h.mose h.mose komentáře u knih

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Oddychove cteni. Precteno asi za 4 hodiny. Vice me bavily "Milada" pasaze. Nenarocny prumer a dalsich 15 let divci roman cist nemusim.

14.11.2017 2 z 5

Přivolávání Přivolávání Kelley Armstrong

Toto vážně není dobrá kniha. V první řadě je k diskuzi překlad od S. Švihelové. Fráze typu: "tady já nepatřím" namísto "sem já nepatřím", "já tady sotva dorazila" místo "já sem sotva dorazila" a podobných krkolomností je v knize víc.

První trochu napínavější okamžik se odehrává až po přelouskání 80-ti stran... pak se dalších 120 stran nic neděje a teprve v poslední třetině začne příběh mírně nabírat na obrátkách. Děj je namísto nějakých humorných nebo akčních momentů obohacován bláboly, kterak hrdinka dostala svou první menstruaci. Kterak hrdinka nikdy v životě nestrouhala mrkev a hned se strouhne do prstu a kterak hrdinka nikdy neškrtala zápalkama... Chování postav je nelogické. Nejsou zodpovězeny a propracovány elementární otázky ohledně schopností a dovedností dětí. V závěru se autorka sice snaží o nějaké vysvětlení, ale to je děsně pošahaný. Navíc nevysvětluje vůbec nic.

Jestli někdo rád duchařské tituly, o několik levelů výš je trilogie od Amandy Stevens - 1. Okřídlená duše, 2. Království, 3. Prorok (zde hlavní hrdinka také vídá duchy a celé to je zaměřené jen na duchařinu, skvěle propracovanou, nechybí napětí, žhavé momenty atd.)
Dalšími poctivými knihami z duchařského žánru, kde je humor a i plno sexy momentů, jsou "Hroby" od Daryndy Jones. Člověk se navíc skvěle pobaví. Opravdu skvěle!!! Navíc všechny chceme raději číst o žhavém Reyesovi, než o uhrovitém vlkodlakovi, co smrdí jako pes... :P Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je tématem velmi nápodoben. Trilogie Asylum, Sanctum a Katakomby znovu žánrově podobné. Navíc příběh je napínavější, zajímavější, svižnější. Archiv a Dveře do prázdnoty... také lepší. No a v neposlední řadě asi všichni známe "Města" od Cassandry Clare. Jenže v nich narozdíl od této knihy kouzelníci a vlkodlaci velmi dobře fungují.

28.09.2017 1 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Moje první (a zřejmě asi i poslední) kniha od Coelha. Příběh by za normálních okolností měl něco čtenáři dát. Nějak ho obohatit. Tady to bohužel vůbec nefungovalo :( Jen samé fráze a klišé. Proti tomuto příběhu stojí Jean Giono se svým Mužem, který sázel stromy. Zatím co v případě Giona mluvíme o 100%, tak Alchymista s bídou 10% :(

14.06.2017 1 z 5

Druhý hrob nalevo Druhý hrob nalevo Darynda Jones

Trochu slabší než jednička a to jak co se týče děje, tak i vtipu. Naštěstí trojka už zase povyskočila o ten level výš a proto mi to až tak nevadilo. Furt se ale v žánru jedná o nadprůměr.

Za vyzdvižení stojí famózní překlad od Tomáše Bíly. Darynda používá mnoho frází, které se velmi obtížně překládají do češtiny. Překladatel nejen, že je dovede skvěle aplikovat do našeho běžného jazyka, navíc tam stále zůstává vtip, nadsázka a ironie. To málokdo umí.

22.05.2014 3 z 5

Na vine sú hviezdy Na vine sú hviezdy John Green

Je to kniha o umírání, o všech útrapách nevyléčitelné nemoci, ale člověk ji čte s lehkostí a zbytečně se nedojímá, nad tragickým osudem mladých lidí. Je to takový černý humor a zároveň kniha o prvních láskách. O smrti a radosti ze života. Některé pasáže byly psány trochu horkým perem, a myslím si, že by stály za to je trochu více rozepsat, ale i tak jsem tuhle knihu slupla jako jednohubku. Konec byl trochu předvídatelný už od začátku, alespoň tedy mě. Ale ono se moc originálního završení v tomhle žánru, vymyslet nedá.

