HanKasp HanKasp komentáře u knih

Dobrodružství pavouka Čendy Dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Drobná kniha s poutavým příběhem plná překrásných ilustrací.
Příběh o starostlivém pavoukovi Čendovi a jeho přítelkyni kukačce, o jednom starém domu a jeho příběhu, zlodějovi a volnosti.

22.03.2017 5 z 5

Benátská Benátská Alena Vrbová

Kniha nelehké doby (1951) psaná v nelehké době (1975). Tomu odpovídají i požadavky na čtenáře. Při čtení si rozhodně procvičíte nejen češtinu, ale i italštinu, ruštinu, angličtinu a místy i francouzštinu. Je třeba číst i mezi řádky.

Zprvu jsem uvažovala, že knihu odložím, ale jsem velmi ráda, že jsem to neudělala. Oblíbená může být zejména u těch, kteří nečekají, že děj dobře dopadne.

Alice Nervalová provází turisty v Americe, kde zahlédne matku svého dávného přítele. Střih. Dvě dívky - Alice Nervalová a Ruska Lena Umbertovna Čaplygina (matka Ruska, otec Ital) se vydávají v červnu 1951 do Benátek, za otcem a rodinou Lenočky, kteří žijí na Muranu a současně na studijní a pracovní pobyt do rehabilitačního centra na Lidu. Na jedné z procházek potkává Alice dávného přítele z dětství Kubu Drozda alias Jimmyho Droseda (Žid, otec české kořeny, kapitalista, továrník, konzervárenský podnik). Vyvstávají dávné vzpomínky na Kubův studijní pobyt v Praze. Dva přátelé se pravidelně setkávají a vyvstává mezi nimi pouto, které je však přetrženo rozdílnými názory (komunismus vs. kapitalismus).
V doslovu knihy diskutuje Alice s autorkou knihy a stručně shrnuje, jak to všechno dopadlo.

Sama autorka ke knize uvádí:
"Přála bych si, aby ti, kdo snad už budou žít v etapě těžce vybojovaného míru, pochopili, z jak složité a záludné doby jsme se prodírali my i v oblasti tak křehké, jako je lidský cit."

19.03.2017 5 z 5

Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Pustila jsem si ji jako audioknihu (údajně zkrácená verze oproti knize). Zpočátku jsem byla překvapena barvitým jazykem autora a délkou vět, ale následně se mi podařilo do audioknihy zaposlouchat. Příběh byl milý a rozhodně odvážný na to, že jej autor psal na počátku 20. století (1912).

26.02.2017 4 z 5

Výpravy opačným směrem - Pobaltí Výpravy opačným směrem - Pobaltí David Šťáhlavský

Kniha zahraničního zpravodaje Davida Šťáhlavského o Baltských státech - Litvě, Lotyšsku a Estonsku obsahuje jak kratičké příběhy o jeho výpravě do Pobaltí a Ruska, tak shrnutou pohnutou historii této země.

Smysl knihy popisuje sám autor v závěru: "Prostě jsem si tuto část Evropy jen zamiloval. Pokud máte i vy, milí čtenáři, nyní pocit, že se tam musíte také vypravit, vězte, že to byl smysl této knihy. A pokud se tam dostanete dříve než já, pozdravujte tam."

Od knihy jsem očekávala více. Je fakt, že v úvodu se člověk dozví hodně dat o Baltských zemích. Některá tato fakta se pak opakují v závěru knihy, kde jsou opět popisovány výpravy Davda Šťáhlavského. U výprav jsem čekala více výpravnosti a pointy příběhů. Těch se však knize nedostává. Autor se snaží popsat i dějiny těchto zemí. Samo o sobě je obtížné, jak složité dějiny Baltských zemí byly - Prusko, Rusové, Němci a stále dokola. V knize uvádí velké množství reálií, ale neumí je propojovat tak, aby byla kniha čtivá.

Do Pobaltí se chystám (ne kvůli této knize), a tak jsem hledala jiné informace, než jsou v průvodcích. Více méně jsem je našla, avšak pocit mám rozpačitý. Kniha mi přijde mírně tendenční. Je faktem, že kniha vyšla v roce 2002 a David Šťáhlavský v ní shrnuje své 15 leté působení na Východě. Kdo by si tak chtěl osvěžit, jak to vypadalo v 90. letech jak v Pobaltí, knihu si jistě přečtěte. Mně připomněla naše 90. léta.

