Pod šepkajúcimi dverami přehled
TJ Klune (p)
Nikdy ho nemáme dosť, všakže? Času. Domnievame sa, že ho máme celú kopu, no keď na tom skutočne záleží, nikdy ho nemáme dostatok. Postupne na to prichádza aj Wallace v príbehu, ktorý je veselou, desivou, ale pritom láskavou spoveďou o živote strávenom v kancelárii a o smrti strávenej budovaním domova, priateľstva a lásky. Vitajte v Cháronovom prievoze! Čaj je tu horúci, koláčiky čerstvé a mŕtvi práve prichádzajú. Keď si zberačka Mei príde vyzdvihnúť Wallacea z jeho vlastného pohrebu, začína mať podozrenie, že by mohol byť mŕtvy. Zoznámi sa však s Hugom, majiteľom zvláštnej čajovne, ktorý mu sľúbi, že mu pomôže prejsť na druhú stranu. Wallace len ťažko prijíma fakt, že je definitívne mŕtvy. Ani po smrti nie je pripravený opustiť život, ktorý však dovtedy ledva žil. Napokon získa týždeň na to, aby prekonal samého seba a za sedem dní úplne nanovo prežil celý svoj život.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2023 , MetaforaOriginální název:
Under the Whispering Door, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod šepkajúcimi dverami. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha byla mým prvním setkáním s tímto autorem, ač mě velice zaujal jazyk i námět, kniha jako celek nefungovala. Jelikož ale velice mile a laskavě zpracovává téma úmrtí a smiřování se s touto skutečností, musím uznat, že mi to v tomto ohledu velice pomohla vypořádat se s úmrtím v rodině. Pokud se někdo nachází v podobné situaci a hledá útěchu a pohlazení po duši, vřele doporučuji!
Všichni jsme zažili ten obrovský boom okolo knihy Dům v blankytně modrém moři. I já knihu četl, a taky jsem byl opravdu nadšený. Není proto překvapení, že jsem se pustil do dalšího autorova příběhu.
Jako první musím zmínit, že příběh je opravdu pomalý. Opět se jedná o feel good fantasy, které takové přesně je a díky postavám mi to vůbec nevadilo. Všechny jsou totiž propracované, všechny mají neskutečné charaktery, a to mě na knize bavilo nejvíc. Ano, děj se neposouvá rychle, ale na tom nezáleží, ba naopak, protože s postavami budete chtít trávit každou chvilku. Pokud i tak máte s pomalejším dějem problém, tak doporučuji audioknihu, která je namluvená opravdu skvěle.
Přiznám se, že i když se mi příběh opravdu líbil, tak jsem chvilku přemýšlel, jaké hodnocení mu nakonec udělím. Domek byl lepší, to ano, kdybych si měl mezi nimi vybrat, tak si stále vyberu ten. Po porovnávání jsem ale došel k závěru, že této knize i tak ale nemám co vytknout. Autorova prvotina je sice lepší, a pokud s ním nemáte zkušenost, tak si přečtěte nejprve tu, ale Pod šeptajícími dveřmi je sama o sobě taky perfektní knihou, kterou jsem si neskutečně užil a můžu ji jen doporučit.
Ještě jsme se nepotkali, Pod hladinou a další knižní novinky (33. týden)
13.08.2023
Pokud se ještě setkáme, Aristokrat a další knižní novinky (49. týden)
04.12.2022
Kniha Pod šepkajúcimi dverami v seznamech
smrt posmrtný život čajovny fantasy hopepunk
2022 | Dům v blankytně modrém moři |
2022 | Pod šeptajícími dveřmi |
2023 | V životech loutek |
2024 | Vlčí píseň |
„Neexistuje žádný jediný správný způsob, jak tohle dělat, žádná jednotná pravidla, která by se dala aplikovat na každičkou osobu, která projde mými dveřmi. Nedávalo by to smysl protože nejsi jako ostatní a ostatní nejsou jako ty."
Když Wallace zemře a přijde si pro něj na jeho vlastní pohřeb Smrtka, zpočátku vůbec netuší co se děje, ale poslechne ji a jde s ní. Kam ? No přece do čajovny Cháronův přívoz, kam taky jinam :-D
Wallace se zde potkává s majitelem Hugem, a dalšími obyvateli Nelsonem a Apollónem a zjišťuje, jak to tady funguje, a proč tady vlastně je. Co jsou zač ty dveře, které ho tak lákavě volají k sobě? Co se stane když z čajovny odejde jinudy ? Opravdu skvěle vymyšleno :-)
Tohle byla celkově tak nádherná kniha, nejen obálkou, ale hlavně obsahem, brečela jsem několikrát jako želva a vím, že mám nového oblíbeného autora :-)
Opravdu neskutečně citlivě a dojemně a emočně a prostě skvěle zpracované téma smrti a posmrtného života. To, že jsou v knize LGBTQ prvky, není vůbec rušivé, právě naopak, vše do sebe krásně zapadá, takže se toho určitě nemusí bát ani čtenář, který tento typ knih nevyhledává :-)
Nádherný příběh, nádherná obálka a já se moc těším na knihu V životech loutek, která na mě ještě v rámci štafety čeká :-)
„Každý krok kupředu je krokem blíž k domovu."
„Tak proč je to tak těžké?"
„Protože takový je život," pravil Wallace.