Iwíček Iwíček komentáře u knih

Město páry Město páry Carlos Ruiz Zafón

Město páry od Carlose Ruize Zafóna je pomyslným završením autorovy série Pohřebiště zapomenutých knih, jež je vysoce ceněnou pro skvělé jazykové, tématické i dějové zpracování. Osobně jsem z této série četla Stín větru a moc se mi to líbilo. Když jsem v knihovně zahlédla tuto na Zafóna nezvykle útlou publikaci, rozhodla jsem si ji vypůjčit a musím říci, že se mi výběr vyplatil, protože ta kniha se četla velmi dobře a bavila mě od začátku do konce. Obsahuje 11 povídek, které se vzájemně prolínají. Vždy obsahují nějaký prvek, jenž příběhy propojuje. Ať už jde o postavu, či dějový zvrat. Knihu mohu vřele doporučit všem milovníkům postmodernistických románů a Zafónovým příznivcům.

30.11.2023 5 z 5

Městečko Městečko Łukasz Radecki

Městečko od autorů Roberta Cichowlase a Łukasze Radeckiho vydané v nakladatelství GOLDEN DOG je napínavou hororovou jízdou. S hlavními hrdiny se dostanete do míst, kde byste se sami nikdy octnout nechtěli, a zažijete věci, které si ani nebudete chtít představit. Dílo je výjimečné pro zajímavou zápletku, jež pracuje s tematikou náboženství, tradic, ale i mytologií. Je zpracováno poutavě. Troufnu si tvrdit, že ve chvíli, kdy jsem se začetla, nemohla jsem skončit. Byla to vážně jízda, již mohu vřele doporučit všem milovníkům hororového žánru.

09.04.2023 5 z 5

Nebezpečná laskavost Nebezpečná laskavost Darcey Bell

Skvělá kniha. Musím říci, že mě dostal způsob, jakým ji autork napsala. Doslova vás hodí hned na první stránce do děje a vy se musíte zorientovat, tímto způsobem je čtenář aktivizován ke spolupráci s autorem. Ve své fantazii si musí položit mnoho otázek, na něž musí najít odpověď. Líbilo se mi, že ač dochází k přerušování toku myšlenek, není to činěno nijak násilně, čtenář se tak v textu neztrácí. Jediné, co zamotá hlavu, je neustálá manipulace. Manipuluje autorka prostřednictvím postav se čtenářem, nebo postavy manipulují samy sebou navzájem? Toť otázka.

09.03.2018 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Nikdy jsem netušila, že Barcelona může být tak tajemným místem. To, co vykouzlil Carlos Ruiz Zafón na stránkách tohoto románu, je naprosto neskutečné. Příběh je originální, dobře se čte. Čtenář se nikdy nebude nudit, protože se neustále něco děje a pořád něco strhává jeho pozornost. Rozhodně stojí za přečtení.

04.03.2018 5 z 5

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Velmi zajímavá kniha z pera české autorky píšící pod pseudonymem Anna Bolavá. Titul má potenciál čtenáře upoutat hned od prvních stran, a to nejen napínavým příběhem, ale i zvoleným postupem vyprávění. V textu se prezentují hned tři typy vypravěče, což není v literatuře běžné. O to více je potom zprostředkovávaný příběh zajímavější a čtenář má najednou pocit, jako by byl součástí děje. Byl to pro mě perfektní zážitek. Od autorky je to druhý titul, který jsem četla, a musím říci, že se mi její čtivý styl velmi líbí a je mi blízký. Mohu vřele doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi netradiční a napínavé příběhy, ale i příznivcům české literární scény a Anny Bolavé.

09.12.2023 5 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Kniha byla pro mě velkým překvapením. Abych pravdu řekla, dostala jsem se k ní náhodou díky tipům na dětskou knižní výzvu Databáze knih a díky kalendářové výzvě, dle níž mám možnost číst různé žánry, jedním z nich je i četba pro děti. Čím mě kniha překvapila? Hlavně to bylo poselství, jež v ní je mezi řádky zakódováno. I když jsme svým způsobem divní a od ostatních se odlišujeme, máme něco, v čem vynikáme. Nejsilnější jsme tehdy, pokud máme kamarády. Jazyk knihy je jednoduchý a vše je přizpůsobeno dětskému čtenáři. Příběh je doplněn kouzelnými ilustracemi.

11.03.2023 5 z 5

Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb Vlastimil Vondruška

Musím říci, že tato kniha se mi hodně líbila. Zaujala mě svou čtivostí, ale i pěkně zašmodrchanou zápletkou, která vás nutí číst do té chvíle, dokud nezjistíte, jak to vše dopadlo.

05.09.2019 5 z 5

Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Poutavý a čtivý román, je plný humoru. To je přesně ono, co tuto knihu charakterizuje asi nejvíce. Kniha se mi moc líbila.

09.04.2019 5 z 5

Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy Jaroslav Seifert

Bravurně zpracovaná básnická sbírka, jež osloví jak dospělého, tak i dětského čtenáře. Mohu vřele doporučit. To jak Seifert zpracoval krásy každého ročního období je prostě dokonalé.

