Jana_Z | Komentáře u knih | Databáze knih

Jana_Z Jana_Z komentáře u knih

Má rodina a jiná zemětřesení Má rodina a jiná zemětřesení Ivan Kraus

Kniha je humorná přesně tím způsobem, který mám ráda. A souhalsím s Lucka_89 v jejím hodocení autorovy češtiny. Za mě dávám knížce plných pět hvězdiček.

26.02.2015 5 z 5

Přátelství navzdory Hitlerovi Přátelství navzdory Hitlerovi Judita Matyášová

Připojuji se k předešlým komentářům. Je prostě skvělé, že Judita Matyášová tuhle knihu dala dohromady. Věřím, že její práce měla smysl.

22.12.2014 5 z 5

Paní Curieová Paní Curieová Ève Curie

Knížka se čte opravdu pěkně, i když spíš než životopis působí jako červená knihovna. Asi to je tím, že autorkou je dcera Marie Curie - Sklodowské a tak prostě píše o mamince jenom pozitivně. Na druhou stranu já rozhodně netoužím po zbytečně dramatickém čtivu a tak jsem byla spokojená. Je to skvělá příležitost, jak se zábavnou formou dozvědět něco o nositelce Nobelovy ceny a pro většinu lidí tak nezáživné fyzice.

22.11.2014 4 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Kouzelný příběh, který zbavuje strachu.

06.10.2014 5 z 5

Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Tady je jakýkoli komentář zbytečný. Prostě to je Bulgakov se vším všudy.

02.10.2014 5 z 5

Žítkovské čarování Žítkovské čarování Jiří Jilík

Jedinečné a velmi zajímavé téma si zaslouží plný počet hvězdiček, ale jednu odečítám, protože je v knize hodně opakujících se pasáží - bylo by příjemnější přečíst si více nových informací.

30.09.2014 4 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Někomu vadí, že Kerouac popisuje cestu jako itinerář z navigace a pak spousta alkoholu a drog. Já si ale myslím, že o tomhle kniha není. Je o neuvěřitelné schopnosti prožívat naplno přítomný okamžik a nekazit si ho obavami z budoucnosti. Když píše o tom, jak Dean vnímá jazz, tak je to něco - jak to napsat - asi je to prostě to jeho nepopsatelné TO. Hrdinové příběhu nacházejí krásu a ryzí život v těch nejvšednějších věcech a to bychom si měli z četby Na cestě odnést.

18.08.2014 5 z 5

Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Musím oponovat Smoldovu komentáři níže - kniha je pro laiky vcelku srozumitelná. Pravda - kvantová mechanika je trochu nad moje chápání, ale to se nakonec shoduje s tvrzením samotného Richarda Feynmana:

"Byla doba, kdy se v novinách psalo, že teorii relativity rozumí jenom tucet vědců. Nevěřím, že tomu tak skutečně někdy bylo. Možná že kdysi relativitě rozumněl jediný člověk, a to ten, kdo ji poprvé pochopil dříve, než o ní napsal první článek. Ale jakmile si lidé jeho práci přečetli, mnoho jich relativitě nějakým způsobem porozumnělo; určitě jich bylo víc než tucet. Na druhé straně mohu myslím s určitostí říci, že kvantovou mechaniku nechápe nikdo."

12.08.2014 5 z 5

Balada o pilotovi Balada o pilotovi Jiří Stránský

Jsem ráda za každý takový příběh, který vypráví o "obyčejných lidech" a na jejich osudech ukazuje "jak to všechno tenkrát bylo". Myslím, že to člověku dá víc, než sebeobsáhlejší encyklopedie.

18.06.2014 4 z 5

Psí srdce Psí srdce Michail Bulgakov

Bulgakov je zkrátka moje srdeční záležitost. Neotřelá témata, dokonalý jazyk. Mňam.

27.05.2014 5 z 5

Vojta Náprstek - Vlastenec, sběratel, mecenáš Vojta Náprstek - Vlastenec, sběratel, mecenáš Milena Secká

Souhlasím z komentářem mončičáčka a za sebe dodávám, že jsem netušila, kolik věcí o Vojtovi Náprstvkovi jsem nevěděla. Je to opravdu zajímavé čtení. Doporučuji.

20.03.2014 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Poprvé jsem tenhle příběh četla v učebnici angličtiny, už tenkrát se mi líbil a když jsem poté zjistila, že to je vlastně knížka, musela jsem si jí hned koupit. Doporučuji.

19.03.2014 5 z 5

Dobytí podmořské říše Dobytí podmořské říše Hans Hass

Krásná cesta kolem světa! H.Hass tu vypráví cca o době od 30. do 50.let 20.stol. - od té doby se technika potápění (a nejen ta) posunula nesmírně dopředu a právě proto je jeho vyprávění tak zajímavé. Doporučuji.

18.02.2014 3 z 5

Kniha se mi vážně moc líbila. To, jak stařík projde celou zeměkouli a vše se propojí... (nechci tu prozrazovat děj). Je tam velká nadsázka a to mě baví.

17.01.2014 5 z 5

Než vzpomínky vyblednou Než vzpomínky vyblednou Tošikazu Kawaguči

Tenhle díl je trochu zklamání. Pokud bych měla napsat proč, tak bych musela prozradit děj a tak si to každý musí zjistit sám

06.08.2023 2 z 5

Modré z nebe Modré z nebe Pavel Čech

Miluju tu poetiku. A obrázky.

24.01.2022 5 z 5

O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu Werner Holzwarth

Jsem zvědavá, co na to řeknou děti :D Mě to bavilo.
P. S.: Tříletá neteř jí chtěla přečíst hned třikrát po sobě. (28.1.)

24.01.2022 4 z 5

Vymezte si hranice a nalezněte klid: Cesta ke zdokonalení Vymezte si hranice a nalezněte klid: Cesta ke zdokonalení Nedra Glover Tawwab

Kniha je na můj vkus "moc americká". Myslím tím, že klade velký důraz na individualitu a mám pocit, že v Čechách to máme trochu jinak. Nicméně i přesto je dobré podívat se na naše vztahy jiným pohledem. To nikdy neuškodí.

03.01.2022 3 z 5

Itinerario: cesta a plavba na východ neboli do Portugalských Indií (1579-1592) Itinerario: cesta a plavba na východ neboli do Portugalských Indií (1579-1592) Jan Huygen van Linschoten

Přes některé těžší popisné pasáže je to úžasná kniha. Přečíst si dnešním jazykem vyprávění přes 400 let staré je prostě skvělé.

21.10.2020 5 z 5

Mrtvá zóna: Tam, kde žily divočiny Mrtvá zóna: Tam, kde žily divočiny Philip Lymbery

Velmi čtivá i když neveselá kniha. S jakous takous nadějí na konci. Opravdu se máme nad čím zamýšlet a hlavně potom s dobře podloženým rozhodnutím jednat.

18.10.2020 5 z 5