17.06.2013 4 z 5

Kuchařka kačera Donalda Kuchařka kačera Donalda Walt Disney

Jaaj, no kuchařku mi kdysi darovali rodiče, tuším že za vysvědčení, ale bohužel recepty nebyly moc použitelné. Vím, že jsem dělala nějaké sušenky. Přesně podle návodu a dopadly katastroficky :D

17.09.2012 2 z 5

Krátké pohádky pro unavené rodiče Krátké pohádky pro unavené rodiče Michal Viewegh

Knihu jsme dostali při vítání občánků na radnici jako dárek. Než jsem ji otevřela, tak jsem viděla pěkný přebal, jméno opěvovaného autora, tak jsem si řekla - fajn, to jsem ráda, za nový přírustek. Když jsem jí pak otevřela a zkusila přečíst pár pohádek, znechuceně jsem ji založila někam hluboko do útrob své knihovny a vím, že tam zůstane už asi na věky věků. Je to brak. Pohádky šílený. Nic malebnýho, pěknýho, co by se prckům mohlo líbit. Prostě úlet všech úletů. Jiné knihy jsem od Viewegha nečetla a po tomhle skvostu už snad ani nikdy číst nechci.

13.09.2012

Gérard Depardieu - NAŽIVU ! Gérard Depardieu - NAŽIVU ! Laurent Neumann

Gérarda já miluju, takže tyhle rozhovory, které s ním vedl Neumann, mě krásně uvedly do jeho života. Myslím si, že jde o zpověď hodně otevřenou. Gérard tam třeba popisuje svá manželství, vztah s problematickým synem, zdravotní problémy, jeho vinařtví i to, jak byl krátce Muslimem a proč mu kamarádky prostitutky přezdívaly "petarda" ;-) Je to vtipné a příjemné čtení. Ráda se k ní vracím, když mám náladu pod psa.

13.09.2012 5 z 5

Interview s upírem Interview s upírem Anne Rice (p)

Nejprve jsem viděla film, který svým zpracováním patří mezi špičku v kategorii upírských horrorů. Teprve poté jsem si sehnala a přečetla knihu. Film je věrným zpracováním literární předlohy, přesto v knize naleznete něco málo navíc, za což stojí si ji přečíst. Anne Riceová znovu patří mezi autory, kteří dokáží brilantně popsat scénu a situaci a za to jí patří můj obdiv. Pokud jste tedy milovníky tohoto žánru, rozhodně doporučuji!

12.09.2012 5 z 5

Já vraždím Já vraždím Giorgio Faletti

Velice čtivé. Před lety jsem sama byla v Monte Carlu a s touhle knihou, jako bych se jeho uličkami projížděla zas. Autor je zdatný v popisu a dialozích. Na to, že se jedná o jeho prvotinu, je to moc pěkné čtení. Škoda, že v češtině doposud nevyšel i jeho druhý román. Budu první, kdo si ho přečte.

Jidiš pro ještě větší radost Jidiš pro ještě větší radost Leo Rosten

On je to skutečně velmi vtipně pojatý slovník Jidiš, prošpikovaný řadou anekdot, ale i pouček, rčení a výkladů. Bezvadná záležitost do MHD, když se vám nechce začítat se do rozsáhlých kapitol.

Malý chlapec přišel domů z talmud-tojre. "Copak jste se dneska učili?" zeptal se ho otec.
"Víš, pan učitel nám vyprávěl tu historku, jak generál Mojžíš velel všem Židům na útěku z Egypta. Egypťané, kterým velel generál Farao, jim byli v patách. Najednou bylo před Mojžíšem Rudé moře, a tak on hodil atomovou bombu - prásk! - a moře se rozestoupilo, Židé prošli a všichni Egypťané se utopili."
"Takhle vám to pan učitel vyprávěl?"
"Tati, kdybych ti řekl, jak nám to vyprávěl on, nebudeš mi věřit."

;-)

Já a my Já a my Vladimír Lvovič Levi

Autor zde poutavým způsobem popisuje, kterak je možné odhadnout osobnosti a typy lidí. Zmiňuje i krátké, zato však účinné testíky, jak si otypovat druhé a odhadnout jejich charaktery. Dozvíte se, jak poznat introverta, extroverta. Jak odhadnout člověka na základě stisku ruky nebo vyplněním obrazců do "čtverce", dále když se u dveří střetnou dva, kteří chtějí projít a nemohou se domluvit, kdo koho pustí jako první - zde prozradí, co udělá despota a co submisivec... a něco málo k hypnóze. Osobně se domnívám, že některé jeho teze jsou dneska trochu mimo mísu, ale ten zbytek je rozhodně zajímavým čtením.

Mandragora Mandragora Niccolò Machiavelli

Čtenář se musí oprostit od všech Vladařů a Discorsi, protože Mandragora s Belfagorem jsou satirické hry, kterými Machiavelli dokázal, že není pouhým dějepiscem.

11.09.2012 3 z 5

Probuzení Probuzení Amanda Stevens

Závěr jak se patří! Všechny otázky byly zodpovězeny.

