GYROTOURBILLON GYROTOURBILLON komentáře u knih

Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

Super kniha, budu souhlasit se všemi 4-5*. Určitě se chystám na autorčiny první 2 knihy.

22.01.2024 5 z 5

Toulky mezi Vltavou a Sázavou Toulky mezi Vltavou a Sázavou Václav Šmerák

Tak já jsem spokojen. Miluju oblasti okolo Davle, Štěchovic, Slap..
Stezka ke Svatojánským proudům mě a syna absolutně nadchla. Druhou tůru jsme absolvovali z Davle do Jílového, podél Sázavy, taktéž krása. A třetí cestu jsme šli ze Štěchovic na vyhlídku Máj a krásné Krňanské vodopády, posazené v malebném údoli.
Kniha obsahuje jak historické, tak praktické informace o Vltavské kaskádě přehrad, a mnoho fotografii, map i dobového textu.

19.01.2024 5 z 5

Lidi od kolotoče Lidi od kolotoče Kamila Hladká

Ano, kolotoče, Matějská, poutě i s těmi adrenalinovými atrakcemi, to bylo mé dětství.
Atmosféra, která byla jedinečná, hudba, všechny ty světýlka večer... sladkosti ála žužu, dudlíky, perníkové srdce, želé. Samozřejmě po velkým řetízáku až k centrifuze a dál.
Dnes už je to pryč. Je to jen o penězích, kouzlo vymizelo.
Kdysi jsem navštívil zábavní park Mirabilandia v Itálií, kde to vše již bylo na jiné úrovni.
Asi jiný kraj, jiný mrav. Ano, atrakce tam byli vymakaný i celý areál a večerní show.
Přesto budu vždy vzpomínat na menší pouti u nás. Mělo to kouzlo pro caparty z vesnic, a hlavně ten sortiment! Já zažil rod a rodiny Dubských. Ti navštěvovali Podorlicko. Vrcholem menších poutí tam u nás, byla velká pouť tzv. Opočenská porcinkule, kde to první srpnový víkend vždy "žilo".
Přesně, jak knížka říká, Matějská v Praze, to už byl jiný level, ale pokud vyšlo počasí a člověk byl v dobrém rozpoložení, a přivřel oči nad cenami, pro nepražáky to vždy byla top událost. Ale to mluvím o době tak již před 30 lety.
Kniha dobře evokuje povinnosti a lásku k tomuto odvětví z pohledů na jejich životy a svázanost, kterou sami preferují. Vše, co to obnáší, než se kolotoč roztočí, stěhování z místa na místo a znovu vše postavit. Skloubit rodinný život se studii dětí, emoce když hrozí špatné počasí i jak to vlastně měly za bývalého režimu.
Já jsem nadšen, docela bych pár dní z té jejich strany kdysi zažil.

15.01.2024 5 z 5

Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky Ann Rule

Čtivé, smutné, brutální... co více dodat ??

13.01.2024 5 z 5

Moje studená válka Moje studená válka René Benda

Super, přečetl jsem ještě raz, po létech. Kniha mě baví...

05.01.2024 5 z 5

Let naslepo: O tragédii modelu 737 MAX a pádu Boeingu Let naslepo: O tragédii modelu 737 MAX a pádu Boeingu Peter Robison

Zajímavá kniha o zajímavé společnosti. Jasně, není to zrovna obrázková publikace, je místy proložena ekonomikou i politikou i americkým způsobem myšlení.
Nicméně mapuje historii firmy, letadel, zaměstnanců, až místa vysokého managmentu.
Ano, a především se zabývá selhánim typu max 737.
Tím, že kniha neobsahuje doplňujíci fotografie, může být pro někoho těžší na celkové čtení. Pro fanoušky aviatiky je to zajímavý počin.

29.12.2023 4 z 5

Ostrov v plamenech: Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v 18. století zatáhla nebe nad Evropou Ostrov v plamenech: Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v 18. století zatáhla nebe nad Evropou Jeff Kanipe

Tak za mě super !! Ano, sopky mě velmi zajímají. Měl jsem možnost vydět na vlastní oči národní park Lanzarote . Vyhaslé krátery působí majestátně, okolí je jako na Marsu ( kde jsem tedy ještě nebyl ) , ale obrázky z něho zdejší krajinu Tymanfaya připomíná.
Láká mě i cesta na Vesuv, to není daleko. Nicméně Island je jedinečný. Dokumenty, ať knižní či filmové , vždy stoji zato, maji co říct celkově o naši planetě.
A v hlavním městě Reikjavik prý není problém potkat Bjork, čili letím..
Knihu doporučuji, je v ni spoustu info o sopkách, které ovlivnily mnoho životů i vzaly.

27.12.2023 5 z 5

Kukly Kukly John Wyndham (p)

Já budu souhlasit plně s micha-ella.

24.12.2023 3 z 5

Houslistka z Berlína Houslistka z Berlína Ronald H. Balson

Tak zde není již co dodat. Oblíbený autor dokáže udržet a nepustit. Všechny jeho knihy jsou čtivé , zajímavé i romantické, o nelehké válečné době. Od všeho kousek. Však je to znát na hodnocení.
Knihy i autora doporučuji.

