Empusion přehled

Empusion https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520199/bmid_empusion-64c7ef3dad1ea.jpg 4 104 104

Přírodní léčivý horor. Září roku 1913, léčebné lázně Görbersdorf. Mieczysław Wojnicz, student ze Lvova, přijíždí do lázní v naději, že nejmodernější metody a křišťálově čistý vzduch zastaví průběh jeho nemoci, nebo ji možná úplně vyléčí. Avšak diagnóza nedává prostor iluzím. Mieczysław totiž trpí tuberkulózou. Ubytuje se v penzionu, kde poznává některé z pacientů. Nad likérem Schwärmerei nemocní muži z Vídně, Královce a Vratislavi neúnavně diskutují o nejpalčivějších světových problémech. Stojí Evropa na prahu války? Je lepší monarchie, nebo demokracie? Existuje zlo? Je možné určit, zda nějaký text psal muž, nebo žena? Mieczysław zároveň naslouchá šokujícím příběhům o tragických událostech, které se odehrály na vrchovině v okolí sanatoria. Ačkoli je zaneprázdněn hledáním pravdy v sobě samém, záhadné hrůzné události ho čím dál tím víc fascinují. Netuší však, že už si ho zlověstné síly vybraly za svůj další terč.... celý text

Literatura světová Horory Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Empuzjon , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Empusion. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

manasx
03.05.2024 2 z 5

Asi jsem příliš "prostá" na takovou knihu. Přečetla jsem celou a chvílemi i s chutí, ale spíš jsem s tím bojovala. Dobrá zkušenost.

luciella10
21.04.2024 3 z 5

Autorka je mistryně slova. Tak nádherná hra, kterou s nimi předvedla, ty popisy podzimní krajiny, lidských charakterů a všudy přítomné nemoci ve slezském sanotoriu roku 1913. A překlad je taky velká lahůdka. Mizogynské názory, to byl pro mě ten horor, i když jsem původně očekávala něco úplně jiného. Kniha není pro každého. Myslím, že i po přečtení v nás musí "dozrát" a usadit se. A na její plnou sílu si musíme počkat. Za mě 3,5/5.


domiii97
13.04.2024 4 z 5

Samotný název knihy odkazuje na mytologickou postavu Empusy. U Empusionu je zmíněno, že se jedná o přírodně - léčivý horor. Toto označení je více než vystihující. Tajemno v příběhu je zde v jiném pojetí, než je u klasického hororu zvykem. Nahánění strachu je v knize nenápadné, skoro by se dalo říct až skryté a je jen na čtenáři, jak se s hloubkou děje vypořádá. Není tedy zaručena nahánějící hrůza, ale i ti největší nebojsové jemné mrazení v zádech ucítí.

V knize se řeší témata, co byla v tehdejší době nejvíce rozebírána. Probírají se zde tedy témata ženství či světové problémy. To vše z pohledu mužů, jenž jsou každý povahově i myšlením rozdílní. V příběhu jsou tyto postavy velice detailně vykresleny.

Překvapilo mě, jak moc je příběh čtivý. Hojné popisy přírody, lidí, procedur a všeobecné líčení života v lázních k tomuto příběhu prostě patří. Taktéž se v příběhu objevují citáty a citace z různých děl.

Kniha je doplněna o dobové fotografie Görbersdorfu a nechybí ani seznam vystupujících osob.

V celkovém hodnocení u mě převažuje pozitivní dojem z knihy. Empusion je zvláštní, svým způsobem kontroverzní, což čtenář pozná až knihu dočte. Rozhodně je to jedna z nejzajímavějších knih, co jsem doposud měla možnost číst a za přečtení rozhodně stojí.

Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Pekař příběhů, Horší než smrt a další knižní novinky (26. týden)

25.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Empusion v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených5x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x