Gracian1964 Gracian1964 komentáře u knih

Čik Čik Wolfgang Herrndorf

Skvelá kniha, primárne pre mládež, ale mala čo povedať aj pre mňa ako 60 ročného chrena... Kniha o ceste, nielen fyzickej, ale aj mentálnej, náhodilosti, ktoré sa v knihe vyskytujú, sa vyskytujú predsa aj v reálnom živote, ni? Čítalo sa mi to výborne, bolo to osviežujúce.

02.11.2024 5 z 5

Kráľ mesta Os Kráľ mesta Os Jo Nesbø

Hurá, prvý komentár. Nesbo opäť nesklamal, i keď som sa zapovedal, že už nesiahnem po severskej kriminálke, len neviem, či aj táto kniha do tejto kategórie patrí, ale to nič, Kráľovstvo som dávno prečítal a toto je pokračovanie, preto som kúpil a neľutujem. Dobre napísané, dobrý príbeh, dávam plný počet.

29.10.2024 5 z 5

Štvanec Štvanec Martin Benkovič

Mám slabosť na brakovú pokleslú literatúru, tak som si prečítal aj túto knihu. Zvládol som to, príbeh z akejsi budúcej Bratislavy, mágovia, násilie, protesty, teroristické akcie, tajná spoločnosť, nuž, akčné scény ma nudia vo filmoch aj v literatúre, takže ani v tejto knihe to nebolo inak. Ku koncu to už bolo dosť únavné, ale isto si kniha nájde oveľa nadšenejších čitateľov. Ďalšie pokračovanie vynechám.

14.09.2024 3 z 5

Excentrici v přízemí Excentrici v přízemí Vojtěch Lindaur

Na túto knihu som naďabil v lete roku 1990 v Bulharsku, v meste Varna v tzv československej predajni. Keďže som hudobník a všetko súvisiace s hudbou ma zaujíma, kúpil som a neľutujem, mám ju dodnes. Dobré informácie a podnetné čítanie, hlavne s odstupom vyše 30 rokov, hehe...

15.08.2024 5 z 5

Pán Hronu Pán Hronu Peter Pišťanek

Veľmi potešujúca zbierka krátkych poviedok, plus nahliadnutie do života Petra Pišťaneka v mladosti. Škoda, že to nebolo dlhšie a ešte väčšia škoda, že Pišta napokon prehral boj so svojimi démonmi.

07.07.2024 5 z 5

Bod nula Bod nula Jørn Lier Horst

Zapovedal som sa, že už nebudem čítať severskú krimi, tak nechápem, prečo som to porušil. Nebolo to zlé, ale prešpekulované a vykonštruované, až - až. Nemyslím si, že by sa toto mohlo stať v skutočnom živote, hm... ale ktovie....

27.05.2024 3 z 5

Dražba série č. 49 Dražba série č. 49 Thomas Pynchon

Napísané skvele, o tom žádná, hehe... Napriek tomu neviem, čo si mám o tom celom myslieť. Hlavná postava je pravdepodobne Oidipa, ktorú jej bývalý manžel poverí dohliadnuť na vykonanie závetu. Do toho sa priplietajú rôzne obskúrne postavičky, čo niečo riešia, vyskytuje sa tu akási alternatívna poštová (či počtová?) služba, založená kedysi dávno v stredoveku v Európe, plus zbierka poštových známok a pod, celé je to také zmätené, priznám sa, že ma to nudilo a k čítaniu som sa nútil. Dostať sa k záveru sa mi podarilo len preto, že som za knihu zaplatil dosť vysokú sumu, hm... inak, toto bolo moje tretie stretnutie s Pynchonom a obávam sa, že aj posledné, nepísal pre mňa, asi je už aj po smrti, neviem, je ročník 1937, ale to by žiť ešte mohol, ako som pochopil, budoval okolo seba dosť záhadnú a tajomnú atmosféru, tento Pynchon. Čo už s ním??? Ťažké psycho!!!

22.05.2024 5 z 5

Jazvy Jazvy Jørn Lier Horst

Slušný kriminálny príbeh. Prvé stretnutie s Blixom a jeho priateľkou Emmou. Prečítal by som si aj ďalšie časti.

18.05.2024 4 z 5

Tři cesty k smrti Tři cesty k smrti Jaroslav Andrejs

Kniha opisujúca osudy paradesantnej skupiny ZINC. Svedectvo o hrdinstve, odvahe, odhodlaní, sile a aj o zrade a zbabelosti. Poučné čítanie. Nezabúdajme!

