Jane417 komentáře u knih
Byla to jízda! Je to krásný, velice silný příběh. Je to mix rodinné ságy, detektivky, milostného románu a thrilleru. Děj je plný zvratů a překvapení. Osudy hlavních hrdinů jsou spíš smutné, až tragické.
Jedna věc mi na knize vadila... nesedělo mi to, bylo to divné, neuvěřitelné a podle mě nereálné, ale to je můj pohled... nechci už nic prozrazovat... Proto "jen" 4*.
Po přečtení čtyř dílů to vypadá, že všechno víte, vyznáte se ve vztazích, myslíte, že zlí jsou ti a ti, hodní zase jiní. NE!
Tento pátý díl ukazuje příběh hodné a inteligentní ženy, která bohužel v životě narazila na psychopata. Žila život plný smutku, zloby, zlosti, nenávisti, ponižování, nevěry, lží a tragédií. Byla milující matkou a tak si přála být milovanou manželkou! Zkusila hodně špatného a jediné, co ji zbylo, byla víra v Boha, na kterou se ale upjala tak, až se z ní pomátla a stal se z ní milující, ale nelítostný stroj!
P. S. Největší hajzl byl John Amos!
Knížka nebyla špatná, ale horor to nebyl! Nevím, jak to mají ostatní čtenáři, ale mně prvních padesát stránek trvalo, než jsem se zorientovala v ději, co se stalo, co se děje, kdo co vypráví...
Příběh byl zdlouhavý a já neustále čekala, kdy už to začne!? Kdy se začnu bát a děsit!? No a ono pořád nic! Je pravda, že konec znamenal velký zvrat a velké překvapení, ale jinak...
Velmi zajímavá knížka. Se spoustou věcí souhlasím a praktikuji je a jen mě mrzí, že jsem knihu neobjevila dřív.
Mrazivé ticho se mi moc líbilo! Je tam hodně postav a nejdřív se zdá nemožné, že spolu všechny dějové linky mohou souviset. Ale ano, na konci se vše do sebe poskládá. Dorn to výborně napsal. Asi jsem četla lepší knihy, ale 5* si tato určitě zaslouží.
"Ve službách zla" je určitě nejlepší díl ze série, ale na druhou stranu... kdyby měl o 200 stránek méně, nic by se nestalo. První třetina se tak nějak táhla.
Knížku jsem vzala do rukou díky Rachel z Přátel... Ovšem její nadšení nesdílím. Mně se to až tak nelíbilo. Samozřejmě jsem pochopila, že je to obrázek dospívání čtyř dívek - sester, jejich vývoj, růst, jejich radosti, starosti, smutky..., ale i tak... První částí jsem se nemohla prokousat.
Druhá část se mi líbila víc, tam už byl nějaký děj. Jedině proto jsem dala tři hvězdičky.
Znáte film "Ti druzí"? Tak přesně ten mi kniha připomínala. Dvě malé děti, 19. století, duchové a tíživá atmosféra! Kniha není moc děsivá, ale strašidelná a tajemná, to ano!
Hezké, oddechové a příjemné čtení. Kniha se četla dobře a velmi rychle. Manželovo tajemství se mi líbilo o něco víc, ale k L. Moriarty se určitě zase někdy vrátím.
Skvělé! Pro mě i o něco lepší než Volání kukačky!
Dala jsem 5*!
Prostě mi nejdou udělovat hvězdičky a nevím, proč!
Každopádně Oživlý kámen ode mě má *****
Skvělá, čtivá detektivka, s nádhernou atmosférou.
"Alisik" a první díl série "Podzim", jejíž hlavní hrdinkou je mrtvá teenagerka Alisik, která ale i po smrti musí řešit různé problémy a taky zjistit, co se jí vlastně stalo. Grafické zpracování je dokonalé, to je na plný počet hvězdiček a u komiksu je to podle mě prvořadé a nejdůležitější. Přesto je potřeba i příběhu a v tomto případě děj lehce pokulhává za tou krásou a pastvou pro oči, ale je to první díl a je takový seznamovací a rozjezdový.
