HanKasp
![O vlkovi, který vypadl z knížky O vlkovi, který vypadl z knížky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350191/o-vlkovi-ktery-vypadl-z-knizky-dg1-350191.png?v=1501152841)
Zábavná kniha o přesunu jednoho vlka z knihy do knihy určená zejména menším dětem. Milé ilustrace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství ostrova za prkennou ohradou Tajemství ostrova za prkennou ohradou](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47102/tajemstvi-ostrova-za-prkennou-ohrad-1BW-47102.jpg?v=1537016476)
Co napsat o této knize? Nemám slov. Neskutečně silný příběh o kamarádech, o tom, jak se v minutě může hra zvrtnout v nebezpečí. Kniha o vzpomínání.
Kniha určená pro všechny věkové kategorie. Dokáži si představit i to, jak ji čte babička/dědeček s vnučkou/vnukem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301192/ostrov-s-vuni-cerstveho-chleba-mBN-301192.jpg?v=1466062145)
K svátku jsem dostala knihu Léto s vůní čerstvého chleba a zjistila jsem, že se jedná o volně navazující druhý díl Ostrova. Po přečtení pár recenzí jsem si ho neváhala koupit a neudělala jsem chybu. Dost často čtu odbornou literaturu, nebo sahám k jiným složitějším tématům. A tak mě tato oddychovka velmi nadchla.
Rozhodně nadchne ty, kteří si doma sem tam upečou chleba a potěší vás i recepty na konci knihy. Krom toho, že je to klasický zamilovaný příběh, dala mi kniha možnost rozšířit si slovní zásobu o různé druhy pečiva - bagely, foccacia, ale i další slova - dosud jsem netušila, že plátěné kecky jsou conversky. :)
Kniha za přečtení rozhodně stojí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Longbourn Longbourn](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220761/longbourn-twA-220761.jpg?v=1571216024)
Kniha nesoucí duch románu Jane Austinové Pýcha a předsudek.
Kniha pojednává o osudech služebnictva hlavních postav knihy Pýcha a předsudek Elizabeth, Jane a ostatních členů rodiny Benettových, jejich příbuzných a přátel.
Myšlenka příběhu je zajímavá, leč domnívám se, že bez znalosti původního příběhu Austinové hůře čitelná. V knize bylo několik momentů, kdy jsem se v ději ztratila a musela se vrátit, ujistit se ve jménech, nejvíce na začátku třetího oddílu, kdy se člověk ocitne v retrospektivě. Jinak je celá zápletka postupně v knize rouzlena.
Kniha se četla jedním dechem, i když má 400 stran, nicméně jsem se v průběhu čtení těšila, že si pak otevřu a znovu po letech přečtu knihu Pýcha a předsusek. Co se ale nedá autorce upřít, nepřehlédnu v ní už služebnictvo, které pro mě bude už navždy Sára, Polly, pan a paní Hillovi, případně James Smith.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Strom života Strom života](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19616/strom-zivota-oes-19616.png?v=1513100164)
Nevšední podání knihy o životě Charlese Roberta Darwina pro děti, ale i dospělé. Kniha plná informací podávaná čtivou formou. Spojuje v sobě mnoho vyučovacích předmětů - češtinu (Darwin a jeho knihy), přírodopis (evoluce, druhy), zeměpis (cestování) a historii (datace).
Jak píše sám autor v knize: "Charlesi Darwinovi bylo líto, že se nikdy nenaučil kreslit. Namísto toho si ke všemu, co viděl, dělal podrobné poznámky. Právě tyto hutné a sugestivní pasáže v jeho zápisnících, dopisech a denících mě podnítili k tomu, abych na základě moderních pramenů vyprávěl s pomocí vlastních obrázků příběh jeho života."
Kniha, po které rádi sáhnete, budete-li se se svými dětmi učit o evoluci a o tomto člověku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neviditelná města Neviditelná města](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12649/neviditelna-mesta-mSb-12649.jpg?v=1639608926)
Na této knize jsem pochopila, proč jsem přestala číst například Cílka. Je pro mne velmi těžké číst o abstraktnu. A tak jsem uvažovala, zda knize dávat hvězdičkové ohodnocení, neboť někomu může připadat úchvatná, to nepopírám. Pro mne to nebyla lehká četba, možná bych se časem k některým městům vrátila, ale zřejmě bych ji nikdy nečetla znovu jako celek. Byla jsem ráda za protnutou linku v podobě rozhovoru Kublaj chána s Marco Polem.
