gretl74 komentáře u knih
Jasné, stručné, vtipné, za mě OK. Některá lechtivější témata mi tam bohužel chybí, ta budu muset s uzarděním dovysvětlit sama.
Dceru knížka hned zaujala, jiné jsou svým formátem spíš jako učebnice, což od "studia" už a priori odrazuje ,)
Nechala jsem se zřejmě někde ovlivnit reklamou - ale tato kniha se opravdu nepovedla (můj názor, samozřejmě). Nelíbí se mi ani grafické ztvárnění, ani obsah. Chtěla jsem nějakou ne moc náročnou publikaci, která by mi pomohla zasvětit dítko do těch ožehavějších témat, o kterých málokterý rodič doma vykládá bez uzardění. Ale kromě toho, že máme nějaké hormony, orgány a rosteme jsem se toho v knize moc nedozvěděla.
Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Po první třetině jsem byla rozhodnuta s knížkou skončit, hlavní hrdinka mi šla na nervy, dějově nic moc a vyfantazírovaný svět hotelu mi přišel přeplácaný. Když už se po sté objevilo slovo pleť, naskakovala mi vyrážka. Nicméně se to někdy po polovině trošku rozjelo a nabralo i trochu spád. Uznávám, že uz dávno nejsem cílovka, ale i YA by mohla mít o chloupek vyšší nároky.
Do poloviny knížky jsem nějak nechápala vysoké hodnocení na DK. Přišlo mi to spíš jako pubertální výplod nějakého velmi mladého autora pro young adult kategorii čtenářů. Slibovaného humoru bylo na můj vkus velmi poskrovnu. Později se přeci jen objevilo trochu citu i vážnějších témat k zamyšlení a nakonec jsem byla už i zvědavá, jak to vlastně celé skončí.
Z postavy smrti-smrtě-smrťáka jsem byla trošku zmatená, jednou on, jednou ona, nakonec ještě aby to bylo nějaké ono ... Zatím u mě v této kategorii vede Smrť od pana Pratchetta a druhého mám v paměti z muzikálu Elizabeth.
I když jsem z knížky nebyla bůhvíjak odvázaná a nadšená, nakonec jsem ráda, že jsem ji přečetla.
3,5*
To nebyl můj šálek čaje. Na můj vkus všeho moc - moc dlouhé, moc jednoduché, moc červené... A když už si autorka zvolila styl střídání dvou vypravěček, z nichž jedné je přes dvacet a druhé skoro osmdesát, ale obě se vyjadřují naprosto stejným stylem, postrádá to na důvěryhodnosti. Pro milovnice sladkých příběhů možná dobrá oddychovka, ale já bych se s tím nudila i na pláži.
Za mne 3* s odřenýma ušima.
Moje první kniha od autorky a asi to bude chvíli trvat, než dám šanci další.
Nebylo to úplně špatné čtení, zhruba prostřední třetina měla spád i děj, byla napínavá, postavy známé a karty rozdané a svištělo to jako na drátkách. Ale velký problém jsem měla s prvními dvěma stovkami stran. Za prvé se to táhlo jak turecký med (nevadí mi dlouhé popisy, když mají smysl, tlusté bichle mě vážně nevylekají, ale musí to mít nějakou míru a význam pro příběh). A potom - stovky francouzských slov a názvů vložené do textu, kde ty francouzské výrazy neměly ve většině případů ale vůbec žádné opodstatnění. Netuším, zda to tak bylo i v originále či zda je to "bonus" od překladatele, který si s tím prostě nevěděl rady, tak nám to tam prsknul v originále. Sem tam vložený název by nevadil (alespoň se dozvíme, že "bagaudes" jsou bandy dezertérů a "passeur" je převaděč, ale když si přečtu, "Aujourd´hui, appelez-moi Jeanne", jak si jen tak mezi sebou povídají Francouzi francouzsky, nějak nechápu, proč se nám nedostalo překladu a jaký je speciální význam vložené cizojazyčné věty. Pro rýpaly podotýkám, že základy francouzštiny mám :)
Vyrostla jsem na dobrodružných a fantasy knížkách, takže linie Kodexu mi vůbec nevadila, ale jeho závěrečné použití v příběhu se mi nelíbilo a k celkovému pojetí knížky mi to vůbec nesedělo.
Takže první a třetí třetina za 3*, ta prostřední by klidně mohla být i za 5*.
Příjemné nenáročné čtení, v daném žánru rozhodně jedno z těch lepších. Karty příběhu jsou rozdány hned na začátku, takže vše spíš tak poklidně plyne než aby se konala nějaká velká překvapení, ale to vůbec není na škodu. Jedno velké mínus - skok ze skály do neznámé vody nemohu akceptovat ani v knize, tato "romantika" už usadila do invalidního křesla hodně lidí. A jedno velké plus - itinerář cesty, který by opravdu mohl fungovat, i s popisy jednotlivých ostrovů, které jsem si poctivě hledala na Google mapách. Na jachtu bych to úplně neviděla, ale už teď začínám mít tu pravou prázdninovou náladu...
