IvaKo komentáře u knih
Kniha mě docela zklamala. Čekala jsem spíše vyprávění o filmové tvorbě, ale toho se autor dotkl jen okrajově. Hlavním tématem knihy je antikomunismus. Vyprávění Američana o jeho střetu s naší realitou a o sledování významných politických událostí od 50 a dále, je sice poměrně zajímavé, občas vtipné, ale také dost sebestředné a někdy povrchní.
Knihu jsem si vybrala kvůli žluté obálce do letošní výzvy. Příběh padesátníka prožívajícího osobní a profesní krizi uprostřed arabské pouště je sice poměrně čtivý, ale kromě arabských reálií víceméně nudný.
Grisham je můj oblíbenec, takže jsem opět četla s velkým zaujetím. Tentokrát je to literatura faktu - autor věcně, jen se stručným sarkasticko-kritickým komentářem, popisuje neuvěřitelné případy lidí nevině odsouzených k trestu smrti, jejichž životy semlela policejní a soudní mašinérie s velkým podílem lidské zášti a předsudků na malém městě. Celý příběh je naprosto děsivý právě tím, že se opravdu stal a nebyl jediný.
Skvělé zpracování originálního námětu, které nejen baví, ale vede i k zamyšlení.
Fejetony psané vtipně až sarkasticky trefně glosují různé aspekty našich životů a společnosti. Mnozí z politiků dávno upadli v zapomnění, ale politika a lidská povaha je pořád stejná.
Autorku znám z rozhlasu a tak jsem se zvědavostí sáhla po této tenké knize, která obsahuje moudré a laskavé úvahy o rozličných aspektech života - o přírodě (nejen o květinách), o přátelství a lásce, o divadle, o hudbě, ale třeba i o fotbalu. Kniha se nedá číst najednou jako román, ale je lepší jí dávkovat jako lék na duši a k zamyšlení.
Rozverné i vážnější příběhy ze života mladé Vietnamky žijící od 8 let v Čechách. Zajímavé poznatky o vietnamských, zejména rodinných, tradicích. Vyprávění autorky je oživeno náhledem jejího českého partnera na stejnou situaci. Oba mají mé sympatie - přeji hodně štěstí celé rodince!
Od autorky už jsem pár knih četla a vždycky jsem oceňovala její znalost prostředí a lidských povah, o kterých tak výstižně a zpravidla i s humorem píše, ale tentokrát jsem trochu zklamaná. Kromě povídek z Afriky, jsou všechny ostatní víceméně depresivní, zaměřené na ztroskotance a zoufalce všeho druhu, kteří se beznadějně potácejí životem.
Drsný příběh plný utrpení a nespravedlnosti, ale také o neutuchající touze po svobodě a po odplatě. Působivý styl autora barvitě líčí otřesné koloniální poměry v Africe začátkem 20. století.
Po knize jsem sáhla kvůli letošní výzvě. Je napsaná velmi citlivě, s důrazem na psychologii postav, které prožívají své "obyčejné" životy. Působivé jsou popisy kanadské přírody.
Soubor povídek autorů různých generací, které vypovídají o vývoji společenských a rodinných vztahů v Egyptě. Přes rozdílnou úroveň povídek a překladů mě kniha zaujala.
Moje čtvrté setkání s knihou Marty Davouze. Dost depresivní příběh o promarněných šancích v životě a o skrytých vinách mě úplně nezaujal, snad proto, že nejsem příznivcem rozjímání nad tím, co by bylo kdyby...
Další z řady fejetonů, ve kterých se autorka převážně vesele, někdy ale i s vážnějším podtextem, zamýšlí nad událostmi a věcmi všedního života.
Brilantně napsané povídky mapující nejrůznější podoby lásky a vztahů - od mileneckých přes manželské, až třeba po rodičovské. Některé příběhy jsou vtipné až ironické, jiné dojemné a další tragické, všechny jsou ale vyprávěny s velkou znalostí lidských povah a tehdejších společenských poměrů. Prostě klasika, která i dnes stojí za přečtení.
V poutavě vyprávěném příběhu jedné rodiny se projeví dvě tváře islámu : první - tradiční mírná a druhá - fanaticky nepřátelská. Drsné poznání, že nikdy, ani u těch nejbližších nelze zcela odhadnout, jak se zachovají v krajní, resp. v politicky vypjaté situaci, zde při přechodu od monarchie Rézy Pahlavího k islámské republice. Zajímavé a poučné čtení.
Durrellovská klasika - vtipné i poučné vyprávění o africké zvířeně a svízelích spojených s jejím získáváním pro ZOO. Kniha je dost letitá, takže lze předpokládat, že v současnosti jsou takové expedice z mnoha důvodů ještě složitější. Bavilo mě to.
Coby filmová a divadelní fanynka jsem si tuto vzpomínkovou knihu paní Bohdalové přečetla se zájmem. Vyprávění je poměrně stručné, věcné a otevřené, takže se nevyhýbá ani obtížným a nepříjemným obdobím života této všestranné herečky, která se stala součástí i našich životů. Navíc je to graficky moc pěkně vybavená kniha.
Moje asi páté setkání s tímto autorem, který mě zaujal svým osobitým stylem. I tyto povídky jsou napsány velice poutavě, bohatým jazykem a mají působivou, někdy až tajemnou atmosféru. Všechny povídky jsou vlastně o hledání a udržení lásky, do některých vstupují nadpřirozené prvky, což mě občas rušilo., ale celkově mě autorův způsob vyprávění zase bavil.
Útlá knížečka napsaná působivým stylem. Letmo nahlížíme do osudů lidí nejrůznějších charakterů, postavení a národností, kterým je společné cestování letadlem. "Turbulence" jejich vztahů a životů, které se zlehka prolínají, jsou jen naznačené, nedořečené, přesto čtenáře zasáhnou a nutí k zamyšlení. Zajímavý čtenářský zážitek.
Mám ráda, když má autor originální styl a to J. Berger splnil. Životní příběh hlavní postavy je rozmělněn mezi pasáže historické a filozofické, což čtenáři dozajista rozšiřuje obzory, ale podle mě to celé tak nějak nedrží pohromadě. Samozřejmě jsem byla zvědavá jak dost nesympatický G. dopadne, ale jinak mne kniha moc nezaujala.