26.02.2017 2 z 5

Záhada Tizianovy fresky Záhada Tizianovy fresky Iain Pears

Detektivní příběh odehrávající se převážně v Benátkách, ale i v Římě, Padově, Milánu a ve Francii. Jak napovídá název, detektivové odhalují záhadnou vraždu kunsthistoričky a jejích kolegů.

V knize naleznete italskou lehkost a určitou ledabylost jako narážku na fungování italské policie a vůbec fungování státu, na hýření s prostředky.

Klasická oddychová detektivka, kterou je možné přečíst poměrně rychle. Kdo byl v Benátkách, snadno se dokáže vžít do bloudění postav a putování vaporettem a do nepříjemného benátského deštivého počasí.

02.02.2017 5 z 5

Trans-Atlantik Trans-Atlantik Witold Gombrowicz

I přes negativní hodnocení zde, plánuji časem dílo přečíst a vkládám sem malé doporučení. Domnívám se, že pro pochopení tohoto díla je vhodné si nejprve přečíst knihu Vzpomínky na Polsko, ve které se autor tomuto dílu věnuje a dovysvětluje jej.

01.02.2017

Vzpomínky na Polsko Vzpomínky na Polsko Witold Gombrowicz

Poměrně složité dílo na čtení a to v mnoha ohledech - rozkolísaný duch autora a mnoho historických (literárních) postav pro mne ne tolik známých.

První dva texty - Huba a tvář a Rozhlasová diskuse, která se neuskutečnila - mne příliš nezaujaly. S neznalostí autora mi vyvstávaly myšlenky: " "Chudák" spisovatel, on to má tak těžké". Ale bylo to spíše mým nepochopením jeho osoby. V poslední době jsem totiž četla knihy z dob války (z ghett) a pohledu na ni ze strany Židů. Proto mi nářky autora Gombrowicze přijdou až malicherné.

Gombrowicz je k polskému lidu velmi kritický. Pramení to z jeho nevyrovnanosti. Přijde mi, že sám se nikdy ve skutečnosti neukotvil. V textu jsem mnohdy nechápala důvody jeho chování, a následně na to přišlo z jeho strany vysvětlení. Co se týče kritiky, kterou kolem sebe šíří, je směřována k nadřazeným vrstvám obyvatelstva. Co je mi sympatické, jeho vztah k Židům. Avšak mi z líčení jeho příběhů nepřišlo, že by kdy nějakému pomohl. A proto mi přijde, že se choval stejně jako ti, které kritizoval. Což sám mnohdy v knize uváděl.

Řekla bych, že knihu budou číst s nadšením spíše historici a literáti, kteří se ve světě literatury pohybují a vyznají se ve všech těch jménech, které v knize zaznívají. Z mé strany byla snaha se o literátech v knize uvedených dozvědět více, což vedlo ale k odkládání knihy. Také jsem od ní čekala trochu něco jiného. Kniha je autorovou autobiografií, resp. části jeho života odehrávající se ještě v Polsku, ze kterého vycestovává do Francie (Paříže), Rakouska (Vídně), nebo Itálie (Řím a Benátky, kde kniha končí).

Malé doporučení na závěr. Autor v knize popisuje své jiné knihy. Třeba i ty, které jsou zde v Databázi knih hodnoceny negativně (Trans-Atlantik, Ferdydurke). Možná, pokud si přečtete Vzpomínky na Polsko dříve, než jeho další díla, pochopíte i Gombrowiczova díla ostatní. Já to časem vyzkouším.

01.02.2017 3 z 5

Neviditelná města Neviditelná města Italo Calvino

Na této knize jsem pochopila, proč jsem přestala číst například Cílka. Je pro mne velmi těžké číst o abstraktnu. A tak jsem uvažovala, zda knize dávat hvězdičkové ohodnocení, neboť někomu může připadat úchvatná, to nepopírám. Pro mne to nebyla lehká četba, možná bych se časem k některým městům vrátila, ale zřejmě bych ji nikdy nečetla znovu jako celek. Byla jsem ráda za protnutou linku v podobě rozhovoru Kublaj chána s Marco Polem.

A také bych přidala jeden tip. Doporučuji si přečíst nejprve doslov pro lepší pochopení knihy. A také mi velmi pomohlo přečíst si kapitolu z knihy o Benátkách (http://www.databazeknih.cz/knihy/benatky-literarni-toulky-mestem-umelcu-hudby-a-karnevalu-61169) o vztahu Marca Pola a Kublaj chána.