3.5*
Moje třetí z Klubu tygrů a možná zatím i nejlepší. Logicky vystavěný příběh, napětí a pátrání akorát. Téma japonských samurajů možná tentokrát ocení víc kluci než holky, ale mně se to líbilo moc.
Ač už dávno nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů, i tak si takovýhle příběh ráda přečtu. Zvlášť, když mi ho nadělil Ježíšek :) Je to tak akorát napínavé, zápletka pěkně vymyšlená, vysvětlení logické, čte se jedním dechem. Ale musím přiznat, že bez lupy bych některé úkoly nevyřešila.
Začínajícím dobrodruhům rozhodně doporučuji.
... no a pak už zbývá jen případné malé detektivy poučit, že s cizími lidmi se do bytu neleze!
Hm... Téma slibné, ale zpracování mě nějak neoslovilo. Většina postav si mé sympatie nezískala. Od "humorných" knížek očekávám, že se čas od času zasměju. Tady ale bylo lehce úsměvných pasáží jen pár, jinak jsem se spíš většinu knihy nudila.
3* s odřenýma ušima
Dítko miluje všechny "placaté čumáčky", takže nám tato knížka nemohla uniknout. Bála jsem se, aby to nebylo až moooc originální a ujeté, ale nakonec se konalo příjemné překvapení. Příběh s netradičními hrdiny má dobře nadávkované dobrodružství, napětí, humor, roztomilost i nějaká ta vážnější poselství. Moc se nám líbilo! Doporucujeme!
4,5*
Velmi těžko se mi hodnotí. Četla jsem ve formě e-knihy, na své poměry poměrně dlouho.
Některé kapitoly se četly samy a stránky letěly jak splašené, některé se táhly jak med. Stejně jako spoustě čtenářů přede mnou mne dost iritoval přechod mezi jednotlivými časovými obdobími a po pravdě mi Kolonie a její systém k srdci moc nepřirostly. Ale po prokousání se pár kapitolami to nabralo pěkný spád a těším se na další díly.
Hodnotím jako průměr mezi 3* a 5*, takže ve výsledku krásné 4*
Škoda, že se prý seriál moc nepovedl, ale i tak možná pár dílů zkusím ...
Pro někoho možná i užitečné, ale já nemám pocit, že by tyto aktivity mohly nějak výrazně pomoci. Pro dítě je nejdůležitější podpora ze strany jeho nejbližších, malováním do knihy větší sebeúctu nezíská.
A není mi jasné vydání ve dvou knihách (Buď sám sebou a Jsi jednička) jsou totiž víceméně identické.
Jednoduchá milá knížka pro malé slečny. Úplný závěr knížky měl největší úspěch :)
Po Lolitě druhé setkání s autorem a zatím nevím, jestli se bude konat i nějaké třetí dostaveníčko. Souhlasím s tím, že cit pro jazyk a styl psaní jsou famózní, každé slovo zaujímá tu přesně danou pozici, kterou mu autor určil. Psychologické hrátky s postavami i čtenářem mě chvílemi bavily moc, chvílemi vůbec. Přečtení nelituji, ale vracet se k ní určitě nebudu.
3.5*
Příjemná dětská knížka, zejména pro menší slečny. Oceňuji zajímavé informace z prostředí méně známého sportu, také hromadu štěňátek a napínavý závěr.
Děkuji panu knihkupci za doporučení :) ... i když na tu správnou náladu musela čekat v poličce skoro rok! Moc pěkné - originální, úsměvné i smutné, strašidelné, fantastické i realistické! Jen škoda těch neobjasněných záhad. Ale s čistým svědomím můžu prohlásit, že nic podobného jsem ještě nečetla.
Po delší době zase jedna krásná dětská knížka. Přečteno společně s osmiletou dcerkou, které tedy fantazie nechybí ani náhodou, spíš dost přebývá ,) Ději nemám co vytknout - bylo to milé, neotřelé, moderní a přesto pohádkové, vtípky potěší děti i rodiče, moc pěkná grafická úprava i celkové provedení knížky.
Horská vesnice plná psychopatů, mistrně rozehrané vztahy, krásná a drsná příroda ... a k tomu navíc fakt, že Nesbo vážně psát umí a perfektně dávkuje napětí, to by si zasloužilo plný počet hvězdiček. Jééénže, abych mohla Royovi držet palce a trochu víc ho chápat, musel by autor ubrat scénu s Dogem a Fritzem. A taky jsem se namlsala reklamou a čekala toho luxusního wellness hotelu víc, než jen holé základy ,) Takže psycho dobré, četlo se jedním dechem, ale já se k téhle knížce určitě vracet nebudu a přiděluji 3,5*
No, nevím, snad by se ta zastydlá puberta dala ventilovat i jinak než psaním ... Nesedlo mi to.