A také bych přidala jeden tip. Doporučuji si přečíst nejprve doslov pro lepší pochopení knihy. A také mi velmi pomohlo přečíst si kapitolu z knihy o Benátkách (http://www.databazeknih.cz/knihy/benatky-literarni-toulky-mestem-umelcu-hudby-a-karnevalu-61169) o vztahu Marca Pola a Kublaj chána.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Příhody matky Přírody Příhody matky Přírody](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222975/prihody-matky-prirody-vD0-222975.jpg?v=1413981384)
Nevšední pohádkové příběhy podané krásnou, vtipnou a velmi čtivou formou. Nenuceně děti učí budovat si vztah, jak píše autor, k matce Přírodě.
Autor si vybral témata spojená s přírodou, některá z nich jsou velmi diskutovaná v posledních letech - např. klíněnka. Pro děti užitečný je i popis vlastností postav, jenž ty, které jsou pyšné, hýřivé, sobecké, nedopadají vždy dobře.
Velmi jsme se nasmáli u pohádky o houbách, ale také u ilustrací, například u mouchy Bóži alias Královny Kleopatry XIII. Poslední pohádka o přírodě a člověku chytne milovníky přírody za srdce.
Pro mne je knihou, ke které se budu vždy ráda vracet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sen v Benátkách Sen v Benátkách](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310486/sen-o-benatkach-BQ6-310486.jpg?v=1474786922)
Jediný příběh vyprávěný napříč knihou pojednává o výpravě malého kluka do Benátek. Příběh se dotýká neustále diskutovaného tématu budoucnosti Benátek.
Kniha je v České republice novinkou, byť byla autorem napsána a vydána už v 70. letech minulého století. Přeložena do češtiny byla však až nyní.
Kniha je vhodná i jako dárek. Při čtení příběhu s rodiči mohou malí čtenáři v krásných ilustracích hledat jednotlivé scény příběhu. Zalíbení v ní však naleznou také dospělí, neboť kniha má hluboký obsah a nese si určité poselství.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bezpečný přístav Bezpečný přístav](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129448/bezpecny-pristav-643ae6d4b7553.png?v=1681581781)
Děj i závěr je krapet předvídatelný, ale nepovažuji to za závadu. Domnívám se, že je to naprosto úžasná kniha, která se čte jedním dechem. Nicholas Sparks snad nikdy nezklame. Stejně jako vzkaz v lahvi je tato kniha knihou, jež není špatné mít doma v knihovně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jen jeden den Jen jeden den](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200314/jen-jeden-den-cGa-200314.jpg?v=1452864420)
Když se člověk odprostí od love story, uvidí v knize mnohem víc. Až toxický vztah matky k dítěti, kterému nalinkuje život a neustále do něj zasahuje, aby matce plnilo neuskutečněné sny. V závěru knihy je skvělý společný rozhovor dcery a matky, kde se dozvídáme, proč tomu tak je.
A tímto vztahem je určena jistá dvojrole Allyson či Lulu. Dívka bojuje o svou pravou identitu, poznává sebe, učí se věřit si.
Za mě velice čtivé a poutavé a pro mnohé teen by mohlo být inspirující.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Řeky Londýna Řeky Londýna](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258789/reky-londyna-Koa-258789.png?v=1660114880)
Knihu jsem si půjčila od kamarádky, že prý jde o oddychovku. Musím prozradit, že oddychová kniha je pro mě něco jiného.
Příběh detektiva Petera Granta co by čarodějova učně byl velmi povrchní, bez jakéhokoliv propracování. Mám ráda magické příběhy, co mají navíc hloubku a do poslední chvíle nevíte, jaké přijde rozuzlení. Tento příběh zdá se mi napsán stylem, že se autor rozhodoval až v danou chvíli, co Grantovi vejde do cesty. Mnoho situací jsou popsány s náznakem, že by se v knize mohly rozvinout dál, avšak nerozvinou.
