Igor1311 komentáře u knih
Ďalšie podarené pokračovanie prípadov kapitána Steina a notára Barbariča, aj keď tentokrát bez neho. Musím však dať iba 4 hviezdy, osobne mi tam chýbalo viac napätia ako pri predchádzajúcich častiach. Kapitán mi prišiel bez notára akýsi napätý, riešil v podstate súkromnú vec. Nebolo to určite zlé, ale v tejto sérii boli určite vydarenejšie diely.
Keď si odmyslíme propagandu o super americkom vojakovi vyžívajúcom sa v zabíjaní, máme priemerný príbeh o vojne v Iraku. Ani opis bojov nie je nijako oslňujúci, taký priemer.
Ked to porovnám s perfektnými Crichtonovými knihami Ďalší a Mikro, ktoré sa venuju podobnej problematike, musim povedať, že Follett je ešte o uroveň lepší. Možno mi uvod prišiel trošičku pomalší, no tempo neskor vygradovalo a napätie bolo citiť na každej stránke. Tak odlišná téma od jeho historických románov či špionážnych thrillerov, na kvalite to však nevidieť. Vynikajúce.
Opäť sa Ken vrátil k svojej oblubenej téme - špionážny thriller z vojny. Veľmi dobre a napínavo napísaná, ozaj pekne vystihnuté prostredie púštneho bojiska a Rommela
Nafúkaní velitelia na Shaprea neplatia. Druhýkrát čitam celú série, a musím povedať, že práve táto časť je jedna z mojich najobľúbenejších. Na scénu sa opäť vracia sir Artur Wellesley, rozvíja sa nová sympatická postava ženistu a Richardovho blízkeho priateľa Hogana. Opäť a už klasicky sa v deji objavuje mladá a nádherná žena, kvôli ktorej tentokrát potečie krv. Záver knihy patrí perfektne zvládnutému opisu bitky, v ktorom Sharpe, už ako kapitán, získava zlatého orla.
Richard sa konečne dostáva k svojej jednotke strelcov. Život v nej však nemá ľahký. Je nový, je len quartermaster, nemá rešpekt. Všetko sa zmení po smrti jeho veliteľa. Dostáva sa na čelo strelcov, ktorý mu znepríjemňujú život a Sharpe si svojou povahou príliš nepomáha. Opäť stretne mladú ženu - klasika, používa svoj neuveriteľný "šarm", proste tradičný Sharpe.
Opäť veľmi dobre podaný príbeh z kapitoly napoleonských vojen, tentokrát zo španielskeho ťaženia. Veľká spokojnosť.
...a tak som sa na tuto knihu tešil, ale zbytočne. Bezpochyby bol Darwin jeden z najvýznamnejších ľudí, no bohužiaľ, tentokrát Stone jeho životný príbeh, aspoň pre mňa, pojal dosť nezáživne. Čo sa mi však páčilo bol vynikajúci opis Galapág, Ohňovej zeme a Južnej Ameriky a to je asi tak všetko. Kniha sa mohla ľahko zredukovať aj na polovicu. V porovnaní s Agóniou a extázou či Gréckym pokladom o poznanie slabšie. škoda.
Kornel sa konečne vrátil do rodných končín, kde mu však nie je dopriate dlho zotrvať. Osmanské vojsko je už len čo by kameňom dohodilo od Nových Zámkov a kapitán sa, aj vďaka synovi Michalovi, ktorý je na zboji neďaleko Dunaja, dostáva do vojenskej vravy.
Celý dej sa odohráva v podvečer jednej z kľúčových bitiek, ktorá by mohla rozhodnúť o osude celej monarchie. Autor celý dej vpasoval ozaj len do pár dní, počas ktorých došlo ku katastrofálnej porážke Forgáča pri Párkane. Boj o Nové Zámky začína.
Mám taký pocit, že v Červenákových sériách sú vždy najlepšie tretie časti (Krvavý oheň, Ohnivé znamenie). Z Báthoryho série taktiež, ale asi narovnako s Hradbou západu. Dej zasadený do perfektného prostredia Vojenskej hranice, územia neustále napádaného osmanskou hrozbou.
Po úteku z benátskeho zajatia sa Kornel, Stepan a mladý Bojan dostávajú do služby Nikolu Zrínskeho, chýrneho turkobijcu. Odvracajú mnohé pohanské útoky osmanskej armády a démona Namtara. Celú série už čítam druhýkrát a opäť sa mi potvrdilo, že Diablova pevnosť je perfektná a patrí medzi autorove vrcholné diela.
