hankapimi hankapimi komentáře u knih

Synové hromu Synové hromu Giles Kristian

Druhý díl pořád čtivý, napínavý, někdy i úsměvný... - "Neohrožení Norové spolu bojovali bok po boku, až se mezi nimi utvořil magický řetěz, ukovaný trpaslíky ze zvuků kočičí chůze, ženského vousu, kořenu hory, medvědího citu, rybího dechu a ptačí sliny." Tedy takové příměry by mne ve snu nenapadly... V tomto příběhu zřejmě válečníkům nejvíc pomáhá Loki, otec vychytralosti, aby přežili všechna nebezpečenství a úklady. Jdu na třetí díl Odinovi vlci.

21.11.2022 4 z 5

Krvavé oko Krvavé oko Giles Kristian

Dochované zápisy z raného středověku uvádějí, že v roce 793 připlula k pobřeží Anglie flotila štíhlých válečných lodí se zlověstnými obludami. Nájezdníci vyskákali, vyplenil a vypálili klášter, povraždili mnichy. Tato událost způsobila zděšení v celém západním křesťanském světě a byla považována za počátek vikingské éry. Pohané ze Skandinávie podnikali nájezdy na severní a západní evropské pobřeží, kde loupili, drancovali, zabíjeli. Ale také obchodovali, byli skvělí námořníci, mořeplavci a stavitelé lodí. Příběh o Osrikovi - Havranovi nás zanese do světa Vikingů a jejich bohů Ódina, Lokiho, Thóra, Týra a ostatních. Napsáno panem autorem napínavě a čtivě, doporučuji.

15.11.2022 4 z 5

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Skvěle vykreslené postavy i jejich snahy o lepší život, čtenář má pocit, že je ve středu všeho dění. Nekompromisní a krutý svět mafiánů, drog a prostituce. Všudypřítomná smrt, krev a slzy. Napínavé, čtivé, uvěřitelné a smutné. Nestává se často, abych popřála knize plný počet, ale tady je to určitě na místě. Ještě s panem autorem nekončím, doporučuji si něco od něj přečíst.

05.07.2022 5 z 5

Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce Luca Di Fulvio

Moje první kniha od autora z dávné minulosti, která nám vypráví o ustrašeném chlapci, který se narodil se stříbrnou lžičkou v puse, ale zůstal na světě sám. Naučí se jak přežít, překoná svůj strach i obavy, vyspěje a pochlapí se. Jen ty krvavé zhovadilosti a krutosti od nového sadistického knížete jsem měla chuť přeskakovat. Krásně autor vykreslil život obyčejných chudých lidí i pánů na hradech ve středověku. Čtivé, napínavé, doporučuji.

27.06.2022 4 z 5

Virus Virus Leonard S. Goldberg

Teroristické hrozby rozšířením smrtelných nemocí po celém světě ohrožující celé lidstvo planety vyvolává spolehlivě mrazení v zádech, neboť není vůbec nereálné. Existuje řada nepřímých, ale dostatečně přesvědčivých důkazů, že Severní Korea a Irák skladovaly zásoby neštovičného viru pro účely vojensko-biologického výzkumu, na němž se podíleli i ruští odborníci na biologické zbraně. Když se rozpadl Sovětský svaz a Saddám Husajn byl zbaven své moci, člověka nutně napadá, co se s těmi všemi zásobami neštovičného viru stalo a kdo má k nim přístup. A kde jsou všichni ti odborníci na biologické zbraně a co právě dělají ?

16.09.2021 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Občas se bezhlavě vrhnu i do četby YA, abych zůstala "v obraze" a mohla zasvěceně komunikovat o četbě se svými vnuky... Přelouskla jsem Šest vran i Prohnilé město a kupodivu jsem se dobře pobavila. Svižně napsané, napínavé dějové zvraty a dobře vykreslené charaktery hlavních hrdinů. Udržuje čtenáře v napětí a nutí ho držet palce celé partě Mušketýrů "jeden za všechny a všichni za jednoho".

03.01.2020 3 z 5

Nespěchejte do rakve Nespěchejte do rakve Tomáš Kašpar

Člověk, který používá vlastní selský rozum spoustu věcí ví nebo alespoň tuší. O farmaceutické lobby, kde se točí šílené peníze, si také nedělám pražádné iluze ! A když si pustíte na chvíli TV a zpozorníte u reklamy, tak zjistíte, že už vám vlezla natrvalo i do obýváku. Kupujte doplňky stravy, abyste mohli žít. Preparáty na bolest, abyste se mohli hýbat. Abyste nekašlali, nesmrkali, neměli horečku, abyste volně dýchali. Prášky, kapky, sirupy, mazání, kloktání. Nikdo neporadí pro nachlazení a rýmu do postele, horký čaj a klid. Vzpomínám si, že po mé léčbě antibiotiky mi lékař doporučoval, kupte si probiotika !! Říkám, a stačí přírodní jogurt, acidofilní mléko a domácí kysané zelí? Tak tak nejistě přikývl a dodal, ať si ale určitě koupím v lékárně vitamíny !! Říkám, že mám plnou zahradu zeleniny, zrajících jahod a malin, stačí to? A on mi řekl : to mě NENAPADLO...

