Janek Janek komentáře u knih

Introverti v církvi Introverti v církvi Adam S. McHugh

Ano, jsem introvertka. A tohle je velmi zajímavý vhled do církevního prostředí, byť jde o úplně jiné prostředí, než je to, ve kterém se pohybuji já/ve kterém se pohybujeme tady v Čechách. Inspirativní pro mě byly zejména úvahy o legitimitě požadavků na vůdce společenství. Ne, všichni vůdci nemusí být nutně extroverti.
citace:
"...Většinu lidí v dnešní době nezajímají hlavně vaše odpovědi; okamžitě si k vám však vytvoří vztah, když se najdou ve vašich otázkách a bojích." (s. 196)

09.10.2016 5 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Ostrá sonda do lidského nitra, knížka, ze které během čtení i dlouho po něm běhá mráz po zádech.

26.09.2016 5 z 5

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Fascinující, uchvacující, náročná četba.

20.09.2016 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Ale ano - ono je to čtivé a hodně napínavé, jenže zároveň úplně zbytečně překombinované a veeeeeeeeeelmi zdloooooooooouhavé.

19.09.2016 4 z 5

To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

Obsahově i stylisticky jedna z nejlepších českých knih, které jsem v posledních letech četla. Bravo.

05.09.2016 5 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Senzačně napsaný a velmi zajímavým způsobem vyprávěný příběh, ze kterého běhá mráz po zádech. Možná je těch drsných a dramatických sond do rodinného bahna v současné době až moc; tenhle text ovšem nepochybně stojí za přečtení.

12.08.2016 5 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

Přečetla jsem zatím 4 knížky, ale stále se nedostavilo žádné extra nadšení z Pratchetta. Ono je to čtivé, Pratchett má skvělé nápady a jeho texty jsou do češtiny nepochybně skvěle přeložené. Ale. Zdá se mi, že je to pořád totéž - mnoho postav a mnoho dílčích epizod, uniká mi hlavní dějová linka i jakýkoli přesah, který by mi umožnil si pasáže z konkrétního dílu zapamatovat i po přečtení. A tak je (v mém případě) asi i jedno, jestli ty knížky budu číst za sebou tak, jak byly psány, nebo na přeskáčku, nebo vůbec...Ono mi to všechno splývá.

06.07.2016 3 z 5

Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla Hannah Arendt

Ne, tuhle knihu skutečně není snadné dočíst. Ale stojí to za to - ten text vás přiměje koukat se na (druhou světovou) válku novýma očima.

02.06.2016 5 z 5

Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Golem - kniha, ke které jsem se po mnoha letech vrátila, až na druhý pokus jsem ji dočetla do konce. Kniha, kterou stojí za to přečíst, i když je tak těžké (a pro mě prakticky nemožné) ji pochopit.

25.05.2016 4 z 5

Hybatelé Hybatelé David Mitchell

Bylo to na mě až moc složité, spletité. Měla jsem číst mnohem pomaleji, soustředěněji. K této knížce se ještě určitě vrátím, za mě byl lepší Atlas mraků i Třináct měsíců.

01.05.2016

Čestně o Bohu Čestně o Bohu John A. T. Robinson

Stylisticky docela náročné čtení. Navzdory šílenému názvu je poselství knihy pro mě velmi silné - nezbývá mi než doufat, že Robinsonovo (resp. Tillichovo a Bonhoefferovo) poselství už značně zapustilo kořeny v církevních strukturách. Ach, jak moc toužím po církvi, která nelpí jen na metafyzických teoriích (často tak vzdálených reálnému životu) a na moralizování, které (jak se mi bohužel zdá) mnohdy přehlíží radostnou zvěst o Božím milosrdenství. Za velmi podnětnou považuji pasáž o modlitbě.

04.04.2016 5 z 5

Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Příběh co do obsahu může být jistě velmi inspirativní a v mnohém povzbudivý jak pro žáky, tak pro jejich učitele. Bohužel se mi ale zdá, že literární kvalita textu je skutečně chabá (a to ne kvůli překladu), kazí tak celkový dojem. Jako by byl špatně vybraný žánr, snad by textu víc slušel formát deníkových zápisků. Pokud se autorka snažila převést reportáž vlastních pedagogických zkušeností do beletristického příběhu (vyprávění), dle mého názoru nebyla úspěšná a onomu poselství spíš uškodila. Škoda.
Některé rádoby paralely mě skutečně provokovaly. SPOILER Když sledujeme příběh hlavní hrdinky (otřesné rodinné zázemí, z kterého pochází, atd.), jistě budeme schopni pochopit i její problematické chování. Avšak rychlý, v jediné větě prezentovaný závěr, že její otec je alkoholik, takže mu zřejmě v dětství někdo ubližoval, může být sice pravdivý, ale také nemusí. Myslím, že na základě jedné zkušenosti - byť je jí věnována celá kniha - nelze tak rychle a jednoduše zobecňovat.

24.03.2016 3 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Já jsem se v podzemí toho metra mnohokrát beznadějně ztratila. Nechybělo tomu napětí ani správně ponurá, temná atmosféra, ale vlastně mě nechávalo zcela chladnou, kam hrdina celou tu dobu jde a jestli dosáhne svého cíle.

18.01.2016 3 z 5

Ostrov včerejšího dne Ostrov včerejšího dne Umberto Eco

Skutečně náročný Eco. Musím přiznat, že mě Eco docela štval, jak si se mnou pohrával. Ale stálo to za tu dřinu. Pro mě asi nezajímavější část - holubice jako symbol.

08.11.2015 4 z 5

Násobky sedmi Násobky sedmi Holly Goldberg Sloan

Stylisticky výborně napsaná pohádka s obrovským potenciálem, ale. Jako čtení pro dospělé se mi to bohužel zdá (i v rámci fikčního světa) až příliš málo uvěřitelné.

28.08.2015 3 z 5

Doktor Faustus Doktor Faustus Thomas Mann

Přiznávám, že na Mannovu "nejdivočejší knihu" jako čtenářka výrazně nestačím, přesto mě ten text pohltil a zcela získal. Bylo to těžké čtení, ale stálo za tu dřinu!

15.07.2015 4 z 5

Ty Ty Caroline Kepnes

O postavách z téhle knížky se vám bude zdát.

22.05.2015 4 z 5

Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

Palahniukův svět je úchvatný. Je děsivé, když se mi zdá, že v tom šíleném světě vlastně do určité míry žije každý z nás?
Zatím podle mého názoru nejlepší autorova kniha. (Tedy ve srovnání s Klubem rváčů a se Zalknutím.)

26.01.2015 5 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Asi jsem se moc těšila, ke Švejkovi ani k Hlavě XXII bych toto dílko určitě nepřirovnávala.

18.01.2015

Zalknutí Zalknutí Chuck Palahniuk

Skvělé čtení není to správné spojení, ale napadne mě jako první.
Viz první až poslední strana, včetně skvělého doslovu.

"A v tom to všechno vězí.
Žijeme ve virtuálním světě. Nic není skutečné. Vůně citronu zakrývá to, že se někdo pozvracel. Růže znamenají moč.
Modřina cirhózu jater, Smradlavý dech leukémii. Na krásném modrém Dunaji požár.
Možná má Palahniuk pravdu. Možná je to jediná šance. Všechno rozbít, včetně sebe, a mezi střepy hledat zbytky reality, to, kdo a co skutečně jsme. A pak možná budeme mít jistotu, že to venku skutečně zpívá slavík a ne že hodiny oznamují čtyři po poledni."

31.12.2014 5 z 5