harena harena komentáře u knih

Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Velice depresivní, ale podle mě reálná vize budoucnosti, jak Evropu nakonec ovládne islám. Ale ne díky teroristům, atentátníkům a díky násilí, ale pěkně pozvolna, pomaličku , díky našemu přístupu k hodnotám, k životu a díky naší pohodlnosti. Naprosto nesympatický hrdina, citově vyprahlý, nudící se a neschopný jakéhokoliv hodnotného vztahu ke kolegům, rodině, přítelkyni, se nakonec přizpůsobí. Je to nejpohodlnější a nakonec je fajn mít třikrát vyšší výdělky, dostat byt a tři až čtyři ženy, které se o něho budou starat. Je to kniha o krizi společnosti, o hodnotách, které se ze společnosti vytrácejí, a kde se žijí jen povrchní životy, A proto snad jde tak lehce manipulovat člověkem. I když jsem ke konci již některé odstavce o Huysmansovi přeskakovala, je to rozhodně nezapomenutelná kniha, doporučuji k přečtení.

30.11.2016 5 z 5

Klasztor / Návrat Klasztor / Návrat Petr Sagitarius

Další svěží a čtivé pokračování detektivních příběhů, které vyšetřuje major ostravské kriminálky Roman Saran. Vtipné, odpočinkové a příjemné čtení.

26.11.2024 5 z 5

Ve stínu zlaté hory Ve stínu zlaté hory Colleen McCullough

Velký román, jehož hlavní děj se odehrává v Austrálii, je nejen příběh Alexandera, Elizabeth a Ruby, ale je zároveň o životě v Austrálii v letech 1872 - 1900, kdy ženy ještě neměly téměř žádná práva, pomalu se tam zakládají odbory a postupně tam vzniká nová politická strana "laboristická", bez britského "u", začíná se rozvíjet průmysl i lékařská péče. Trošku děsivé např. bylo, že žádná žena ještě nepřežila císařský řez, který hrozil Alexandře. Kniha se četla dobře, každá postava měla svůj příběh, byla něčím zajímavá a buď jí můžeme držet palce nebo odsuzovat. Přečtu si i další knihy autorky.

24.05.2019 4 z 5

Nadobro ztracený Nadobro ztracený Harlan Coben

Skvělá kniha, já si myslím, že autor už nikdy nemůže zklamat . Coben je Pan spisovatel a mistr thrillerů. I tento kriminálně laděný příběh je napínavý, postavy příběhu živé, nikdo není černý nebo bílý - jak se zdá Willovi a určitě se mi nezdál překombinovaný i když jsem na konci zůstala stát s otevřenou pusou. Pěkných 5*.

07.04.2019 5 z 5

Ikarus Ikarus Deon Meyer

Skvělý a opět neodolatelně čtivý další díl ze série Bennyho Griessela, detektiva stále marně bojujícího s alkoholem, až tomu nakrátko bohužel propadl. Těžko se srovnává se smrtí svých přátel, propadá depresi nad tím, že v Kapském Městě není možné zvládnout zvyšující se počet násilí, vražd a loupeží, kterého jsou svědky i malé děti a zažívají to na vlastní kůži.

"Jak tomuhle zabráníme? Přes hranice sem proudí spousty lidí. Přicházejí nás okrást, protože tady jsou prachy. A my tu přílivovou vlnu nezastavíme a ona už se nikdy nevrátí zpátky. Jsou zvrácenější a zvrácenější, je to jako vlak, co jede stále rychleji a rychleji. A brzdy jsou v hajzlu - to my jsme ty brzdy a to my jsme v hajzlu..."

Elitní jednotka Jestřábi v čele s Bennyho přítelem Cupidem vyšetřují vraždy, finanční podvody, občas problesknou i vtípky a hlavně je to výborný styl psaní, rychlé prolínání dějů, je to napínavé a čtivé. Už po prvních stránkách víte, že je to o třídu výš, než většina krimithrillerů. Doporučuji začínat prvním dílem.

23.03.2019 5 z 5

Smrt v zádech Smrt v zádech Harlan Coben

Ano, tak tomuto říkám světový bestseller. Mistrně napsáno, neuvěřitelně napínavé, stránky letí samy až do skutečně překvapivého konce. Kolik teorií už jsem měla a všechny mi pan Coben rozbil na kousíčky. A opravdu se nedá přestat číst. Mistr thillerů Harlan Coben opět nezklamal.