25.01.2018 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Moc příjemné překvapení od Fr. Niedla ! Příběh ze středověké Prahy o mladém platnéřském učni Lukášovi, odstrkovaném neduživém chlapci s bystrým mozkem. Čtenář se také dozví něco o zapomenutých starodávných řemeslech, potřebných k výrobě brnění pro tehdejší boháče, i významu a odpovědnosti tehdejších cechů. Čtenář lehce vklouzne do dalšího dílu Pavoučí síť a jistě si nenechá ujít i poslední díl Návrat mistra !

07.12.2015 4 z 5

Strach v hrsti prachu Strach v hrsti prachu John Ives

Napínavá knížka z rozžhavené vyprahlé pouště o lidské touze a vynalézavosti přežít i to nejhorší peklo, znovu se zvednout a bojovat za záchranu života. V nehostinném prostředí, kde je nemyslitelné přežít do druhého dne, zoufalí, žízniví, hladoví a nazí. J.Ives velmi věrohodně vykreslil psychiku a chování jednotlivých postav příběhu a čtivě vygradoval tento román do poslední stránky. Neodejdete nikam, dokud nedočtete do konce...

05.02.2014 4 z 5

Vůně jasmínu Vůně jasmínu Corina Bomann

Autorka skvěle vypráví zajímavý příběh několika generací žen, které mají kořeny v Saigonu, Ho Či Minově Městě. Ústřední postavou je čiperná prababička Hanna a její nelehký životní příběh, který zaujal její pravnučku Melanii a podržel ji tak v těžké životní situaci. Nutno autorce vyseknout pomyslnou poklonu, neboť Vůni jasmínu vystřihla tak skvěle, že se čtenáři nechce knížku odkládat a je zvědavý, co bylo dál. Doporučuji k přečtení a určitě kouknu po ostatních knížkách C.Bomann.

02.02.2025 4.5 z 5

Lvi na výsluní Lvi na výsluní Stefania Auci

Ignazio se ujímá po smrti svého otce rodinného impéria, které dále rozvíjí svou pracovitostí, vizionářstvím a převratnými nápady. Na bedrech mu leží tíha zodpovědnosti nejen za rodinu, ale i za zaměstnance a spoustu osob, kteří na něj spoléhají. Přižení se do aristokratických kruhů a vstoupí i do politiky, změní svůj životní styl. Ale nedokáží změnit sami sebe. Giovanna je manželka milující, prosící o cit a pozornost, přehlížená. Ignazio chladný, nespokojený, odtažitý. Měla s ním čtyři děti a dal jí tak málo lásky a takovou spoustu trápení... Autorka má vyjímečný vypravěčský dar a Floriové se dobře čtou. Doporučuji a jdu na poslední díl

09.01.2025 4 z 5

Začátek nových časů Začátek nových časů Sophie Oliver

V roce 1939 dostávají k moci NSDAP a s nimi začíná pro Schwarzenbergovi a jejich rodinu i přátele těžká doba. Neustálá šikana od vysokých funkcionářů strany, vymýšlení nesprávného politického, náboženského či sexuálního smýšlení. A kde neškodili oni, vlezly místní jednotky SA. Ale silná Anna a její rodina se nevzdávají a vyrůstá nová generace potomků. Chvílemi hodně chmurná četba, ale nápadití a pracovití potomci Schwarzenbergů vzbuzují optimismus. Celá série se mi líbila a doporučuji.

21.12.2024 3.5 z 5

Návrat Návrat Sophie Oliver

Na terasách Michaelova Grandhotelu se scházejí umělci, bohémové, šlechtici i průmyslníci. Rok 1913 byl velkolepý, lidé se koupali, milovali, jedli, pili a užívali si. Jenže válka v Bavorech už klepe na dveře... Začíná pochmurná doba všeobecné mobilizace a lázeňští hosté v této těžké době nepřijíždějí. Nutno přiznat paní autorce, že se jí i druhý díl povedl. Čtenář se může vcítit do hlavních postav a jako bonus dostane malebné vykreslení okolní horské přírody. Doporučuji, jdu na závěr.

16.12.2024 4 z 5

Baron Trenck: Až na hranici pekel Baron Trenck: Až na hranici pekel František Niedl

V této pohnuté době bojů a válek po celé Evropě i v daleké Rusi člověk jen těžko přežil ve zdraví. Pan Niedl si vybral pro svůj historický román další postavu Johanna von Trencka, o které jsem věděla jen to, že byl vězněn v Brně na Špilberku a je pohřben v hrobce u Kapucínů. A překvapilo mne, že se znal s brilantním budoucím generálem Gideonem Laudonem, o kterém můj tatínek kdysi zpíval, jak "Generál Laudon jede skrz vesnici, má bílou čepici, generál Laudon, jede skrz ves". Opět čtivá kniha pana autora, která nám rozšíří obzory naší bohaté historie, u které vás jistě zastihne i svítání ... Doporučuji a jdu na další díl.

