IvoB komentáře u knih
Vlastně jsem v rozpacích jak hodnotit, ale spíše jsem známku snížil a vysvětlím.
Prvok, Šampon, Tečka a Karel je vtipná jednohubka. Nenáročná, vtipná a jak se patří i jazykově jadrná. Myslím, že postavy má kniha sympatický a takový, že si každý v nich najde něco, s čím může alespoň trochu sympatizovat. A zpočátku to opravdu nabere spád a příhody hrdinů se slušně zamotají. Ale - v druhé půlce jsem cítil, že tomu trošku dochází dech. Příběh tak nějak dojede na "samochod" a prostě to končí jako vlastně prostá rozprávka. Jako byste vyprávěli (stejně jako chlapi v knize) fakt zábavnou historku u piva. Možná to tak autor zamýšlel, ale já po té lepší první půlce knihy čekal přeci jen o trošku více. Za mě 6/10.
...Ale jako pokud přesně takovou zábavnou jednohubku hledáte, tak si ji dejte! :)
Krátká úsměvná knížečka, na které je nejvíce fascinující autorův um pracovat se slovy a přirovnáními. Ohromně inspirativní.
Spíše než (nepoužitelný) "průvodce poutnictvím" je knížečka souborem citátů a generátor synonym. Autorka totiž místo jednoho trefného slova vyjmenuje všechny možné varianty, a vy tak třeba celý odstavec čtete synonyma ke slovu "dobro". A to už je tak otravné, že je vám jakékoliv poselství někde.
Na začátku mě Hallová ještě dokázala zaujmout – kniha působí poměrně motivačně. S každou další stránkou mě však ztrácela, v polovině už jsem si fakt přál, ať to mám dočtené. Vlastně i ta nejpraktičtější část o tom, co si vzít na cestu, je ohromně obecná. Vzít si takové množství věcí, tak se nedivím, že je pro autorku každá pouť tak otřesné utrpení a obroda. Ba co víc, autorka pak kromě neobratného výčtu výbavy i navádí, co si máte na pouti myslet. A v závěru, i přes svou deklaraci, že náboženství nevyznává, vybízí k víře v Boha.
V knize se myšlenky často opakují, citáty někdy nesouvisí s tématem. Autorka občas popře svá vlastní tvrzení. A tak jsem měl na konci pocit, že vlastně celý ten význam poutnictví, o kterém se nás snaží poučit, sama moc nepobrala.
Monika je sympaťačka a její příběh je inspirativní i zábavný. Samozřejmě se nedá přít o tom, že Monča spisovatelka není, a tak popisuje vše svým přirozeným jazykem, prostě jak jí huba narostla :) Ale i v tom je osobité kouzlo této knihy a svá důležitá poselství předává čtivě úplně bez problémů.
Volání Kukačky je čtivá, detailní a celkově docela povedená detektivka "ze staré školy", která se může pochlubit především výborně napsanými hlavními protagonisty Cormorana a Robin. Bohužel se celý případ tak trošku utápí v ohromném množství postav, dialogů a menších dějových linek, které už tak poměrně jednoduchý případ rozmělňují a ztěžují v něm orientaci. Ke konci už jsem se opravdu nevyznal "kdo kde co dělal a proč", takže nějaké přesnější tipnutí pachatele nepřipadalo v mém případě moc v úvahu. Být Volání Kukačky o půlku kratší, byl by rozhodně solidní nadprůměr. Bohužel její nataženost stahuje hodnocení do průměru – ačkoliv jsou mé pocity převážně pozitivní.
Celá recenze: http://vecnykritik.cz/recenze-volani-kukacky-robert-galbraith-j-k-rowlingova/
Nesbøva prvotina Netopýr trpí především svým velmi pomalým startem, kdy se do první poloviny zdánlivě nic neděje. Až teprve poté autor odhaluje karty a finišuje velmi povedeným a napínavým závěrem. Osobně se mi kniha i přes tento nešvar nekonzistentního vyprávění líbila – je čtivá, občas vtipná, v závěru napínavá a postavy jsou zajímavé. Kvůli slabé první půlce musím ale hodnocení snížit.
Celá recenze: http://vecnykritik.cz/recenze-netopyr-jo-nesbo/
Byl jsem hodně příjemně překvapen. Jednou z nejsilnějších stránek tohoto svazku je báječná detailní kresba a rozmanitost děje, kdy dostává svou menší roličku ohromné množství postav z DC univerza. O ikonické momenty tu opravdu není nouze. Děj sice mohl být trošku ucelenější a méně epizodický, ale to už je jen menší povzdechnutí. Batman: Ticho (svazek první) prostě udělá radost každému fanouškovi komiksů či slavného detektiva.
