hankapimi hankapimi komentáře u knih

Mým marodům – Jak vyrobit pacienta Mým marodům – Jak vyrobit pacienta Jan Hnízdil

Lékař je člověk, který podává léky, o nichž ví jen velmi málo, k léčbě nemocí, o nichž ví ještě méně, lidem, o nichž neví vůbec nic.
Tímto Voltairovým citátem začíná knížka Jana Hnízdila, plná vtipných a srozumitelných komentářů a jednotlivých příběhů, které dokládájí a potvrzují dnešní zaměření zdravotnického systému a moderní medicíny. Bohužel je z velké části o byznysu - o peníze jde v první řadě !!!
Po přečtení "Jak vyrobit pacienta" si najednou začnu více všímat té nekonečné reklamní "masáže" v TV : - Á, pan Žaludek, a na pálení žáhy, a na nadýmání, kupte si proti chřipce a nachlazení, proti rýmě, proti kašli, a jde si pro vás klíště, a musíte mít na klouby, a chondroitin a glukosamin, účinkuje Wobenzym - a už skotačíme, a jedinečné na zácpu a na průjem a na zubní protézu, už můžu kousat i jablko... To se přece nedá dlouho vydržet ! Už mi tam chybí jen něco NA UKLIDNĚNÍ ...
MUDr. Hnízdil je především vyznavač komplexní psychosomatiky a na pacienta se dívá celostním pohledem, kdy všechno souvisí se vším...
Tak se ani nedivím, že s ním všude "vyběhli", protože jim šel na nervy a nehodil se jim "do krámu", dnes je to nastaveno tak, že lékaři léčí choroby, ale neradí pacientům, co mají udělat pro to, aby se uzdravili...Samozřejmě nemůže soudný člověk zavrhnout při vážné nemoci šmahem všechny léky, které pomáhají k uzdravení a jde i o genetické zatížení pacienta. Jde jen o to, aby si líní "pacošové" nemysleli, že na každou rýmečku a nachlazení dostanou u lékaře antibiotika místo čaje, postele a klidu..
Určitě stojí za to si toto poučné dílko přečíst, vystřízlivíte, přijdete o iluze, pryč je i naivita, ale možná změníte svůj způsob života, uvědomíte si, kde děláte chybu a v optimálním případě nebudete potřebovat léky, ani lékaře !

27.06.2013 3 z 5

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Francie, 15. století, básník jménem Francois Villon, jehož skutečné jméno jenom hádáme... Jeho buřičské rebelantské verše zněly neučesaně, ale byl v nich skutečný život, osud štvance, pronásledovaného a vězněného, rváče se životem. Jarmila Loukotková mistrně líčí pařížské šlechtické paláce i vykřičené krčmy, studentské bitky, Villonův útěk z Paříže, jeho vězení i toulky Francií. A milovníkům životopisných historických románů románů tím udělala velkou radost !

04.03.2013 4 z 5

Proti vetru Proti vetru Kristin Hannah

Co se mohlo Else v životě pokazit, to se pokazilo. Neradostné dětství, nevydařené manželství, neúrodné roky na farmě, cesta se dvěma dětmi za lepším životem v době hospodářské krize. Ať dřela sebevíc, pořád s dětmi a ostatními vykořisťovanými migranty třeli bídu s nouzí. Ale bojovala za svůj americký sen, odvážná, hrdá, nezlomná. Toto nelehké období autorka vystřihla poutavě a čtivě, prožívala jsem s Elsou a jejími dětmi každou těžkou životní situaci, její touhy, neúspěchy a zklamání... Pro mne smutná a lehce depresivní četba. Nicméně doporučuji k přečtení, moc pěkně napsáno a netradičně plný počet !

04.09.2022 5 z 5

Hedvábná stezka Hedvábná stezka Colin Falconer (p)

Krásná knížka, nádherná, moc jsem si pošmákla a opět mne u četby zastihlo svítání, nešlo se odtrhnout! Pobavil mne rozhovor Tatarky, která nechápala víru v Boha ohledně hříchů, násilí, závisti a pýchy, s křesťanským templářem. Nemohla pochopit, že vše, co dělá člověka člověkem, je hřích a musí se zpovídat a kát se. A už vůbec se jí nezdálo, že Bůh stvořil lidi nedokonalé a pak je za jejich slabosti trestá ! A templář neměl odpověď, leč se nad tím alespoň zamyslel... Na rozdíl od mnicha, který zůstával fanatický, neoblomný, páchnoucí, neoholený a zamračený na celý svět. Už jsem četla Harém, který se mi také moc líbil, tak si myslím, že knihy C. Falconera vezmu pěkně popořadě, všem doporučuji si nějakou vybrat a budete také jeho velký fanoušek!

