honza66 honza66 komentáře u knih

Zimní derviš Zimní derviš Vladimíra Čerepková

V. Čerepková byla skvělou básnířkou, její cit pro jazyk je mimořádný. A narozdíl od mnoha jiných alternativních básníků / básnířek své generace nepotřenuje za každou cenu šokovat. Vlastně naopak: tato sbírka je decentní a lyrická, o to více vynikne její schopnost pracovat s češtinou.

Václav Chochola Václav Chochola Jiří Kolář

Radost koukat kolem sebe spolu s mimořádným fotografem V. Chocholou. A přidaná radost je k tomu číst úvodní slovo básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. Oproti suchým teoretikům fotografie je Kolářův pohled osvěžující, příjemně laický a přitom přesný.

23.02.2025 5 z 5

Golet v údolí Golet v údolí Ivan Olbracht (p)

skoro 100 let stará kniha a přitom jazykem a literární vytříbeností snese ty nejmodernější kritéria. A děj zejména poslední rozsáhlé povídky O smutných očích Hany Karadžičové je v mnoha ohledech zcela aktuální. Radost číst.

D. J. Růžička D. J. Růžička Jiří Jeníček

Dnes už lehce pozapomenutá, právě o to však zajímavější postava české / americké fotografie. Zejména americká fotoprodukce stojí za to. A ocenit je třeba i eduaktivní roli J.D. Růžičky ve vztahu k dalším českým fotografům.

23.02.2025 5 z 5

Případ pobouřených pozůstalých Případ pobouřených pozůstalých Erle Stanley Gardner

Svižné, rychlé, bez zbytečných kudrlinek, skvěle se to čte, postavy jsou přehledné a relativně realistické. Klasický Perry Mason v plné formě :)

Přemysl Otakar I. Přemysl Otakar I. Josef Žemlička

Výborná a vyčerpávající kniha, komplexně podané celé období vlády Přemysla i celoevropského kontextu. Zajímavé je zaměření některých kapitol i na kulturní či církevní život, stavební slohy a vliv dalších částí Evropy na české země.
Pro mě mírně iritující byl občasný důraz na "třídní boj" a lehce marxistické vidění světa. Přestože kniha vyšla v roce 1990, napsána předpokládám byla ještě před rokem 89 a chvílemi je to znát.

17.02.2025 4 z 5

École de Paris a čeští umělci v meziválečné Paříži École de Paris a čeští umělci v meziválečné Paříži Anna Pravdová

Výborná publikace a nejen o třech česko - francouzských malířích, ale také o uměleckém a obchodním fungování francouzské výtvarné scény. Vliv a role galeristů a jejich galerií, sběratelů, obchodníků s uměním či recenzentů v období meziválečné Paříže je čtivě a detailně popsán.

16.02.2025 5 z 5

Hladím Hladím Simona Bagarová

Skvělá kniha, velmi silné příběhy. Trochu jsem se obával, aby toho smutku a těžkých životních osudů nebylo až příliš, ale je tomu vlastně přesně naopak. Kniha a rozhovory vlastně v důsledku působí velmi optimisticky a nadějně.

05.02.2025 5 z 5

Marta děti nechce Marta děti nechce Petra Soukupová

Knihy Petry Soukupové vynikají ve dvou oblastech:
1. skvělý jazyk - píše tak, jako kdyby nebylo nic jednoduššího. Její texty se snadno čtou, a přitom nejsou ani trochu banální.
2. civilnost a uvěřitelnost - vše, co čtete, se běžně děje a když ne přímo vám, tak někomu v okolí. Autorka nevymýšlí složité překombinované vzorce chování a situací, naopak jen přesně, věrohodně a detailně proniká do myšlení svých postav a jejich postojů v běžném životě.
Je radost číst takové knihy!

18.01.2025 5 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Skvělé, syrové, naprosto otevřené memoáry. Životní styl pod heslem "sex, drogy a film" a zároveň drsné zážitky z poválečeného věznění či následné složité protloukání se v zahranicí - pro mě jedno velké překvapení. Adinu Mandlovou jsem měl zafixovánu jako lehce unylou dámu z filmu Kristián, abych zjistil, že svérázná dáma to jistě byla, ale o unylosti nemůže být v jejím případě žádná řeč :)

09.01.2025 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Lehkost, s jakou se knihy Fr. Niedla čtou, je až neuvěřitelná. Platí to jak o všech jeho dřívějších středověkých sériích, tak i o tomto nejnovějším počinu. Vedle svižného děje je bonusem i zajímavý popis reálií středověké Prahy a způsobu života tehdejší "střední řemeslné třídy".

