i.stefany komentáře u knih
Marokánka mi bohužel přinesla trochu zklamání. Není vyloženě špatná, to ne, ale nestrhla mě tak, jak bych si přála. Chybělo mi napětí a mrazení v zádech. Námět by byl asi dobrý, směřuje k psychologickému thrilleru, ale jen pomalu a líně. Opakující se repliky, pozvolné rozhovory, pomíchaná současnost s minulostí. Polovina knihy se zabývá niterními pocity a úzkostnými stavy hlavní postavy a především láká na "tu osudnou noc, kdy se to stalo". V druhé polovině se pak rychle seběhne vše, co tvoří příběh. Zkrátka pro mě tentokrát slabší kniha.
Teda tohle bylo tak moc dobré, že ani nedokážu napsat komentář. Autor mi prostě vyrazil dech a já nemůžu přestat myslet na všechny ty postavy a jejich osudy. Klobouk dolů, jak se mu podařilo nám od prvních stránek zlomit mysl od všeho jiného a chtít jen číst...
Milovníci psychodramat si určitě přijdou na své, tak jako já. Vřele doporučuji!
Kniha je hlubokou sondou do vyhrocených vztahů v jedné obyčejné rodině, ať už mezi sourozenci nebo rodiči a dětmi. Oceňuji, že je vyprávěna pohledem všech tří hlavních postav, ale vadila mi forma, mnohdy jsem nepoznala, zda se jedná o přímou řeč, či jen myšlenkové pochody hrdinů. Každopádně se jedná o velmi čtivé a citlivé téma a jsem přesvědčená, že některé z replik tohoto příběhu známe všichni z vlastní zkušenosti. Doporučuji.
Jsem v šoku. :-) Nemám ráda severské kriminálky ani thrillery, jsou pro mne velmi temné, mrazivé, krvavé a komplikované, ale manžel nedal jinak, než, že tohle musím zkusit. Při počtu stran se mi protočily panenky, ale zaujal mě název knihy, pustila jsem se do ní a jsem nadšená. Perfektní případ Carla Mikaela Blomkvista a Lisbeth Salanderové, moc se mi líbil autorův úžasně čtivý a podrobný styl a ocenila jsem, že tu neproteklo mnoho krve. Skvělý příběh Vangerovy rodiny.
Další dramatický příběh na téma lásky s Arabem, tentokráte přímo Beduínem. Je to pořád stejné, nezbývá než jen kroutit hlavou. Autorka popisuje svůj děsivý příběh, který začal velkou láskou, jež se pozvolna přetavila do manželství plného fyzického násilí a psychického teroru. Z tohoto vztahu se narodili tři chlapci a zoufalá matka bojuje o přežití a péči o syny. Je naprosto nepochopitelné, kolik smůly a neštěstí Berit potkalo, nepochopitelné jsou i postoje místní policie, soudu, sociálky a institucí, jejichž zákony jsou k ženám tak nelidské. A nejvíc nepochopitelné je, když si fanatický psychopat vyřizuje účty s ženou přes své vlastní nevinné děti. Bohužel tenhle příběh asi ještě neskončil...
Je to velmi smutné a místy drsné, ale zároveň skutečné a na vlastní kůži prožité vyprávění z protialkoholní léčebny. Je mi líto všech, kteří musí s tímto démonem bojovat. Nikdo z nás si neumí představit, jaké to musí být peklo a co vás dožene až na samotné dno. Držme palce všem smutným mužům!
Dechberoucí příběh tří mladých lidí prchajících před válkou na zaslíbenou loď, která znamená spásu. Bohužel tahle loď to nebyla, tahle přinesla jen zkázu. I já se řadím mezi ty, kteří mají o hrůzách války jen obecné povědomí, ale tato kniha mi přinesla nejen další poznatky a zjištění, ale i vnitřní uspokojení z toho, že lidé bez rozdílu rasy, věku a postavení na společenském žebříčku v krizových situacích drží spolu, ať se děje, co se děje. Moc jsem všem držela palce a i když jsem zpočátku váhala, zda dokážu knížku vůbec přečíst, najednou se nedalo přestat. Doporučuji všem věkovým generacím, aby se nikdy nezapomnělo na válečné hrdiny.
Tenoučká kniha počtem stránek, přesto velmi silná svým obsahem. Tři ženy z různých koutů světa, tři silné osobní příběhy. Každá z žen řeší nelehkou životní situaci a přestože se nikdy osobně nepotkaly, jejich osudy se jednoho dne protnou a zapadnou do sebe, jako když spletete symbolický cop. Jsem nadšená, jak se autorce podařilo poměrně úsporným stylem odvyprávět tak silný příběh. Doporučuji všem ženám.
