hankapimi hankapimi komentáře u knih

Jih proti Severu 1+2 Jih proti Severu 1+2 Margaret Mitchell

Scarlett je možné milovat i nenávidět, zatratit i obdivovat, chápat i nechápat. Obdivovala jsem její dravost, nezlomnost, šikovnost, vstát znovu z popela. Na facku byla její marnivost, flirtování, sebestřednost, lakota a pokrytectví. Nicméně paní autorka píše famózně a poutavě, hluboká poklona. Povedený byl i čtyřdílný seriál Scarlett. Doporučuji přečíst i pokouknout.

18.04.2024 4 z 5

Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

Ten, kdo Sierru Nevadu zná, tak může odpřisáhnout, že v této oblasti jsou jen dvě roční období... konec jedné zimy a začátek druhé. V takovém chladu a větru mrzne pivo i krev. Lauren, bez vybavení, jídla i pití, nedostatečně oblečená a zraněná, se vlastní zaťatou vytrvalostí nevzdala a zachránila se. Klopýtala jsem s ní nehostinnou krajinou, všechno mne bolelo a po dočtení bych potřebovala měsíc ve špitále... Doporučuji všem, kdo má náladu na silný příběh o silných lidech.

15.03.2024 3 z 5

Cvrček a mravenci Cvrček a mravenci Jiří Zdeněk Novák

Všichni vnoučci od malička vyžadovali Cvrčka i Polámal se mraveneček před spaním, znali pasáže nazpaměť, teď aktuálně nejmladší vnučka. Z ostatních jsou už puberťáci... A mám i po mamince prastaré a vetché krátké pohádky pro děti, které byly tenkrát přibalené k mýdlu nebo k mouce.

02.03.2024 5 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Paní autorka má dar nejenom skvěle příběh o lásce vyprávět, ale předkládá nám nevyřčené myšlenky a pochybnosti všech hlavních aktérů. Jedna tragická chyba poznamená celé okolí na mnoho let. C.Hoover donutí čtenáře přemýšlet, jak by se zachoval on a jestli patří k odpouštěcím typům. Někdo odpustí a najde tak klid v duši, někdo bere odpuštění jako zradu. Je těžké odpustit ostatním, ale nejtěžší je odpustit sobě. Kenna musela ujít dlouhou cestu, než se jí to podařilo. Paní autorka ze mě vyždímala slušnou dávku emocí, leč o tom optimistickém rychlém obratu na konci příběhu by se dalo polemizovat. Nicméně konec dobrý, všechno dobré. Určitě doporučuji k přečtení.

15.01.2024 4 z 5

Pod Jižním křížem Pod Jižním křížem Barbara Bickmore

Čekala jsem oddechovou slaďárnu jako u Létající lékařky, ale byla jsem příjemně překvapená. Pod Jižním křížem je spletitější příběh o životě Hallie, která se chce vymanit z bezútěšné hornické kolonie v Newcastlu. Přijme nabídku dětského kamaráda Chada, aby za ním připlula lodí do Austrálie a vzala si ho za muže. Dramatickou cestu lodí s trestanci na palubě a seznamování s novým domovem B.Bickmore vykreslila tak přesvědčivě, jako bych plula s nimi. Anglie v té době trestala neobyčejně krutě, za krádež bochníku chleba z hladu i sedm let, věznice byly plné a tak vězně deportovala do Austrálie, čímž přispívala k osídlování této země. Hallie si zamilovala nádhernou zemi s jasným nebem, svěží zelení, hejny ptáků a čistým vzduchem. A v průběhu dalších let také dokázala porodit děti, rozmnožit manželův majetek pozemků, pastvin, ovcí a koní, přežít sucha i povodně. Neskutečně dobře jsem si početla, tento příběh mi kápl do noty, smekám před autorkou pomyslný klobouk a netradičně plný počet. Doporučuji k přečtení, kdo má rád hrstku dobrodrůža, trošku historie, špetku romantiky, bude se vám to líbit !

09.10.2023 5 z 5

Když loví lev Když loví lev Wilbur Smith

Pan Wilbur Smith je mistr slova a nabízí nám příběh o životě Angličanů v Africe. Sean Courtney má dobrodružnou povahu, rýžuje zlato, spekuluje na burze, loví slony. Krásně vykreslená příroda, životní podmínky Angličanů, Búrú i Zulů, přátelství na život i na smrt, vzájemné vztahy i povahy. Pro mne byly velmi zajímavé kapitoly o tom, jak funguje obchodování a spekulace na burze, o příznacích vztekliny a malárie.
"Černej jako ďábel, černej jako hanba, kdo chytne malárii, má moč černou jak mamba. Zabal ho do deky, nacpi mu chinin a léky, každýmu stejně jasný je, že je to konec jeho štreky...."
Když loví lev se mi moc líbil, dobrodružné, čtivé, napínavé, doporučuji. Jdu na Hromobití.