06.09.2024 5 z 5

Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu Brad Stone

Kniha má ambici být velkou a detailní biografií Jeffa Bezose a konkurovat třeba biografii Steva Jobse od W. Isaacsona. Z velké části se to i daří, i když Bezos a příběh Amazonu prostě není tak barvitý a zajímavý jako třeba právě Jobs. Přesto je detailní pohled pod pokličku největšího online obchodu světa mimořádně zajímavý.

04.06.2020 4 z 5

Jedinečný Jeeves Jedinečný Jeeves Pelham Grenville Wodehouse

Příběhy komorníka Jeevese, který sloužil jako velmi blízký předobraz našemu Saturninovi, jsou vtipné, anglicky suché a decentní. V podstatě už zaniklý svět britské vyšší vrstvy má své velké literární kouzlo.

04.06.2020 5 z 5

Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Obonete S. Ubam

Obiho vzpomínky na africkou misi se čtou jako akční román, akorát s vědomím, že všechno je to skutečnost a odehrává se to v reálném životě a nikoli ve fantazii spisovatele. Klobouk dolů před autorem, jeho vytrvalostí a zaťatostí a mnohdy i velkou odvahou.

04.06.2020 4 z 5

Zlá krev Zlá krev John Carreyrou

Příběh firmy Theranos a její zakladatelky, která se svého času vyhřívala v přízni Baracka Obamy, Hillary Clinton či Henryho Kissingera je fascinující. Přesvědčivost, síla osobnosti kombinovaná s neurvalým stylem řízení a nátalkem na zaměstnance ji přinesla téměř miliardu dolarů od investorů, ze kterých se nakonec navrátil ani cent. Poučné, zábavné, napínované. A nutno ocenit autora, který celý případ rozkryl - novinář Wall Street Journal John Carreyrou navázal na ty nejlepší tradice investigativní žurnalistiky od dob Watergate, materiál sbíral dlouhé měsíce a další měsíce pak on (a jeho noviny) vedl právní bitvu o to, aby odhalení mohla být zveřejněna.

03.06.2020 5 z 5

Příběhy skutečné odvahy Příběhy skutečné odvahy Bear Grylls (p)

Výborná kniha drsných, mnohdy drastických až krutých příběhů o lidské statečnosti a touze přežít. Zejména ze zážitků Evropanů zajatých v arabských pouštích ve středověku či ze vzpomínek válečných zajatců z Asie z 2.světové války se svírá a chvílemi i zvedá žaludek. Jednotlivé příběhy mají spád, kniha se čte sama.

03.06.2020 5 z 5

Po nás potopa Po nás potopa Josef Toman

Skvěle napsané, takový cit pro jazyk se nevidí často. V kombinaci s mimořádně zajímavým ztvárněním ducha antického Říma, kontroverzních postav císařů Tiberia a Caliguly i běžných Římanů je román Po nás potopa bravurním dílem klasické literartury.

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Ziburovy cestopisy jsou zárukou kvalitní, zábavné a chytré četby. Jeho nejnovější kniha o cestě po Evropě mi přišla ještě o kousek lepší než knihy z exotických cest po Arménii, Číně nebo Turecku. Možná je to právě tou blízkostí a relativní obeznámeností s procestovanými zeměmi a životem v nich. A možná je to i tím, že jak autor stárne (resp. má více zkušeností :-), tak získává ještě větší nadhled a schopnost vše zábavně zachytit a popsat.

Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Není náhoda, že autor je držitelem Nobelovy ceny za literaturu. Vykreslit pohnutý, hluboký a silný příběh na relativně malé ploše a v podstatě banálními slovy pedanstkého vypravěče - majordoma, je velké umění. Ač kniha na první pohled jako žádné velké umění nepůsobí, jako celek je úžasná.

Zítra už bylo Zítra už bylo Jiří Raichl

Velmi dobrá kniha povídek, v mnohém velmi originální a dobře vypointovaná. Ne že by každá povídka byla na Nobelovku, ale třeba příběh vojáků z bitvy u Hradce z roku 1866 a jejich dnešních potomků byl výborný a když ne na Nobelovku, tak alespoň na nějakou domácí cenu pro povídkáře by aspirovat mohl :-)

02.06.2020 4 z 5