Iki1 Iki1 komentáře u knih

Smrt papaláše Smrt papaláše Jan Bauer

Této knize by rozhodně slušelo odstranění nálepky Původní česká detektivka, redukce zhruba na polovinu stran a hodně pečlivé projití jazykovým korektorem. Ano, dobré k připomenutí starých normalizačních dob (ruší přemíra sem tam přihlouplých anekdot), dobré jen jako oddechovka na pláž rybníka.

12.07.2018 1 z 5

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Podle mě povedený thriller, napínavý od začátku až do konce, i když uprostřed dost rozvleklý. Navíc autor vymyslel opravdu nečekané rozuzlení. Výborné počtení plné zvratů a napětí.

10.07.2018 5 z 5

Média, lži a příliš rychlý mozek Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil

Výborně zpracované téma manipulace lidmi zvláště v prostředí internetu. Autor ví, o čem píše a na knize je to znát.

03.07.2018 4 z 5

Ztracené varty: Strážci šumavské hranice 1938 Ztracené varty: Strážci šumavské hranice 1938 Radan Lášek

Skvělý historický exkurz do roku 1938. Tyto knihy jsou skvělé v tom, že tu najdeme na jednom místě archivní ukázky, obrazovou dokumentaci i vzpomínky dosud žijících pamětníků.

02.07.2018 5 z 5

Můj rok 1968 Můj rok 1968 Jarmila Frejtichová

Hezký náhled na přelomový rok našich dějin. Doplněno ukázkami z tehdejšího tisku, ilustracemi, a hlavně fotografiemi, které nám přiblíží rok narození.

02.07.2018 5 z 5

Já, špion Já, špion Tom Marcus

Nejedná se o v pravém slova smyslu o thriller, spíše je zde otevřeně popsáno množství situací, kterým musí MI5 věnovat pozornost, aby ochránila britské spoluobčany. Člověk si ani neuvědomí, co vše nás díky vyhrocenému islamismu může potkat, a jak moc je snadné cokoliv z toho zorganizovat.

30.06.2018 3 z 5

Vitka Vitka Kateřina Tučková

Autorka se v divadelní hře zaměřila především na pocity a vnitřní svět hlavní představitelky. Velmi oceňuji hodně netradiční zpracování, z mého pohledu ovšem dost rozvleklé, což mě občas svádělo k přeskočení pár odstavců.

19.06.2018 3 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Působivý román o vztazích mezi členy dvou rodin je skládán z mozaikových kamínků jednotlivých příběhů. K tomu jsou zamíchány moc dobře zpracované emoce i charakteristiky jednotlivých aktérů. Celkově jde v tomto případě o opravdu dobré čtení. Je poznat, že autor je hodně dobrý pozorovatel života kolem nás. Toto je moje první setkání s tímto spisovatelem a jsem docela nadšen.

15.06.2018 5 z 5

Poslední pomoc Poslední pomoc Martin Pospíšil

Knížka obsahuje dvacet dva krátkých humorných povídek z autorova přelétavého života, v duchu přísloví Devatero řemesel a desáté bída. Jedná se o nenáročné odpočinkové čtení, třeba k vodě. U povídek se pobavíš, ale za nějaký čas nevíš, o čem byly. To znamená, že kloužou spíše po povrchu, nepřinášejí žádné hlubší zážitky.

08.06.2018 2 z 5

Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Eduard Stehlík

Literatura faktu jak má být. Poctivě zpracovaná s mnohými méně známými fakty, postihující celou šíři a hloubku života pozapomenutého hrdiny a vlastence. Velmi dobře se mi četla, oceňuji i množství fotografií, které rámují celý příběh. Vzhledem k tomu, že se jedná o literaturu faktu, a tedy knihu, ke které je třeba se vracet, musím zmínit i nadlimitní množství překlepů.

03.06.2018 5 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Pečlivě zpracovaný cestopis. Autor se věnoval především vlastním postřehům, doplnil ale také důležité informace o navštívených místech. I když místy klouže hodně po povrchu a mnohdy sklouzává do stereotypu. Ale to je daň beletristickému zpracování zážitků z cest, které se hromadí a hromadí. Osobně si cením množství ilustrací. Ty doplňují popisovanou atmosféru. Záleží na úhlu pohledu, ale za sebe jsem je uvítal spíš, než běžné turistické fotografie.