17.07.2022 5 z 5

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Můj "Pan Kaplan" je kniha již věkem a častým používáním notně ohmataná, taková na nočním stolku "furtková"... Chovám obrovský obdiv k panu Přidalovi, jak si pohrál s košatým českým jazykem a vytvořil takové dílo s laskavým a inteligentním humorem. Čas od času v ní zalovím a přelousknu kapitolku, zasměju se třeba " dětskému šíkadlu - Čista čicet číprnejch čepelek čeletělo čes čista čicet číprnejch čech ", pobavím se neústupností pana Kaplana i zoufalstvím a snahou profesora Parkhilla naučit základy jazyka, tak složitého pro přistěhovalce. Ať otevřu na kterékoliv stránce, vždycky mi spolehlivě vyloudí úsměv na tváři a zvedne náladu !
A ještě jednu knížku mám takhle ohmatanou - Vejce a já od Betty MacDonaldové, taky "furtková" !!!

07.10.2014 5 z 5

Sestřičky Sestřičky Donna Douglas

Každý zdravotník a každý pacient musí ocenit nelehkou práci zdravotních sestřiček. Autorka píše velmi poutavě a čtenář je zvědavý, jak si holky povedou a jak to bude pokračovat. Každá sestřička je z jiného prostředí, má jiné zázemí, jiné priority, jiné starosti. D. Dougas si mne přikovala ke knize trefným vylíčením např. počasí :" ve vyhřátém pokoji bylo příjemně, i když venku skučel listopadový vichr, jenž hlučně házel déšť na sklo jako hrsti plné oblázků ..." Jako bych tam byla, až mně naskočila tou představou husí kůže... Jdu na další díl, jsem zvědavá, jak si holky poradí se životem... Doporučuji.

01.10.2024 5 z 5

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Josie má za mámu prohnanou a zkaženou prostitutku. Neví, kdo je její otec, tak si vymýšlí otce imaginárního. Chtěla by studovat, ale nemá peníze na školné a plácá se v prostředí, do kterého se narodila a ze kterého chce za každou cenu pryč. Korunu tomuto příběhu nasadila laskavá bordelmamá, taková se snad ještě nenarodila... Za mne těžko uvěřitelné. Přečetla jsem od autorky Sůl moře a dám ještě šanci V šedých tónech na doporučení zdejších komentářů.

05.04.2023 2 z 5

Za zdmi Za zdmi Hollie Overton

Neumím si ani představit, co je to za hrůzu, s někým tak vyšinutým žít v rodině. Slovní i fyzické napadání, negativní poznámky, nevyzpytatelné nálady, nelítostné týrání, výhrůžky. Ale pro své okolí je tento psychopat úspěšným, obětavým a okouzlujícím manželem. Pro záchranu své rodiny se Kristy rozhodla s tímto stavem skoncovat... Autorka napsala napínavý, uvěřitelný a smutný příběh o skrytém domácím násilí. Až v doslovu jsem se dočetla, že její matka čelila týrání ze strany svého manžela a rozhodla se od něj odejít, aby ochránila své dcery. Myslím si, že i proto je ten příběh tak bravurně vykreslen a podán čtenáři. Málokdy popřeji knize plný počet, ale tady musím. A hluboká poklona paní autorce, doporučuji všem k přečtení.

02.02.2023 5 z 5

Štvanec Štvanec Michael Robotham

Moje první knížka od autora, příběh se odvíjel postupně, napínavě a čtivě. Čtenář držel Audiemu palce, neboť to byl kladný hrdina, byť ve vězení a doznal se. Žádné drogy, žádný alkohol, žádné tresty. Jen mi vrtalo hlavou, jak takový slušňák mohl mezi těmi zločinci, kriminálníky a podvodníky přežít, seč se všichni snažili sprovodit ho ze světa. Ale člověk nesmí být zase takový rejpal, že? Jako změnu žánru mezi vážnou četbou se mi to venkoncem líbilo, doporučuji.

