Igor1311 Igor1311 komentáře u knih

Kapitán: Zbierka výrokov Kapitán: Zbierka výrokov Andrej Danko

asi mi ušiel zmysel a podstata tejto "knihy" ... to, že sa niekto pri rozprávaní mýli a médiá z toho robia show, no bože, každý sa sem tam preriekne, ale však sto ľudí sto chutí

10.04.2019 1 z 5

Námořník na koni Námořník na koni Irving Stone (p)

neskutočne perfektne napísaný životopis o človeku, o ktorom by sme mohli povedať, že bol rojko či idealista. Nepochybne jeden z najvýznamnejších autorov, ktorý sa aj napriek mnohým prekážkam dokázal vypracovať na jednu z najvýznamnejších autorských postáv vôbec

01.04.2019 5 z 5

Medzi levmi Medzi levmi Ken Follett

Kniha tu má celkom priemerné hodnotenie, aj ked celkom nechápem prečo. Studená vojna je jedným z Follettových najčastejších motívov a už tradične perfektne spracovaná téma. Vynikajúci opis Afganistanu, jeho doslova drsnej prírody a ešte drsnejších ľudí, hlavne chlapov. Dosť verne opísaný stret dvoch tajných agentov dvoch znepriatelených strán, možno trocha škoda toho konca, ktorý mi prišiel tak troch málo možný. Avšak celkový dojem to neskazilo a knihu musím hodnotiť veľmi pozitívne.

29.03.2019 5 z 5

Ohňom a mečom 2 Ohňom a mečom 2 Henryk Sienkiewicz

absolutne nezaostava za prvou časťou, všetky postavy v knihu sú veľmi zaujímavé a svojím sposobom sympatické. Dokonca film od Hoffmana je takmer vernou kopiou knihy, čo sa tak často nestáva

28.03.2019 5 z 5

Ohňom a mečom 1 Ohňom a mečom 1 Henryk Sienkiewicz

Vskutku perfektná kniha. Opis kozáckeho hnutia 17. storočia autor vystihol vynikajúco. Ani pomerne veľká dávka romantiky príbehu neuškodila, skôr naopak. Pre mňa osobne sa Sienkiewicz radí medzi najlepších autorov historických románov vôbec.

28.03.2019 5 z 5

Souboj s Bohy Souboj s Bohy Steven Pressfield

Pressfield opäť raz ukazuje, že v antike je doma. Tentokrát Peloponézska vojna a Alkibiades. Svojim nenapodobniteľným spôsobom opisuje všetky hrôzy, ktoré vojna prináša, zrady, intrigy či nečakané spojenectvá. Pre milovníka antiky sú Pressfieldove knihy bibliou.

27.03.2019 5 z 5

Pani prezidentová Pani prezidentová Irving Stone (p)

Pre mňa osobne zatiaľ jednoznačne najslabšia Stoneova kniha. Dej ako cez kopirák totožný s Nesmrteľnou ženou (a pritom tá je neporovnateľne kvalitnejšie napísaná), dokonca v určitých pasážach na ňu nadväzuje. Postavy celkovo nie veľmi zaujímavé a ich životné príbehy taktiež veľmi podobné ako v Nesmrteľnej žene. Mnoho riadkov a odsekov som musel preskočiť. Za mňa veľmi slabé.

27.03.2019 2 z 5

Sněžná slepota Sněžná slepota Ken Follett

Nikto by nechcel riešiť počas Vianoc nákazu smrteľným vírusom. Asi len Follett. Začiatok mi prišiel pomerne slabý, no neskôr začal dej neuveriteľne gradovať, až som mal problém knihu odložiť. Veď som ju ani neodložil. A výsledok hovorí sám za seba - veľmi napínavý dej, dynamika, žiaden zbytočný patos. Skvelý, napínavý thriller zasadený do vianočného obdobia.

19.03.2019 5 z 5

Ctnosti války Ctnosti války Steven Pressfield

Po Afghanskom tazení další román o Alexandrovi, v ktorom pressfield komplexne opisuje jeho výboje. Hlavnou myšlienkou ani nie je opísať všetky jeho boje, ako skôr zachytiť Alexandrov pohľad na Áziu a jej mnohé barbarské územia. Alexandra zachytáva ako človeka dobyvateľa, ktorý bol schopný nechať zmasakrovať mnohých civilistov ale ich aj mnoho zachrániť.So svojim vojskom, ako jeden z mála panovníkov, znášal všetky bojové útrapy. Ctnosti války je jedna z tých kníh, ktoré nielen beletristicky opisujú život Alexandra, ale sa komplexne zaoberá jeho celým životom a vzťahom k svojim ľudom a podrobeným barbarským národom.

18.03.2019 5 z 5

Tažení Alexandra Velikého Tažení Alexandra Velikého Flavios Arrianos

perfektne zvládnuté a do detailov opísané ťaženie Alexandra Veľkého. Venuje sa iba obdobiu Alexandrových ťažení, od bitky pri Graniku až po indické ťaženie a jeho smrť. Arrianos žil pred takmer 2000 rokmi, ale spôsob, akým opísal Alexandra, je dychberúci a nemuseli by sa zaň hanbiť ani moderní autori zaoberajúci sa osobou Alexandra. Vyobrazil zo zo všetkých uhlov, ako neľútostného dobyvateľa ale aj ako človeka s veľkým srdcom, ktorý dokázal odpustiť nepriateľom, ako milovníka a ničiteľa, ako najväčšieho človeka svojej doby.