01.06.2018 4 z 5

Šťastnej jako blecha Šťastnej jako blecha Jiří Růžička

Dobrá oddechovka bez přílišných ambicí. Prostě po ní sáhneme třeba před spaním a občas nás popsané situace i pobaví.

27.05.2018 3 z 5

Legendy kriminalistiky Legendy kriminalistiky Miroslav Vaňura

Vcelku zajímavé čtení ze žánru literatury faktu. Autor tu mapuje ty nejtěžší zločiny, které se udály v české kotlině v 90. letech minulého století. Všechny případy jsou jednoduše a čtivě zpracovány, doplněny výňatky ze spisů i bohatou fotodokumentací.

22.05.2018 5 z 5

S Drákulou do nebe S Drákulou do nebe Vlastimil Vavřín

Poetické vyprávění plné snů na pomezí dětství a dospělosti je doplněné skrytým varováním před nesnášenlivostí. Poměrně těžké ke čtení.

18.05.2018 1 z 5

Dřevěná mysl Dřevěná mysl Ludvík Vaculík

U knižního vydání fejetonů je problém vždy v tom, že tyto ztratí na své aktuálnosti, takže čtenář musí popátrat po souvislostech. Nicméně před mistrným jazykem autora patří klobouk dolů.

15.05.2018 3 z 5

Vražda ve jménu lásky Vražda ve jménu lásky Marie Milovská

Než detektivka, je to spíše novela s trochou krimi. Přináší především sondu do rodinných vztahů tzv. vyprahlých dětí, tj. těch dětí, jimž se rodiče z jakýchkoliv důvodů nevěnují. U takovýchto dětí v dospělosti absentuje citová sounáležitost s ostatními lidmi. Autorka to rozvádí v postavě dravého podnikatele Davida, který se pro dosažení svých cílů neštítí využít jakékoliv cesty. A další podobní lidé naplňují tento příběh měrou vrchovatou.

13.05.2018 3 z 5

Můj rok 1958 Můj rok 1958 Jarmila Frejtichová

Milé vzpomínání na doby dávno minulé. Pěkně a poměrně podrobně zpracované se širokým záběrem. Vhodně doplněné obrazovým materiálem.

11.05.2018 4 z 5

Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Případ pedofilního vraha je v knize popsán hodně obsáhle a hodně dopodrobna, což odebírá příběhu napětí a detektivku drolí. Možná, kdyby měl autor k dispozici polovinu stran, odpadly by i gramatické chyby a překlepy. Ale rozsah kolem 220 stran je pro tuto edici charakteristický, takže autoři příběhy spíš uměle natahují. Což je asi i tento případ. Ale jako odpočinek někde u vody dobrý.

07.05.2018 2 z 5

Pálenka: Prózy z Banátu Pálenka: Prózy z Banátu Matěj Hořava (p)

Kniha plná krátkých poetických povídek zaměřených na autorovo vnímání světa kolem sebe. Neklidná duše ovšem přináší neklid i v životě. Povídky jsou napsané krásným jazykem, perfektně odráží autorům bohatý vnitřní svět. Na čtení jsou obtížnější, spíše k zamyšlení nad opakujícími se životními omyly.

02.05.2018 3 z 5

Sluneční cyklus Sluneční cyklus Radek Stavěl

Román s nepříliš propracovaným dějem i hlavními postavami se odehrává v desetiletce od roku 2005 do roku 2015. Jeho zaměření je spíše v edukaci - vysvětlit méně chápavým a nepamětníkům solární klondike v České republice, tedy státě, kde díky malému slunečnímu svitu se ekonomicky nevyplatí budovat solární elektrárny. Ovšem bruselští politici byli jiného názoru, a tak ti čeští napojení na podsvětí budovali a budovali a nyní rejžují na úkor nás spotřebitelů. Situace hodně tristní, takže je dobré, že tato byla kniha napsána.

26.04.2018 3 z 5