het2 komentáře u knih
Tak zatím, pane Fabere... nemám čas na dlouhý loučení ani hodnocení, jdu si rovnou vytáhnout další Vaší knížku, protože tahle byla naprosto luxusní a jediné, co mne mrzí je, že ji nemůžu mít v knihovně.
(Kdyby to někoho zajímalo, tak podorobněji jsem se rozepsal u jednotlivých povídek.)
Je to lepší než první díl (ale ne o moc). Je to ucelenější a je tam vidět tah na branku. Finále je velkolepé. Kresba stále parádní. To se tomu nedá úpřít. Přesto s tím mám pořád velký problém. Tohle totiž není Conan. Rozhodně ne ten můj, jak jsem si ho skoro před třiceti lety představoval při četbě Howardových povídek a jaký se mnou zůstal doteď. A má i na hony daleko tomu komiksovému z původních sérií "Conan The Barbarian" a "Savage Sword of Conan". A nejen Conan sám, ale i ten svět je jiný. Ten odklon byl už patrný v té sérii od DC a tady se to samé bohužel opakuje. Tak mi vlastně z těch moderních adaptací nejvíc sedí ta francouzská řada, co vydává Argo. 3*
Čteno v originále. Hodnotím všechny 3 díly tohoto dějového oblouku (30-32) pohromadě, jednak k sobě patří, jednak jsem je přečetl najednou..
Blížíme se do finále. Konec celé série nás nezaskočí tolik, jako čtenáře původní sešitové řady, kdy ho nikdo nečekal a o to údernější byl. My už víme. Ale i tak s každou stránkou napětí houstne. Byla to dlouhá jízda. Začal jsem číst v originále před mnoha a mnoha lety a tehdy jsem si nedokázal představit, že a jak tohle jednou skončí. Nevědel to ani Kirkman, jak sám v závěru píše. Postupem času, ale začínalo být znát, kam ta dlouhatánská cesta směřuje. A také nevyhnutelnost některých osudů. Spolu s tím, jak na troskách starého světa, vzniká svět nový, je jasné, že ač po něm touží, ne všichni by v něm dokázali najít klid. (následuje možný spoiler) A stejně jako v Sedmi statečných, kdy na konci Chris a Vin mluví o tom, že tohle už není jejich svět a nebo možná ještě lépe v Jezdci do neznáma, kde na konci Shane odchází, aby se vrátil do srdce žhavého Západu, musí nakonec odejít i sám Rick Grimes...
Epilog, odehrávající se s odstupem mnoha let je pak dokonalým završením celé série. A já si teprve teď uvědomuji, že mi už teď všichni chybí, jak ti, co se ztratili někde cestou, tak ti, co došli až na konec. A je mi jasné, že za pár dní začnu zase hezky od začátku... 4,5*
Tak nevím, tohle je vlastně celkem špatné a potvrzuje se mi, že až na výjimku v podobě Sledgehammera a částečně Humra jsou tyhle spin-offy z Hellboy universa jen dojením úspěšné značky. Pro hlavní příběh Hellboye a Ú.P.V.O. to nepřináší vůbec nic. Posun vpřed nula. Rozvoj světa skoro nula. Tohle je poslepovaný mišmaš několika nápadů, z nich řada je celkem fajn (zasazení do Berlína '46, spolupráce amíků a sovětů a nechci spoilerovat, tak jen napíšu, že poslední kapitola) a řada (včetně toho ústředního o Vampire Sturm) je neoriginální a nudná. Pohromadě to vlastně ani moc nedrží. Dysart v závěru píše, že jde o pulpovou historku a že je spokojený, jak se mu to s Mignolou povedlo. Já bych byl spokojený, kdyby to byla povídka polovičního rozsahu. Možná. Ale pár panelů je tam skoro dokonalých, to zas ano (poslední čtyři stránky první kapitoly, začátek třetí). Závěrečná jednohubka (Oleksandrův ďábel) se mi líbila mnohem víc. Stejně jako Dysart mám slabost pro M.R.Jamese.
Tohle bylo fajn. Po několika zklamáních nad posledními spin-offy z Hellboye a Ú.P.V.O., které Comics Centrum vydalo, jsem vlastně nic moc nečekal. A ona je to konečně zase celkem pecka. Druhá světová, náckové, obří válečné stroje, vynálezy, nadpřirozeno, "hrdinové" a uprostřed toho všeho překvapivě dobře napsané lidské drama. "Co chcete abych udělal"? 4,5*
Zajímavý a místy i vtipný text sraží naprosto fádní grafické zpracování a hlavně celková úprava knihy, kdy je drtivá většina ilustraci dinosaurů a jiných tvorů na celé dvoustránce. Díky vazbě je ale uprostřed obrázku předěl a často ho i úzký pruh chybí, případně části tvorů nelícují k sobě. Koupě na eshopu lituji a uvažuji o vrácení.
Jedna skvělá povídka ("Příběh Tvého života") a zbytek za mne spíš velice lehký nadprůměr. Což o to, nápady jsou často skvělé, ale povídky samy jsou někdy zdlouhavé až nudné. Dokonale to demonstruje třeba "Když se vám líbí, co vidíte: Dokument". Na polovičním rozsahu by to byla pecka, takhle jsem měl problém to dočíst.
Druhé dobrodružství sira Edwarde Graye přináší celou řadu změn. Divoký západ střídá vikotoriánský Londýn. Nemignolovský Severin střídá na postu kreslíře Mignolovského Stenbecka. A v neposlední řadě vcelku nuda střídá vcelku zábavu prvního dílu:( Už ten sice nebyl žádná pecka, ale tady se tempo vleče a neustálé souboje a unikání nemrtvým kovbojům a zonbiím nějak nemají šťávu. Příběh by jinak ušel, ale slušel by mu tak jeden možná dva sešity. Tohle je natahovaná nuda. Nebýt tam postavy Izáka, která je fajn a sem tam vtipných hlášek ("Neměli bychom to ohlásit šerifovi?" "Šerifa jsi tam voddělal taky, zelenáči jeden"), je to průšvih. Takhle je to jenom takové nic na jedno přečtení. Skoro se začínám ptát, jak moc jsou příběhy sira Edwarda Graye skutečně nutné pro pochopení a vychutnání si závěru Ú.P.V.O. a Hellboye (které žeru) a jestli to ve skutečnosti není víc marketing, jak prodat průměrný comics. Budoucnost ukáže... 2,5*