Haloon Haloon komentáře u knih

Čaroděj Čaroděj Michael Scott

Stále podivné nastavení světa a schopností postav, které celý děj, včetně napětí a logiky značně podkopává. Nemůžu však popřít, že se mi Čaroděj líbil víc než Alchymista.

25.10.2020 3 z 5

Rytíř Sedmi království Rytíř Sedmi království George R. R. Martin

Kvalita ságy Písně ledu a ohně, jen kratší. Povídky se čtou skvěle a jsou stejnou měrou realistické. Další střípky z promyšleného Západozemí nám ukazují jak bohatý je Martinův svět.

25.10.2020 5 z 5

Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Jako kdyby nám chtěl autor ukázat celý svůj nádherný svět, a tak nás tentokrát vzal především do exotických vzdálených zemí.
Méně intrik a válek, ovšem stále napínavé a čtivé, jen škoda konce, který jsem marně očekával ve velkolepějším stylu.

25.10.2020 5 z 5

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

První Pratchett, kterého jsem měl tu čest přečíst, a že to byla jízda. Asi žádná kniha mě zatím tak nepobavila. Přesto byly mezi naprosto šílenými a komickými momenty i chvíle, kdy čtení vázlo a děj byl nezajímavý. Ale čert to vem, ať žijí Pohyblivé Obrázky!

11.09.2020 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Úžasný název pro knihu, bylo první, co mě na ní tak upoutalo. Po přečtení jde rozhodně o skvělou krimi. Jako někdo kdo má rád v ději pořádek musím říct, že mi úplně nesedlo množství dějových linek a stop bez viditelného pojítka, které někdy připomínalo čirý chaos. Přesto obdiv autorovi, že ten chaos zvládl ukočírovat. Kniha je jak dělaná pro ty, kdo od krimi příběhu čekají víc než jen detektivní práci.

11.09.2020 4 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Kvalitní detektivka s menší porcí akce, ale zato dobrou logikou. Příběh nám umožní nahlédnout do světa celebrit a smetánky, zcela přirozenou cestou a snadno se dá uvěřit, že je ten svět skutečný. Bohužel pro mne bylo dílo tak nějak obyčejné bez momentů, které by utkvěly nadlouho v paměti.

11.09.2020 4 z 5

Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

Vydařené a čtivé pokračování ságy s velmi výstižným názvem.
Chybí tomu už jen dodatek, jak jde bez jednoho nejmenovaného Lannistera všechno do kopru.

10.07.2020 5 z 5

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Čtivé, propracované do nejmenších detailů, svět který včetně politiky a historie vidím přímo před očima.
Jestli má Tolkien nějakou nebezpečnou konkurenci, pak Martin stoji hned v první řadě.

24.03.2020 5 z 5

Svastika a Pentagon Svastika a Pentagon Pavel Pepperštejn

Mimořádně zvláštní kniha s hlubokým nádechem mysticismu. Četně se opakující symboly svastiky a pentagramu, často bijí do očí svými protiklady. Nejednou jsem se ztratil při hledání smyslu výkladu a vyprávění, kde se děj až neuvěřitelně rychle mění jako příliv a odliv, který čtenář neočekává.

05.02.2020 3 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Opět skvělé dílo. Do popředí se dere postava Lisbeth Salanderové a my máme možnost, seznámit se s jejím příběhem.
Nejvýraznějším prvkem knihy je dle mého názoru nepochopení a předsudky, které ji po celý příběh pronásledují a každou kapitolou dostávají do ještě větší kaše.

28.01.2020 4 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Ukázkově budované napětí, skvělé a propracované postavy, myšlenka, o čem tu mluvíme? O hororu? To snad ne...
Ale je tomu tak. King nám v díle dává více než jen tak nějaký děsupříběh s desítkou lekaček. Možná proto je králem hororu a Řbitov zvířatek je jedním z jeho korunovačních klenotů.

10.12.2019 5 z 5

Mafie v Praze Mafie v Praze Michal Viewegh

Vřelé díky autorovi za další bourání iluze o našem malém státečku, kde ruka ruku myje a kde vítězí ti nejdrzejší.
Co se týče příběhu, zde slouží jen jako prostředek ke sdělení těchto špatných zpráv. V knize bylo velké množství postav ve kterých jsem se neustále ztrácel. Ani netuším, zda byly dějové linky všech dokončeny, či zda měly v příběhu nějaký hlubší smysl. Kupodivu mi to však vůbec nevadilo. Jak jsem zde napsal, smyslem knihy bylo nejspíš bourání iluzí a to se povedlo ukázkově.

