Igor1311 Igor1311 komentáře u knih

Les prízrakov Les prízrakov Juraj Červenák

Ďalšie podarené pokračovanie prípadov kapitána Steina a notára Barbariča, aj keď tentokrát bez neho. Musím však dať iba 4 hviezdy, osobne mi tam chýbalo viac napätia ako pri predchádzajúcich častiach. Kapitán mi prišiel bez notára akýsi napätý, riešil v podstate súkromnú vec. Nebolo to určite zlé, ale v tejto sérii boli určite vydarenejšie diely.

25.05.2019 4 z 5

Americký sniper Americký sniper Jim DeFelice

Keď si odmyslíme propagandu o super americkom vojakovi vyžívajúcom sa v zabíjaní, máme priemerný príbeh o vojne v Iraku. Ani opis bojov nie je nijako oslňujúci, taký priemer.

25.05.2019 3 z 5

Tretie dvojča Tretie dvojča Ken Follett

Ked to porovnám s perfektnými Crichtonovými knihami Ďalší a Mikro, ktoré sa venuju podobnej problematike, musim povedať, že Follett je ešte o uroveň lepší. Možno mi uvod prišiel trošičku pomalší, no tempo neskor vygradovalo a napätie bolo citiť na každej stránke. Tak odlišná téma od jeho historických románov či špionážnych thrillerov, na kvalite to však nevidieť. Vynikajúce.

23.05.2019 5 z 5

Klíč k Rebece Klíč k Rebece Ken Follett

Opäť sa Ken vrátil k svojej oblubenej téme - špionážny thriller z vojny. Veľmi dobre a napínavo napísaná, ozaj pekne vystihnuté prostredie púštneho bojiska a Rommela

22.05.2019 5 z 5

Sharpův orel Sharpův orel Bernard Cornwell

Nafúkaní velitelia na Shaprea neplatia. Druhýkrát čitam celú série, a musím povedať, že práve táto časť je jedna z mojich najobľúbenejších. Na scénu sa opäť vracia sir Artur Wellesley, rozvíja sa nová sympatická postava ženistu a Richardovho blízkeho priateľa Hogana. Opäť a už klasicky sa v deji objavuje mladá a nádherná žena, kvôli ktorej tentokrát potečie krv. Záver knihy patrí perfektne zvládnutému opisu bitky, v ktorom Sharpe, už ako kapitán, získava zlatého orla.

18.05.2019 5 z 5

Sharpovi střelci Sharpovi střelci Bernard Cornwell

Richard sa konečne dostáva k svojej jednotke strelcov. Život v nej však nemá ľahký. Je nový, je len quartermaster, nemá rešpekt. Všetko sa zmení po smrti jeho veliteľa. Dostáva sa na čelo strelcov, ktorý mu znepríjemňujú život a Sharpe si svojou povahou príliš nepomáha. Opäť stretne mladú ženu - klasika, používa svoj neuveriteľný "šarm", proste tradičný Sharpe.

Opäť veľmi dobre podaný príbeh z kapitoly napoleonských vojen, tentokrát zo španielskeho ťaženia. Veľká spokojnosť.

17.05.2019 5 z 5

Původ Původ Irving Stone (p)

...a tak som sa na tuto knihu tešil, ale zbytočne. Bezpochyby bol Darwin jeden z najvýznamnejších ľudí, no bohužiaľ, tentokrát Stone jeho životný príbeh, aspoň pre mňa, pojal dosť nezáživne. Čo sa mi však páčilo bol vynikajúci opis Galapág, Ohňovej zeme a Južnej Ameriky a to je asi tak všetko. Kniha sa mohla ľahko zredukovať aj na polovicu. V porovnaní s Agóniou a extázou či Gréckym pokladom o poznanie slabšie. škoda.

16.05.2019 3 z 5

Železný polmesiac Železný polmesiac Juraj Červenák

Kornel sa konečne vrátil do rodných končín, kde mu však nie je dopriate dlho zotrvať. Osmanské vojsko je už len čo by kameňom dohodilo od Nových Zámkov a kapitán sa, aj vďaka synovi Michalovi, ktorý je na zboji neďaleko Dunaja, dostáva do vojenskej vravy.

Celý dej sa odohráva v podvečer jednej z kľúčových bitiek, ktorá by mohla rozhodnúť o osude celej monarchie. Autor celý dej vpasoval ozaj len do pár dní, počas ktorých došlo ku katastrofálnej porážke Forgáča pri Párkane. Boj o Nové Zámky začína.

09.05.2019

Diablova pevnosť Diablova pevnosť Juraj Červenák

Mám taký pocit, že v Červenákových sériách sú vždy najlepšie tretie časti (Krvavý oheň, Ohnivé znamenie). Z Báthoryho série taktiež, ale asi narovnako s Hradbou západu. Dej zasadený do perfektného prostredia Vojenskej hranice, územia neustále napádaného osmanskou hrozbou.

Po úteku z benátskeho zajatia sa Kornel, Stepan a mladý Bojan dostávajú do služby Nikolu Zrínskeho, chýrneho turkobijcu. Odvracajú mnohé pohanské útoky osmanskej armády a démona Namtara. Celú série už čítam druhýkrát a opäť sa mi potvrdilo, že Diablova pevnosť je perfektná a patrí medzi autorove vrcholné diela.

08.05.2019

Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Tentokrát putovanie už "nadprirodzenými schopnosťami" nadopovaného Kornela Báthoryho po Oriente. Stretáva sa s učeným Čelebim, ktorý ho zo zajatia osmanských galejí vykúpi. Spolu s ním, s kozákom Stepanom a vezírom dobrovoľne nasilu putujú za získaním čohosi, čo by Turkom dopomohlo k víťaznej vojne.

