Iki1

Této knize by rozhodně slušelo odstranění nálepky Původní česká detektivka, redukce zhruba na polovinu stran a hodně pečlivé projití jazykovým korektorem. Ano, dobré k připomenutí starých normalizačních dob (ruší přemíra sem tam přihlouplých anekdot), dobré jen jako oddechovka na pláž rybníka.

Podle mě povedený thriller, napínavý od začátku až do konce, i když uprostřed dost rozvleklý. Navíc autor vymyslel opravdu nečekané rozuzlení. Výborné počtení plné zvratů a napětí.

Výborně zpracované téma manipulace lidmi zvláště v prostředí internetu. Autor ví, o čem píše a na knize je to znát.

Skvělý historický exkurz do roku 1938. Tyto knihy jsou skvělé v tom, že tu najdeme na jednom místě archivní ukázky, obrazovou dokumentaci i vzpomínky dosud žijících pamětníků.

Hezký náhled na přelomový rok našich dějin. Doplněno ukázkami z tehdejšího tisku, ilustracemi, a hlavně fotografiemi, které nám přiblíží rok narození.

Nejedná se o v pravém slova smyslu o thriller, spíše je zde otevřeně popsáno množství situací, kterým musí MI5 věnovat pozornost, aby ochránila britské spoluobčany. Člověk si ani neuvědomí, co vše nás díky vyhrocenému islamismu může potkat, a jak moc je snadné cokoliv z toho zorganizovat.

Autorka se v divadelní hře zaměřila především na pocity a vnitřní svět hlavní představitelky. Velmi oceňuji hodně netradiční zpracování, z mého pohledu ovšem dost rozvleklé, což mě občas svádělo k přeskočení pár odstavců.

Působivý román o vztazích mezi členy dvou rodin je skládán z mozaikových kamínků jednotlivých příběhů. K tomu jsou zamíchány moc dobře zpracované emoce i charakteristiky jednotlivých aktérů. Celkově jde v tomto případě o opravdu dobré čtení. Je poznat, že autor je hodně dobrý pozorovatel života kolem nás. Toto je moje první setkání s tímto spisovatelem a jsem docela nadšen.

Knížka obsahuje dvacet dva krátkých humorných povídek z autorova přelétavého života, v duchu přísloví Devatero řemesel a desáté bída. Jedná se o nenáročné odpočinkové čtení, třeba k vodě. U povídek se pobavíš, ale za nějaký čas nevíš, o čem byly. To znamená, že kloužou spíše po povrchu, nepřinášejí žádné hlubší zážitky.

Literatura faktu jak má být. Poctivě zpracovaná s mnohými méně známými fakty, postihující celou šíři a hloubku života pozapomenutého hrdiny a vlastence. Velmi dobře se mi četla, oceňuji i množství fotografií, které rámují celý příběh. Vzhledem k tomu, že se jedná o literaturu faktu, a tedy knihu, ke které je třeba se vracet, musím zmínit i nadlimitní množství překlepů.

Pečlivě zpracovaný cestopis. Autor se věnoval především vlastním postřehům, doplnil ale také důležité informace o navštívených místech. I když místy klouže hodně po povrchu a mnohdy sklouzává do stereotypu. Ale to je daň beletristickému zpracování zážitků z cest, které se hromadí a hromadí. Osobně si cením množství ilustrací. Ty doplňují popisovanou atmosféru. Záleží na úhlu pohledu, ale za sebe jsem je uvítal spíš, než běžné turistické fotografie.

Dobrá oddechovka bez přílišných ambicí. Prostě po ní sáhneme třeba před spaním a občas nás popsané situace i pobaví.

Vcelku zajímavé čtení ze žánru literatury faktu. Autor tu mapuje ty nejtěžší zločiny, které se udály v české kotlině v 90. letech minulého století. Všechny případy jsou jednoduše a čtivě zpracovány, doplněny výňatky ze spisů i bohatou fotodokumentací.

Poetické vyprávění plné snů na pomezí dětství a dospělosti je doplněné skrytým varováním před nesnášenlivostí. Poměrně těžké ke čtení.

U knižního vydání fejetonů je problém vždy v tom, že tyto ztratí na své aktuálnosti, takže čtenář musí popátrat po souvislostech. Nicméně před mistrným jazykem autora patří klobouk dolů.

Než detektivka, je to spíše novela s trochou krimi. Přináší především sondu do rodinných vztahů tzv. vyprahlých dětí, tj. těch dětí, jimž se rodiče z jakýchkoliv důvodů nevěnují. U takovýchto dětí v dospělosti absentuje citová sounáležitost s ostatními lidmi. Autorka to rozvádí v postavě dravého podnikatele Davida, který se pro dosažení svých cílů neštítí využít jakékoliv cesty. A další podobní lidé naplňují tento příběh měrou vrchovatou.

Milé vzpomínání na doby dávno minulé. Pěkně a poměrně podrobně zpracované se širokým záběrem. Vhodně doplněné obrazovým materiálem.

Případ pedofilního vraha je v knize popsán hodně obsáhle a hodně dopodrobna, což odebírá příběhu napětí a detektivku drolí. Možná, kdyby měl autor k dispozici polovinu stran, odpadly by i gramatické chyby a překlepy. Ale rozsah kolem 220 stran je pro tuto edici charakteristický, takže autoři příběhy spíš uměle natahují. Což je asi i tento případ. Ale jako odpočinek někde u vody dobrý.

Kniha plná krátkých poetických povídek zaměřených na autorovo vnímání světa kolem sebe. Neklidná duše ovšem přináší neklid i v životě. Povídky jsou napsané krásným jazykem, perfektně odráží autorům bohatý vnitřní svět. Na čtení jsou obtížnější, spíše k zamyšlení nad opakujícími se životními omyly.

Román s nepříliš propracovaným dějem i hlavními postavami se odehrává v desetiletce od roku 2005 do roku 2015. Jeho zaměření je spíše v edukaci - vysvětlit méně chápavým a nepamětníkům solární klondike v České republice, tedy státě, kde díky malému slunečnímu svitu se ekonomicky nevyplatí budovat solární elektrárny. Ovšem bruselští politici byli jiného názoru, a tak ti čeští napojení na podsvětí budovali a budovali a nyní rejžují na úkor nás spotřebitelů. Situace hodně tristní, takže je dobré, že tato byla kniha napsána.