20.05.2017 5 z 5

Životem nekráčím sama Životem nekráčím sama Darina Hamarová

Skvělý příběh ze života, jenž dokáže vyvolat různé emoce. Chvilku má člověk na krajíčku, chvilku pro změnu zase má chuť se smát a za břicho se popadat. Rozhodně doporučuji jako skvělou osvětu nejen pro ženy, ale i pro muže.

07.06.2016 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Naprosto luxusní počtení, moc jsem si ji užila. Občas jsem měla hodně velký strach, ale... Od autorka moje prvotina, ale určitě se pustím i do její další knihy, až u nás vyjde.

25.05.2016 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Čtení, které si člověk užije. Osobně jsem si však ale odnesla z jeho čtení více otázek než odpovědí.

22.10.2015 5 z 5

Oko čarodějnice Oko čarodějnice Nelly Černohorská

Tato kniha je úvodním titulem edice s názvem Zrnka Temnoty. Abych pravdu řekla, tak je určitě velmi zajímavým uvedením. Příběh mě zaujal hned po pár řádcích. Napětí autorka dokázala udržet po celou dobu, a to i přesto, že jste již zhruba od dvou třetin znali rozřešení detektivní zápletky. Ano, jedná se o horor, jenž se snoubí s detektivkou. I přes tento fakt stejně autorka dokázala udržet napětí a gradovat je až do posledního řádku, rozuzlení příběhu je překvapivé a tentokrát je čtenář nalezne opravdu až na samotném konci. Mohu vřele doporučit všem milovníkům temného čtení, ale také příznivcům autorky. Těším se na další setkání s jejím počinem.

10.05.2024 4 z 5

Případ pohřešovaného markýze Případ pohřešovaného markýze Nancy Springer

Dnes jsem dočetla tento román z produkce Nakladatelství Fragment. Jde o první díl série o sestře proslulého Sherlocka Holmese. Příběh je psán čtivou formou, aby upoutal i dospívající čtenáře. Při četbě se dočkáte mnoha neočekávaných zvratů a napětí. Přečetla jsem všechny tři díly a abych pravdu řekla, měla jsem co dělat, abych je nezhltla na posezení. Jazykovými prostředky je Enola bližší spíše dospívajícím čtenářům, ale s ohledem na přesah knihy v podobě sociologických a historických obrazů potěší i dospělé. Je to podle mého názoru román, který má potenciál oslovit poměrně široké čtenářské publikum.

11.02.2023 5 z 5

Slovo proti slovu Slovo proti slovu Markéta Harasimová

Thriller #slovoprotislovu od @marketaharasimova je velmi napínavý, čtivý a celkově zajímavý. Od samého začátku mě vtáhl do děje a nepustil do té doby, dokud jsem nedočetla poslední stránku. Osud hlavní hrdinky byl hodně smutný, na druhou stranu ale obdivuji její odhodlání vymoci si spravedlnost, o níž se ne nadarmo říká, že je slepá. Jak to všechno dopadne? Padne její snaha na úrodnou půdu? Přečtěte si tento román a přesvědčte se o jeho kvalitách na vlastní kůži.

Autorka se opět ve svém psaní posunula o kus kupředu a už teď se těším na další setkání s její knihou.

15.01.2023 5 z 5

Matčino tajemství Matčino tajemství Dilly Court

Zajímavá kniha, při jejímž čtení mě místy mrazilo, ale pak byly i okamžiky, kdy jsem se pěkně pobavila. Občas jsem v hlavní hrdince viděla sama sebe. Vyprávění bylo autentické a uvěřitelné. Autorka příběh napsala s lehkostí, a proto jsem si příběh velmi užila. Mohu vřele doporučit.

31.03.2018 5 z 5

Celej Franz! Celej Franz! Marta Davouze

Úžasná kniha, prostřednictvím které se můžete seznámit s osudy neteře Franze Kafky. Líbí se mi s jakou lehkostí autorka zachytila negativní situace a jakým způsobem zapůsobila na čtenářovy emoce. Mohu vřele doporučit.

30.12.2017 5 z 5

Úkol pro šaška Úkol pro šaška Pavel Hrdlička

Musím říci, že v této knize se ukrývá velice zajímavá zápletka, která potěší srdíčko asi každého milovníka historické literatury. Knihu jsem si užila od samého počátku do úplného konce, a to díky strhujícímu a plynulému ději, jenž je naplněn spoustou zajímavých zvratů. Mohu vřele doporučit.

09.02.2017 5 z 5

Válečníci bouře Válečníci bouře Bernard Cornwell

Za mě naprosto úžasné počtení, které opět stojí za to. Styl autora mám moc ráda, ač je dílo místy hodně hrubé, tak aspoň má určitou výpovědní hodnotu.

17.11.2016 5 z 5

Sbohem a šáteček Sbohem a šáteček Vítězslav Nezval

Skvělá básnická sbírka, čtení jsem si moc užila :)

26.06.2016 5 z 5