"Mortina a přízračný kamarád" je za mě zatím nejslabší díl série s touto skvělou mrtvou holčičkou, ale přesto musím dát plný počet hvězdiček, protože Mortina a její kamarádi jsou i tak skvělí!
"Není co ztratit" vypráví úplně jiný příběh, než jaký jsem si, podle anotace, představovala. Přesto, že Rose uteče společně se svojí dcerou Maddie, od svého tyranského manžela a téma domácího násilý je vážné. Knížka je milá, je to hezky napsané životní obrodružství osamocené, smutné, zklamané, ale odhodlané ženy, která se dostává ze spárů despoty a dá se říct, že začíná rozkvétat a poprvé v životě žít. Postaví se na vlastní nohy, potkává nové přátele, staré přátele, zažívá milostná dobrodružtví a např. poprvé v životě flirtuje. Setká se i s lidmi, co jí i její dceři zméní život. Příběh je na mě docela sladký, romantický a místy dost naivní. Rose občas působí jako školačka, až přímo puberťačka. Děj se nese i na vtipném duchu, ale hodně situací je, podle mě, v normálním životě nereálných, ale třeba jen nejsem romantička. I tak hoodnotím vysoko, protože někdy je potřeba přečíst si takový pohádkový příběh.
"Manželský pakt" vypráví o Alici a Jakeovi, kteří jako svatební dar dostanou členství v tzv. Paktu. Počáteční nadšení ale vystřídá strach a hrůza z toho, co jim Pakt zase nařídí, protože úkolem "sekty" je udržet manželství páru za každou cenu. Manželé se musí řídit danými pravidly a jejich porušení se tvrdě trestá... Příběh byl ujetý... nenapadá mě jiné přídavné jméno, jak ho charakterizovat. Kdyby měl o 200 stran méně, byl by mnohem akčnější a čtivější. Takto se děj někdy dost táhl a byla i nuda. Jake stále vzpomíná, vaří, něco řeší, dělá, pracuje... toto se hodně opakuje a zbytečně! Přišlo mi, že když už děj začínal gradovat a něco se dělo, autorka to zase něčím zazdila a bylo po napětí. Nebylo to špatné, námět originální, ale zpracování, za mě, takové kostrbaté. No a konec... tak to je asi můj problém, ale úplně jsem nepochopila, jestli to skončilo dobře nebo špatně. Nejspíš je to na pohledu každého čtenáře... Přečtěte si "Pakt" a pochopíte!
"Jutta" je kniha, která vypráví osud jedné židovské dívky Jutty, které 2. světová válka obrátí život vzhůru nohama. Ocitne se sama uprostřed zuřící války, která rozhodně židovské děti nešetří. Knížka je napsána na základech skutečných událostí, podle příběhu, který samotnému autorovi vyprávěla babička. Je těžké uvěřit, co se tenkrát dělo... ale to, že příběh není smyšlený, ho dělá ještě děsivější. Hlavním hrdinou je Čech Zdeněk, který je nasazený do Berlína, do německé továrny na nucenou práci. Z domova odchází se strachem z války, z neznámého prostředí, ze smrti... Potká se spoustou dobrých lidí, ale bohužel i těch zlých. Opravdu ho v Německu čekají nelehké chvíle a chvíle, kdy mu jde o život. Čeká ho ale také láska a to v mnoha podobách! Jak sám Vladimír Černil poznamenává, je to "příběh lidskosti v nelidských dobách". Kdyby Zdeněk nebyl, podle mě, trošku úchyl a sexuální scény by nebyly popisovány tak podrobně (což by mi nevadilo, kdyby Zdeněk nepůsobil jako deviant), hodnocení by bylo vyšší.
