i.stefany i.stefany komentáře u knih

Marokánka Marokánka Christine Mangan

Marokánka mi bohužel přinesla trochu zklamání. Není vyloženě špatná, to ne, ale nestrhla mě tak, jak bych si přála. Chybělo mi napětí a mrazení v zádech. Námět by byl asi dobrý, směřuje k psychologickému thrilleru, ale jen pomalu a líně. Opakující se repliky, pozvolné rozhovory, pomíchaná současnost s minulostí. Polovina knihy se zabývá niterními pocity a úzkostnými stavy hlavní postavy a především láká na "tu osudnou noc, kdy se to stalo". V druhé polovině se pak rychle seběhne vše, co tvoří příběh. Zkrátka pro mě tentokrát slabší kniha.

22.05.2019 3 z 5

Střepy Střepy Michael Robotham

Teda tohle bylo tak moc dobré, že ani nedokážu napsat komentář. Autor mi prostě vyrazil dech a já nemůžu přestat myslet na všechny ty postavy a jejich osudy. Klobouk dolů, jak se mu podařilo nám od prvních stránek zlomit mysl od všeho jiného a chtít jen číst...
Milovníci psychodramat si určitě přijdou na své, tak jako já. Vřele doporučuji!

17.05.2019 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Kniha je hlubokou sondou do vyhrocených vztahů v jedné obyčejné rodině, ať už mezi sourozenci nebo rodiči a dětmi. Oceňuji, že je vyprávěna pohledem všech tří hlavních postav, ale vadila mi forma, mnohdy jsem nepoznala, zda se jedná o přímou řeč, či jen myšlenkové pochody hrdinů. Každopádně se jedná o velmi čtivé a citlivé téma a jsem přesvědčená, že některé z replik tohoto příběhu známe všichni z vlastní zkušenosti. Doporučuji.

12.05.2019 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Jsem v šoku. :-) Nemám ráda severské kriminálky ani thrillery, jsou pro mne velmi temné, mrazivé, krvavé a komplikované, ale manžel nedal jinak, než, že tohle musím zkusit. Při počtu stran se mi protočily panenky, ale zaujal mě název knihy, pustila jsem se do ní a jsem nadšená. Perfektní případ Carla Mikaela Blomkvista a Lisbeth Salanderové, moc se mi líbil autorův úžasně čtivý a podrobný styl a ocenila jsem, že tu neproteklo mnoho krve. Skvělý příběh Vangerovy rodiny.

01.05.2019 5 z 5

Bez dětí neodejdu Bez dětí neodejdu Berit Kessler

Další dramatický příběh na téma lásky s Arabem, tentokráte přímo Beduínem. Je to pořád stejné, nezbývá než jen kroutit hlavou. Autorka popisuje svůj děsivý příběh, který začal velkou láskou, jež se pozvolna přetavila do manželství plného fyzického násilí a psychického teroru. Z tohoto vztahu se narodili tři chlapci a zoufalá matka bojuje o přežití a péči o syny. Je naprosto nepochopitelné, kolik smůly a neštěstí Berit potkalo, nepochopitelné jsou i postoje místní policie, soudu, sociálky a institucí, jejichž zákony jsou k ženám tak nelidské. A nejvíc nepochopitelné je, když si fanatický psychopat vyřizuje účty s ženou přes své vlastní nevinné děti. Bohužel tenhle příběh asi ještě neskončil...

30.04.2019 5 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Je to velmi smutné a místy drsné, ale zároveň skutečné a na vlastní kůži prožité vyprávění z protialkoholní léčebny. Je mi líto všech, kteří musí s tímto démonem bojovat. Nikdo z nás si neumí představit, jaké to musí být peklo a co vás dožene až na samotné dno. Držme palce všem smutným mužům!

25.04.2019 4 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Dechberoucí příběh tří mladých lidí prchajících před válkou na zaslíbenou loď, která znamená spásu. Bohužel tahle loď to nebyla, tahle přinesla jen zkázu. I já se řadím mezi ty, kteří mají o hrůzách války jen obecné povědomí, ale tato kniha mi přinesla nejen další poznatky a zjištění, ale i vnitřní uspokojení z toho, že lidé bez rozdílu rasy, věku a postavení na společenském žebříčku v krizových situacích drží spolu, ať se děje, co se děje. Moc jsem všem držela palce a i když jsem zpočátku váhala, zda dokážu knížku vůbec přečíst, najednou se nedalo přestat. Doporučuji všem věkovým generacím, aby se nikdy nezapomnělo na válečné hrdiny.

25.04.2019 5 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Tenoučká kniha počtem stránek, přesto velmi silná svým obsahem. Tři ženy z různých koutů světa, tři silné osobní příběhy. Každá z žen řeší nelehkou životní situaci a přestože se nikdy osobně nepotkaly, jejich osudy se jednoho dne protnou a zapadnou do sebe, jako když spletete symbolický cop. Jsem nadšená, jak se autorce podařilo poměrně úsporným stylem odvyprávět tak silný příběh. Doporučuji všem ženám.

21.04.2019 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

To byla krása. Přesně tohle jsem teď potřebovala, po náročném pracovním tempu se jen tak nechat unášet vlídným inteligentním humorem dědečka Františka, Saturninovými kousky i pořekadly tety Kateřiny. Jo jo, byla ve formě už v roce 1954, z kterého je moje vydání. :-) Seriál je výborný, ale kniha je prostě dokonalá. Jsem ráda, že jsem měla možnost porovnat si knižní verzi s televizní a určitě doporučuji všem, přečíst si originál. Výtečné!