24.01.2017 3 z 5

O čertovi O čertovi Pavel Čech

Kniha o naschválech, přeměně a přátelství. Překrásný příběh o čertovi Florimónovi, který byl vyslán z pekla na zem zlobit kominíky. Knihu doporučuji nejen dětem, ale i dospělým. Každý si v ní něco najde. Kniha je příjemná i díky ilustracím Pavla Čecha.

V úvodníku knihy je popsán vznik knihy.
Doporučuji kapesní vydání knihy.

Největší poklad Největší poklad Arcadio Lobato

Krátký příběh o čarodějnici Tiberii a havranovi Emiliovi, kteří se vydali hledat zvláštní poklad. Kniha je doplněna krásnými ilustracemi autora knihy Arcadia Lobato. Děti si při čtení procvičí slovo "velryba" a třeba se tak odnaučí používat "verlybu". ;)

22.01.2017 5 z 5

Pohádka o tom, jak přišla kukačka o chocholku Pohádka o tom, jak přišla kukačka o chocholku František Hrubín

Jeden příběh z ptačí říše o svatbě havrana s vránou, kterým přišel na svatbu zahrát dudek, který si půjčil chocholku od kukačky.

Pohádka vhodná pro učení se čtení, má velká písmenka. Pohádka je veršovaná.

Kolik je na světě krás Kolik je na světě krás František Nepil

Kniha vyzdvihující um ilustrátora Karla Svolinského na přírodních krásách. Autor František Nepil popisuje krásy květin, motýlů, ptáků, hub a v závěru knihy vypráví o moudrosti. Celá kniha je v textu protkána malířem Karlem Svolinským, a to jak v textu, tak v podobě jeho překrásných a barevných ilustrací.
Oddychové čtení nejen pro děti.

19.01.2017 5 z 5

Praktická příručka o kočkách Praktická příručka o kočkách Thomas Stearns Eliot

Kočičí příběhy podané formou poezie. Básně vystihují povahy jednotlivých kocourů a koček. Úvodní báseň vysvětluje, jaké dát kočce jméno, a že jsou tři typy jmen. Sám autor dává kočkám nevšední jména jako Mangodžery, Rumpelíza, Kočiáš, Myšilofeles, Thersipides a další. Básní je celkem 15. V závěru knihy je doslov Miroslava Jindry.

17.01.2017 5 z 5

Uspávanka s plavčíkem a velrybou Uspávanka s plavčíkem a velrybou Jan Skácel

Příběh o plavčíkovi s nečekaným koncem.
Vtipné podání námořní básně skloubené s překrásnými ilustracemi Pavla Čecha. Doporučuji malé kapesní vydání, které se hodí do rukou i malým dětem.

17.01.2017 5 z 5

Velká kniha drobné havěti Velká kniha drobné havěti Yuval Zommer

Zábavná kniha nenásilnou obrázkovou formou seznamuje čtenáře se životem bezobratlých živočichů. Kniha zaujme i svojí barevností v podobě krásných ilustrací.

Na druhou stranu, je třeba brát v potaz to, že kniha je psána cizím autorem (přeložena do češtiny v loňském roce), v knize tudíž nenaleznete přehled "havěti" žijící v České republice, ale i druhy, které se zde nevyskytují. Tomu odpovídají i ilustrace. V knize se například hovoří o slunéčku sedmitečném, ve skutečnosti je na stránkách vyobrazeno slunéčko východní, které decimuje naše slunéčko sedmitečné. V závěru je v knize zobrazen i sprej na hmyz. Ale nakonec je tento malý "prohřešek" napraven popisem užitečnosti hmyzu.

Nedá mi to, ale tuto knihu si dovolím srovnat s Hravoukou od české autorky Terezy Vostradovské (s ohledem na to, že jsem knihu četla v jeden den) a musím říci, že její kniha je mnohem lepší. Lepší právě v tom, že pojednává o druzích, které děti mohou vidět každý den při procházkách. Kniha drobné havěti navíc míchá hmyz dohromady s pavouky, a co víc, s hlemýždi. Přitom si nijak extra zvlášť nekladla za cíl vztah mezi nimi objasnit. Tato záležitost je matoucí. Kniha také neklade na čtenáře nějaké větší nároky, že by aktivně děti vyzývala: bádejte, zkoumejte. Ale abych jen nekritizovala, v knize máte za úkol na stránkách hledat vyobrazení různých druhů živočichů v různých situacích.