20.12.2023 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Marcel Moss

Asi tak jak píše Danilla. Ze začátku ano, poté už jen chaotické. Bohužel žijeme v době facebooku atd. Čili autor jde s dobou. Za sebe musím říct, že v tomto světě příliš nežiju, ale vím že možnosti jsou. A že i někdo naletí, je daň doby.

19.12.2023 3 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Já budu plně souhlasit s marekh. Nějakou tu knihu o královské rodině jsem již přečetl.
Asi to opravdu nebude tak úžasné, fantastické, žít v této rodině, ale všude je něco.
Princezna Diana světu již dávno naznačila, až neuvěřitelné tahy královny a celého Paláce, čili určitě tam kousek té pravdy bude.

15.12.2023 4 z 5

Dům hlasů Dům hlasů Donato Carrisi

Ano, knihy DC. opravdu nejsou pro každého. Tím, že mě zajímá hypnóza, u mě kniha zabodovala. Našeptávač byl taktéž ok. U této série se na pokračování možná i dám.
U knih po Našeptávači jsem měl problém se začíst.

06.12.2023 4 z 5

Temné radosti predátorů Temné radosti predátorů Viktorín Šulc

Dočetl jsem 5. díl, a jako vždy, spokojenost. Čtivé , drsné, zajimavosti, bohužel smutné.
Místa, kde se události odehrávají , jsou kolikrát známé lokality, pro mě Hradec Králové.
A v Teplicích jsem měl kolegu z práce, čili o dění v tomto kraji několikrát povídal.

03.12.2023 5 z 5

Jako bychom dnes zemřít měli Jako bychom dnes zemřít měli Miloš Doležal

Velmi zajímavá kniha, budu plně souhlasit s jan.para .

29.11.2023 5 z 5

Syn Syn Lois Lowry

Super kniha. Budu souhlasit se všemi 5*. Nejsem schopen víc dodat, ale nadšen jsem
100%.

27.11.2023 5 z 5

Kdo je bez hříchu Kdo je bez hříchu Bo Svernström

Tak za mě super. Pravda , poměrně dost jmen, těžko zapamatovatelných, ale dá se to. Ano, téma je smutné, děti a zločin, to opravdu nemusí být čtení pro slabší povahy.
Nicméně, čtivá kniha. Já dám plný počet *

24.11.2023 5 z 5

Oběť Oběť James Carol

Čtivá kniha JC. Splnila mé očekávání.

20.11.2023 5 z 5

Neviňátka Neviňátka Michael Crummey

Ano, zde budu souhlasit, že kniha je zajímavá, místy pochopitelná, lehce zvrhlá...
Ale, především mě naštvala str. 154 - 155. Pochopím lov k obživě, ale detailní popis mrzačení medvíděte, je pro mě za čarou. Tím u mě kniha hodně klesla. To, že byli sourozenci neznalí, pochopím, ano srovnání s Betonovou zahradou je na místě, ale nepochopím , obzvlášť v dnešní době, popis tohoto činu.
I když mě asi pár nechutností ještě čeká, a knihu dočtu, toto je mé hodnocení..

18.11.2023 3 z 5

Zapomenutá tajemství Prahy Zapomenutá tajemství Prahy David Černý

Krása, mnoho historických i kuriózních zajímavostí...
Spojení obcí v jeden celek, vznik sídlišť, zaniklé památky, to a ještě více, je Praha.
Ano, po Praze se pohybuji, jistá zákoutí jsem už i za pomocí knih DČ. prošel.
Relaxační motivující čtení.

16.11.2023 5 z 5

Osmdesátky!: Od Husáka k Havlovi Osmdesátky!: Od Husáka k Havlovi Martin Ježek

Ale jo, něco si člověk rád vybaví a připomene. A ve spoustě věcí pochopí, co a jak bylo, co a jak fungovalo a co bylo a nebylo samozřejmostí. Jsem ročník '76 , čili jiskry, pionýr, tábory. Myslím si, že ale nebyla taková závist a zlo, tedy alespoň mezi dětmi. A tábory, alespoň pro mě, byly fajn. Dodnes rád vzpomínám na tábor Gagarin v Dolním Dvoře u Vrchlabí. Lesy, hory, příroda, kamarádství, sem tam nějaké to vztyčování vlajky... Šikana se tenkrát ještě nenosila, drobné pošťuchování ale bylo v každém věku. Dnes už je to mezi mládeží na pováženou. Syna jsem dal na tábor v roce 2008, kousek za Rakovník (Eldorádo) a po 14 dnech se syn vrátil úplně jiný, rozhodně ne nadšen. Na to, že šel poté do druhé třídy, se nám nedokázal svěřit vlastně dodnes. Prostě je to pryč, nikdy víc... Že se setkal s ponížením bylo zřejmé. Bohužel mu nepomohl ani vedoucí oddílu (student VŠ). Kázeň a morálka za mě byla jiná, v rámci doby. Ale to už je jiné téma.
Přesto i na výchovu a rozvoj dětí tenkrát a dnes, není rozhodně stejný pohled.
Kniha má co nabídnout pamětníkům, ale i jejich následníkům, kteří dobu znají pouze z vyprávění.

15.11.2023 4 z 5