IvaKo komentáře u knih
Grisham je už dávno mým oblíbencem a ani tentokrát mě nezklamal, i když to nebyl jeho typický právnický thriller. Příběh je čtivý a napínavý, jen náhlá změna chování jedné z hlavních postav mi nepřišla úplně věrohodná, ale celkově mě kniha bavila.
Tato útlá knížka se mi hodila do letošní Výzvy a tak jsem si se zájmem a pobavením přečetla vtipně napsané postřehy ze života Češky žijící v Británii. Určitě si vyhledám další autorčiny knihy.
Kniha se mi hodila do letošní Výzvy a navíc se mi líbil Smutek poručíka Borůvky, stejně tak seriál D. Kleina, takže jsem se těšila, ale nadšení se nekonalo. Příběhy jsou vyprávěny celkem vtipně, barvitým jazykem, ale samotné kriminální zápletky se v té upovídanosti dost ztrácejí, takže určit pachatele na základě skrytých indicií se mi podařilo asi jen dvakrát. Porušení desatera bylo trochu snadnější, celkově mě tyto příběhy nebavily, snad kromě posledního.
Tuto útlou detektivní hříčku jsem četla kvůli letošní Výzvě a docela jsem se pobavila autorčiným stylem psaní. Konec mě trochu zklamal, předpokládala jsem totiž, že celá kriminální zápletka bude jen domnělá nebo vyústí v nějaké překvapivé odhalení.
Útlá knížka plná krátkých úvah a fejetonů o všednostech obyčejných dní. Autorka je citlivou pozorovatelkou každodenností, které zaznamenává někdy vtipně, někdy zajímavě a někdy bez pointy.
Rozsáhlá biografie naší slavné rodačky poskytuje zajímavé nahlédnutí jednak do jejího soukromého života, ale zejména do jejího působení v nejvyšších politických funkcích, kam se tato ambiciózní, vzdělaná žena propracovala. K této závratné kariéře jí jistě pomohla její pracovitost, důslednost a důraznost, s jakými prosazovala americké zájmy a podílela se na snaze o řešení světových konfliktů.
Brilantně napsaný, neobyčejně působivý příběh nejen o lidské touze po štěstí.
Můj první komiks, který jsem si omylem objednala v knihovně místo knihy, mě nenadchnul ani výtvarně, ani jazykem. Přece jen se vrátím ke knize. Příběh o tom, co s jedinci dělá moc je, bohužel, věčný.
Návrat k oblíbenému autorovi mého mládí, kdy mě ale tato kniha nějak minula. Strhující příběh o nezničitelnosti lidské vůle, o neutuchající touze po svobodě a lásce je napsán velmi působivě a moderně, čas se na něm vůbec nepodepsal.
Velmi překvapivé a originální vybočení známého autora z detektivního žánru. Skvěle napsaný dramatický příběh o utopistické snaze vylepšit lidstvo, která se zpravidla zvrtne. Kniha má působivou, zvláštně depresivní atmosféru.
Povídky jsou napsané vtipně, s typickou sebeironií autorky a jednotlivě většinou pobaví, ale dokázala jsem najednou přečíst maximálně tři, pak jsem si musela dát pauzu, protože už to bylo příliš monotématické - partnerské intriky, nevěra, bažení po sexu. Moc láskyplně to nevyznělo.
Autentický deník knihkupce působícího na skotském maloměstě pojednává o jeho každodenní práci a jejích proměnách v čase, setkávání se zákazníky nejrůznějších typů, samozřejmě o knihách, ale třeba i o skotském počasí a krásách přírody, to vše napsáno s vtipným nadhledem a chápavým porozuměním pro vše, co s knihami souvisí.
Kniha se mi hodila do letošní výzvy a tak jsem se mimoděk dozvěděla o této otřesné válečné "epizodě" a jejích ještě odpornějších důsledcích. Zničené životy statisíců mladých žen, opovržení ze strany krajanů a dokonce i zavržení vlastní rodinou, marná naděje na omluvu a odškodnění, to vše popsáno velice autenticky. Nemá to literární styl, ale o to působivější je dopad na čtenáře.
Peter May je můj oblíbenec, takže jsem tuto knihu trochu vybočující z jeho obvyklého zaměření četla s velkým zájmem a zase mě nezklamal. Působivě popsaná docela blízká budoucnost, kdy lidstvo už doplácí na ignoranci klimatických změn, napínavá krimi zápletka a pošramocené osobní vztahy, to vše v drsných skotských končinách - prostě čtenářský zážitek.
Kniha se mi hodila do výzvy a protože kočky obdivuji, tak jsem četla tyto povídky s potěšením a porozuměním. Jsou napsané s velkou láskou ke kočkám, které dokáží lidem pozitivně ovlivnit život.
Útlá knížečka nabitá opravdu láskyplnými příběhy o pejscích a jejich pánech, včetně zajímavé historie vzájemného soužití. to vše napsáno s humorným nadhledem. Pohlazení po čtenářské duši.
Poutavý rozhovor, ve kterém známý psychiatr odpovídá na nejrůznější otázky týkající se lidské "duše", vztahů, dědičnosti, závislostí apod. K některým závěrům člověk dospěje věkem většinou sám, ostatní mohou být k zamyšlení. Zaujala mě také pasáž o vývoji samotné psychiatrie a snaze zreformovat výuku medicíny.
Na další případ Cormorana a Robin jsem se moc těšila, protože mě baví sledovat peripetie jejich vztahu, ale tentokrát mě doopravdy zaujala i samotná kriminální zápletka odehrávající se v kyberprostoru. Příběh je skvěle napsaný, napínavý a hodně zneklidňující. Jsem zvědavá jestli se také dočká své seriálové podoby jako předchozí díly, což by ale bylo značně obtížné, protože podstatná část příběhu se odehrává na chatu.
Čtivě napsaný příběh z exotického prostředí, ve kterém nechybí přátelství, láska, ani napětí. Popis afghánských reálií, zejména neskutečně těžkého života žen, je opravdu působivý. Znovu jsem si uvědomila, jaké štěstí máme, hlavně my ženy, že žijeme v této části světa.
Ráda vyhledávám exotické autory, takže jsem tyto čtivě a citlivě napsané povídky přečetla se zájmem. Většinou tyto příběhy pojednávají o touhách, očekávání a strastech nigerijských emigrantů v USA, ale i o obyčejných mezilidských vztazích.