Ivuska.09 Ivuska.09 komentáře u knih

Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Taylor Adams umí napsat knihu, která je napínavá od začátku do konce. Opravdu by ji člověk nejraději ani neodkládal, aby věděl, jak to celé dopadne. Já mám ale k jeho příběhům i nějaké výtky. Vadí mi omezený dějový prostor - v tom smyslu, že ačkoli je děj nabitý snahou o přežití, nic jiného v něm není. Odehrává se jen na malém prostoru, na kterém hrdinové kličkují tak, aby svůj boj o život vyhráli. V tomto směru na mě pak příběh působí až příliš rozvlekle, ačkoli o akci v něm opravdu není nouze. Tohle mají společné obě jeho díla, která u nás vyšla. A ještě jedna věc: těžko se jeho příběhům věří.

11.03.2019 3 z 5

Neandrtálka hledá člověka Neandrtálka hledá člověka Penny Reid

Tak jo, k této knize mám jen jeden jediný postřeh: kdy vyjde další díl? Potřebuji ho nutně a hned! Nevydržím čekat do června! Tenhle příběh je úžasný, skvělý, romantický se špetkou dramatu, má zápletku, hlavu i patu a zábavný děj. Prostě úžasný román pro ženy!

09.03.2019 5 z 5

Tohle všechno je pravda Tohle všechno je pravda Lygia Day Peñaflor

Vizuálně je kniha opravdu velmi zdařilá - narážím samozřejmě na vzkazy na ořízce. Ačkoli má kniha dost stran, čte se lehce. Celkově vůbec není tak rozsáhlá, jak to na první pohled vypadá - díky formě rozhovorů, článků a ukázek. Myslím, že náctiletí čtenáři budou nadšeni i samotným obsahem. Chválím zejména rozuzlení: dlouho nevíte, co máte čekat. Kdo je ten hodný a kdo zlý? A pak bum - tohle čekat nebudete. Pro teenagery ideální.

Drobeček Drobeček Nathalie Jomard

Ideální kniha pro maminky na mateřské dovolené: naprosto skvěle vystihuje život s miminkem/batoletem. A ilustrace jsou nádherné. Pokud nemáte moc času na čtení, nemusíte se bát, textu je v knize malinko, takže stačí vychutnat si ilustrace během nějaké té volné chvilky, kterou vám váš drobeček poskytne.

Ať řekneš cokoli Ať řekneš cokoli Gillian McAllister

Autorka se snažila napsat dvě knihy v jedné. Jenže: méně je někdy více. Právě tohle pořekadlo obsah díla vystihuje naprosto přesně. Mně se takovéto pojetí knihy nelíbí. Hlavní hrdinka něco provede a má dvě možnosti, jak se zachovat. Autorka si však nevybere ani jednu. Prostě jen střídavě píše kapitoly podle toho, co by se stalo, kdyby zvolila možnost A a možnost B. Ze začátku je to navíc pekelně matoucí. Říkala jsem si, že to třeba zachrání alespoň závěr. Jednu chvíli se mi zdálo, že ano, že tam ta pointa je (hrdinka si vybrala jednu možnost a o té druhé prostě napsala knihu). Jenže tohle autorce jen podklouzlo pod rukama. Škoda.

07.03.2019 2 z 5

Na dně Na dně Rachel Caine (p)

Pokud jde o thrillery, začínám být docela náročná. Naštěstí ale mohu říct, že s knihou Na dně jsem velmi spokojená. Zápletka příběhu je velmi dobře vystavěná. Vše začnete odhalovat až ve chvíli, kdy vám sama autorka podá pomocnou ruku. Některými zvraty budete šokováni. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, prostě jsem jen potřebovala číst.

V klubíčku štěstí V klubíčku štěstí Anna McPartlin

Svou předchozí knihou Poslední dny Rabbit Hayesové autorka nastavila laťku velmi vysoko. Tak vysoko, že výš už to snad ani nejde. Ovšem novinka V klubíčku štěstí ji šlape na paty. Mně se i tento příběh líbil. Ačkoli není emocemi nabitý tolik, jako první kniha, ani zde nechybí. A spousta dalšího, co dokážu ocenit. Pro mě je tohle kvalitní společenský román s prvky dramatu. Nenechte se tedy odradit a pusťte se do čtení. Autorka dokázala, že psát opravdu umí a já se těším na další její dílo.

04.03.2019 4 z 5

Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Už je to nějaký čas, co jsem z této knihy četla ukázku. Líbila se mi, tak jsem si knihu pořídila. Pak ale pár měsíců trvalo, než jsem se k ní dostala - a to byla asi největší chyba. Ačkoli je to "jednohubka", tak jsem se s ní trápila několik dnů. Vůbec se mi do čtení nechtělo. Na druhou stranu ale uznávám, že se člověk nad některými hláškami od srdce zasměje. Pokud hledáte něco pohodového a úsměvného, může to být dobrá volba.