19.04.2019 5 z 5

Lidé, kteří mě znali Lidé, kteří mě znali Kim Hooper

Tenhle příběh mne pohltil od první stránky. Je o ženě, která si vysnila svůj život, ale osud jí namíchal jiné karty. Začátky jsou vždycky slibné, ale pak přicházejí i chvíle, kdy špatná rozhodnutí obrátí váš život naruby. Příběh začíná současností a je vyprávěn samotnou Connie. Postupně se vracíme do minulosti, abychom pochopili, co vedlo Emily k rozhodnutí navždy změnit svůj život. Sloh jakým je kniha napsaná je velmi příjemný, ale osobně mi chyběl více rozvinutý konec.

16.04.2019 5 z 5

Ozvěna viny Ozvěna viny Charlotte Link

Temný dramatický příběh o vztazích a vině. Příběh je napínavý a všechny situace, které prožijeme se na konci knihy pěkně spojí a vytvoří dokonalý zážitek z četby. Tentokrát mi ale vadil kostrbatý překlad a hodně chyb.

13.04.2019 4 z 5

Dítě v mlze Dítě v mlze Martin Goffa

Další případ Mika Syrového, který tentokrát řeší únos malého chlapce. Případ je o to složitější a komplikovanější, protože únoscem je jeho někdejší kolega a parťák. Jak se s tím Miko popere tentokrát? Příběh je opět velice napínavý a tentokrát jde o téma velmi silné, nutící k zamyšlení.... Náhody, omyly, chybná rozhodnutí... Bylo mi z toho příběhu hodně smutno, ale i tak si rozhodně zaslouží 5 hvězdiček.

01.04.2019 5 z 5

Strach Strach C. L. Taylor

Strach je má třetí kniha od autorky a tady trochu váhám s hodnocením. Téma velmi současné a slibné, nechybí napětí ani dramatické okamžiky, ale celkově to tentokrát nějak nebylo ono. Pro mě byl příběh těžko uvěřitelný, některé postavy jednaly poněkud přehnaně a ani ten závěr to nijak nevylepšil. Narazila jsem i na pár nelogičností, a proto tentokrát méně hvězdiček.

27.03.2019 3 z 5

Dagmar Havlová Dagmar Havlová Miroslav Graclík

Dagmar Havlová, ztřeštěná herečka i důstojná paní prezidentová v jedné osobě. Kniha je zaměřena na její bohatou filmovou kariéru, která končí okamžikem sňatku s Václavem Havlem. Odtud pak vypráví o jejich společném životě, pracovním nasazení první dámy, ale i nemoci pana prezidenta a dalších životních peripetiích. Kniha je doplněna spoustou fotografií a zajímavých rozhovorů.

26.03.2019 3 z 5

Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište Michaela Remešová

Výtečná herečka a dokonalá dáma, taková byla paní Jirásková. Knihu stvořili bulvární autoři, ale já jsem se o své oblíbené herečce dozvěděla mnoho nového. Myslím, že kniha nebyla vůbec špatná a že nás ostatní zajímají spíše příhody a okamžiky ze soukromí známých osobností, než dlouhá filmografie. Pěkné!

26.03.2019 3 z 5

Hádanka jménem Oliver Hádanka jménem Oliver Liz Nugent

Tahle kniha mě velmi nadchla, nejen příjemně čtivým slohem, ale především hloubkou svého obsahu. Ne nadarmo se říká, že své křivdy a traumata z dětství si neseme s sebou po celý život. Tady toho špatného na jednoho malého kluka bylo až moc a proto se stalo, co se stalo. Střídáním kapitol vyprávěných všemi zúčastněnými postavami můžeme na příběh nahlížet z různých úhlů pohledů a postupně si domýšlet a skládat celé drama. Moc povedené a určitě se nebojím doporučit.

20.03.2019 5 z 5

Nech mě lhát Nech mě lhát Clare Mackintosh

Strhující, dokonale promyšlený a mistrně zpracovaný psychothriller, kde opět nechybí originální námět. Zpočátku je příběh trochu pomalejší, ale už v tu chvíli je jasné, že takhle to teda nebude. Vynikající koktejl napětí, zvratů, překvapení a to vše je inspirováno skutečnou událostí. Doporučuji.

18.03.2019 5 z 5

Pod kůží Pod kůží Sabine Durrant

Zajímavý psychothriller, který sice začíná trochu nezáživně, ale když to překonáte, pak už to opravdu jede a stojí zato dočíst. Strhující a překvapivý závěr knihy zvýšil mé hodnocení na 4*.

01.03.2019 4 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Jako první jsem četla druhý díl a říkala si, že si určitě chci přečíst ten první. Nyní jsem četla první a říkám si, že si určitě chci přečíst všechny. :-) Za mě zase výborné zpracování, nechybí napínavý námět, reálné prostředí, uvěřitelné pracovní postupy i dialogy, bezchybný překlad. Těším se na další díl.

24.02.2019 5 z 5

Podvod Podvod Charlotte Link

Strhující, výborně propracovaný a napínavý psychothriller. Po delší době jsem zvolila Charlotte Link a opět to byla skvělá volba. Tenhle příběh mne přikoval od první stránky a nepustil až do konce. Autorce se zde opět podařilo skvěle zpracovat charakterové vlastnosti postav, důvody jejich počínání, proplést jejich osudy a ještě nás držet až do konce v napětí. Paráda !!!

21.02.2019 5 z 5