honza66
![Tvůj hlas Tvůj hlas](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39889/tvuj-hlas-wBY-39889.jpg?v=1494102868)
Mimořádné a výborné dílo.
Jen dokazuje, že J.Hora je jeden z nejlepších básníků své doby - což mj. znamená, že i téměř století od vydání patří k nedoceněným básníkům své doby. Nic proti Seifertovi, poezie neni to skok do dálky, ale i tak plati: Hora vyrazně nejlepší !
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Retro ČS Retro ČS](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175715/retro-cs-175715.jpg?v=1379513972)
Velmi dobré, často i velmi vtipné čtení. Pro pamětníky příjemná nostalgie. Čekal jsem spíše popisky k fotkám, o to více potěšilo nemálo detailních informací a konkrétních přehledů jednotlivých oborů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Národy ve stínu Národy ve stínu](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156193/narody-ve-stinu-156193.jpg?v=1364669878)
Velmi zajímavá literatura faktu o dnes již většinou zapoměnutých národech, odbobí od 1200 př.n.l až do Říma. Všem, kteří mají rádi toto období, doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Druhý muž Třetí říše Druhý muž Třetí říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31703/druhy-muz-treti-rise-mEe-31703.jpg?v=1593846083)
Velmi kvalitně zpracovaná monografie H. Himmlera. Jak patrno, i o Himmlerovi, o kterém byly napsány stovky knížek, lze napsat relativně objevnou a velmi čtivou knihu.
díky
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![České dějiny. Výpravná historie českých zemí České dějiny. Výpravná historie českých zemí](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139562/ceske-dejiny-vypravna-historie-ceskych-zemi-139562.jpg?v=1352553504)
Jde spíše o encyklopedii a průvodce, nic moc nového nad rámec dějepisu základní a střední školy se zde nedozvíme. Ale potěší přílohy a výborné grafické a knihařské zpracování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Holocaust ...a Bůh tehdy mlčel Holocaust ...a Bůh tehdy mlčel](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24179/holocaust-a-buh-tehd-24179.jpg?v=1318956413)
Holocaustové lituratury je hodně, ale tato kniha stojí za to. Ne že by byla v něčem zásadním způsobem objevná, to asi u tohoto tématu ani moc nejde. Ale je citlivě sepsaná a zkomponovaná. Přehlédnout nelze ani zpracování samotné knihy a její kvalitní a důstojnou "starosvětskou" vazbu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Případ úzké dýky Případ úzké dýky](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106269/pripad-uzke-dyky-zlociny-na-velke-morave-106269.jpg?v=1326794892)
Není to úplně špatný, ale až moc mě přišlo, že se autor chce svézt na popularitě Vondrušky a jeho Oldřicha z Chlumu. Jako kdyby trochu opisoval, resp. nechal se až moc okatě inspirovat. A to pak nikdy nedopadne tak dobře jako originál...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Odvaha doufat Odvaha doufat](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56496/odvaha-doufat-gzm-56496.jpg?v=1648629750)
Je to taková láskyplná idylická učebnice americké demokracie, historie a současné politiky. Celkově mě to přišlo až moc nakašírovaný, jako kdyby nechtěl přiznat, že poltika je v prvé řadě boj o moc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Brando: Písně, které mě naučila matka Brando: Písně, které mě naučila matka](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155152/brando-pisne-ktere-me-naucila-matka-4ah-155152.jpg?v=1654503723)
Podle mě výborné paměti, trochu neprávnem opomíjené. Brando byl úkaz a jeho přístup k životu, práci a filmu je zajímavý. Kniha velmi dobrá, žádná šestáková selanka, takže doporučuju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Brigáda Brigáda](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99782/brigada-s95-99782.jpg?v=1562700543)
Unikátní téma, výborně napsáno. Čte se to jako akční dobrodružný román s velkým mravním apelem. Možná lze v knize vycítit trošku více propagandy na úkor realističnosti, ale v tomto případě mě to tak nějak nevadí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moje cesta Moje cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86865/moje-cesta-Yel-86865.jpg?v=1607814398)