To byla krása. Přesně tohle jsem teď potřebovala, po náročném pracovním tempu se jen tak nechat unášet vlídným inteligentním humorem dědečka Františka, Saturninovými kousky i pořekadly tety Kateřiny. Jo jo, byla ve formě už v roce 1954, z kterého je moje vydání. :-) Seriál je výborný, ale kniha je prostě dokonalá. Jsem ráda, že jsem měla možnost porovnat si knižní verzi s televizní a určitě doporučuji všem, přečíst si originál. Výtečné!
Tenhle příběh mne pohltil od první stránky. Je o ženě, která si vysnila svůj život, ale osud jí namíchal jiné karty. Začátky jsou vždycky slibné, ale pak přicházejí i chvíle, kdy špatná rozhodnutí obrátí váš život naruby. Příběh začíná současností a je vyprávěn samotnou Connie. Postupně se vracíme do minulosti, abychom pochopili, co vedlo Emily k rozhodnutí navždy změnit svůj život. Sloh jakým je kniha napsaná je velmi příjemný, ale osobně mi chyběl více rozvinutý konec.
Temný dramatický příběh o vztazích a vině. Příběh je napínavý a všechny situace, které prožijeme se na konci knihy pěkně spojí a vytvoří dokonalý zážitek z četby. Tentokrát mi ale vadil kostrbatý překlad a hodně chyb.
Další případ Mika Syrového, který tentokrát řeší únos malého chlapce. Případ je o to složitější a komplikovanější, protože únoscem je jeho někdejší kolega a parťák. Jak se s tím Miko popere tentokrát? Příběh je opět velice napínavý a tentokrát jde o téma velmi silné, nutící k zamyšlení.... Náhody, omyly, chybná rozhodnutí... Bylo mi z toho příběhu hodně smutno, ale i tak si rozhodně zaslouží 5 hvězdiček.
Strach je má třetí kniha od autorky a tady trochu váhám s hodnocením. Téma velmi současné a slibné, nechybí napětí ani dramatické okamžiky, ale celkově to tentokrát nějak nebylo ono. Pro mě byl příběh těžko uvěřitelný, některé postavy jednaly poněkud přehnaně a ani ten závěr to nijak nevylepšil. Narazila jsem i na pár nelogičností, a proto tentokrát méně hvězdiček.
Dagmar Havlová, ztřeštěná herečka i důstojná paní prezidentová v jedné osobě. Kniha je zaměřena na její bohatou filmovou kariéru, která končí okamžikem sňatku s Václavem Havlem. Odtud pak vypráví o jejich společném životě, pracovním nasazení první dámy, ale i nemoci pana prezidenta a dalších životních peripetiích. Kniha je doplněna spoustou fotografií a zajímavých rozhovorů.
Výtečná herečka a dokonalá dáma, taková byla paní Jirásková. Knihu stvořili bulvární autoři, ale já jsem se o své oblíbené herečce dozvěděla mnoho nového. Myslím, že kniha nebyla vůbec špatná a že nás ostatní zajímají spíše příhody a okamžiky ze soukromí známých osobností, než dlouhá filmografie. Pěkné!
Tahle kniha mě velmi nadchla, nejen příjemně čtivým slohem, ale především hloubkou svého obsahu. Ne nadarmo se říká, že své křivdy a traumata z dětství si neseme s sebou po celý život. Tady toho špatného na jednoho malého kluka bylo až moc a proto se stalo, co se stalo. Střídáním kapitol vyprávěných všemi zúčastněnými postavami můžeme na příběh nahlížet z různých úhlů pohledů a postupně si domýšlet a skládat celé drama. Moc povedené a určitě se nebojím doporučit.
Strhující, dokonale promyšlený a mistrně zpracovaný psychothriller, kde opět nechybí originální námět. Zpočátku je příběh trochu pomalejší, ale už v tu chvíli je jasné, že takhle to teda nebude. Vynikající koktejl napětí, zvratů, překvapení a to vše je inspirováno skutečnou událostí. Doporučuji.
Zajímavý psychothriller, který sice začíná trochu nezáživně, ale když to překonáte, pak už to opravdu jede a stojí zato dočíst. Strhující a překvapivý závěr knihy zvýšil mé hodnocení na 4*.
Jako první jsem četla druhý díl a říkala si, že si určitě chci přečíst ten první. Nyní jsem četla první a říkám si, že si určitě chci přečíst všechny. :-) Za mě zase výborné zpracování, nechybí napínavý námět, reálné prostředí, uvěřitelné pracovní postupy i dialogy, bezchybný překlad. Těším se na další díl.
Strhující, výborně propracovaný a napínavý psychothriller. Po delší době jsem zvolila Charlotte Link a opět to byla skvělá volba. Tenhle příběh mne přikoval od první stránky a nepustil až do konce. Autorce se zde opět podařilo skvěle zpracovat charakterové vlastnosti postav, důvody jejich počínání, proplést jejich osudy a ještě nás držet až do konce v napětí. Paráda !!!