05.02.2019 5 z 5

Dvojí život Dvojí život Diane Chamberlain

Kniha je čtivá, dojemná, ale až přehnaně neuvěřitelná. Ale nakonec je pravda, že i život předvádí někdy neuvěřitelné kotrmelce. Kdo vlastně jsem, kam patřím, to je otázka, se kterou se musejí dvě 16-ti leté dívky ke konci poprat. Každá kapitola je psána jednou z pěti hrdinek, vypráví o životě a vztazích v rodině, o přátelství a o tom, že i když si myslíme, že někoho známe téměř celý život, může nás ještě pořádně překvapit.

15.01.2019 4 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Velice příjemné překvapení, dala jsem na hodnocení čtenářů DK a dobře jsem udělala. Přečtu si postupně určitě celou sérii. Příběh je zajímavý, postupně graduje, vystupuje tam psycholog, který je zpočátku nepříjemný a nikdo z kriminalistů s ním nechce spolupracovat, ale díky němu dochází při vyšetřování několikrát k obratu. Nakonec hodně překvapující závěr, tak rychle na další díl. Váhala jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale díky závěru dávám pět.

02.11.2018 5 z 5

Království meče Království meče František Niedl

Další díl , kdy naši hrdinové Wolfram a Beneš bojují a bojují nejen za své pány ale i za krásné ženy. I Johanité v pravou chvíli Wolframovi v boji znenadání pomohli. Ale nad Českým královstvím se začínají stahovat těžké mraky nového konfliktu, snad nejtěžšího z těch, které krále Jana Lucemburského za dobu jeho pětileté vlády dosud potkaly a to si prostě budu muset přečíst další a to už 5. díl Rytířů z Vřesova.

07.04.2018 4 z 5

Sedm sester Sedm sester Lucinda Riley

Další krásný romantický příběh z pera Lucindy Riley, která slibuje, že dalších šest dílů bude následovat. Knížka je velice dobře čtivá, Maia se snaží odkrývat stará rodinná tajemství a střídají se časové roviny, kdy se mi ta historická líbila víc. Zvlášť vyprávění o prababičce Izabele, která se v Paříži seznámí se svou velikou životní láskou, se sochařem Laurentem. Je to příjemné, oddechové čtení, kniha potěší všechny romantické čtenářky.

28.01.2018 4 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Od Jodi Picoult se mi líbily zatím všechny knihy. Vybírá si zajímavá témata a tady se zaměřila na rasismus v Americe. Jako vždy píše skutečně čtivě, ke konci je to jedno překvapení za druhým. A už název knihy "Velké maličkosti" přesně vystihuje , o co v tomto příběhu jde. I když ta poslední kapitola mi připadala také "přeslazeně hollywoodská" - jak píše tady čtenářka avaya.
"Svědci přísahají u soudu na bibli, že budou říkat pravdu, celou pravdu a nic než pravdu. Ale lži vzniklé z toho, že něco neříkáte, jsou stejně špatné jako vyřčená lež."

20.01.2018 4 z 5

Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Druhý díl napolské ságy se mi líbil ještě víc, než díl první. Poutavý příběh o jednom přátelství a o životě v neapolské dělnické čtvrti, o milostných hádkách, zápasech o moc a o peníze. Strhující vyprávění o nejzákladnějších lidských poutech, schopnost formulovat krásné věty, strhující živočišnost a emotivnost příběhu psaného tak mistrovským jazykem, že se mi jejich život promítal před očima jako film. Právem je Elena Ferrante řazena kritikou mezi největší žijící italské autory, já si ji řadím do oblíbených spisovatelů a těším se na další díl.

05.01.2018 5 z 5

Volavka Volavka Sharon J. Bolton

Těšila jsem se na druhý díl série a opět výborná thriller. Nevšední zápletka i vyústění a skvělý vypravěčský styl autorky zaručuje, že čtete příběh jedním dechem. Těším se na třetí díl a určitě doporučuji.

29.12.2017 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Historický román, moc pěkný, napínavý příběh a navíc jsem se dozvěděla mnoho zajímavého o starých řemeslech. Kniha se četla sama, těším se na další díl.

21.08.2017 4 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Gillian Flynnová dokáže naprosto mistrně popsat děsivý stres, který ovládá všechny členy této těžce psychicky postižené rodiny. Víme o tom, že tam byly vraždy a není vyloučeno, že vraždění bude pokračovat, ale to není to hlavní v této knize. Münchhausenův syndrom- takoví lidé opravdu existují mezi námi . Není to žádná laciná zápletka a laciný příběh, já jsem byla naprosto zničená tím psychickým utrpením každéh o člena (nebo ne každého ?) .Budete číst a číst a dostávat čím dál větší strach, budete i znechuceni každou osobou i hlavní hrdinkou, ale budete číst a zase číst, kniha vás vtáhne a nepustí.

