Iki1 Iki1 komentáře u knih

Limassol Limassol Jišaj Sarid

Jako psychologický román je to vcelku kvalitně zpracováno. Nijak se mi nezdálo, že by se děj výrazněji posunoval, takže thriller to není ani náhodou. Na druhou stranu kniha poskytuje alespoň základní náhled do činnosti izraelských speciálních jednotek.

26.12.2018 3 z 5

Od nápadu k úspěchu: 24 příběhů, jak začít podnikat v Česku Od nápadu k úspěchu: 24 příběhů, jak začít podnikat v Česku kolektiv autorů

Self promotion firmy Zonky patřící pod křídla PPF, což z knihy čouhá jak sláma z bot. Začínajícím nadšeným podnikatelům dle mého názoru mnoho nepomůže.

24.12.2018 2 z 5

Causa Mortis Causa Mortis Marek Hladký

Velmi průměrná kniha s nedořešeným spádem děje. Autoři jsou dobří vypravěči, chválím i použitý jazyk, ale bohužel nevygradovaný děj se neblíží kriminálnímu příběhu tak, jak je v anonci slibováno. Drží ho jen fajn nápad s prolínáním snu a skutečnosti. V polovině knihy už to bylo téměř k nečtení, konec to malinko vylepšil.

23.12.2018 3 z 5

Receptář prima nápadů Receptář prima nápadů Václav Postránecký

Vydávání takovýchto knih je dle mého názoru naprosto zbytečné. Prolistuješ, podíváš, možná pět procent informací se ti k něčemu bude hodit, ostatní je k ničemu. Navíc požadované informace je možné lehce najít na webu. Ale self promotion pořadu je zřejmě potřebné.

21.12.2018 2 z 5

Znamení doby Znamení doby Josef Špidla

V beletrii mně vadí přílišné autorovo moralizování. A tady ho byl přímo přehršel. Děj se posunuje díky střídajícímu vyprávění několika protagonistů včetně někdejších politiků a Ježíše Krista, takže slušný mišmaš. Dějové zápletky jsou vcelku nosné, kdyby je autor totálně nezazdil pod nánosem škváry morálky českých spoluobčanů a vzteku na Klause staršího. Nejspíš by knize pomohl selektivní výběr autora a soustředění se na méně dějových linií a ty více rozpracovat (ale opravdu jen dějově) - vražda Sudeťáka, podnikání v autosalónu, vztahy mezi kamarády...

20.12.2018 1 z 5

Moldava - Všechno je na východ Moldava - Všechno je na východ Karel Fryč

Kniha plná krásných poetických fotografií doplněných neméně poetickými texty přináší nevšední zamyšlení nad vlastním životem i světem, který nás obklopuje. Ruku na srdce: Kdo z nás by se dokázal pozastavit v dnešní překotně se měnící době a zachovat podobný paprsek o sobě a svém bydlišti?

16.12.2018 4 z 5

Štěchovická stěna Štěchovická stěna Zdeněk Jarchovský

Slušně zpracované vyprávění o hledači a hledačském společenství, existuje-li vůbec nějaké. Myslím, že každý hledač si chrání zdroje svých snů i své touhy. Příběh je to vcelku uvěřitelný, až na závěr s tajnými policisty, únosem a dopadením pachatelů vraždy. Román je psán jednoduchým, srozumitelným jazykem, děj není nijak větven, takže se jedná o klasickou oddechovku. Při čtení je ovšem poznat, že autor je skutečným hledačem a mnohé, o čem píše, zažil na vlastní kůži.

14.12.2018 3 z 5

Hrady a jejich záhady Hrady a jejich záhady Petr David

O hradních záhadách, které kniha anoncuje v názvu se tu téměř nic nedozvíme. Je tu soubor pověstí, které se váží k tomu kterému hradu. Protože je každý hrad doplněn praktickými informacemi pro návštěvníka, jedná se spíše o průvodce po hradech. Pak by ovšem mělo být v knize jiné, než abecední řazení, například podle krajů.

27.11.2018 2 z 5

BIOzahradničení - Základní kurz BIOzahradničení - Základní kurz Peter Berg

Léta zahradničím, takže jsem se chtěl poučit u odborníka na bio. Naprosto jasné základy zdravé zahrady najdeme i v mnoha dalších publikacích. Rady pro bio vyplývající z této publikace jsou dost úsměvné - zavedení biodynamiky podle vlivu nebeských těles a z toho vyplývající užití biodynamických preparátů. Kopřivovým výluhem na mšice a dokonce na plíseň bramborovou. Takže na zahradě máme přidat záhon kopřiv. Kdysi jsem zkoušel na mšice bio výluh z Tarase Bulby. Účinek kopřivového výluhu bude možná podobný...

11.11.2018 1 z 5

Pravda o první republice Pravda o první republice Václav Junek

Lze tu najít dost materiálu k vlastnímu úsudku, doplněno přehledem, přílohami, obrazovým materiálem.

