jan.para Online jan.para komentáře u knih

Čtyři prány štěstí Čtyři prány štěstí Petr Casanova

Z knihy jsem si odnesl pár myšlenek, které s snažím aplikovat z životě.

Můj divoký hokejový život Můj divoký hokejový život Luboš Brabec

Skvěle zpracovaný životopis. Člověk až žasne, co se v NHL v 80. letech dělo. Autor to odnesl transplantací jater. Doporučuji všem, co se zajímají o lední hokej.

Zlomená křídla Zlomená křídla Eduard Čejka

Popis životů a smrti několika slavných československých letců.

14.09.2022 4 z 5

Ohnivá křídla: Českoslovenští letci očima válečného dopisovatele Ohnivá křídla: Českoslovenští letci očima válečného dopisovatele Hugo J. Slípka

Několik reportážních příběhů psané během války. Obsahuje také konec slavného pilota Stanislava Fejfara.

14.09.2022 5 z 5

Muži z Ringway I: Českoslovenští parašutisté ve Velké Británii 1941-1945 Muži z Ringway I: Českoslovenští parašutisté ve Velké Británii 1941-1945 Jindřich Marek

Kniha obsahuje nejen osudy několika parašutistů a průběh jejich operací, ale také osudy vojáků, kteří absolvovali assaut kurz a para kurz, ale výsadkových operací se nezúčastnili a bojovali u Dunquerqu. To velmi cením, protože toto téma ještě nikdo nezpracoval.

Nad zeměmi a moři Nad zeměmi a moři Adam Jist

Velmi slabý popis života Václava Kordy. Skoro neobsahuje popisy bojových operací což je to, co čtenáře asi zajímá.

14.09.2022 2 z 5

Konec nylonového věku Konec nylonového věku Josef Škvorecký

Slabší kniha od Josefa Škvoreckého.

14.09.2022 2 z 5

Útok na Scapa Flow Útok na Scapa Flow Günter Prien

Životní osudy německého kapitána.

Těsně vedle Těsně vedle Nathaniel Fick

Popis života důstojníka americké armády od výcviku, důstojnickou školu, nasazení v Afghanistánu a Iráku, až po odchod z armády a následné začlenění do civilního života. Psáno velmi zajímavou formou.

Kmeny 0 Kmeny 0 Tomáš Pospiszyl

Kniha popisující jednotlivé subkultury v době totality doplněné o rozhovory se členy subkultur a fotografie.

Kmeny Kmeny Vladimír Brož

Kniha popisující jednotlivé subkultury doplněné o rozhovory se členy subkultur a fotografie.

Clay-Eva volá Londýn Clay-Eva volá Londýn Antonín Bartoš

Kniha popisuje nejen činnost výsadku Clay, ale také útěk jejího velitele Antonína Bartoše z protektorátu. Část po seskoku a uchycení na záchytných adresách je velmi zajímavé. Pozdější činnost výsadku je popsána trochu chaoticky.

14.09.2022 3 z 5

Hermann Maier - Nejtěžší závod mého života Hermann Maier - Nejtěžší závod mého života Knut Okresek

Kniha popisuje nehodu Hermanna Maiera a to, jak se z ní dostával. Autor se v ní v krátkých částech vrací k Hermannovu dětství, nebo kauzu, kdy v USA opilý ukradli bagr.

14.09.2022 5 z 5

Seržant z bratrstva neohrožených Seržant z bratrstva neohrožených Donald Malarkey

Vzpomínky jedné z hlavních postav z Bratrstva neohrožených. Na knize cením ne jen to, že v ní autor popisuje bojové situace a život v armádě, ale také deprese po válce, nebo subjektivní pohledy na jednotlivý spolubojovníky.

Kapitán Rudolf Krzák Kapitán Rudolf Krzák Martin Vaňourek

Tenká knížka popisující život silného člověka Rudolfa Krzáka.

Přijdeme za svítání Přijdeme za svítání Jiří Šolc

Skvělá kniha popisující "teroristické" výsadky československého zahraničního odboje během 2. světové války. Autor v ní popisuje nejen nejznámější Anthropoid, ale také méně známý Tin, který měl za úkol atentát na Emanuela Moravce, nebo nerealizovaný Iron včetně důvodů, proč k operaci nedošlo. Kniha obsahuje mnoho fotografií a dokumentů.

Válka skončila na Hané Válka skončila na Hané Vilém Sacher

Asi nejslabší kniha od Viléma Sachera. Knize dle mého názoru škodí přeskakování v ději, které činní knihu trochu nepřehlednou.

Červenka Červenka Jo Nesbø

Knížkou jsem se spíše protrápil, než pročetl.

14.09.2022 3 z 5

Osudná rozhodnutí - kapitoly z historie československého odboje v letech 1939-1945 Osudná rozhodnutí - kapitoly z historie československého odboje v letech 1939-1945 Jiří Šolc

Autor rozebírá několik kontroverznějších témat československého zahraničního odboje během 2. světové války. Libí se mi, že se autor nebál řešit i národnostní otázku. Knihy Jiřího Šolce jsou dost podrobné a při jejich četbě musí čtenář dávat pozor, aby se v nich nezačal ztrácet. Na druhou stranu čtenář má všechny informace v kontextu. Co velmi cením, že obsah, který není jen ve formě názvu kapitoly a číslo stránky, ale také krátký výčet toho, o čem přibližně kapitola bude.

14.09.2022 4 z 5

Válečné lodě 3 - První světová válka Válečné lodě 3 - První světová válka Petr Klučina

Popis části námořní historie včetně několika bokorysů.