Už s výraznými fantasy prvkami sa Báthory rozhoduje, či moslimským protivníkom pomôcť či nie. Dej mi prišiel trocha slabší ako pri Strážcoch Varadína. O históriu tu ani tak nešlo, ako skôr o predstavenie kapitánových superschopností. Ani tak zas, a našťastie, nevznikol z toho tuctový príbeh. Na mňa tam bolo trochu tých čarov priveľa, nevadí, však nakoniec je toto historická fantasy séria.

05.05.2019

Strážcovia Varadína Strážcovia Varadína Juraj Červenák

Presne toto obdobie našich dejín milujem a Báthoryovská séria je pre mňa ako stvorená. S fantasy prvkami sa tu zatiaľ iba zoznamujeme, avšak zvyšné prvky deja ako bitky, súboje sú skvostné. Červenák veľmi čitateľným spôsobom opisuje putovanie kapitána Drieňovského hradu za vyslobodením syna z martalovského zajatia. Veľa historických presností skĺbených s rozprávačským umením vytvorilo veľmi pútavý, historický príbeh.

05.05.2019

Sharpův Trafalgar Sharpův Trafalgar Bernard Cornwell

Sharpe je drzý, Sharpe je sukničkár, bojovník a tentokrát aj námorník. S jeho typicky suchým humorom sa plaví z prekliatej Indie domov. Nebol by to však Sharpe, aby sa do niečoho nezaplietol. Pre zmenu do jednej z najväčších námorných bitiek histórie.

Cornwell skutočne výborne a verne zobrazil bitku pri Trafalgare, kde do detailov popisuje krvavú námornú bitku so všetkým, čo k tomu patrí. Vedľajšia dejová línia - láska k aristokratke tomu len dopomáha. Pre mňa jeden z najlepších Sharpeových príbehov.

03.05.2019 5 z 5

Zlato Arkony. Kniha prvá Zlato Arkony. Kniha prvá Juraj Červenák

perfektné ako zvyčajne. aj ked pre tentokrát s ovela menším množstvom slovanských bohov, gorja trocha menej sarkastický, avšak prefektný príbeh, bájna Arkona, elfi v inom svetle ako u Tolkiena, jednoducho pastva pre oči

30.04.2019

Kirké Kirké Madeline Miller

Milujem grécku mytológiu, preto som si Kirké nemohol nechať ujsť. Je to neskutočne výborne napísaný epos z čias starých bohov a Titanov. Možno že je to príbeh trocha viac pre ženy, napriek tomu je to jeden vynikajúci, úžasný príbeh plný bohov a antických hrdinov.

29.04.2019 5 z 5

Bohovia a hrdinovia antických bájí Bohovia a hrdinovia antických bájí Vojtech Zamarovský

Naozaj perfektná a jedna z najlepších Zamarovskho kníh. Je to síce heslovitý slovník/encyklopédia a na jedenkrát sa asi ani nedá prečítať, avšak o to zaujímavejšia. Je v nej mnoho hrdinov, o ktorých som nemal ani potuchy. Vôbec nie je písaná ťažkým štýlom a čitať ju tak može ozaj každý.

27.04.2019 5 z 5

Nesmrteľný Turms Nesmrteľný Turms Mika Waltari

Asi to bude len Waltariho štýlom písania, ale kniha mi absolútne nesadla. Aj keď milujem príbehy z antického Grécka, Turms mi prišiel veľmi slabou knihou. Strašne veľa opisu, pomenej priamej reči, akosi mi to nesedí. Mal som v pláne čítať aj ďalšie jeho knihy, ale po tomto zážitku radšej nie.

26.04.2019 2 z 5

Chromý Timur Chromý Timur Sergej Petrovič Borodin

Po Dmitrijovi Donskom som mal pomerne veľké očakávania, ktoré sa nenaplnili. Dej nemastný neslaný, takmer žiadne napätie - pritom bol Timur krutý dobyvateľ. Neviem, či je to iba prekladom či štýlom, akým je kniha napísaná, ale celkovo som očakával omnoho viac

21.04.2019 3 z 5

Krajina slobody Krajina slobody Ken Follett

Zas a znova excelentný Follett. Tentokrát prostredie Škótska, Anglicka a Virgínie 18. storočia. Skvele vyrozprávaný ťažký život mladého škótskeho chlapca - otroka McAsha, ktorý sa rozhodne zoprieť životu, ktorý ho čaká. Vzbúri sa voči svojmu pánovi a začína nový slobodný život.
Tak, ako u Folletta je zvykom, príbeh je veľmi dobre napísaný, postavy so zaujímavými charaktermi, pomerne dobre opísaný štýl otroctva v Škótsku a Amerike. Rozhodne stojí za prečítanie.

15.04.2019 5 z 5

Do poslední kapky Do poslední kapky Mary Challans Renault

vcelku slušná kniha z čias Peloponézskej vojny. Škoda, že - aspoň podľa mňa - že sa tam striedali dosť nezaujimave so zaujímavými pasážami, čo mi akosi neladilo. Kto má záujem čosi prečitať o tejto vojne, odporučan Souboj s bohy od Pressfielda.

13.04.2019 3 z 5

Sedmá hrobka Sedmá hrobka Valerio Massimo Manfredi

tentokrát to manfredimu vôbec nevyšlo, nemastný neslaný príbeh, zatiaľ asi najslabšia autorova kniha

11.04.2019 2 z 5