hanička82 komentáře u knih
Kniha o skutečné svobodě, bolavých srdcích a hlavách, pro které je divočina a vzdálenost od "civilizace" jedinou šancí. Dobře napsané, hlavně výborně pokládané otázky a neotřelé téma. Donutí člověka zamyslet se.
Napsané tak, že se prostě budete bát. Nezáleží na tom, jestli tomu všemu člověk aspoň trochu věří nebo čte jenom tak. Bát se bude a basta.
Nevím, proč má kniha celkem nízké hodnocení. Moc dobře napsané, líbilo se. Jako bych tam to léto byla s nima. A dostala jsem chuť na Šumavské bylinné. Kde jen by se dalo sehnat a co ono to v něm vlastně bylo? Mám ráda současné šumavské autory.
No, myslím, že se mi ještě nikdy při čtení nestalo, abych musela některé odstavce přeskakovat, protože to bylo opravdu moc na můj žaludek. Knížka má v sobě filmového ducha, jenže při sledování filmu stačí při nechutných scénách zavřít oči a o pár vteřin později po všem. Ale v knížce je to všechno pomalu, pěkně slovo po slově, věta po větě... Zajímavé téma, dobře zpracované postavy, velmi nepříjemný pocit, co se vás drží až do konce. Asi i strach, hnus, naděje a fandění těm malým chudákům. Doporučuji, žádná velká literatura se nekoná, ale jako děsivá oddechovka hodně dobré.
Moc a moc fajn knížka. Oceňuju hlavně originální námět, to už se dneska podaří jen těžce. Nepustí vás, je to příběh k čtení na jeden zátah. Hodně děsivý, výborně zpracované postavy i prostředí. Od půlky to pak nabírá rychle na otáčkách a jde se do tvrdého finále. Za mně super překvapení. A opravdu chci vědět, jak to končí v té holandské verzi.
No, nikdy nekončící příběh... Já cítila smutek a nebylo to jen o režimu, ta kniha se dostane pod kůži, stejně jako pesimismus, který tu byl tenkrát, dnes i zítra.
Příjemná oddechovka, naštěstí nepříliš dlouhá, takže stránky s lehkostí letí... Jen to bylo všechno tak nějak nereálné, uvažování a chování hlavních postav, celý ten uzel k rozmotání. Zřejmě kulturní rozdíly, myslím že středoevropanka by se takhle rozhodně nechovala, snad dvanáctileté děvče, ne schopná a emancipovaná učitelka. Trošku trubka, naivka, nepříliš chytrá a důvtipná, zápletka odhadnutelná opravdu od prvních stránek, kde základní indicie schválně naaranžované autorkou přímo bijí do očí.
Nic moc. Hlavní hrdinka nesympatická, až přihlouplá a člověk by jí občas dal rád ránu. Příběh fajn, ale žádný wow efekt. Možná to chtělo trošku jinak zpracovat. Takový ten béčkový americký film s afektovanými postavami, co nepřekvapí.
Pro mě celkem kvalitní horor, od autora ale preferuji knihu Oddíl. Některé popisy psychické nestability hlavních postav byly pro mě příliš dlouhé, hlavně ke konci, když jsem si přála vědět, jak příběh skončí jsem přeskakovala celé stránky a nechyběly mi...což není dobrý signál. Závěr možná ne příliš uvěřitelný, nebo vlastně ani uvěřitelný být neměl, protože jsem se tak trochu ztrácela v tom, co je reálné a co ne. Tohle byl určitě autorův záměr a vyšlo mu to.
Děsivá knížka a děsivě zapomenutá. O nacismu by se daly knihy přehazovat vidlemi po tunách a tohle se přitom tak těžce shání. Děkuju.