z hlediska politických memoárů a pamětí světových politiků jenda z nejlepších knih. Kam se hrabou třeba vzpomínky Hillary Clinton či předprezidentské paměti B. Obamy Odvaha doufat. Výborně napsáno. A i když si člověk sundá růžové brýle a odmyslí povinný politický patos, dá se Blairovi věřit, že mu v poltiice opravdu o něco šlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Všichni prezidentovi muži Všichni prezidentovi muži](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134907/vsichni-prezidentovi-muzi-134907.png?v=1347048918)
Klasika světové žurnalistiky, skvěle sepsáno i v této knižní formě, autoři prostě umí psát.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/627/jonathan-livingston-racek-s7x-627.jpg?v=1562141589)
pro mě v podstatě nuda "filosofie pro teenagery". zajímavý je to spíš z toho hlediska, že od něj podle mého soudu pak začala opisovat skupina "duchovních autorů pro nenáročné" typu Coellho apod.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![École de Paris a čeští umělci v meziválečné Paříži École de Paris a čeští umělci v meziválečné Paříži](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542531/ecole-de-paris-a-cesti-umelci-v-mezivalecne-parizi.png?v=1735582120)
Výborná publikace a nejen o třech česko - francouzských malířích, ale také o uměleckém a obchodním fungování francouzské výtvarné scény. Vliv a role galeristů a jejich galerií, sběratelů, obchodníků s uměním či recenzentů v období meziválečné Paříže je čtivě a detailně popsán.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Boleslav II. Boleslav II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74104/boleslav-ii-wJL-74104.jpg?v=1597791125)
Skvěle napsaná kniha, žádné školometské přepočítávání letopočtů, ale kontext, souvislosti a spousta zajímavých detailů a postřehů z nejrůznějších oblastí starověkého a středověkého života v Čechách. Je vidět, že autorův osobitý styl není náhodný - podobně je napsána i další skvělá kniha "Zrod českého státu 568-1055". Takto by se měla psát historická literatura a o čtenáře by neměla nouzi!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Suroviny laskominy Suroviny laskominy](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92604/suroviny-laskominy-92604.gif?v=1319197605)
Skvělá kniha. Přestože jde o soubor na první pohled na sobě nezávislých textů psaných pro internetové médium, je kniha perfektně soudržná, zábavná, inteligentní a kdyby to slovo nebylo tak zprofanované, řekl bych, že je i moudrá. Autor navíc působí jako velký sympaťák, intelektuální opilec v mezích zákona a kliďas - což je v perfektním kontrastu se současným hysterickým a přeexponovaným sloupkařstvím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jedna věta Jedna věta](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136384/jedna-veta-136384.jpg?v=1349045580)
Excelentní kniha-deník, na malém prostoru mnoho originálních postřehů. Přestože knihu má do klasického deníku hodně daleko, máte o to větší pocit, že jste s autorem ten jeden rok prožili.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Praha avantgardní: Literární průvodce metropolí v letech 1918–1938 Praha avantgardní: Literární průvodce metropolí v letech 1918–1938](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224032/praha-avantgardni.jpg?v=1736806110)
Výborná textová část, mnoho zajímavých údajů o avantgardě a jejích hlavních protagonistech, mnoho citací z několika hlavních autobiografických děl (např. Seifert - Všecky krásy světa, Nezval - Z moho života, Honzík - Ze života avantgardy).
Slabinou je obrazová část, málo fotografií z minulosti ve vztahu k pojednávaným místům a domům. Fotografie ze současnosti jsou bohužel často nicneříkající a nekvalitní.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kniha smíchu a zapomnění Kniha smíchu a zapomnění](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/897/kniha-smichu-a-zapomneni-BPq-897.jpeg?v=1584655396)
Kundera ve vrcholné formě. Občas to není úplně lehký čtení, chvílema je to zase až moc "lehký", ale jako celek výborný, vzájemně originálně provázaný a chytrý.