15.01.2017 4 z 5

Hravouka Hravouka Tereza Vostradovská

Inspirativní kniha zaměřená na poznání přírody. Obsahuje 4 tematické celky - louku, les, rybník a zahradu. Kniha je napsána jako jeden poutavý příběh o myšce, která se rozhodla poznat své okolí. Myší příběh je protkán řadou otázek a doplňujících úkolů a samotné ilustrace vybízejí k tomu, aby se děti učily znát jednotlivé druhy živočichů a rostlin. Je třeba dodat, že i dospělého kniha donutí přemýšlet a vybavovat si učivo základní školy.

Ke knize mám ještě jeden poznatek. Lze ji využít i pro výuku. Sama vymýšlím pro děti různé aktivity a hry zaměřené na přírodu. Tato kniha se může stát inspirujícím podkladem pro tvoření s dětmi jak v místnosti, tak venku v přírodě.

15.01.2017 5 z 5

Kocourek se vrací Kocourek se vrací Michaela Hrachovcová

Příběh malého kocourka od jeho narození po získávání prvních dovedností. V knize vystupují další zvířátka, například srnka, koloušek, sova, liška a veverka. Kocourek získává přátele, kteří mu pomáhají najít ztracenou cestu domů.

Knížka je vhodná pro malé čtenáře, neboť není rozsáhlá a písmenka jsou také větší. Kniha je plná krásných ilustrací.

15.01.2017 5 z 5

Příhody matky Přírody Příhody matky Přírody Radek Malý

Nevšední pohádkové příběhy podané krásnou, vtipnou a velmi čtivou formou. Nenuceně děti učí budovat si vztah, jak píše autor, k matce Přírodě.

Autor si vybral témata spojená s přírodou, některá z nich jsou velmi diskutovaná v posledních letech - např. klíněnka. Pro děti užitečný je i popis vlastností postav, jenž ty, které jsou pyšné, hýřivé, sobecké, nedopadají vždy dobře.

Velmi jsme se nasmáli u pohádky o houbách, ale také u ilustrací, například u mouchy Bóži alias Královny Kleopatry XIII. Poslední pohádka o přírodě a člověku chytne milovníky přírody za srdce.

Pro mne je knihou, ke které se budu vždy ráda vracet.

14.01.2017 5 z 5

Benátky v zimě Benátky v zimě Emmanuel Roblès

Romantický příběh odehrávající se v Benátkách s detektivním nádechem, resp. nádechem teroristických útoků. Nicméně, kdo by v knize čekal rozuzlení úvodní vraždy a zakončení této linie táhnoucí se celou knihou, úplně se jí nedočká. Proto milovníky detektivek informuji, není to kniha úplně pro vás.

Na druhé straně se nejedná o klasickou love story vystřiženou jak od Danielle Steel, nebo Nory Roberts. Zamýšlela jsem se nad tím, zda by kniha nepomohla mnoha ženám, které ve vztazích zažívají příkoří, jsou ponižovány, je jim snižováno sebevědomí, nebo jsou dokonce bity. Mohla by být do jisté míry návodem, že se nemají bát svého muže opustit, že život mohou strávit i s člověkem, co si je bude vážit.

Pro milovníky Benátek, v knize jsou zmíněny místa - Benátky, jejich piazetta, cally, místní čtvrti, cesty vaporettem, okolní ostrovy. Pokud snad očekáváte, že si užijete popis zimních Benátek, budete také spíše zklamaní.

Na přebalu knihy je uvedeno, že byla kniha oceněná francouzskou kritikou za jeden z nejkrásnějších Roblesových románů. Nedokáži to posoudit, jeho jiná díla jsem nečetla. Nicméně musím dodat, že zpočátku jsem měla problém se vyznat ve jménech a zabrat se do děje knihy mi dělalo obtíže. Po jejich překonání už se kniha četla snadno. Nicméně hloubku jsem v ní nenašla. Přesto jako určitá oddechovka za přečtení stojí.

14.01.2017 4 z 5

Sen v Benátkách Sen v Benátkách Štěpán Zavřel

Jediný příběh vyprávěný napříč knihou pojednává o výpravě malého kluka do Benátek. Příběh se dotýká neustále diskutovaného tématu budoucnosti Benátek.

Kniha je v České republice novinkou, byť byla autorem napsána a vydána už v 70. letech minulého století. Přeložena do češtiny byla však až nyní.

Kniha je vhodná i jako dárek. Při čtení příběhu s rodiči mohou malí čtenáři v krásných ilustracích hledat jednotlivé scény příběhu. Zalíbení v ní však naleznou také dospělí, neboť kniha má hluboký obsah a nese si určité poselství.

14.01.2017 5 z 5