16.03.2019 5 z 5

Kráľ kráľov Kráľ kráľov Vasilij Jan (p)

nejedná sa o monumentálny epos o Alexandrovom živote, no napriek tomu celkom slušne opísané jeho ťaženie do barbarských zemí Baktrie a dalsích východných královstiev. Samotnému Alexandrovi sa prekvapujuco nevenuje príliš priestoru, ten dostávaju skor barbarskí velitelia ako Spitamen či Budaken a skýtski nájazdníci.

14.03.2019 3 z 5

Ohnivá brána Ohnivá brána Steven Pressfield

kniha písaná trocha zvláštnym štýlom, kde sa samotnej bitke venujú len posledné kapitoly. Napriek tomu je to zaujímavá sonda do hierarchie života v Sparte, do ich mentality. Bitka v Termopylách je jednou z najikonickejších, ktorá dokázala nakoniec spojiť celé grécko v boji o slobodu

14.03.2019 5 z 5

Vládci luku Vládci luku Conn Iggulden

pokračovanie, ktoré vobec nezaostáva za prvou knihou. temudžin už ako Čingis, chán všetkých mongolských kmeňov, začína so svojimi dobyvačnými plánmi. Znova perfektné opisy prírody, obrovských kamenných stavieb a čínskeho muru, drsného života medzi kmenmi, kde prežíva len ten najsilnejší...už sa len dočkať pokračovanie

13.03.2019 5 z 5

Můj příběh Můj příběh Steven Gerrard

aj ked nie som velkým fanušikom liverpoolu, steven gerrard je asi jeden z tých hráčov, ktorého ma rada väčšina fanušikov. v jeho dlhej kariére na klubovej urovni vyhral takmer všetko okrem anglickej ligy. popri velkých úspechoch mal aj veľké pády. pri písani sa prekvapivo ukázal ako dobrý rozprávač a vzniklo z toho toto vcelku dobré dielo

09.03.2019 4 z 5

Vlk plání Vlk plání Conn Iggulden

úchvatne opísaný život na drsných mongolských stepiach, kde bol každy den bojom o prežitie. Je možno až udivujuce, ako mohol taký národ, v podstate nevzdelaný a v niektorých smeroch primitívny, vládnuť takému obrovskému územiu

06.03.2019 5 z 5

Afghánské tažení Afghánské tažení Steven Pressfield

Neuveriteľne pravdivo a miestami až brutálne opísaný život gréckych vojakov a ich spojencov počas ťaženia v Afganistane. Ozaj to nebola vojna v tom pravom slova zmysle, ale išlo už o akúsi genocídu z oboch strán. Jedna z úplne najlepšich kníh o Alexandrovi Veľkom a asi najlepší historický román, čo som zatiaľ čital

04.03.2019 5 z 5

Škorpion ve znaku Škorpion ve znaku Steven Pressfield

je oveľa pútavejšie čítať historický príbeh, ktorý je poňatý ako spomienky priameho účastníka. A Pressfield je v tomto majster (Afghanske tažení, Profesionálny vojak, Ohnivá brána...). Na spomienkach vojaka Chapmana opísal skutočný príbeh pokusu o zabitie jedného z najväčších nemeckých generálov druhej sv. vojny Erwina Rommela. Veľmi pútavo opísal samotné tvrdé prostredie africkej púšte, vojakov nevyobrazil ako iba tupé vraždiace stroje. jediné, čo mi trocha vadilo, bol minimálny priestor venovaný Rommelovi.

03.03.2019 4 z 5

Profesionální voják Profesionální voják Steven Pressfield

príbeh z nedalekej budúcnosti, ktorý vôbec nemusí byť nereálny. okrem bojov za ropu, čo je tu hlavná dejová línia je pomerne dobre opísaná politická situácia, ktorá sa už aj v sucasnosti začína vyvíjať tak, ako v knihe.

28.02.2019 3 z 5

Tyran Tyran Valerio Massimo Manfredi

klasicky veľmi slušne napísaný Manfrediho román. po alexandrovi opisuje život dalšieho velkeho vojvodcu staroveku, Dionýsia, ktorý na cesta za svojou slávou obetoval mnoho svojich priatelov. jeho život bol vyplnený mnohými vojnami s kartágom a mestami sicílie, čo mu vynieslo nielen politický titul tyrana, ale aj doslovný. Manfredi ako jeden z najlepších znalcov a autorov románov z čias antiky veľmi živo a farbisto opisuje nielen samotné kruté boje, ale rovnako aj politickú situáciu Syrakúz a celeho vtedajšieho antického seta.

28.02.2019 4 z 5

Nesmrteľná žena Nesmrteľná žena Irving Stone (p)

Tradične perfektný Stone s tentokrát životopisným románom o manželke amerického dobrodruha Johna Fremonta. Okrem ich životných príbehov, dej zachytáva dobývanie divokého západu, najmä Kalifornie v období americkej občianskej vojny

27.02.2019 5 z 5