Dlouho jsem byla přesvědčená, že vím, kdo je vrah ale ono to pak bylo ještě spletitější.

Stephen King napsal:" Přistihl jsem se, že se hrozím posledních třiceti stran, ale nedokázal jsem přestat obracet listy. Když se pak setmělo, ten příběh prodléval v mé hlavě, syčel tam jako had stočený v jeskyni."

17.03.2017 5 z 5

Malý atlas ptáků Ewy a Pawla Pawlakových Malý atlas ptáků Ewy a Pawla Pawlakových Pawel Pawlak

Tak ta se mi moc líbí, je to přesně knížka pro naše děti 7 a 11 let. Pro každého ptáčka jsou dvě stránky s krátkým povídáním o něm, dále jsou tu fotky, kresby a koláže . Opravdu překrásné a veliká výhoda této knížky je, že listy jsou silné jako od leporela, takže když děti budou běhat po zahradě nebo na horách a hledat ptáčky, můžou si s sebou vzít i knížku.

16.12.2019 5 z 5

Město kostí Město kostí Michael Connelly

Je to moje sedmá detektivka s "tvrďákem" Harry Boschem a stejně jako předešlé je napínavá a čte se téměř sama. Vražda je vražda a tak Harry chce vypátrat, kdo zabil před mnoha lety malého chlapce. I když by policie už chtěla případ uzavřít, svérázný Harry pátrá dál. Také potká Julii, ženu, se kterou by mohl chvíli být, ale bohužel, zase to nevyšlo. A konec? Jsem opravdu zvědavá, kam to ten Harry odchází.

16.07.2019 5 z 5

Případ Collini Případ Collini Ferdinand Von Schirach

Kratinká, strhující novela, která vás na konci nenechá v klidu a třeba (tak jako já) si budete říkat, co byste v obou případech dělali vy. Spisovatel je prestižní berlínský advokát a nutí nás přemýšlet nad otázkami:
Má být vrah, který pouze poslouchal příkazy, souzen jako vrah?
Má být člověk, který zavraždil jiného vraha, souzen jinak?
Má oběť právo na odplatu?

Když už Leinen nechce obhajovat vraha, protože je blízký přítel rodiny oběti, je okamžitě poučen.
"Mattinger zavrtěl hlavou. No a? V příštím řízení vám vražda připomene tragický okamžik z dětství. A u dalšího zas budete neustále myslet na to, že jste měl přítelkyni, kterou také znásilnili. Pak se vám nebude líbit nos vašeho klienta nebo budete pokládat drogy, se kterými obchodoval, za největší zlo lidstva.
Chcete-li být advokátem, pane Leinene, musíte se také jako advokát chovat. Převzal jste obhajobu jednoho muže. Dobře, možná že to byla chyba. Ale byla to vaše chyba, nikoli jeho. Teď jste za toho muže odpovědný. Jste vším, co tam uvnitř má."
Velice, jasně, krátce, stručně a čtivě psáno.

19.05.2019 5 z 5

Dům špionů Dům špionů Daniel Silva

V minulých dílech hlava teroristické organizace ISIS Saladin zmizel a Izraelci, Francouzi a Američané jsou přesvědčeni, že on stojí za všemi sebevražednými atentáty. Gabriel ví, že musí pro zpravodajskou službu získat další lidi a to jakýmkoliv způsobem: násilím, přesvědčováním, penězi. To se mu povede a díky tomu má dostatek důkazů naznačujících, že ISIS už získala radioaktivní materiál na výrobu tzv. "špinavé bomby". Zpočátku je příběh pomalejší, různá jednání, dohady, plány, ale na konci příběh nabere prudký spád. Vadila mi ale ta spousta překladatelských chyb.

13.05.2019 4 z 5

Moudrost starých psů Moudrost starých psů Elli H. Radinger

"Dar, který nám staří psy dávají, spočívá v tom, že nám ukazují: Dnes je dobrý den k životu. A nedělejme si starosti, jak asi bude vypadat zítřek. Další den přinese svoje radosti a problémy."

Knížka s mnoha fotografiemi pro milovníky psů a tedy i pro mne. Naše rodina se rozloučila už se dvěma psími kamarády a i když jsem se hodně snažila u konce neplakat, slzičky samy tekly. Ale neobávejte se, není to smutná knížka. Určitě se i pobavíte. Například si představte, že byste nechali při prudkém lijáku stát přede dveřmi svého psa a ještě svého přítele. A když pak otevřete, kdo vás s láskou uvítá?

"Psí moudrost štěstí: Dej mi kost a jsem šťastný - dej mi místo ve svém srdci a budeš šťastný TY."

15.03.2019 5 z 5