02.11.2018 3 z 5

Toxický squat Toxický squat Hana Kavurová

Velmi dobře zpracované duševní pochody feťačky. Jinak se ovšem děj knihy nijak neposunuje, autorka zde evidentně přešlapovala na místě. Fajn čtení pro příští případné uživatele fetu. Pokud to ovšem pomůže, o čemž pochybuji.

14.10.2018 4 z 5

Pražské vize Pražské vize Klára Brůhová

Velmi pěkně vypravená kniha s množstvím obrazového materiálu, vysvětlivkami i s objasněním dob dávno i nedávno minulých. Protože politika překvapivě často mluví do architektury.

11.10.2018 5 z 5

Kdo chce naše peníze? Kdo chce naše peníze? Hana Lipovská

Tahle kniha je skutečně perfektně napsaná. Stručně, jasně a srozumitelně podá pomocnou ruku i největšímu trumberovi (dosaď třeba politikovi), který se chlubí tím, že ekonomii nerozumí. Na střední by toto mělo být povinnou učebnicí.

07.10.2018 5 z 5

Elvis ze Záluží Elvis ze Záluží Jiří Kamen

Čtyřiadvacet drobnějších povídek z let socialismu je psáno většinou tak, jak má být povídka koncipována. Svižně, bez zbytečných kliček a s odsýpajícím dějem a malinko nečekaným rozuzlením. Pomineme-li sem tam nějaký překlep či nedoklep (chybějící předložka...) jedná se o čtenářské pohlazení po duši.

03.10.2018 4 z 5

Kolem světa za 50 let Kolem světa za 50 let Albert Podell

Kniha není ani tak cestopisem, což je rozhodně škoda, ale spíš snůškou různých příhod, které autor zažil v průběhu svých cest. Někdy humorných, jindy zarážejících. Při čtení mi chyběl alespoň minimální řád, tedy sepsání zážitků s určitým nadhledem a hlavně důsledná fotodokumentace. Pak už by stálo za to vydat tyto vzpomínky mnohem lépe vypravené. Brožování a novinový papír není pro tento typ knih to pravé ořechové.

29.09.2018 1 z 5

Bude to bolet, doktore? Bude to bolet, doktore? Adam Kay

Hodně jsem se nasmál, mockrát mi smích zmrzl na rtech. Takže by se dalo říct, že je tato kniha vyvážená. Zběsilosti, které řízení státu přináší do britského (a nejen toho) zdravotnictví, působí pomalu, ale jistě jeho rozklad. Při čtení se mi úplně přesně vybavovala situace v našem školství - nápady, které stát protlačuje silou (zrušení osnov, povinná inkluze...) také způsobují rychlý propad vzdělanosti.

23.09.2018 5 z 5

Mrtví se mstí Mrtví se mstí Jan Bauer

Rudolfínská Praha sama o sobě vytváří super kulisu podobnému příběhu. Autor využívá osvědčený mustr - mladý nezkušený vyšetřovatel (dvorní písař Lukáš), kterého vede starší zkušenější muž (strýc - dvorní rada zemského soudu Trobl z Květnice) a pomáhá mu mladá a krásná dívka (šenkýřka Tereza). Středověké pražské reálie včetně jezuitů a zámořských objevů, jsou výborně zvládnuté, ale neškodilo by jít více do hloubky a příběhu přidat plastičnost i zdánlivě vybočující linie. Takto je totiž dost jednotvárný, postupující v jedné, předem lehce odhadnutelné linii.

17.09.2018 3 z 5

Moderní nordic walking - Jdeme za zdravím Moderní nordic walking - Jdeme za zdravím Lucia Okoličányová

Tahle publikace mě dostala. Precizně vysvětlená technika NW, doplněná cviky, hrami, historií... A vše dokonale ukázáno i na fotografiích, které text doplňují více než dostatečně.

10.09.2018 5 z 5

Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska Jan A. Novák

Velmi dobře zpracovaná kniha. Jedná se vlastně o jakýsi sumář povídání o pokladech na našem území doplněný místopisnými pověstmi, které se nalezených či hledaných pokladů dotýkají. V knize najdeme i návod, jak postupovat, abychom se při případném nalezení pokladu nedostali do konfliktu se zákonem. Vše doplněno obrazovým materiálem, což je u těchto publikací víceméně povinné.

10.09.2018 4 z 5

Skvělé fotografie přímo z fotoaparátu Skvělé fotografie přímo z fotoaparátu Gordon Laing

Pro fotografy, kteří se chtějí zlepšovat, je tohle výborná kniha. U každé autorovy fotografie jsou uvedena EZIP data, popis snímku i povídání o volbě správného záběru. Navíc je tu spousta praktických rad (tipů) pro vlastní focení.

07.09.2018 5 z 5