30.09.2023 5 z 5

Volání ptáka kivi Volání ptáka kivi Sarah Lark (p)

Poslední díl historické ságy se zaměřil na Glorii a Lilian. Ze sebestředné Kury je světoznámá pěvecká hvězda a ani netuší, že její dcera je nešťastná a vykořeněná. Bylo mi jí hrozně líto, prožívala jsem s ní depresivní nálady i beznaděj. Ovšem hrozně mne překvapilo, do jakého odvážného a nebezpečného plánu se Glorie pustila. Lillian byla vždycky srdečná a výřečná, což ji s nepraktickým manželem zachránilo od bídy. A celým třetím dílem se prolíná nešťastné rozhodnutí Jacka odejít do války. Popisované válečné hrůzy, smrt, amputace, zmrzačení a nesmyslnost válečných konfliktů se mi vždycky těžko čte. Suma sumárum krásná sága z Nového Zélandu, doporučuji ke čtení, netradičně opět plný počet !

25.07.2023 5 z 5

Synové hromu Synové hromu Giles Kristian

Druhý díl pořád čtivý, napínavý, někdy i úsměvný... - "Neohrožení Norové spolu bojovali bok po boku, až se mezi nimi utvořil magický řetěz, ukovaný trpaslíky ze zvuků kočičí chůze, ženského vousu, kořenu hory, medvědího citu, rybího dechu a ptačí sliny." Tedy takové příměry by mne ve snu nenapadly... V tomto příběhu zřejmě válečníkům nejvíc pomáhá Loki, otec vychytralosti, aby přežili všechna nebezpečenství a úklady. Jdu na třetí díl Odinovi vlci.

21.11.2022 4 z 5

Krvavé oko Krvavé oko Giles Kristian

Dochované zápisy z raného středověku uvádějí, že v roce 793 připlula k pobřeží Anglie flotila štíhlých válečných lodí se zlověstnými obludami. Nájezdníci vyskákali, vyplenil a vypálili klášter, povraždili mnichy. Tato událost způsobila zděšení v celém západním křesťanském světě a byla považována za počátek vikingské éry. Pohané ze Skandinávie podnikali nájezdy na severní a západní evropské pobřeží, kde loupili, drancovali, zabíjeli. Ale také obchodovali, byli skvělí námořníci, mořeplavci a stavitelé lodí. Příběh o Osrikovi - Havranovi nás zanese do světa Vikingů a jejich bohů Ódina, Lokiho, Thóra, Týra a ostatních. Napsáno panem autorem napínavě a čtivě, doporučuji.

15.11.2022 4 z 5

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Skvěle vykreslené postavy i jejich snahy o lepší život, čtenář má pocit, že je ve středu všeho dění. Nekompromisní a krutý svět mafiánů, drog a prostituce. Všudypřítomná smrt, krev a slzy. Napínavé, čtivé, uvěřitelné a smutné. Nestává se často, abych popřála knize plný počet, ale tady je to určitě na místě. Ještě s panem autorem nekončím, doporučuji si něco od něj přečíst.

05.07.2022 5 z 5

Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce Luca Di Fulvio

Moje první kniha od autora z dávné minulosti, která nám vypráví o ustrašeném chlapci, který se narodil se stříbrnou lžičkou v puse, ale zůstal na světě sám. Naučí se jak přežít, překoná svůj strach i obavy, vyspěje a pochlapí se. Jen ty krvavé zhovadilosti a krutosti od nového sadistického knížete jsem měla chuť přeskakovat. Krásně autor vykreslil život obyčejných chudých lidí i pánů na hradech ve středověku. Čtivé, napínavé, doporučuji.

27.06.2022 4 z 5

Virus Virus Leonard S. Goldberg

Teroristické hrozby rozšířením smrtelných nemocí po celém světě ohrožující celé lidstvo planety vyvolává spolehlivě mrazení v zádech, neboť není vůbec nereálné. Existuje řada nepřímých, ale dostatečně přesvědčivých důkazů, že Severní Korea a Irák skladovaly zásoby neštovičného viru pro účely vojensko-biologického výzkumu, na němž se podíleli i ruští odborníci na biologické zbraně. Když se rozpadl Sovětský svaz a Saddám Husajn byl zbaven své moci, člověka nutně napadá, co se s těmi všemi zásobami neštovičného viru stalo a kdo má k nim přístup. A kde jsou všichni ti odborníci na biologické zbraně a co právě dělají ?

16.09.2021 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Občas se bezhlavě vrhnu i do četby YA, abych zůstala "v obraze" a mohla zasvěceně komunikovat o četbě se svými vnuky... Přelouskla jsem Šest vran i Prohnilé město a kupodivu jsem se dobře pobavila. Svižně napsané, napínavé dějové zvraty a dobře vykreslené charaktery hlavních hrdinů. Udržuje čtenáře v napětí a nutí ho držet palce celé partě Mušketýrů "jeden za všechny a všichni za jednoho".

03.01.2020 3 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Byla jsem velmi zvědavá na sci-fi svět, který stvořila naše česká spisovatelka Petra Stehlíková. Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale Skleněný trůn mě bavil víc, zdál se mi propracovanější i napínavější. V Naslouchači i Faje jsem se přenesla přes zdlouhavé popisy různých druhů sklenitu, štítu i přes netušené dovednosti malé holky Ilan, který vždycky vytře zrak celé věhlasné pětadvacítce... Pokorně se vracím k historickým dílkům...