01.03.2019

Srdcová královna Srdcová královna Kimmery Martin

Tahle kniha mě zase v něčem poučila: pokud si vyhlédnete nějaký příběh, který si chcete přečíst, nenechte se odradit hodnocením ostatních a jednoduše se pusťte do čtení, abyste vše mohli posoudit sami. Na Srdcovou královnu jsem se moc těšila. Pak jsem ale zabrousila k recenzím a viděla spíše negativní názory a poměrně nízké hodnocení. Nakonec jsem se do čtení pustila a jsem za to moc ráda. Mně se kniha opravdu líbila. Ano, měla jsem pocit, že se mi před očima odehrává seriál z lékařského prostředí. No a co? Skvěle napsané, lékařské historky mě bavily a k tomu všemu je příběh protkán zapeklitým osudem hlavních hrdinů. Zápletku sice postupně odhadnete. Ale jak to vše nakonec dopadne, to se odhaduje jen těžko. Za mě je to příjemný román pro ženy, který se skvěle čte a dokáže čtenáře pohltit.

23.02.2019 4 z 5

Kniha krve Kniha krve Kai Meyer

Svět, který je v této sérii vytvořen, je skvělý a nápaditý. Úplně jiný než realita. Nová slova, nové významy. Tohle mě na celé sérii baví. Pro knihomoly přesně to pravé. Ale mám i pár výhrad. Místy mi děj přišel nedotažený. Musela jsem hodně vzpomínat, co se vlastně stalo v předchozích dvou knihách. A kvůli tomu mi trvalo, než jsem se do Knihy krve začetla. Celkově se střídají pasáže, které nudí a které baví. Celkově hodnotím jako průměrné dílo.

21.02.2019 3 z 5

Podivná holka Podivná holka Jenny Blackhurst

Podivná holka představuje velmi dobře napsaný příběh. Napínavé, zajímavé a i poměrně krátké kapitoly zvyšují čtivost. Rozhodně se brzy pustím i do autorčiny předchozí knihy.

18.02.2019

Věštba Věštba Chloe Benjamin

Věštba ukazuje jednu důležitou věc: sílu autosugesce. Přesvědčili se o tom hlavní hrdinové knihy a přesvědčí o tom i vás. Pokud se při čtení rádi zamýšlíte, je tohle ten pravý příběh právě pro vás. Rozhodně je vyprávění poutavé.

15.02.2019

Sestra Sestra Louise Jensen

Jako prvotina autorky je kniha skvělá. Kdyby to šlo, přečtu ji na jeden nádech - čtivé, návykové. Ale ten konec mi přišel už trochu překombinovaný.

10.02.2019

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Kavárna v Kodani je velmi podobná knize Hygge a polibky. Pokud se vám líbí jedna, bude se vám líbit i druhá. Pokud první nesedne, do druhé se vůbec nepouštějte.

08.02.2019 4 z 5

Sklenice srdíček Sklenice srdíček Jennifer Hillier

Rozjezd knihy byl skvělý. První část z pobytu ve vězení byla nejčtivější a tak nějak nejlepší. Pak přišel pohled detektiva - tam jsem se do čtení musela nutit. Další část opět z pohledu Geo a zase stále dobrá. Pak už to ale pro mě šlo trochu z kopce a konec byl na můj vkus překombinovaný. Celkově tedy průměr, škoda.

07.02.2019

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Mlčenlivé ženy patří ke knihám, které ráda všem doporučím. Z obdobného žánru je to to nejlepší, co jsem v poslední době četla. Nemám prakticky žádnou výtku k samotnému ději ani k zakončení. Poutavé, napínavé, některé postavy si oblíbíte, jiné budete nenávidět, prostě skvělé.

04.02.2019 4 z 5

Hygge a polibky Hygge a polibky Clara Christensen

Jednoduché, pohodové, jen několik zásadnějších zvratů. Přesto má kniha jednu věc, díky které ji ráda doporučím - ponaučení. Možná byste to nečekali, ale opravdu tam je. Navíc se určitě bude líbit všem čtenářům, kteří si oblíbili koncept hygge.

03.02.2019

Boss Boss Alexander Stainforth (p)

Já bych knihu neviděla nijak tragicky. Souhlasím s tím, že Teo působí jako žena - takový dojem jsem měla i já. Na druhou stranu nevím příliš o tom, jak fungují homosexuálové - třeba se jeden z páru skutečně svými vlastnostmi v mnohém podobá ženě? A proč by si v této knize nemohli přijít na své právě oni? Oceňuji zvraty, kterých bylo v ději dost. Při hodnocení je třeba myslet i na to, na jakou skupinu je dílo cíleno. Tato skupina určitě bude spokojená. A navíc: mně Teo docela sedl.

01.02.2019

Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Myslím, že přesně tohle je typ knihy, kterou by si mládež měla přečíst. Aktuální problémy se všemi následky. Rasismus je zbytečný, naprosto. Ačkoli příběh není dokonalý, to podstatné je v něm dobře vystiženo - takovéto knihy jsou potřeba.

31.01.2019

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Po roce jsem se opět vrhla na další knihu Ladislava Zibury. Už minule jsem měla dojem, že jeho knihy si člověk opravdu musí dávkovat - dějově nejsou příliš bohaté. Sem tam se dozvíte něco zajímavého, oceníte sarkasmus a humor, cca první polovinu knihy si užijete a pak už to bude pořád stejné. Takže zase chvíli (rok?) počkám a pak se vrhnu na tu třetí, která mi ještě zbývá.

29.01.2019