IYv komentáře u knih
jak tohle mohlo dostat nějakou cenu?
cítím se podvedená, kniha o ničem a to doslova. Přišlo mi, že autor poskládal jemu libě znějící překombinované věty, které na sebe v řadě případů vůbec nenavazovaly. Spousta nahozených myšlenek, které směřovaly do nikam. Obvykle si ráda představuji a domýšlím, ale tady nebylo co.
Přitom z jiné knihy autora jsem byla nadšená.
půjčila jsem manželovi a dva dny se v kuse smál...co smál, řehtal!
pro mladičké dívky a ženy, které moc nevnímají realitu. další díly nebudu číst.
tři hvězdičky za to, jak kniha a další díly upoutaly moji šestnáctiletou neteř. konečně taky něco přečetla.
po dlouhé době kniha, kterou jsem si šetřila. Nádhera.
A když vidím komentář Lectora, nemám co dodat. Četla jsem v dobré společnosti.
není to žádný román, spíš literatura faktu a shrnutí historické události spolu s vhledem do kvakerské společnosti a velrybářského průmyslu.
Kniha má nepopiratelný americký styl "readers digest" - příklady jiných příběhů a lehce edukativní styl.
I tak je to ale dobré čtení. Nebo právě proto...
update
shlédla jsem při cestě přes oceán i film, už byl trošku přikrášlený, ale Chris Hemsworth stál za to :-)
Po dlouhé době kniha, kterou jsem přečetla za noc. Nemohla jsem přestat... lehké, snové, dostatečně fantaskní a milé. Ty náznaky a nedořečené okamžiky mě na tom právě bavily.
Přiznávám, že člověk musí mít na tohle čtení náladu a chuť snít spolu s autorkou, zapojit vlastní fantazii. Možná proto, aby do příběhu mohl promítnout vlastní dětství - každý máme v sobě nějaký zážitek s kamarádem, s první láskou, se školou, kde jsme právě nezářili.
Za mě pět hvězd.
já si tyhle dva chlapíky užívám vždycky a vůbec mi nevadí, že nejsem cílová skupina. A navíc je k tomu přidaná hodnota, že bitvy jsou dle skutečnosti a je v tom velký kus historie.
Po Ranhojiči pro mě tahle kniha byla zklamání.
Nemohu uvěřit, že by v Katalánii byli o tolik hloupější než ve Francii a dělali víno jen na ocet, že by jeden dělník zvládl sám úkony na vinici a ještě tu úrodu (po lahvích) se ziskem prodal...vinařství je těžká práce...
první díl jsem četla před dlouhou dobou, ale extra mě nezaujal. Ovšem teď mám před sebou dlouho plánovanou cestu do těchto končin a v rámci přípravy jsem knížku znovu vzala do ruky. A jako již mnohokrát - zážitek zcela jiný. První díl přečten za víkend, na druhý se právě chystám.
První část o osídlení z Bora Bora byla snad rozvláčná, ale misionářskou část jsem si nesmírně užila. Úplně se mi svíralo srdce, když jsem si pomyslela, kolik škody na původním obyvatelstvu běloši napáchali (všude) v rámci šíření "civilizace a jediného správného způsobu života".
jakmile to vyšlo po 1989, knihu jsem si koupila za drahý peníz a druhý díl dokonce z posledních peněz na domácnost, neznala jsem film ani původní překlad, jen historky starých tet, které to kdysi viděly. Tenkrát jsem tomu naprosto propadla, šikovně to balancuje na hraně mezi červenou knihovnou a seriózní beletrií. Knihy ležely asi tak 10 let trvale na mém nočním stolku a mohla jsem je otevřít kdykoliv a kdekoliv a přece jsem si to vždy vychutnala znovu.
Pokračování od Alexandry Ripley mě ale zklamalo, to už byla čistá limonáda, byť jsou dnes v mé knihovně zařazeny po boku Jihu proti Severu.
když jsem četla v pubertě, fascinovala mě. Díky téhle knížce jsem před třemi lety ohromila v Budapešti maďarskou průvodkyni znalostí Bély IV. a vazbami na Čechy.
Ale musím uznat, že jsem občas skřípala zubama, té červené knihovny je tam moc a spousta čtenářek pak tomu věří a pokládá to za skutečnou a doloženou pravdu. S tím jsem se setkala u ságy o Karlu IV., když mi známá vyprávěla o Anně Falcké, která zemřela když jela za milencem...
Nicméně ty knihy nejsou vůbec špatné, jen už dnes více dávám na literaturu faktu.
dárek od dcery k narozeninám
excelentní výpověď o zajímavém tématu. Přečteno za dvě noci. Některých slečen mi bylo líto, některé jsem chápala, je mezi nimi hluboce věřící, trošku mužatoidní drsňačka, stařenka, které chlapec zemřel a jiného nechtěla, dobře situovaná architektka z emigrace, dlouholetá milenka...dobře namíchaný vzorek, krásné fotky.
možná to víc řekne starším ročníkům, které už vědí své nebo nonkornformním dívkám, které jsou samy nějak jiné a hledají. Rozhodně to není žádná dámská slaďárna, byť je to v růžovém přebalu.
Spojení dvou mých oblíbených pratchettovek mi udělalo radost. Čteno po několika letech znovu s velkou radostí, poklona panu Kantůrkovi za překlad. Pořád nacházím další a další perly a informace pod čarou mě velmi obohacují (třeba slovo autocondimentor nebo Cunctator)
Sekáč/Smrť se učí lidským pocitům, jaké to je, když vás najednou auditoři vyhodí z práce?
U příběhu mágů a Neviditelné univerzity jsem se trochu ztrácela, chápala jsem, že když Smrť nepracuje, život bují všude kolem, ale unikl mi vznik té zvláštní bytosti s nákupními vozíky.
Čarodějky na cestách a říše pohádek, k tomu není co dodat.
Nebyla jsem ohromena, ale ani nijak znechucena. Mě překvapily popisované sourozenecké vztahy, protože tak úzké neznám, já měla mladší sestru o kterou jsem se musela starat a tedy mě dost brzdila v rozletu. Netuším, jaké to je mít staršího bratra, který mě opatruje místo otce. Takže i mně to připadalo místy nereálné.
Pobavila mě DominaCZ, protože poměrně přesně vystihla styl psaní :-)
mě to dost zaujalo a líbilo se mi seznámení s molekulární kuchyní. Dobře namíchané ingredience :-)
Romantika na dlouhé zimní večery, na nic si nehraje, nic nepředstírá.
milujeme Tygra i rodinu pana Boška. Máme doma všechny 3 díly.