19.05.2018 3 z 5

Nespěchejte do rakve Nespěchejte do rakve Tomáš Kašpar

Člověk, který používá vlastní selský rozum spoustu věcí ví nebo alespoň tuší. O farmaceutické lobby, kde se točí šílené peníze, si také nedělám pražádné iluze ! A když si pustíte na chvíli TV a zpozorníte u reklamy, tak zjistíte, že už vám vlezla natrvalo i do obýváku. Kupujte doplňky stravy, abyste mohli žít. Preparáty na bolest, abyste se mohli hýbat. Abyste nekašlali, nesmrkali, neměli horečku, abyste volně dýchali. Prášky, kapky, sirupy, mazání, kloktání. Nikdo neporadí pro nachlazení a rýmu do postele, horký čaj a klid. Vzpomínám si, že po mé léčbě antibiotiky mi lékař doporučoval, kupte si probiotika !! Říkám, a stačí přírodní jogurt, acidofilní mléko a domácí kysané zelí? Tak tak nejistě přikývl a dodal, ať si ale určitě koupím v lékárně vitamíny !! Říkám, že mám plnou zahradu zeleniny, zrajících jahod a malin, stačí to? A on mi řekl : to mě NENAPADLO...

25.01.2018 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Moc příjemné překvapení od Fr. Niedla ! Příběh ze středověké Prahy o mladém platnéřském učni Lukášovi, odstrkovaném neduživém chlapci s bystrým mozkem. Čtenář se také dozví něco o zapomenutých starodávných řemeslech, potřebných k výrobě brnění pro tehdejší boháče, i významu a odpovědnosti tehdejších cechů. Čtenář lehce vklouzne do dalšího dílu Pavoučí síť a jistě si nenechá ujít i poslední díl Návrat mistra !

07.12.2015 4 z 5

Strach v hrsti prachu Strach v hrsti prachu John Ives

Napínavá knížka z rozžhavené vyprahlé pouště o lidské touze a vynalézavosti přežít i to nejhorší peklo, znovu se zvednout a bojovat za záchranu života. V nehostinném prostředí, kde je nemyslitelné přežít do druhého dne, zoufalí, žízniví, hladoví a nazí. J.Ives velmi věrohodně vykreslil psychiku a chování jednotlivých postav příběhu a čtivě vygradoval tento román do poslední stránky. Neodejdete nikam, dokud nedočtete do konce...

05.02.2014 4 z 5

Sicilští lvi Sicilští lvi Stefania Auci

První díl této ságy byl velice zvláštní, mám v povědomí, že jižní národy jsou velice temperamentní, komunikativní a hlasitě projevují radost ze života. Příslušníci rodu Floriů byli ambiciózní, tvrdí obchodníci, vizionáři a ke svým ženám arogantní a bezcitní. Ale zase by se s nějakou ohleduplností nevydrápali z nuzných poměrů na vrchol a nevytvořili bohaté a mocné obchodní impérium. Historické události autorka poněkud učesala, některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé, ale povedlo se jí zdařile vykreslit rozmanité osudy hlavních postav i jejich psychologické profily. Historické ságy mám ráda, doporučuji jen tehdy, pokud nemáte přehnaná očekávání ...Ale nic naplat, dobře se to čte...

01.01.2025 4 z 5

Baron Trenck: Až na hranici pekel Baron Trenck: Až na hranici pekel František Niedl

V této pohnuté době bojů a válek po celé Evropě i v daleké Rusi člověk jen těžko přežil ve zdraví. Pan Niedl si vybral pro svůj historický román další postavu Johanna von Trencka, o které jsem věděla jen to, že byl vězněn v Brně na Špilberku a je pohřben v hrobce u Kapucínů. A překvapilo mne, že se znal s brilantním budoucím generálem Gideonem Laudonem, o kterém můj tatínek kdysi zpíval, jak "Generál Laudon jede skrz vesnici, má bílou čepici, generál Laudon, jede skrz ves". Opět čtivá kniha pana autora, která nám rozšíří obzory naší bohaté historie, u které vás jistě zastihne i svítání ... Doporučuji a jdu na další díl.

05.12.2024 5 z 5

Slepota Slepota José Saramago

Velmi zvláštní příběh bez jediného jména, kdy lidé bez příčiny náhle přijdou o zrak. Všechno zachvacuje rozklad, nemoci mají dveře otevřené, dochází voda a potraviny se mění v jedy. Hrozná představa... Portugalský rodák José Saramango, nositel Nobelovy ceny, si rád pohrává s realitou a fikcí. Ve svých dílech kritizuje uspořádání a fungování světa i společenské pořádky, řízené penězi, majetkem a mocí, "slepou spotřebou". Slepota má paradoxně otevřít oči těm, kteří už slepí byli ... Velmi zajímavá kniha, doporučuji.

20.07.2024 4 z 5