Přibližně po 60 stránkách jsem uvažovala, zda knihu nemám odložit, nakonec jsem ji dočetla. Že by to ale byla kniha, ke které se člověk vrací, to rozhodně ne. V závěru vás však naláká na další příběh Měsíc nad Soho, kde to ve vás evokuje k tomu, zda dojde k objasnění některých skutků, co se v knize děly, ale obávám se spíše, že k tomu nedojde.
Na přebalu se píše, že se jedná o "vynikající městskou fantasy, kterou byste si měli přečíst," za mě dodávám, když ji nepřečtete, o nic nepřijdete.
A o tom, že to s Harrym Poterem nemá co společného a jde jen o laciný reklamní trik, se rozepisovat nemusím. To už tu psali jiní.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Zpátky do Afriky! Zpátky do Afriky!](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113674/zpatky-do-afriky-Nsy-113674.jpg?v=1566156138)
Klasicky zpracovaný příběh zvířátek zavřených v Zoologické zahradě, kteří se snaží dostat "domů" do Afriky. Podaří se jim to jedině díky vzájemné výpomoci a koordinované spolupráci. Příběh o přátelství o pomoci doplněný mapkou s cestou, kudy se zvířátka musela do Afrikyvydat. Nakladatelství Baobab mě nikdy nezklamalo a dokáži si představit, že kniha poslouží i k zahájení diskuse s dětmi na téma ZOO, Afrika, ale i téma práce s mapou a podobné.
Pro pohádkomily poslouží jako příjemná četba před spaním.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jednou budeš Arab 2: Dětství na Blízkém východě (1984-1985) Jednou budeš Arab 2: Dětství na Blízkém východě (1984-1985)](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363200/jednou-budes-arab-2-ZXZ-363200.jpg?v=1640459591)
Oproti prvnímu dílu se mi zdál druhý díl méně poutavý. Proto, že mi přišlo více událostí nedořečených. Nicméně stejně jako díl první ukazuje odlišnost kultury obyvatel východních zemí od té naší. Riad se ve svém vyprávění vrací do doby, kdy nastoupil do školy v Sýrii, popisuje rodinné vztahy a vlastně i společenské postavení jejich rodiny. Musím říct, že při čtení knihy jsem velmi bojovala se submisivností matky a jejímu vztahu k muži. Na jejím místě bych se už dávno sbalila a odjela zpět do civilizované Francie. Je fakt, že jsem ji ale nechápala již v prvním díle knihy. V tomto druhém díle Riad mimo jiné popisuje i fyzické tresty ve škole, které se vlastně relativně ještě do nedávna provozovaly i na našich školách. V knize je tedy vidět i posun naší civilizace a s otazníkem i jiný přístup ve výchově? I rodiče u nás nechávají své děti bez dozoru si hrát a také se vzájemně pošťuchují, závidí apod. A také si hrají ze zbraněmi. Jen v těch arabských zemích je to téměř jen o těchto hračkách a o tom, co se učí ve školách. Za mě určitě doporučuji tyto knihy a těším se na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Člověk František Člověk František](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273876/clovek-frantisek-U5v-273876.jpg?v=1458297208)
Kniha několika málo církevních vtipů ukazující otevřenou náruč papeže Františka a poukazující na strnulost instituce a na elitářské chování některých kněží.
Tuším, proč kniha zde nemá dobré ohodnocení, poukazuje na potřebu určité sebereflexe a myslím, že po ní s chutí sáhnou právě věřící, kteří se právě odrodili od církve z důvodů uvedených ve vtipech v knize.
Vtipy poukazují na lidskost papeže Františka. Každý vtip je doplněn biblickou citací, takže kniha také objasňuje několik málo biblických výroků.
Za mě palec nahoru. Více takových knih, které dokáží složitá témata přiblížit i nejmenšímu čtenáři.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Překlep a Škraloup Překlep a Škraloup](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312774/preklep-a-skraloup-FdM-312774.jpg?v=1552986009)
Věděli jste, že existují entropíci, kteří se starají o to, aby měly knihy oslí uši, byly zakaňkané, nebo že pěstují chuchvalcovník prachsprostý, strom, který se nám stará o to, abychom měli pod postelí a v místech, kam nevkročí noha na podlahách chuchvalce prachu, pavučin a smetí? A co se stane, když zastavíte Zub času?
