat.

26.12.2024 2.5 z 5