06.12.2022 4 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Vzhledem k tomu, že Ken Follett je mým oblíbeným autorem, stavěla jsem s kingsbridgeským převorem Philipem a stavitelem Tomem katedálu, prožívala osudy Tomovy rodiny, lady Alieny, Ellen i jejího syna Jacka v nádherné knize z Anglie 12. století Pilíře země.Líbilo se mi i seriálové zfilmování barvité představy o středověké Anglii a vykreslení osudů lidí. kteří zasvětili život výstavbě katedrály a politicko-náboženských sporů mocných.
Pak jsem se vrhla na volné pokračování Pilířů země, z doby asi po 150 letech, odehrávající se ve stejné oblasti středověké Anglie městečka Kingsbridge. Spory mužského a ženského kláštera, sdílející péči o slavnou katedrálu, osvícená správa místního špitálu jeptiškami kontrastuje s nevědomostí a zaslepeností mnichů. Úspěchy i neúspěchy vlnařského cechu, osudy dcery cechmistra Caris, stavitelů Merthina či jeho bratra Ralpha. Souboj dobrých úmyslů a prospěchářství, lásek i nenávistí, vášně, touhy po poznání, ale i pomstě. Životní cesty všech však zkříží největší tehdejší pohroma: morová epidemie.
A třetí mou Follettovou knihou byl Pád titánů, o politických ambicích několika velmocí, které nenávratně změní dosavadní svět, osudy obyvatel carského Ruska, německého císařství, britského impéria i amerických demokratů, kterými zamíchá první světová válka. Sto let staré události propojí životní cesty vešských horníků, amerických zbohatlíků, ruských dělníků a britské i německé aristokracie. Všechny knihy se skvěle při čtení "prožívaly", doporučuji !!!(28.02.2013)

28.02.2013 5 z 5

Sestřičky pod jmelím Sestřičky pod jmelím Donna Douglas

Naše sestřičky v posledním díle ošetřují válečná zranění od ran na hlavě a trupu až po rozstřílené či amputované končetiny, zavěšené na složitých kladkách a dodávají pacientům optimismus a vůli žít dál. Trošku v rozpacích jsem byla z nerozhodné Millie a z jejích kotrmelců. Její partneři měli bohudík víc rozumu... Některé sestřičky zmizely, některým byl popřán větší prostor. Celá série nám přiblížila náročnou práci všech sestřiček ve zdravotnictví a je jedno, jestli v minulosti nebo v současnosti. Mám ráda šťastné konce a tato série skončila optimisticky . Doporučuji k přečtení za sychravých podzimních dnů a zkusím od paní autorky ještě něco pohledat.

28.10.2024 4 z 5

Druhý břeh Druhý břeh Hana Marie Körnerová (p)

Stefanii a Hermíně baronka Chlumská "ukuplila" kvůli zajištění výhodné sňatky a paní autorka dál umně splétá jejich další životní osudy. A když se holky dostaly do Florencie, zase jsem se zasnila vzpomínkami. Na palác Ufizzi se světoznámou sbírkou obrazů, které věnovala poslední panovnice z rodu Medici s podmínkou, že nikdy neopustí Florencii a díky tomuto nařízení zůstala sbírka kompletní. Most Ponte Vecchio přes řeku Arno s arkádami a obchůdky s kořením, květinami a zlatnickými krámky. Nebo nádherná katedrála Santa Maria del Fiore... A dozvíme se také novinky z Francie o osudu krále Ludvíka XVI a Marie Antoinetty a krvavém bojišti, ve kterém se země ocitla. K moci se dostali jakobíni, byly vydány nové zákony, které vedly další vlně nepokojů, zatýkání a poprav. Další čtivý díl, netradičně plný počet a má hluboká poklona paní autorce, doporučuji .

25.03.2023 5 z 5

Inkvizitor Inkvizitor Bernard Cornwell

Při hledání svatého grálu, po kterém všichni toužili, bylo až s podivem, že nikdo nevěděl, co to vlastně je za předmět. Zdobený pohár či obyčejná hliněná miska, obsahovala víno nebo Kristovu krev? Thomas chtěl věřit, že se po jeho nalezení rozlije do světa léčivý elixír na všechny nemoci a rány a nastane mír. Kdyby Bůh chtěl, aby svět žil v míru, proč by grál skrýval? Mnichové, biskupové i kardinálové se ho chtěli zmocnit pro své Boží svatostánky a už počítali, co by jim to vyneslo. Vybírali by peníze od tisíců poutníků a věřících, proudily by k nim peníze, klenoty, zlato a drahokamy. Taková chamtivost se hned tak nevidí a ausgerechnet od sluhů Božích! A v této touze po majetku se církev neštítila ani vraždění a neváhala přikročit i k mučení...Tak budu doufat, že Thomas zůstane lučištníkem a o grál nikde nezakopne, jinak by to mohlo vyvolat kromě světské války ještě tu církevní... Krásně se čte, pan autor dokáže přikovat k příběhu, doporučuji.

