janacheca komentáře u knih
Výborná knížka, bezstarostný humor, zlepší Vám náladu. Určitě lepší než následná pokračování. Doporučuji.
Myšlenkově Vás tato kniha nijak zvlášť neobohatí, ale je čtivá, má spád, od první stránky Vás vtáhne do děje (narozdíl od mnohých "intelektuálských" knih). Přečtení mi trvalo jen tři večery.
Pokud děti neláká Jirásek a zároveň se musí něčím prokousat kvůli maturitě, tak doporučuji Zahořanský hon. Nenáročný příběh s dobrým koncem, navíc padouch je po zásluze zesměšněn.
Snad nejpovinnější z povinné četby. Každý Čech by si měl přečíst alespoň první pověsti na začátku knihy.
Na Neffa trochu překvapivě kruté, alespoň pro mne. Ale asi odpovídající době, ve které se příběh odehrává.
Připojím se k předchozím komentářům - Jáma a kyvadlo je výborná povídka, od začátku do poslední věty. Ty ostatní - jak která, některé mě zklamaly. Poe je sice považovaný za klasika, ale já na něm zas tolik nevidím.
Pokud máte rádi detektivky, tak tato knížka je lepší průměr. Nic z děje pochopitelně nebudu prozrazovat.
Knížka líčí hledání místa v životě dvou mladých lidí. Živí se prací v době, kdy se nikdo s nikým nemazlil a (z dnešního pohledu) byl dělník otrok. I přes všechna protivenství drží při sobě, snaží se o poctivost a čestnost. Román končí ve chvíli, kdy snad nacházejí své Měsíční údolí a čtenář doufá, že i své štěstí.
Dobrý román s dobrým koncem (alespoň pokud návrat k přírodě a základním lidským hodnotám považujete za správnou životní cestu). Stojí za to se k němu vrátit, třeba cestou vlakem a nebo když o dovolené prší.
Tato knížka J.Londona mě v porovnání s jinými jeho romány moc nezaujala. První část je lepší, jakmile se na lodi objeví bystrá intelektuálka, London začne psát jak zamilovaný studentík. Přečíst se to dá, ale stačí jednou.
Dobrá knížka na prázdniny pro starší děti (10-15 let). A dospělí se k ní mohou po letech nostalgicky vrátit.
Výborný román, je potřeba ho přečíst ve správném věku (na střední škole). Navíc české vydání z roku 1987, které máme doma, bylo pěkně ilustrované.
Podobná klasika jako Bílý tesák, každé dítě by si tuto knihu mělo přečíst.
Jedna z nejlepších knih, co znám. Hlavní hrdina se ocitne na samém dně a přesto vyhrává na celé čáře. Překoná sám sebe, své tělo, které člověka svazuje, překoná i strach z neznáma smrti, protože jeho duše nemá hranice prostoru ani času. Určitě se k Tulákovi po hvězdách ještě vrátím (po třetí).
Příběh ze smutné doby, člověk se snažil nějak protloukat a nezbylo mu než brát věci tak, jak jsou. Knížka je to dobrá, ale rozhodně ne oddechová na dovolenou.
Dojemný příběh obyčejné dvojice mladých lidí, malá část se odehrává v Praze. Narozdíl od mnoha jiných Ramarquových knih optimisticky končí. Doporučuji.
Dobře napsaná knížka, ale jedno přečtení mi stačilo. Pokud váháte, kterou z knih od Remarqua si přečíst k maturitě, tak zkuste tuto.
Smutná povídka, smutné čtení, stačilo mi jednou. Ne že by to bylo špatně napsané, ale člověku to optimismu nepřidá.
Pro mě jedny z nejhezčích veršů psané česky, zejména část, která se odehrává ve vězení.
Nedávný film pana F.A.Brabce obsahuje krásné filmové záběry, líbila se mi i hudba Support Lesbians, jen nakonec mohli film více sestříhat a hlavně předabovat Viléma.