Po "Halině" bych asi sama nikdy nesáhla, ale knížku jsem dostala jako dárek a tak jsem si ji přečetla a musím říct, že to zase tak špatné nebylo. Je to vlastně takový dívčí román pro ženy. Má to být román veselý a vtipný. Smíchy jsem se u toho neválela, dokonce mi humor a vtipy přišly někdy trapné, ale pár momentů, kdy jsem se usmála, tam bylo. Možná kdyby se tak netlačilo na pilu, bylo by to lepší. Nemusí to přece být vtipné za každou cenu. Příběh má hlavní hrdinku Olinu Polubenskou, s kterou prožíváme celý její život od narození, až po chvíli, kdy je z ní skoro čtyřicátnice. Stručné shrnutí by bylo asi takové, že Olina je chudší verze Bridget Jonesové... řeší nejvíce vztahy, váhu a dostává se do nečekaných a komických situací. V textu je spousta nesrovnalostí... jako když autorka zapomněla, co napsala o pět stránek dřív a celkově působí příběh občas zmateně. Pointu celého vyprávění jsem odhadla po přečtené první straně... Kdo si ale vybere na čtení takový román, asi nemůže čekat hlubokomyslnou klasickou literaturu. Tato knížka má za úkol pobavit, zabavit a to, myslím splňuje. Do čekárny k doktorovi nebo na jedno odpoledne na koupaliště... proč ne?
"Království stínů" je opět skvělý ženský historický román, jaký umí napsat jen Barbara Erskinová. Znovu se v příběhu prolíná přítomnost s minulostí, když se hlavní hrdinka Clare Roylandová v meditacích setkává s Isobel hraběnkou z Buchanu a prožívá s ní její neveselý život v drsném 13. století. Clare poznává krutý osud statečné hraběnky, krutý osud lidí kolem ní, jejího nelítostného manžela, války, mučení a zakázanou lásku ke skotskému králi. Clare se ale vypořádávý i se svým nelehkým a komplikovaným životem, který s Isobel a jejími předky, úzce souvisí. Chvílemi mi děj přišel zdlouhavý a natahovaný, pak ale byly pasáže velmi čtivé a strhující. Historická fakta se zde mísí s fikcí, ale výborně vymyšlenou a napsanou. Kniha má skoro 500 stran a já musím přiznat, že 4* ode mě příběh dostal kvůli epilogu, ten byl dokonalý!
"Dítě" je podle mě průměrná detektivka. Rozhodně to není psychothriller. Novinářka Kate chce napsat článek o totožnosti nalezeného novorozence, který byl roky pohřbený pod betonem a teď byl objeven při bourání domu. Odkrývá tajemství několika žen, které by mohly mít s mrtvým dítětem něco společného. První polovina knihy mi přišla taková nezáživná... nevtáhla mě. Druhá půlka byla o hodně lepší. Děj nabral obrátky a stránky se obracely samy. Celkově ale nad příběhem nejásám. Konec byl hodně rychlý a odhadla jsem ho relativně brzo, protože to podle mě jinak dopadnout nemohlo. Spousta situací mi přišla nereálná, včetně pravomocí novinářky, atd. Autorčina "Vdova" se mi líbila víc. Knihu přesto doporučuji, protože v případě této knížky jdu proti proudu. Většině se moc líbí...
Začatek byl docela zdlouhavý, ale konec to napravil, protože ten byl výborný! Příběh gradoval, napětí a akce vzrůstaly. Zvraty se odehrávaly do poslední stránky. Hlavní hrdinka, univerzitní profesorka Sheila Taoová má svoje tajemství, která nikdo nezná... ve skříni má spoustu kostlivců, o kterých neví ani její snoubenec Morris. Sheila žije divokým životem... má milence - svého studenta Ethana. Bohužel i Ethan má svoji temnou stránku a tu Sheile ukáže v plné síle ve chvíli, kdy se s ním rozejde a milenecký vztah ukončí. Chce žít normálně s Morrisem... Ethan se ale rozhodne, že jí to nedovolí! Skvělý thriller s nádechem erotiky, napínavý s dokonalým koncem! Dopadne vše dobře nebo ne...?