jan.para komentáře u knih
Akce Kámen byla jedna z největších zrůdností komunistického režimu. Je až k neuvěření, že někteří její účastníci celou věc neprohlédli.
Moje srdcová záležitost. Četl jsem mnohokrát jako malý a znám skoro zpaměti.
Jako milovník vojenské historie a potomek účastníka bojů na Dukle jsem nemohl odolat. Takhle si boje u Kyjeva a na Dukle představuji. Krev, bahno, špína, bolest a smrt. Velká poklona Daliboru Váchovy za velmi čtivou knížku.
Kniha určená spíše pro mladší čtenáře. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že filmové zpracování je lepší. Holt Karel Kachyňa.
Opět skvělý Jiří Rajlich. Téma slovenských letců v 2. světové válce je trochu kontroverzní, ale řekl bych, že Rajlich se toho zhostil na výbornou. Kniha nabízí spoustu informací, co autor zjistil po archivech, mnoho fotografií a mé milované bokorysy letounů.
Velmi silný životní příběh člověka, jemuž byla služba vlasti nadevše. Douglas Bader nebyl jen skvělý stíhač, ale také skvělý velitel a člověk, který prosazoval taktiku stíhacích wingů. Baderův velký charakter se ukázal i v zajetí, kdy odmítl repatriaci, když uvedl, že nebyl zraněn v boji a o nohy přišel před válkou vlastní chybou. Kniha je krásně zpracovaná Františkem Fajtlem.
Vzpomínky na chlapy, na které se nesmí zapomenou. František Fajtl tuto knihu napsal v době, kdy se o nich moc mluvit nesmělo. Kniha popisuje osudy cca 15 Fajtlových kamarádů, kteří padli za 2. světové války. Kdo zná trochu Fajtlovy knížky tak pozná, že se jejich příběhy prolínají třeba s knihou Létal jsem s třistařináctvkou, nebo První doma.
Moc zajímavá knížka, která popisuje činnost naší 311. bombardovací perutě během jejího působení o bommber command. Kniha je doplněna o autentické vzpomínky, řadu fotografií, nebo "zákulisní informace" o oblíbenosti, nebo neoblíbenosti Václava Kordy, nebo Josefa Ocelky. Rád si přečtu tyto informace a ne jen suché konstatování, že v tento datum se letělo a tam a tam. Cením i to, že autor popisuje i činnost německých nočních stíhačů, jejich vybavení, nebo další osudy. Člověk pak celé události vidí tak trochu zrcadlově, což vůbec není špatné. Kniha není tak podrobná, jako Křídla míří na Německo od Miloslava Pajera, ale rozhodně stojí za přečtení.
Josef Bryks byl tvrďák. Neuvěřitelný příběh naděje, bezpráví a boje za svobodu a pravdu.
Na téhle kníže nejvíce hodnotím to, že ji napsal autor, který v bitvě o Británii opravu bojoval. Kniha obsahuje nejen popis celé bitvy, nebo letadel, ale také popisy bojů československých letců, jako byl Emil Fechtner, nebo Stanislav Fejfar.
Pěkné shrnutí činnosti legendární skupiny Tří králů, možná i čtyř, když k nim počítáme Františka Peltána. V knize jsou velmi zajímavé komentáře pamětníků.
Jedná se spíše o strohý soubor jednotlivých vzpomínek generála Šnejdárka, než o souvislé vypravování o jeho životě. Největší část vzpomínek je věnována jeho působení v cizinecké legii. Myslím, že knize trochu škodilo, že autor více nevypravoval o bojích ve Francii za první světové války. Čtenář musí mít z knihy pocit, že generál Šnejdárek žil bojem a šel mu jasně naproti. Některé historky se zdají až neuvěřitelné, jako je například převlečení československých vojáků za Senegalce, které ji pomohlo vyhrát boj na Slovensku. Nebudu spoilerovat, přečtěte si knihu sami.
Trochu netradiční kniha od Jiřího Šulce v sobě proplétá špionáž a národnostní problémy mezi Čechy a Němci v Sudetech. Vzhledem k tomu, že z této oblasti pocházím a vím, co se tam dělo před válkou a po válce i z vyprávění mi je toto téma blízké. Publikace je opět velmi čtivá a rychle se do ní dostanete. Kniha popisuje několik dějových linek od agenta A-54 až po členy SOS v pohraničí.
Komiksy na, kterých jsem vyrůstal. Galaxie, Tvrz, nebo Biggles jsou v mám srdci.