Tentokrát putovanie už "nadprirodzenými schopnosťami" nadopovaného Kornela Báthoryho po Oriente. Stretáva sa s učeným Čelebim, ktorý ho zo zajatia osmanských galejí vykúpi. Spolu s ním, s kozákom Stepanom a vezírom dobrovoľne nasilu putujú za získaním čohosi, čo by Turkom dopomohlo k víťaznej vojne.
Už s výraznými fantasy prvkami sa Báthory rozhoduje, či moslimským protivníkom pomôcť či nie. Dej mi prišiel trocha slabší ako pri Strážcoch Varadína. O históriu tu ani tak nešlo, ako skôr o predstavenie kapitánových superschopností. Ani tak zas, a našťastie, nevznikol z toho tuctový príbeh. Na mňa tam bolo trochu tých čarov priveľa, nevadí, však nakoniec je toto historická fantasy séria.
Presne toto obdobie našich dejín milujem a Báthoryovská séria je pre mňa ako stvorená. S fantasy prvkami sa tu zatiaľ iba zoznamujeme, avšak zvyšné prvky deja ako bitky, súboje sú skvostné. Červenák veľmi čitateľným spôsobom opisuje putovanie kapitána Drieňovského hradu za vyslobodením syna z martalovského zajatia. Veľa historických presností skĺbených s rozprávačským umením vytvorilo veľmi pútavý, historický príbeh.
Sharpe je drzý, Sharpe je sukničkár, bojovník a tentokrát aj námorník. S jeho typicky suchým humorom sa plaví z prekliatej Indie domov. Nebol by to však Sharpe, aby sa do niečoho nezaplietol. Pre zmenu do jednej z najväčších námorných bitiek histórie.
Cornwell skutočne výborne a verne zobrazil bitku pri Trafalgare, kde do detailov popisuje krvavú námornú bitku so všetkým, čo k tomu patrí. Vedľajšia dejová línia - láska k aristokratke tomu len dopomáha. Pre mňa jeden z najlepších Sharpeových príbehov.
perfektné ako zvyčajne. aj ked pre tentokrát s ovela menším množstvom slovanských bohov, gorja trocha menej sarkastický, avšak prefektný príbeh, bájna Arkona, elfi v inom svetle ako u Tolkiena, jednoducho pastva pre oči
Milujem grécku mytológiu, preto som si Kirké nemohol nechať ujsť. Je to neskutočne výborne napísaný epos z čias starých bohov a Titanov. Možno že je to príbeh trocha viac pre ženy, napriek tomu je to jeden vynikajúci, úžasný príbeh plný bohov a antických hrdinov.
Naozaj perfektná a jedna z najlepších Zamarovskho kníh. Je to síce heslovitý slovník/encyklopédia a na jedenkrát sa asi ani nedá prečítať, avšak o to zaujímavejšia. Je v nej mnoho hrdinov, o ktorých som nemal ani potuchy. Vôbec nie je písaná ťažkým štýlom a čitať ju tak može ozaj každý.
Asi to bude len Waltariho štýlom písania, ale kniha mi absolútne nesadla. Aj keď milujem príbehy z antického Grécka, Turms mi prišiel veľmi slabou knihou. Strašne veľa opisu, pomenej priamej reči, akosi mi to nesedí. Mal som v pláne čítať aj ďalšie jeho knihy, ale po tomto zážitku radšej nie.
Po Dmitrijovi Donskom som mal pomerne veľké očakávania, ktoré sa nenaplnili. Dej nemastný neslaný, takmer žiadne napätie - pritom bol Timur krutý dobyvateľ. Neviem, či je to iba prekladom či štýlom, akým je kniha napísaná, ale celkovo som očakával omnoho viac
Zas a znova excelentný Follett. Tentokrát prostredie Škótska, Anglicka a Virgínie 18. storočia. Skvele vyrozprávaný ťažký život mladého škótskeho chlapca - otroka McAsha, ktorý sa rozhodne zoprieť životu, ktorý ho čaká. Vzbúri sa voči svojmu pánovi a začína nový slobodný život.
Tak, ako u Folletta je zvykom, príbeh je veľmi dobre napísaný, postavy so zaujímavými charaktermi, pomerne dobre opísaný štýl otroctva v Škótsku a Amerike. Rozhodne stojí za prečítanie.
vcelku slušná kniha z čias Peloponézskej vojny. Škoda, že - aspoň podľa mňa - že sa tam striedali dosť nezaujimave so zaujímavými pasážami, čo mi akosi neladilo. Kto má záujem čosi prečitať o tejto vojne, odporučan Souboj s bohy od Pressfielda.
tentokrát to manfredimu vôbec nevyšlo, nemastný neslaný príbeh, zatiaľ asi najslabšia autorova kniha