Celá recenze: http://vecnykritik.cz/recenze-batman-ticho-kniha-prvni-dc-komiksovy-komplet-1/
Zajímavý příběh a atmosféra. Nic jsem si o tom nezjišťoval, neviděl jsem anime, a přesto mě to ihned chytlo. Nebál bych se dát i plný počet, kdyby hlavní postava nebyla taková fňukna :) Každopádně pokračování mangy, potenciálně i anime se tímto dostalo do mého hledáčku.
Nebylo to úplně špatné počtení. Bavilo mě to, ale přesto tomu chybělo něco osobitého. Příběh ač klikatý je velmi jednoduchý, postav je jen pár a celkově se zde nelpí na detailech. To je podle mého škoda, protože naznačený rozsah světa a jeho událostí je opravdu obrovský. Zelazny jde však ale přímo k věci, nezatěžuje se zdlouhavým vysvětlováním či prohlubováním postav. Kniha je tak zábavná a má spád, zároveň ji ale chybí hloubka. Celkově ale fajn.
Nemyslím si, že je úplně spravedlivé soudit knihu Harry Potter a Prokleté dítě za něco, čeho ve své podstatě vlastně nemůže dosáhnout – tj. přímo ji srovnávat s romány J. K. Rowlingové. Jasně, má to stejný svět, postavy, ale především je to scénář k divadelní hře, a takto ho chci i posuzovat. A dle mého je to opravdu vydařený scénář šitý na míru divadlu (jak jinak), který je přímo napěchovaný dějem, akcí, příjemně nostalgickými chvilkami i zarážejícími zvraty. Samotnou divadelní hru bych rozhodně chtěl vidět. Proč hvězdička dolů? Protože je děj občas nepřehledný a některé postavy se chovají trošku nezvykle... avšak těžko říct, ve hře to může vyznívat lépe. Každopádně dávám palec nahoru a tiše doufám v další knižní počin z tohoto světa :)
Poměrně dobře čtivé dobrodružství ze světa Mass Effectu, který překvapivě nevyžaduje žádné zvláštní znalosti hry - jedná se totiž o prequel. Fanoušci hry tak dostanou další informace o svých oblíbených postavách, a nehráči si zase mohou bez problémů užít fajn sci-fi četbu. Spokojení tak budou asi všichni. 70%
Sapkowski zakončil svou sérii knih s grácií. A to i přes konec, jenž nemusí každému vyhovovat. Mně osobně docela sedl do zaklínačského světa, kdy nic není černobílé, a ne vše dopadne jak v pohádce. Je to čtivé, dojemné, napínavé, pochmurné i vtipné, s různorodým světem a postavami... Jednoduše povinnost každého milovníka fantasy. Plný počet bez váhání – 5*
Zajímavá premisa, různorodá zápletka v mnoha prostředích a čtivé podání, jak už to ostatně Čapek umí. Přesto mi však kniha připadala strašně zmatečná. Vývoj děje a motivace hlavní postavy jsou často velmi nejasné. Určité segmenty knihy působily jakoby oddělené příběhy. Docela škoda, neboť jsem měl celkově z knihy poměrně dobrý pocit.
Béčková a poměrně kontroverzní manga, která neustále boří jakákoliv očekávání. Hlavní postava je vlastně hajzlík, je tu překvapivě silný sexuální podtext a příběh je docela podivný, nepohodlný. Z činů protagonistů mi prostě nebylo vždy moc dobře. Tato kontroverznost ale částečně mangu vyzdvihuje a slouží jako její hlavní klad – nikdy jsem nevěděl, s čím dalším přijde dál. Ačkoliv jsem měl ve výsledku kapku rozpačité pocity, stále jsem docela zvědavý na další dění. A to není úplně špatná vizitka. Za mě zatím 3*.
Velmi hutné a dospělé fantasy. Mám rád takový typ knih, ačkoliv musím jedním dechem dodat, že se může čtenář docela ztrácet mezi všemi těmi postavami, jenž jsou v knize popsány – hlavně v případě, že neviděl seriál. Nemůžu však spletitost knihy označit za zápor, spíše naopak. Je to správně nekompromisní, různorodé, nepředvídatelné a přitom uvěřitelné a čtivě napsané dílo, jenž by nemělo fanouškům fantasy v knihovně chybět.
K mému překvapení velmi kvalitní pokračování. No, ono to zase tolik nenavazuje - jedná se o samostatný příběh. Začátek mě nutno přiznat trošku nudil. Zdálo se to celé takové neotesané. Postupně se ale děj zamotává a Geralt se opět dostává do mnoha zajímavých a napínavých příhod, přesně tak, jak to má být. Jasně, kniha nedosahuje výšin předchozích dílů a nemá tak soustředěný příběh, ale stále stojí za přečtení. Palec nahoru - 80%