Janek Online Janek komentáře u knih

Každá věc ať dospěje na své místo Každá věc ať dospěje na své místo Sylvie Richterová

Pozoruhodná kniha, která by neměla uniknout vaší pozornosti.

23.11.2022 5 z 5

Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Zdeněk Matějček

Užitečná, přehledná a inspirativní kniha nejen pro prvorodiče.

23.11.2022 5 z 5

Nejšťastnější batole v okolí Nejšťastnější batole v okolí Harvey Karp

Dobrý, přehledný a čtivý návod zejména pro prvorodiče. I když si myslím, že není tak jednoduché uvést všechny rady do praxe.

23.09.2022 4 z 5

Svátost smíření ve světle Ducha svatého Svátost smíření ve světle Ducha svatého Josef Prokeš

Inspirativní, škoda, že tak moc stručné.

27.04.2022 4 z 5

Hora duše Hora duše Gao Xíngjiàn (p)

Velmi náročný text, který bych se zdráhala komukoli doporučit, ale jsem ráda, že jsem ho dočetla.

26.04.2022 3 z 5

Blázny živí Bůh Blázny živí Bůh František Kožík

Jazykově vytříbený historický román o odvaze i oddanosti nejen divadlu.

06.04.2022 5 z 5

Vulvou porodní asistentky Vulvou porodní asistentky Alžběta Samková

Zdá se mi, že Alžběty Samkové jsou plná média, vystupovala téměř v každém pořadu či podcastu o těhotenství a porodu, které jsem sledovala. A tak jsem ke knížce přistupovala s mírným despektem. Jak jsem se mýlila. Alžběta Samková nepochybně má mnoho cenných zkušeností a za každou cenu netlačí a neprosazuje postoje "alternativních matek", které vždy přesně ví, jak mají porod i péče o novorozence vypadat.
Alžběta Samková umí říct k této věci své, ale zachovává si zdravý nadhled, což je pro mě nakonec nejdůležitější a nejpotřebnější.
K mnoha tématům bych - jako budoucí prvorodička - potřebovala více podrobnějších informací. Nezbývá než vyhledat další literaturu.

15.03.2022 4 z 5

Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem Petr Brukner: Jen tak jsem šel kolem Vladimír Kroc

Petr Brukner je jistě zajímavá renesanční osobnost, jeho vyprávění stojí za pozornost.
Ale knižní vydání rozhovoru vyžaduje mnohem víc práce než jen - bez ladu a skladu - poskládat různá vyprávění za sebe. Velká škoda, kniha působí velmi chaoticky a nepřehledně, jako by byla psána bez rozmyslu.

21.01.2022 3 z 5

Výslech revolucionářů z roku ’89 Výslech revolucionářů z roku ’89 Karel Hvížďala

Pozoruhodná mozaika příběhů a reflexí přelomové doby, kniha, která by se měla stát povinnou četbou. Některé texty by možná zasloužily zkrátit.

21.01.2022 4 z 5

Výjevy Výjevy Ondřej Hanus

Těšila jsem se, ale nějak mi to nesedlo.

13.01.2022 3 z 5

Smyčka Smyčka Pavel Kohout

Kam nemůže čert, nastrčí ženskou. Možná až příliš naivní novinář Jan Soukup pak nemá šanci. Text Pavla Kohouta je dobře napsaný a čtivý, byť některé dějové zvraty nepůsobí až tak překvapivě, jak by se na takové téma možná slušelo.

18.11.2021 4 z 5

Adamův návrat: Mužská iniciace Adamův návrat: Mužská iniciace Richard Rohr

Inspirativní, hluboká a poučná kniha zdaleka nejen pro muže.

03.11.2021 5 z 5

Emil Běžec 00:10 Emil Běžec 00:10 Pavel Kosatík

O Zátopkovi jsem téměř nic nevěděla, po Kosatíkově knize jsem sáhla až poté, co jsem viděla velmi pěkný film. Text životopisu sice je plný přesných informací (kdy, kde a jakého rekordu Zátopek dosáhl), ale zároveň je to text, který se velmi špatně čte. Pro mě nakonec nejzajímavější bylo zasazení Emilova života do politického kontextu. Zátopkovu vůli a radost z pohybu nelze než obdivovat, v osobním (a/politickém) životě, zdá se, zas až takový hrdina nebyl.

26.09.2021 3 z 5

Kniha ztracených věcí Kniha ztracených věcí John Connolly

Iniciační příběh pro dospělé o proměně chlapce v muže. Originální nápady a hrůzyplná, ne-pohádková atmosféra.
Příběh: 5/5; překlad: 1/5 - škoda.
Celkové hodnocení ode mě ***

23.09.2021 3 z 5

Erik Erik Terry Pratchett

Je mi líto, ale po přečtení už několika Pratchettovek musím konstatovat, že si s autorem zkrátka nesedneme. Dalších pokusů z mé strany netřeba.

22.09.2021 3 z 5

Cvrček mého krbu Cvrček mého krbu Josef Karel Šlejhar

Obtížná, výživná kniha bez katarze.

08.08.2021 4 z 5

Radost z Boha Radost z Boha Marek Vácha

Texty z knížky Radost z Boha jsou myslím mnohem umírněnější variantou burcujících a na můj vkus někdy až moc moralizujících Nevyžádaných rad mládeži. I Marek Vácha má - podobně jako mnozí jiní - svá oblíbená témata, která stále znovu opakuje. Ale proč ne, čas od času. V Radosti z Boha lze Váchovu radost z Boží blízkosti velmi zřetelně cítit, Radost z Boha je radost číst.

17.12.2020 5 z 5

Za oknem Za oknem Aleš Palán

Myšlenka byla nepochybně dobrá, ale výsledek - dle mého názoru - za moc nestál. Sbírka povídek se mi zdá nekonzistentní, často jsem marně hledala pointu.

25.10.2020 2 z 5

Zlý farář přejel hodného psa Zlý farář přejel hodného psa Jiří Barhoň

Neurazí, nenadchne. Asi jsem měla příliš vysoká očekávání.

18.06.2020 3 z 5

Proměň svůj strach Proměň svůj strach Anselm Grün

Je jistě dobré umět explicitně pojmenovat různé typy strachů, ale celkový výklad se mi zdál trochu povrchní. Žít se strachem není tak jednoduché, jak se podle výkladu Anselma Grüna může zdát, není tak snadné udělat z vlastního strachu přítele.

19.04.2020 3 z 5