02.03.2020 5 z 5

Nejbarevnější Mexiko Nejbarevnější Mexiko Kamu (p)

Opravdu povedená kniha s překrásnými fotografiemi. Pokaždé, když si chci jen zalistovat, dostávám okamžitě hlad.

19.02.2020 3 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Prvních 70 stran jsem se nemohla začíst. Pak jsem to na sílu dojela. Kupodivu to začalo docela i odsýpat. Jenom je v příběhu několik naprosto zbytečných odboček a úplně nejvíc mě iritovaly twitterové příspěvky. To je teď takový trend. Už jsem se s tím setkala v jiných knihách a přijde mi, že tím autoři akorát nastavují strany. Rozuzlení je stěží uvěřitelné. Pochybuji, že by *** bez skrupulí tak snadno vyměnila *** za ***. To je prostě blábol. No a detektiv je pro mě tak nezajímavý, že pokud by měl být sepsán další případ, tak vím naprosto jistě, že ho nechci číst.

10.02.2020 2 z 5

Katakomby Katakomby Madeleine Roux

Uff, uff, uff. Jsem na straně 103 a trpím jako zvíře. Děj nula, akce nula, očekávání co bude dál - nula. Dala jsem si práci s tím, abych si propočítala strany knihy a strany textu. Kniha má 324 stran, textu je tam jen 200, zbytek jsou děkovačky, obrázky a poloprázdné strany u konců a začátků kapitol. Už u předchozího dílu byla první polovina knihy na draka. Nezáživná. Tady se to ale dostalo do naprosto zrůdného rozměru. Autorka v celé jedné kapitole popisuje, jak parta sedí v bistru a objednávají si burger. Pro děj to nemá absolutně žádný význam a jen trapně natahuje strany, pač jinak by to ani na těch 200 stran textu nevydalo. Vůbec netuším, jestli knihu dočtu. Jsem totálně znechucená. No asi dočtu, podle všeho bych měla být za dvě hodinky hotová, ale mám trochu dojem, že to budou naprosto zbytečně promrhané dvě hodiny mého života...

Jako alternativu rozhodně mohu doporučit raději Archiv + Dveře do prázdnoty (Victoria Schwab), nebo Sirotčinec slečny Peregrinové + Podivné město + Knihovna duší + Mapa dní (Ransom Riggs), od Amandy Stevens Okřídlená duše + Království + Prorok + Návštěvnice + Hříšník + Probuzení. A nebo "Hroby" od Darynda Jones, ale tam je nutno počítat s tím, že v ČR pravděpodobně nevyjde celá série, bylo utnuto po 4. dílu, 5. díl je v amatérském překladu fanoušků a zbylých 6 nebo 7 ve hvězdách... :/

31.05.2019

S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti * antologie

Začala jsem číst povídky popořádku. První 4 se mi vůbec nelíbily. Byla jsem hrozně zklamaná, litovala jsem vyhozených peněz. Dokonce jsem pak knihu na pár měsíců odložila, protože jsem opravdu nechtěla ztrácet čas. Předevčírem jsem ale z nouze po knize znovu sáhla a přečetla jsem si Umíráček. A ten mě dostal. Za den jsem pak dočetla zbytek. Z povídek se mi dále líbila Mořská čarodějnice, Krásný jed, Ty, ty, pořád jen ty a Indigo a stín. Hodnocení booktuberů mi přijde jako zbytečné a vůbec mě nezajímalo. Ocenila bych, kdyby místo toho přibyla ještě jedna nebo dvě povídky. "Ty, ty,pořád jen ty", bych klidně snesla i jako samostatnou 400 stránkovou knihu. A teď jak s hodnocením? Půlka povídek se mi opravdu nelíbila, půlka ano. Booktuberské vstupy zbytečné. Dávám za tři.

26.08.2018 3 z 5

Můra noční, předvánoční Můra noční, předvánoční Tim Burton

Ilustrace dokonale, jen mozna pro ceske deti a rodice, kteri davaji prednost Jeziskovi, je to prilis santaclausovske. A je pravda, ze cesky preklad neni nic moc, zato se ale povedl rymovany cesky preklad nazvu knihy. Ten zni lip, nez The Nightmare before Christmas.

13.11.2017 5 z 5

Výprava za diamantovým mečem Výprava za diamantovým mečem Winter Morgan

Knihu dostal syn. Byla jsem zvědavá, co že to ta dnešní mládež čte. Nestačila jsem se divit! Schválně jsem se přemohla a přečetla tuto útlou knihu celou. Je to skutečně odpad! Jsem úplně dožraná, že někdo může takováhle "díla" vůbec publikovat...!!!

07.10.2017