Infantility
![Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155/romance-pro-kridlovku-9Xr-155.jpg?v=1392550333)
Zanechalo to ve mě takový zvláštní pocit. Takový co jsem u knihy ještě neměla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Někdy jsem měla opravdu problém s řádky a nutkání určité pasáže ůplně přeskočit (umírání koní atd...), ale jedna z nejvíc působících knih. Moc nečtu, ale tohle mě opravdu dostalo.
Kdo nezažije - nepochopí? Ano, nikdy nemůžeme zcela pochopit ty kluky, ten život, určitou otupělost, kterou si museli prostě projít, aby se nezbláznili. Uf, jsme ráda, že je to za mnou, jak kniha, tak válka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Honzíkova cesta Honzíkova cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/9458/honzikova-cesta-abt-9458.jpg?v=1413925019)
Nostalgie, první knížka, velká písmenka, dětství .... Takové knížky by měly být v každém desetiletí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trudný konec ústřičného chlapečka a jiné příběhy Trudný konec ústřičného chlapečka a jiné příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23809/trudny-osud-ustricneho-chlapecka-a-jine-pribehy-23809.jpg?v=1268080329)
Ne, opravdu ne, nesnažte se nikdy nikdo překládat zahraniční poezii do češtiny. Čeština je krásný jazyk, ale i angličtina a tak si nezaslouží, aby se jí někdo dotýkal a měnil úplně smysl textu.
Originál The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories je geniální dílo geniálního Burtona a má vysokou hodnotu. Je k sehnání všude na internetu. Jednotlivé příběhy a osudy se spojují v něco nadpozemsky šíleného. Jo, takovej je prostě Burton.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stařec a moře Stařec a moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/558/starec-a-more-ulX-558.jpg?v=1568736147)
Sice krátké, ale moc mi nesedělo detailní vykreslování jednotlivých okamžiků...
![Kytice Kytice](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/588/kytice-5XM-588.jpg?v=1452861375)
Prostě klasika, která by měla být povinná pro každého. Rozhodně je kniha lepší než film, ale i Brabcovo zpracování stojí za to. Mrazí v zádech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zahradní slavnost Zahradní slavnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2471/zahradni-slavnost-2471.jpg?v=1241170586)
Já jsem to zřejmě vůbec nepochopila. Asi jsem moc mladá..
Ano, Antikódy, ty docela hltám ač se to zdá divné, rozumím jim a dokážu v nich najít to kouzlo, ale Zahradní slavnosti se pro příště vyhnu. A to nemám vůbec nic proti autorovi..
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34610/spalovac-mrtvol-34g-34610.png?v=1604300017)
Film i kniha - naprosto geniální. Charismatický Hrušínský a dokonale vykreslený obraz "Oprátka pro Nebeskou" jak písemně, tak vizuálně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění)](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369/robinson-crusoe-369.jpg?v=1341839002)
Robinson Crusoe je takový Brouk Pytlík. Všechno ví, dokáže si obstarat jídlo, přístřeší, lovit, stavět, chytat vodu, vyrábět oblečení a všechno možné. Protože to všechno někde náhodou viděl, někdo ho to naučil, náhodou si to někde přečetl.... Přišel mi trochu přechytračený. *SPOILER* Jen jsem čekala na konec a říkala si, že určitě najde ženu, zplodí několik dětí a budou žít šťastně až do smrti. A taky že ano! *KONEC SPOILERU*
Jako dvanáctiletá jsem povinně četla klasického a jako dospělá převyprávěného RC. A z Robinsona mám prostě takový pocit. Nechci kritizovat jazyk nebo styl, jakým je Plevou převyprávěn, myslím, že je to docela vkusné. Ale asi jen nejsem cílový čtenář nebo jsem přehnaně kritická.
![Stříbrný lipan Stříbrný lipan](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71615/stribrny-lipan-bCU-71615.png?v=1511260864)
Knížka má velice specifické adresáty, proto raději nehodnotím. Nedočetla jsem, bylo to pro mě nudné, nejsem zřejmě dostatečně zapálená do zvířecí říše.
![Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2428/noc-na-karlstejne-09V-2428.jpg?v=1452084114)
Četla se mi prostě špatně, nevím, čím to bylo, jestli tím, že filmové zpracování je lepší, ale pořád jen dobré, nebo stylem Vrchlického, který mi neseděl.
![Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2465/ostre-sledovane-vlaky-2465.jpg?v=1232136736)
Kdybych ji neměla v povinné četbě, asi bych si ji sama nevybrala.
Občas jsme se ztrácela a měla nutkání něco přeskočit. Okouzlila mě záverečná část, posledních pár stran. Určitá podobnost s dokonalým Remarquem a jeho Na západní frontě klid (dva vojáci, přemýšlí, "vyčítají si" nesmyslnost války, chápou jeden druhého).
Každopádně je těžké se naladit na Hrabalovu strunu, i když jsem měla tu čest vypracovávat život BH jako seminární práci a musím říct, že jeho život byl až někdy drsně zajímavý. Řekla bych, že je asi tahle kniha nejdějovější ze všech...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)