Velmi vtipné čtení nejen pro malé děti. Pobaví se u něj i dospělí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak to vidí Václav Cílek Jak to vidí Václav Cílek](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44469/jak-to-vidi-vaclav-c-44469.jpg?v=1374744472)
Rozhovory vedené rozhlasovými moderátory Českého rozhlasu s Václavem Cílkem. S částí výroků autora by se dalo nesouhlasit, nicméně kniha obsahovala řadu zajímavých postřehů, například z životního prostředí (téma vody, klimatu aj.). Záběr témat byl však široký a netýkal se jen životního prostředí, ale i například sociálních témat. Rozhovory probíhaly v letech (2005) 2006 až 2010.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zkratky Zkratky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356311/zkratky-g4u-356311.jpg?v=1506844989)
Naprosto famózní a především velice vtipná kniha o tom, co lze všechno stihnout ve 2 nebo 8 vteřinách, v 1 nebo 20 minutách, a nebo také v jedné hodině. A co lze všechno za tu dobu ztratit? Stojí za to zkrátit si chůzi přes roh, trávník, do kopce, přes ohradu nebo dokonce dálnici?
Musíte se zamyslet sami.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pohádky (26 pohádek) Pohádky (26 pohádek)](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41006/pohadky-P3E-41006.jpg?v=1628409055)
Knihu jsme dostala už jako dítě, ale vždy jsem zvládla přečíst jen jednotlivé pohádky. Téměř pravidelně jsem si před vánočními svátky četla pohádku Strom a několikrát i křesadlo. Až letos jsem sáhla po knize a přečetla ji od začátku do konce. Jsem za to ráda, protože mi doposud unikly pohádky Sněhová královna, Mořská ženka, Císařovy nové šaty nebo Ošklivé kačátko. Znala jsem je jen z vyprávění, nebo zfilmované, ale musím říci, že se mi v knize líbily mnohem více.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vídeňské nokturno Vídeňské nokturno](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246093/videnske-nokturno-246093.jpg?v=1429081625)
Románové zpracování příběhu anglické operní pěvkyně (sopranistky) Anny Storace, první Zuzanky v Mozartově opeře Figarova svatba. Příběh je protkán historickými fakty, nicméně postava Anny je dokreslená.
Autorkou knihy je Vivian Shotwell, kterou je tato kniha prvotinou. Inspiraci pro knihu čerpala ze svého povolání, neboť je sama sopranistkou.
Kniha je čtivá a vhodná k odpočinkovému čtení, přesto jí dávám pouze 4 hvězdičky z pěti. Autorka se zabývá Annou od jejího útlého dětství a nejvíce se věnuje období stráveného ve Vídni. Závěr je pak utnut a více méně se nedozvídáme o dalším osudu Anny po odjezdu z Vídně. Také mně, jako laikovi chybí dovysvětlení některých často používaných pojmů. Osobně jsem hudbu z knihy neslyšela.
Autorka si kladla za cíl cituji "probudit v ostatních touhu vyhledávat živá představení klasické hudby a opery, hrát na hudební nástroje, zpívat a podporovat hudební vzdělávání a další umění". Na mě kniha zapůsobila, že bych si spíše přečetla životopis Anny Storace.
Co vnímám za pozitivní, kniha obsahuje historickou poznámku, kde uvádí na pravou míru informace, které se zakládají na pravdě. Nicméně jsem například dohledala, že kantáta Per la ricuperata salute di Ofelia, kterou uvádí autorka za nedochovanou, byla ve skutečnosti nalezena v Praze a roku 2016 představena veřejnosti (https://www.youtube.com/watch?v=lay8uZt7Y_8), což ovšem autorka v době psaní románu nemohla tušit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19614/zed-jak-jsem-vyrustal-za-zeleznou-o-avb-19614.jpg?v=1579762218)
Tuto knihu nejde nemít v knihovně. Často se zapomíná na to, jaké bylo žít v době nesvobody, v době, kdybyste nemohli jen tak dojít do knihkupectví a na pultu najít takovouto knihu, koupit si ji a ani dokonce číst.
Petr Sís vás obrázky provede obdobím od roku 1948 do roku 1989. Je to příběh o malém klukovi, co rád maloval a nenechal si vzít své sny.