21.02.2023 4 z 5

Hadohlavec Hadohlavec Peter May

Dozvěděla jsem se, že Hadohlavci jsou pašeráci lidí. Ostří chlápci, kteří seženou ilegálním imigrantům dopravu, ubytovnu, papíry. I přes podepsanou Úmluvu o zákazu biologických zbraní se neustále na světě v tajných laboratořích vyvíjejí pro vojenské využití další viry, bakterie a různě zmutované kmeny. Pravé neštovice, dýmějový mor, antrax, různé nebezpečné patogeny. Hrozná představa, co si na sebe lidstvo je schopno vymyslet, jednou se vyhladí samo. Vzhledem k tomu, že převaděči vozili infikované čínské imigranty do Států jak na běžícím pásu týdny a měsíce, čekala jsem celosvětovou pandemii. Nikde žádná nemoc kupodivu nevypukla. Ale možná P. May chystá pokračování Hadohlavec 2 a tam to čtenář najde... Dvě hvězdy za přednášku o virech a bakteriích.

30.01.2023 2 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Za mne zklamání, knížku jsem chtěla několikrát odložit. Jsem"konzerva", mám ráda příběhy se začátkem, prostředkem i vygradovaným koncem. Čekala jsem vývoj situace od nakažené zvěře i ptáků, rodinné i pracovní komplikace, snahu odborníků zastavit virus, zhoršující se situace v nemocnicích i v zásobování. To bych si početla, ty nechutné ohavnosti stačily zmínit v poslední kapitole a čtenářova představivost by udělala své. Za mne jedna hvězda za to, že autorka dostrkala takové dílo až k vydání...

26.10.2022 1 z 5

Nikdy Nikdy Ken Follett

Od Kena Folletta jsem přečetla všechno, co kdy napsal a co u nás bylo vydáno. U tohoto mrazivého politického thrilleru, co by se mohlo stát, kdyby nějaké nicotné půtky přerostly v agresivní válku velmocí, mne několikrát zastihlo svítání. Dnes už to není puška proti pušce, dnes už je to o jaderných, atomových, chemických a biologických zbraních. Pumách, minách, dronech, střelách a hlavicích, odpalovaných ze země, letadel, ponorek i lodí. Depresivní četba, člověk jen doufá, že se takové apokalypsy NIKDY nedožije. Naopak mne potěšil a obohatil vhled do mezinárodní diplomacie, souboj soukromého a pracovního života, složité vztahy mezi jednotlivými státy. Neobyčejný počin pana Folletta, plný počet a povinná četba pro všechny státníky, kteří si honí své ego, v součastnosti nanejvýš aktuální !!

24.10.2022 5 z 5

Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

Rick Yancey napsal takové oddychové postapo pro mladší ročníky, s notnou dávkou představivosti celkem uvěřitelné. Potřebovala jsem změnit žánr, trošku mě iritovala Cassie ve vztahu s Evanem : Nesmím mu důvěřovat... Musím mu důvěřovat... Některé akční kotmelce lze jednoduše přehlédnout. A souhlasím s poselstvím, že slib, daný bráškovi, se má splnit. Potěšilo mne, že jsem našla v příběhu text modlitbičky Andělíčku, můj strážníčku, kterou jsem si už vůbec nepamatovala. Milá vzpomínka...

06.08.2022 3 z 5

Cesty rytířů Cesty rytířů František Niedl

Pan Niedl mě spolehlivě přiková ke knížce a nepustí až do svítání... Celá série Rytířů z Vřesova byla pěkně svižná jízda, napínavá, obohacující, poučná a moc jsem si čtenářsky pošmákla... A zase netrpělivě vyhlížím, co si pro nás, věrné čtenáře a čtenářky, nachystá příště. Tak přeji hodně zdraví, pane Františku, plno sil a nepřeberné množství dobrých nápadů při Vaší další tvorbě! A kdyby někdo věděl, co pan Niedl chystá příště, byla bych vděčná za info, abych se měla na co těšit.

27.02.2021 5 z 5

Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Já prostě Fr.Niedla můžu číst kdykoliv, zhltla jsem čtyři díly Rytířů z Vřesova a musím opět netradičně ohodnotit dvakrát plný počet ! A jak jsem někde už poznamenala, mám velké obavy, že já budu číst rychleji, než pan Niedl píše. Tak už je to bohužel tady...

06.12.2017 5 z 5

Vůně jasmínu Vůně jasmínu Corina Bomann

Autorka skvěle vypráví zajímavý příběh několika generací žen, které mají kořeny v Saigonu, Ho Či Minově Městě. Ústřední postavou je čiperná prababička Hanna a její nelehký životní příběh, který zaujal její pravnučku Melanii a podržel ji tak v těžké životní situaci. Nutno autorce vyseknout pomyslnou poklonu, neboť Vůni jasmínu vystřihla tak skvěle, že se čtenáři nechce knížku odkládat a je zvědavý, co bylo dál. Doporučuji k přečtení a určitě kouknu po ostatních knížkách C.Bomann.

02.02.2025 4.5 z 5