17.10.2019 3 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Paganiniho smlouva dala zpočátku trochu zabrat. Nejspíš za to může to, že jsem o vrahovi a jeho zločinech a pohnutkách nevěděl zhola nic. Bez stopy jsem se neměl čeho chytit.
Následně však kniha gradovala a já s ní byl spokojen. Keplerova díla vytváří skvělé vedlejší hrdiny a napínavé situace a knihy se napříč kratkými kapitolami čtou velice dobře.

03.10.2019 3 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Báječné spojení Sci-fi a politiky, obvzlášť když přihlédneme k tomu, že vznikla v polovině 20. století. Kdybych datum vydání neznal, bez přemýšlení bych ji označil za literaturu současnosti.
Nadace vypraví přiběh z pohledu vědců, starostů planet, či kupců se kterými sledujeme velmi zdařile a chytře pojmutý příběh rozpadu a krize galaktické říše. Kniha tak vlastně prezentuje i tvorbu společností, národů a krize nestability, či rozpadu impéria.

25.06.2019 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Jednoduchý děj skrývající hluboké myšlenky o životě, lidském naplnění a štěstí.
O tom, jak je důležité vytrvat na své životní pouti, o zdánlivém štěstí v přežívání, jež nás odrazuje od našeho skutečného cíle, či jen o tom, že to co hledáme máme často přímo před očima.

17.06.2019 5 z 5

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Příběh o boji za přežití. Jednoduchý děj s tématem zab nebo budeš zabit, komplikovaný nějakým tím love story, který má v příběhu, na můj vkus, až moc velkou roli.
Možná to bylo jen tím, že jsem film viděl ještě před čtením knihy, ale zaujal mne rozhodně víc. Film totiž ukázal daleko větší obzory politiky Panemu a Kapitolské manipulace s davem.
Na druhou stranu, příběh knihy byl čtivý, neurazil a jistě byl i napínavý a originalitu světa upřít také nemohu.

01.06.2019 3 z 5

Pirátská odysea Pirátská odysea Michael Crichton

Velmi čtivý dobrodružný příběh, zavěšený na historický hřebík. Skvěle zachycená doba, nejasná hranice pirátství a privatýrství, skutečnosti a fikce. Jen je škoda, že jediné, co čtenáři dá, je pocit z kvalitního dobrodružství.

17.05.2019 4 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Autora velmi obdivuju. Desítky postav s vlastními příběhy se zde prolíná a střetává zcela bez problému a nudných pasáží. Charaktery jsou skvěle ukočírované a vždy se něco děje, co nutí čtenáře přímo zběsile běhat očima po stránkách.
Postavy jsou občas vystaveny přímo nelidským a krutým podmínkám, jsou mi blízké a vše s nimi prožívám. Série písně ledu a ohně nezná bratry a to doslova. Nešetří děti ani bezbrané. Surový svět lží, válek a intrik si nebere žádné servítky. A čtenáře bude svírat napětím až do pozdních raních hodin.

17.05.2019

Skála Skála Peter May

Tahle kniha byla víc než jen detektivka. Ostrov Lewis a An Sgeir, Skála. Místo, které zní děsivě už jen svým názvem. Hlavní postava se vrací na ostrov, kde prožila své dětství, aby vyřešila vraždu, přitom je však vtažena do nedokončeného příběhu, který ji provázel po celý život.
Lewis je větrným místem, plným rašeliny, skalisek a drsných lidí se zvláštními tradicemi. Autor je vykreslil bravurně a stejně tak i vyšetřování vraždy a komplikovanou, tajemnou minulost ostrovanů.

20.04.2019 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Závěrečný díl byl vůbec první, který mne místy nebavil. Téměř bezúspěšné a zdlouhavé putování z místa na místo způsobilo, že jsem knihu častěji odkládal. Přesto hvězdu odebrat nemůžu, neboť jsem byl spokojen s koncem, který tuto báječnou sérii završil.

10.04.2019 5 z 5