05.12.2024 5 z 5

Slepota Slepota José Saramago

Velmi zvláštní příběh bez jediného jména, kdy lidé bez příčiny náhle přijdou o zrak. Všechno zachvacuje rozklad, nemoci mají dveře otevřené, dochází voda a potraviny se mění v jedy. Hrozná představa... Portugalský rodák José Saramango, nositel Nobelovy ceny, si rád pohrává s realitou a fikcí. Ve svých dílech kritizuje uspořádání a fungování světa i společenské pořádky, řízené penězi, majetkem a mocí, "slepou spotřebou". Slepota má paradoxně otevřít oči těm, kteří už slepí byli ... Velmi zajímavá kniha, doporučuji.

20.07.2024 4 z 5

Dámy z Grand Avenue Dámy z Grand Avenue Joy Fielding

Čtyři mladé maminy, ze kterých se stanou kamarádky na celý život. Prožívají spolu vzestupy i pády, různé osudy, starosti i radosti se svými dětmi a partnery. Perou se odhodlaně se svými životy, někdy úspěšně, někdy méně. Líbilo se mi, že každá z hlavních postav má svá přirozená negativa i pozitiva, nechyběl ani odporný záporák...Při čtení jsem si vzpomněla na podobné kamarádství na celý život mezi holkama - Město dívek, Město žen a Město života, také se mi líbilo. Román Dámy z Grand Avenue byl čtivý, uvěřitelný, doporučuji jako oddechovku pro deštivé dny s dobrou kávičkou.

19.03.2024 4 z 5

Usedlíci Usedlíci Vilhelm Moberg

Nový obyvatelé Minnesoty byli sedláci bez půdy, kteří přišli do země bez sedláků. Sešli se tu lidé, kteří opustili Německo kvůli povstání utlačených, opustili Irsko kvůli nemoci brambor a hladomoru, opustili Švédsko kvůli náboženskému pronásledování a útlaku vrchnosti. V nové domovině jim začíná tvrdá a namáhavá práce, vyklučit les, obdělat a osít půdu a postavit domy, stodoly, seníky, chlívky a kurníky. Ale byli svobodní ! Během pár roků měli sousedy z rodné země, stavěli kostel a školu, blízko se otevřel nový obchod, odebírali noviny. Pokrok se nedal zastavit a tak žasli nad telegrafem, mlátičkou, sekačkou, šicím strojem i novým sporákem, doslechli se o plynovém světle, elektřině i vodovodním potrubím pod zemí. Z tvrdé a nikdy nekončící práce se Oskarovi a Kristině začíná dařit. Dozvídají se o otroctví, zvolení Abrahama Lincolna za prezidenta Unie, válce Severu proti Jihu. Pan autor čtenáře prostě přiková ke svému vyprávění, je to excelentní mistr slova a patří mu můj obdiv a hluboká poklona ! Všechny díly Vystěhovalců jsem si náležitě užila. A také se chystám shlédnout film, který podle této předlohy byl natočen. A vím zcela určitě, že se k Vystěhovalcům ještě několikrát vrátím, vřele všem doporučuji ke čtení.

26.01.2023 5 z 5

Slon pro Karla Velikého Slon pro Karla Velikého Dirk Husemann

Od autora jsem přečetla Ledové piráty a Zloděje hedvábí. V knize Slon pro Karla Velikého tento císař sváděl se Sasy nejdelší a nejurputnější boje, jeho stálá pozornost musela být napřena i na konflikty s Araby, které postupně vytlačoval ze Španělska. O slonech se toho do 4. století př.n.l. moc nevědělo, neboť jejich domovem byla daleká Afrika a Indie, prostým lidem nepochybně připadala tato obrovská zvířata jako bájní netvoři. Autorův umně spletený příběh na reálném základě daru slona Abúla Abbáse je dobrodružný a čtivý. Doporučuji všem milovníkům historie ponořit se s touto knihou do velmi vzdálené minulosti...

04.01.2023 4 z 5

Nebezpečná minulost Nebezpečná minulost David Morrell

Od Davida Morrella to není má první knížka, mám ho jako autora ráda, ale Nebezpečnou minulost jsem se donutila dorazit s vypětím vůle do konce. Běhala jsem, bloudila a padala v tom starém baráku a nevěděla jsem, jestli jsem na tajném schodišti, na balkoně, podestě či jiném zákoutí. Kdo a co je nade mnou a pode mnou, ztracená v tom chaosu ... Další díl ani nebudu zkoušet.

29.12.2022 1 z 5

Padlý dědic Padlý dědic Erin Watt

Tak jsem skončila s bohatými Royaly už jen z povinnosti a dorazila čtvrtý díl. Každý z nich si myslel, že svět se točí jenom kolem nich. Jejich ztráty, bolesti a starosti jsou mnohem důležitější, než city a problémy ostatních. Zábava, alkohol, rvačky a sex. Jenže všechno se zalepit penězi nedá. Ale on je všechny nakonec život srovná, doufejme ...

25.12.2022 3 z 5