17.04.2024 5 z 5

Križiak Križiak Ben Kane

Dobrý historický román o tretej križiackej výprave, s množstvom skutočných reálnych postáv a s niekoľkými vymyslenými, plus reálne udalosti.

23.03.2024 5 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Príbeh zo Sudet po Nežnej revolúcii. Písanie pod pravým menom autora sa mi rátalo oveľa viac, ako tie jeho céčkové krváky.

05.03.2024 4 z 5

Policajná chobotnica Policajná chobotnica Peter Šloser

Moja tretia kniha od tohto autora. Opäť pohľad aj do zákulisia policajného zboru. Neviem, nakoľko je to v kontakte s realitou, možno to autor prifarbil a zdramatizoval, aby to malo väčší účinok na čitateľa, ale ak je to len čiastočne skutočnosť, tak potom Amen Tma....

07.02.2024 4 z 5

Mafiánska poprava? Mafiánska poprava? Peter Šloser

Dosť dlho som sa bránil siahnuť po tejto knihe. Odrádzal ma systém - ďalší policajt píšuci o svojich skúsenostiach. No nakoniec som to skúsil a neľutujem. Iný prístup ako má Dán. Zaujímavý prípad, vidieť, že človek vie o čom píše. O kvalite spisovateľskémo umenia sa nemá zmysel baviť, tu ide o iné. Som v podstate spokojný a siaham po druhej knihe pána Šlosera.

17.01.2024 4 z 5

Hrobár a dievčina Hrobár a dievčina Oliver Pötzsch

Celkom sa mi to páčilo, i keď trošku prekombinované to bolo. Teraz si nie som istý, či sa mi viac páčil tento diel, alebo prvý... Atmosféra dobrá...

20.12.2023 4 z 5

Pod šepkajúcimi dverami Pod šepkajúcimi dverami TJ Klune (p)

Dočítal som to, i keď som bol miestami dosť netrpezlivý, s komentárom predo mnou sa dá do istej miery súhlasiť... Kniha o živote, láske, trpezlivosti, nádeji, tolerancii, smrti... O ďalšie knihy tohto tak trochu premotivovaného autora asi záujem nemám...

12.12.2023 3 z 5

Legenda Rolling Stones Legenda Rolling Stones Lesley-Ann Jones

Hurá, opäť prvý komentár. Knihu som zaregistroval v obchodoch, ale nekúpil som si ju. Keď som na ňu natrafil v miestnej knižnici, okamžite som po nej siahol. Myslel som si, že to bude len také povrchné klebetné písanie plné pikošiek. Samozrejme, aj tie tam sú, a hojne, autorka hudobníkov nešetrí a poriadne ich povykrúca, často to nie je lichotivé čítanie. Hlavný spevák ani ostatní z toho nevychádzajú v práve lichotivom svetle, hm... Čo už, nikto nie je dokonalý. Ostane tu po nich každopádne kopa dobrej hudby, to nie je málo. Howgh!!!

22.11.2023 5 z 5

Tunel 29 Tunel 29 Helena Merriman

Otrasné svedectvo o praktikách Stasi a zločinoch komunizmu. Plus dokument o kopaní tunela na slobodu.

11.10.2023 5 z 5

Empusion Empusion Olga Tokarczuk

Príbeh z jesene 1913, odohrávajúci sa v liečebni tuberkulózy v mestečku Gorbersdorf. Trochu to pripomína Čarovný vrch od Manna. Množstvo mizogýnskych narážok, mačistického mudrovania a ku koncu dôjde aj na nadprirodzené prvky.

06.10.2023 5 z 5

Moc temnoty Moc temnoty Valdimar Ásmundsson

Kniha je v podstate niečo medzi prepisom a adaptáciou Drakulu od Stokera, sú tam zhodné postavy s mierne zmenenými menami, niektoré sú pridané, niektoré chýbajú. Druhá časť je oveľa skratkovitejšia, skôr len taká sinopsia. Krátka kniha, taká takmer jednohubka.

16.09.2023 3 z 5

Stratený svet Stratený svet Arthur Conan Doyle

Neviem, prečo som sa tejto knihe toľké roky vyhýbal, keď ostatným dielam pána Doyla som doprial primeranú pozornosť. Konečne som sa odhodlal pustiť sa do Strateného sveta a absolvovať so štvoricou hrdinov toto spektakulárne dobrodružstvo v klasickom štýle, v bezpečí domova. Bol som spokojný.

27.08.2023 5 z 5